Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι Βρετανοί, όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα που έκλεψε ο λόρδος Έλγιν και που πλέον βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ανοιχτός σε μια συμφωνία «μοιρασιάς» των Γλυπτών με την Αθήνα, προσθέτοντας πως θα μπορούσαν να εκτεθούν για ένα διάστημα στην Ελλάδα και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο.
«Πιστεύω πως είναι δυνατή μια συμφωνία για να αφηγηθούν την ιστορία τους τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, αν προσεγγίσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς προϋποθέσεις ούτε υπερβολικά πολλές κόκκινες γραμμές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όσμπορν, επιδιώκοντας προφανώς να δείξει πως υπάρχει καλή διάθεση από πλευράς του Βρετανικού Μουσείου.
Το θέμα όμως, δεν είναι η μοιρασιά των Γλυπτών ή η προσωρινή έκθεσή τους στην Ελλάδα, αλλά η οριστική επιστροφή τους στην Αθήνα, όπως πολλάκις έχουν τονίσει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές. Οπότε, οι παραπάνω δηλώσεις είναι χωρίς ουσία και αποτελούν προφανώς μέρος ακόμα ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού από πλευράς Βρετανών που βρίσκονται υπό πίεση, καθώς είναι πολλές και ηχηρές οι φωνές που ζητούν τον επαναπατρισμό των Γλυπτών.
Στο παραπάνω πλαίσιο είναι και η δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου, τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία υπογράμμισε πως «όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1984 δίνουν διαρκή αγώνα, στη βάση της γραμμής που χάραξε η Μελίνα Μερκούρη, για την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την αμετάκλητη επιστροφή τους από το Βρετανικό Μουσείο στον τόπο τους που είναι η Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα και με τις θεμελιώδεις αρχές της UNESCO», τονίζοντας πως «μόνο πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση».
Η κ. Αναγνωστοπούλου άφησε αιχμές για το Μαξίμου και το Υπουργείο Πολιτισμού, σημειώνοντας πως «θεωρούμε αδιανόητο η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται οτιδήποτε άλλο, επαναφέροντας το ζήτημα του προσωρινού δανεισμού που είχε θέσει ατυχέστατα ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές».
Η δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου
Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί να γίνονται παιχνίδι επικοινωνιακού χαρακτήρα, ούτε να αντιμετωπίζονται ως «photo opportunity» προεκλογικής κατανάλωσης.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου κάτω από τον μανδύα των «συζητήσεων μεταξύ λογικών ανθρώπων, χωρίς προαπαιτούμενα και κόκκινες γραμμές» ουσιαστικά επαναλαμβάνει την πάγια θέση της βρετανικής πλευράς για προσωρινό δανεισμό, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος.
Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1984 δίνουν διαρκή αγώνα, στη βάση της γραμμής που χάραξε η Μελίνα Μερκούρη, για την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την αμετάκλητη επιστροφή τους από το Βρετανικό Μουσείο στον τόπο τους που είναι η Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα και με τις θεμελιώδεις αρχές της UNESCO.
Μόνο πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση. Θεωρούμε αδιανόητο η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται οτιδήποτε άλλο, επαναφέροντας το ζήτημα του προσωρινού δανεισμού που είχε θέσει ατυχέστατα ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές.
Ένα τέτοιο επιζήμιο ενδεχόμενο αποτελεί «μη λύση», ικανοποιεί τις πάγιες θέσεις της Βρετανίας και ενταφιάζει το αίτημα για την οριστική επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε ευθεία αντίθεση με ομόθυμο το λαϊκό αίσθημα και την ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.
Δεν δανείζεσαι κάτι που έχει κλαπεί, αναγνωρίζοντας ως ιδιοκτήτη αυτόν που τα υπεξαίρεσε από το ιστορικό τους σπίτι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας