• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 27.9°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.7°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 22.9°C / 27.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.1°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 27.8°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  51%

Το προαύλιο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Sapienza

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια μεγάλη διάκριση και μια ελληνική πρωτιά

 • A-
 • A+
Το περίφημο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών τιμούν αύριο την πρώην υπουργό και πρώην φοιτήτριά τους για το έργο της, προσθέτοντας για πρώτη φορά το όνομα μιας Ελληνίδας στον κατάλογο των αποφοίτων που διακρίθηκαν στην καριέρα τους.

To Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών τιμούν αύριο τη Μυρσίνη Ζορμπά, αναγνωρίζοντας στην πρώην φοιτήτρια και απόφοιτο του Πανεπιστημίου τη διακεκριμένη καριέρα της και το πολυσχιδές έργο με το οποίο έχει προσφέρει τα μάλα στις νεοελληνικές σπουδές και στις ιταλοελληνικές πολιτισμικές σχέσεις. Είναι η πρώτη φορά που το όνομα μιας Ελληνίδας θα προστεθεί στον κατάλογο των αποφοίτων που διακρίθηκαν στην καριέρα τους, λέει στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Μπιντούδης, καθηγητής στην έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Με υποτροφία του ιταλικού κράτους η Μυρσίνη Ζορμπά, το 1973, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή της Sapienza. Η κουλτούρα, οι ζυμώσεις, το έργο κυρίως του Γκράμσι και του Μάριο Βίττι, αλλά και του Παβέζε, του Κάρλο Λέβι, του Ντίνο Μπουτζάτι, του Καλβίνο, της Ναταλία Γκίνσμπουργκ, του Λεονάρντο Σάσα, του Παζολίνι, ορισμένους από τους οποίους γνώρισε μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της ιταλικής διανόησης και της τέχνης, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της που εξελίχθηκε σε πρότυπο γυναίκας, διανοούμενης, εκδότριας, καθηγήτριας και πολιτικού. Το ανήσυχο πνεύμα, η μελέτη και το ερευνητικό πάθος της νεαρής φοιτήτριας την ώθησαν σε ένα περιβάλλον επιστημονικό και πολιτισμικό που της προσέφερε γνώση και της άνοιξε νέους ορίζοντες.

Ο Χρήστος Μπιντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza

«Πρόκειται για μια αναγνώριση της πορείας και του πολύπλευρου έργου της από την πλευρά της Sapienza, στην οποία αποδίδουμε τεράστια συμβολική σημασία. Αρχικά διότι για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία του ιδρύματός μας, το όνομα μιας Ελληνίδας θα προστεθεί στον κατάλογο των αποφοίτων που διακρίθηκαν στην καριέρα τους.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει σημαντικότατα ονόματα μεταξύ των οποίων και 10 βραβεία Νόμπελ. Επειτα διότι το έργο της Μυρσίνης Ζορμπά, σε όλες τις εκφάνσεις του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ιταλοελληνικές πολιτισμικές σχέσεις, των οποίων είναι μία από τους σημαντικότερους μελετητές και υποστηρικτές», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μπιντούδης.

«H άφιξή της στο Πανεπιστήμιό μας το μακρινό 1973 με την υποστήριξη μιας υποτροφίας του ιταλικού κράτους αποτελεί τη σημαντικότερη απόδειξη του ρόλου που είχαν, έχουν και πρέπει να έχουν παρόμοια προγράμματα. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για πολυτέλειες, όπως κάποιοι συχνά αναφέρουν.

Η υποστήριξη νέων ανθρώπων με υποτροφίες για σπουδές αποτελεί ίσως μία από τις σοβαρότερες «επενδύσεις» κάθε σοβαρού κράτους και ένα από τα ουσιαστικότερα εργαλεία για την προώθηση του επιστημονικού διαλόγου, αλλά και για την ειρηνική συμβίωση των λαών. Ας σκεφτούμε πού θα βρισκόταν σήμερα για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ενωση δίχως το πρόγραμμα Erasmus που τόσα έχει προσφέρει στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αλλωστε, ας το πούμε ξεκάθαρα: πρόκειται πραγματικά για ελάχιστες δαπάνες, ακόμη και σε μια τόσο δύσκολη εποχή όπως η δική μας. Κατά τη γνώμη μου, τα υπόλοιπα είναι απλές φλυαρίες και δικαιολογίες».

«Σημείο αναφοράς, ο ρόλος της στο ΕΚΕΒΙ»

Μυρσίνη Ζορμπά

ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Στην ερώτησή μας, ποια χαρακτηριστικά θεωρεί ότι συγκεντρώνουν το έργο και η προσωπικότητα της κυρίας Ζορμπά που η προβολή τους μπορεί να επηρεάσει τους φοιτητές, τους νεότερους καθηγητές και τα μέλη της κοινωνίας, μας απαντά: «Είχα την τύχη να σπουδάσω Φιλολογία στο ΑΠΘ κοντά σε λαμπρούς καθηγητές και καθηγήτριες. Το όνομα της Μυρσίνης Ζορμπά ήταν στενά συνυφασμένο για εμάς που σπουδάζαμε Φιλολογία, πρωτίστως με την ελληνική μετάφραση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Mάριο Βίτι.

Επειτα ανακάλυψα την προσφορά της μέσα από τη μετάφραση σημαντικών έργων της ιταλικής διανόησης και λογοτεχνίας. Θα αναφέρω ενδεικτικά μόνο το έργο του Γκράμσι, του οποίου είναι μία από τις σημαντικότερες εισηγήτριες στην Ελλάδα. Αργότερα γνώρισα το λαμπρό εκδοτικό έργο της με τον “Οδυσσέα”, ενώ ο ρόλος της σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς για το βιβλίο που έχουν ποτέ δημιουργηθεί στην Ελλάδα, το ΕΚΕΒΙ, υπήρξε πάντοτε σημείο αναφοράς.

Ωστόσο, και στη διαμόρφωση και προετοιμασία του προγράμματος του ΕΝΣ η πορεία της Ζορμπά υπήρξε για εμάς πηγή έμπνευσης, μια πραγματική πυξίδα. Αν κοιτάξετε στο σύνολό του το έργο της, εύκολα θα διαπιστώσετε έναν ξεκάθαρο διαπολιτισμικό χαρακτήρα που τη δεκαετία του ’70, του ’80 ή και του ’90 υποψιάζομαι πως θα μπορούσε ακόμη και να ξενίζει. Και σε όλα αυτά χρειάζεται να προστεθεί η μελέτη της για την πολιτική του πολιτισμού, που πραγματεύεται ζητήματα πολιτισμικής πολιτικής άμεσα συνυφασμένα με την Ελλάδα αλλά και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα μέσα στην παγκοσμιοποιημένη εποχή που ζούμε.

Είχα την τιμή και τη χαρά να τη συναντήσω για πρώτη φορά στη Ρώμη τον περασμένο Νοέμβριο κατά τη διάρκεια του φιλελληνικού συνεδρίου που διοργανώσαμε. Δύο πράγματα μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση σε αυτή τη γυναίκα που νομίζω πως αξίζει τον κόπο να τα αναφέρω. Αρχικά η προσήλωση, το ενδιαφέρον και η υπομονή με την οποία παρακολούθησε ολόκληρο το τριήμερο συνέδριο, οι καίριες παρατηρήσεις που έκανε σε συζητήσεις μας για τις ανακοινώσεις, οι βαθιές γνώσεις της επάνω στα σύνθετα ζητήματα που σχολιάστηκαν στο συνέδριο και σε θέματα πολιτισμικής πολιτικής• και δεύτερον, η ευγένεια και η απλότητα του χαρακτήρα της που πραγματικά με γοήτευσε. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Sapienza αναγνώρισε στο πρόσωπό της μια γυναίκα για την οποία το Πανεπιστήμιό μας μπορεί να είναι υπερήφανο».

Το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών

Ρωτήσαμε τον κ. Μπιντούδη ποιοι είναι οι στόχοι του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Σπουδών που ιδρύθηκε το 2019. «Η στήριξη και η προώθηση των νεοελληνικών σπουδών, καθώς και η διάδοση του μοντέρνου και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στην Ιταλία. Σε απόλυτη συμφωνία με τον χαρακτήρα και τους στόχους του τμήματος στο οποίο υπάγεται, το ΕΝΣ μελετά τον νεοελληνικό πολιτισμό και τις ιταλοελληνικές πολιτισμικές σχέσεις μέσα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού και διεθνούς περικείμενου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιδιώκουμε συνεργασίες με μελετητές διαφόρων επιστημονικών κλάδων, προωθώντας τη διεπιστημονικότητα και τη διαπολιτισμικότητα στη μελέτη του νεοελληνικού πολιτισμού».

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν φιλοξενήσει μελετητές από την Κύπρο, την Ελλάδα κ.α., ενώ «πρόσφατα ο συνάδελφος Δημήτρης Παπανικολάου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μάς τίμησε με την παρουσία του ως visiting professor, διεξάγοντας ένα ενδιαφέρον σεμινάριο που παρακολούθησαν φοιτητές όχι μόνο νεοελληνικών αλλά και από άλλες ξένες φιλολογίες του τμήματός μας».

Οσο για την ανταπόκριση που δείχνουν οι φοιτητές και οι καθηγητές για τις νεοελληνικές σπουδές, μας λέει ότι σημειώνεται σταδιακή άνοδος του αριθμού τους. «Με την πολύτιμη υποστήριξη των συνεργατών μου, της Francesca Zaccone και του Πασχάλη Ευθυμίου, κατορθώσαμε να κάνουμε μια σειρά καίριων αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών αλλά και να διοργανώσουμε επιστημονικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις που, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, κέντρισαν το ενδιαφέρον των φοιτητών. Το στοιχείο όμως που αξίζει να τονιστεί είναι το ενδιαφέρον που συνάδελφοι άλλων επιστημονικών τομέων έχουν επιδείξει για τις νεοελληνικές σπουδές και τη μελέτη των ελληνοϊταλικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή στο ΕΝΣ και στην έδρα μας υπάρχουν συνεργασίες και ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν μελετητές κλασικών σπουδών και ξένων φιλολογιών, ιστορικοί, συγκριτολόγοι, βιβλιοθηκονόμοι, μεταφρασεολόγοι, βυζαντινολόγοι και νομικοί. Αυτό εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε διεπιστημονικότητα και διαπολιτισμικότητα στις νεοελληνικές σπουδές».

■ Η τελετή βράβευσης της Μυρσίνης Ζορμπά θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως αύριο (Τετάρτη 25 Μαΐου) στις 17.15 ώρα Ελλάδας. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης στον σύνδεσμο: https://youtu.be/jHdbgbfM2t4; Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Sapienza, Eugenio Gaudio, και θα μιλήσουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Unitelma Sapienza, Antonello Folco Biagini, η διευθύντρια του Τμήματος Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Camilla Miglio, η Μαλαματένια Σκαλτσά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η Μυρσίνη Ζορμπά θα μιλήσει με θέμα «Ιταλικές σημειώσεις από την εποχή των προσδοκιών. Το πολιτισμικό ζήτημα στη δεκαετία του ‘70». Θα συντονίσει ο Χρήστος Μπιντούδης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Αιτήματα «δανεισμών» εγκαινιάζει το θραύσμα από το Παλέρμο;
Με τα αιτήματα «δανεισμών» δημιουργείται ένα αφήγημα που επιχειρεί να αλλάξει την εθνική γραμμή που ακολουθείται 40 χρόνια για την επανένωση του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα.
Αιτήματα «δανεισμών» εγκαινιάζει το θραύσμα από το Παλέρμο;
ART - ΝΕΑ
Το θραύσμα από το Παλέρμο, η τυχαία πολιτική της κυβέρνησης και το Βρετανικό Μουσείο
Το ΚΑΣ έδωσε ομόφωνη θετική γνωμοδότηση για την εισαγωγή και τον δανεισμό του θραύσματος από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα που θα διαρκέσει 4 συν 4 χρόνια, όπως ορίζει η ιταλική νομοθεσία.
Το θραύσμα από το Παλέρμο, η τυχαία πολιτική της κυβέρνησης και το Βρετανικό Μουσείο
ART - ΝΕΑ
Από το ατόπημα Μητσοτάκη στην αιχμαλωσία του Βρετανικού Μουσείου
Η πρόταση του πρωθυπουργού για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα για τους εορτασμούς του 1821 δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ως ατόπημα από τα μέλη της κυβέρνησης, ενώ το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζει τη χρήση...
Από το ατόπημα Μητσοτάκη στην αιχμαλωσία του Βρετανικού Μουσείου
ART - ΝΕΑ
Το Ακροπόλ γίνεται... «Across»
Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ» που τέθηκε στις 12 Ιουνίου από το υπουργείου Πολιτισμού, ώστε φορείς και...
Το Ακροπόλ γίνεται... «Across»
ART - ΝΕΑ
Μυρσίνη Ζορμπά: Ερωτήματα για την ΠΥΡΚΑΛ
Στο θέμα της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας και στον χαρακτηρισμό του σε ιστορικό τόπο επανέρχεται με νέα δήλωσή της η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, μετά τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα από το...
Μυρσίνη Ζορμπά: Ερωτήματα για την ΠΥΡΚΑΛ
ART - ΝΕΑ
O Σπύρος Λούης, ο σκύφος-έπαθλο και ο ναζί συλλέκτης
Η απίστευτη περιπέτεια του πολύτιμου αρχαίου αγγείου, που δόθηκε στον νικητή του Μαραθωνίου του 1896, αλλά στη συνέχεια εξήχθη παράνομα στη Γερμανία, είχε αίσιο τέλος. Εντοπίστηκε στη συλλογή του Πανεπιστημίου...
O Σπύρος Λούης, ο σκύφος-έπαθλο και ο ναζί συλλέκτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας