• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  0 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.9°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 21.5°C / 27.8°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 29.0°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.6°C
  2 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  48%
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα διευθύντρια η Συραγώ Τσιάρα

 • A-
 • A+
«Η Εθνική Πινακοθήκη είναι και εργαστήρι σφυρηλάτησης της οπτικής μας ταυτότητας ως έθνους», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια, ο διορισμός της οποίας αποφασίστηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ανακοινώθηκε σήμερα σε χρόνο-ρεκόρ για το ΥΠΠΟ, 13 ημέρες μετά τον θάνατο της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.

Αξια και έμπειρη ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια με πολυετή εμπειρία στη διεύθυνση δημόσιων μουσειακών οργανισμών και στη διαχείριση συλλογών έργων ελληνικής και διεθνούς τέχνης, δραστήρια, ευγενική και προσιτή, η Συραγώ Τσιάρα αναλαμβάνει το τιμόνι της Εθνικής Πινακοθήκης και όλες τις προκλήσεις στο νέο της κτίριο, στη νέα της εποχή.

Με ένα λιτό δελτίο Τύπου ανακοινώθηκε η απόφαση της Λίνας Μενδώνη για τον διορισμό της νέας διευθύντριας, χωρίς να διευκρινίζεται εάν η θητεία της θα είναι τετραετής, όπως ήταν της προκατόχου της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, ή πενταετής, όπως της Κατερίνας Γρέγου (με τροπολογία) στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Πάντως, η 54χρονη Συραγώ Τσιάρα έχει τα απαραίτητα προσόντα, τυπικά και ουσιαστικά, για τη συγκεκριμένη θέση. Αλλωστε το έχει αποδείξει έμπρακτα ως διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από το 2018, αλλά και με τη συνεργασία της με τον μεταβατικό διευθυντή του ΕΜΣΤ, αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη, το 2019 (με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, αφού προηγήθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος, ωστόσο η επιτροπή δεν βρήκε καμιά υποψηφιότητα κατάλληλη!), προκειμένου να αποδοθεί το μουσείο στο κοινό. Εκείνη τη χρονιά ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της παρουσίασης της μόνιμης συλλογής νεοελληνικής τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, ενώ ταυτόχρονα ήταν εθνική επίτροπος στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας.

«Με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής, χαράς και ευθύνης αναλαμβάνω τη διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου», τονίζει με δήλωσή της στην «Εφ.Συν» η Συραγώ Τσιάρα. «Ο ρόλος της Εθνικής Πινακοθήκης στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολίτη είναι θεμελιακός. Εκτός από κιβωτός της νεότερης ελληνικής τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη είναι και εργαστήρι σφυρηλάτησης της οπτικής μας ταυτότητας ως έθνους. Χάρη στην άοκνη αφοσίωση, το όραμα και τον δυναμισμό τής πρόσφατα εκλιπούσας διευθύντριας, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, έχει επίσης καταστεί ένα προσφιλές τοπόσημο βιωμένης εμπειρίας, γνώσης και συγκίνησης», λέει και καταλήγει: «Ευχαριστώ την πολιτεία για την εμπιστοσύνη. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ επάξια στα νέα μου καθήκοντα».

Πλούσιο είναι το βιογραφικό της νέας διευθύντριας, η οποία γεννήθηκε στη Λάρισα, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds, στην Αγγλία. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο ΑΠΘ και αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 2000. Εργάστηκε επίσης για την έρευνα, μελέτη, τεκμηρίωση και εκθεσιακή προβολή της Συλλογής Κωστάκη διεθνώς, διδάσκοντας παράλληλα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2017 μέχρι σήμερα διευθύνει την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η Συραγώ Τσιάρα έχει επιμεληθεί περισσότερες από πενήντα εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει οργανώσει συνέδρια, συγγράφει επιστημονικές μελέτες και δίνει διαλέξεις, κυρίως πάνω σε ζητήματα σχέσεων τέχνης και πολιτικής, μνήμης, ταυτότητας, επιμελητικών πρακτικών και διασύνδεσης της σύγχρονης τέχνης με τους αρχαιολογικούς χώρους και τη δημόσια σφαίρα.

Στο τελευταίο της βιβλίο «Η επιμέλεια του βλέμματος/Σύγχρονη τέχνη και επιμελητική», που κυκλοφόρησε τον χειμώνα του 2021 από τις εκδόσεις Νήσος, αφηγείται ιστορίες εκθέσεων και εικαστικών έργων μέσα από την οπτική και τη μακρόχρονη εμπειρία της επιμελήτριας-ιστορικού τέχνης. Και φαίνεται πως αντιμετωπίζει τη σύγχρονη τέχνη, τα μουσεία και τις εκθέσεις ως ένα κοινωνικό πεδίο καλλιέργειας διασταυρούμενων βλεμμάτων, βιωματικής ανατροφοδότησης και κριτικού αναστοχασμού για το νόημα της τέχνης στην καθημερινή μας ζωή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
«Αντίο» στη γυναίκα που ταύτισε το όνομά της με την Εθνική Πινακοθήκη
Στα χρόνια της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα η Εθνική Πινακοθήκη εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε στη Γλυπτοθήκη στο Γουδή, στα παραρτήματα στην Κέρκυρα, στο Ναύπλιο, και στο Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα.
«Αντίο» στη γυναίκα που ταύτισε το όνομά της με την Εθνική Πινακοθήκη
ART - ΝΕΑ
Κατά της εισβολής, υπέρ της Τέχνης
Γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλους τους χώρους σχολιάζουν την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να ανασταλεί τις εκδηλώσεις με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.
Κατά της εισβολής, υπέρ της Τέχνης
ART - ΝΕΑ
ΣΕΗ: Αφερέγγυοι Μενδώνη - Γιατρομανωλάκη, προσβάλλουν τη νοημοσύνη του πολίτη
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: Η Λίνα Μενδώνη και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης νομιμοποίησαν την απόφαση για την απελευθέρωση ενός καταδικασμένου για βιασμούς ανηλίκων με την αποχώρησή τους από την παράσταση όπου...
ΣΕΗ: Αφερέγγυοι Μενδώνη - Γιατρομανωλάκη, προσβάλλουν τη νοημοσύνη του πολίτη
ART - ΝΕΑ
Η τέχνη, η μνήμη και η ιστορική εμπειρία της προσφυγιάς
Περισσότερες από 70 νέες παραγωγές και 2.200 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό συμπράττουν για φέτος στον θεσμό «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» με κεντρικό θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η τέχνη, η μνήμη και η ιστορική εμπειρία της προσφυγιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας