• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 36.2°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 34.1°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 35.5°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 33.8°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 30.9°C
  3 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.6°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 30.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.5°C / 34.5°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 35.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.8°C / 32.0°C
  3 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  29%

Μουσείο Ακρόπολης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια μεγάλη γιορτή με ελεύθερη είσοδο για όλους

 • A-
 • A+
Με κεντρικό θεματικό άξονα αυτή τη φορά τη «δύναμη των μουσείων» ως φορέων κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης, η 18η Μαΐου μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε πολύ ενδιαφέρουσες περιηγήσεις και δράσεις. Τιμώμενο μουσείο στην Ελλάδα, το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, που γιορτάζει με 6ήμερο εκδηλώσεων.

Σε αναπαλαιωμένα κτίρια ή σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που φαίνονται από τον δορυφόρο, σε μητροπόλεις και σε γωνιές της παγκόσμιας περιφέρειας, δημόσια και ιδιωτικά, τα μουσεία σε όλο τον κόσμο είναι οι θεματοφύλακες του παρελθόντος, τα κελύφη που συντηρούν και διαιωνίζουν την Ιστορία, που αναδεικνύουν τα πιο πρωτοποριακά σύγχρονα εκθέματα, τις αξιομνημόνευτες δράσεις του ανθρώπου διαχρονικά, τις παραδοξότητες της φύσης.

Είναι οι χώροι που μας ταξιδεύουν στο άγνωστο παρελθόν και στην πολιτιστική κληρονομιά, μας εξηγούν το φυσικό περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο, τα επιτεύγματα των πολιτισμών, μας δίνουν την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών από το χθες και το σήμερα, να εντρυφήσουμε, να κατανοήσουμε, να προβληματιστούμε, να απολαύσουμε, να γίνουμε καλύτεροι. Τα είδη τους είναι πολλά και διαφορετικά. Αλλα διάσημα διεθνώς και προβεβλημένα και άλλα τοπικής εμβέλειας, αλλά εξίσου μοναδικά. Μπορεί κανείς να φανταστεί τη ζωή χωρίς τα μουσεία μας;

Κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου τα μουσεία σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν. Ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο και διοργανώνουν ειδικές δράσεις για το κοινό όλων των ηλικιών. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το αγαπημένο μουσείο σας ή εκείνο που θέλετε από καιρό αλλά δεν ευκαιρήσατε ακόμα. Η γιορτή ξεκινάει επισήμως την Τετάρτη (αν και σε ορισμένα μουσεία από σήμερα) και στις περισσότερες περιπτώσεις κορυφώνεται το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, από το 1977 καθιέρωσε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα της ημέρας είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Κάθε χρόνο το ICOM επιλέγει ένα διαφορετικό θέμα και αυτό φέτος είναι «Η δύναμη των μουσείων», με πρόθεση να τα αναδείξει ως ισχυρούς φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τιμώμενο μουσείο στην Ελλάδα είναι το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, το οποίο γιορτάζει με 6ήμερο πανηγυρικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που ετοίμασαν η δραστήρια και εμπνευσμένη επιμελητική ομάδα και η διεύθυνσή του. Οι δράσεις ξεκινούν αύριο (17/5/22) και διαρκούν έως και την Κυριακή (22/5/22). Περιλαμβάνουν δωρεάν είσοδο στις 18 και 21 Μαΐου σε όλους τους χώρους του, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ξεναγήσεις στις τρέχουσες εκθέσεις, εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογενειακό κοινό, δημόσιες παρουσιάσεις καλλιτεχνικών εργασιών, κινηματογραφικών ταινιών, καινοτόμων ψηφιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσική και συναντήσεις. Η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (ολόκληρο το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.momus.gr και στα κοινωνικά του δίκτυα).

Σε όποιο μέρος της χώρας βρίσκεστε ενημερωθείτε αναλυτικά για τις δράσεις από τους διαδικτυακούς τόπους. Εμείς επιλέγουμε ελάχιστες προτάσεις (τις οποίες δεν παρουσιάζουμε καν αναλυτικά) για να σας δώσουμε μια τόση δα μικρή εικόνα αλλά οι επιλογές είναι αμέτρητες.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα (18 και 19/5), συνοδευόμενο από εργαστήριο σε ομάδα προσφύγων, εκπαιδευτικές διαδικτυακές δράσεις για μαθητές Α'θμιας Εκπαίδευσης, θεματικές περιηγήσεις και ψηφιακές εικονικές περιηγήσεις για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα ή άτομα με προβλήματα ακοής.

Αφίσα εορτασμού

Οι θεματικές περιηγήσεις στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών από αρχαιολόγους του μουσείου είναι οι εξής:

Στις 18/5 (12.00-12.45) με θέμα «Μυστικά ομορφιάς της Μυκηναίας» και στις 19/5 (12.00-12.45) με θέμα «Θεοί και δαίμονες. Μια ματιά στη μυκηναϊκή θρησκεία» (η είσοδος είναι ελεύθερη και στις 19/5 για τους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στις δράσεις).

Το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό (18/5) από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Για τους ενήλικους επισκέπτες διοργανώνει τις δράσεις «Κρυφές ιστορίες διασποράς» και «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές», ενώ θα διαθέτει για τις οικογένειες το νέο έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού». Οι μικροί επισκέπτες θα ανεβαίνουν στον 3ο όροφο, στην Αίθουσα του Παρθενώνα, όπου τους περιμένουν τα πιο διάσημα, ίσως, γλυπτά του κόσμου. Ομως όχι όλα… Ενα μέρος τους βρίσκεται αλλού… Το πού, το πότε, το πώς και το γιατί θα το ανακαλύψουν μέσα από τις περιπέτειες έξι διάσημων γλυπτών, που περιέχονται στο έντυπο (οι δράσεις είναι και στα αγγλικά, αναλυτικές πληροφορίες στο www.theacropolismuseum.gr).

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης διοργανώνει εκπαιδευτικά-εικαστικά εργαστήρια για όλη την οικογένεια με ψηφιακές δράσεις για την τέχνη, το περιβάλλον, την ισότιμη πρόσβαση όλων στη μάθηση, στις δημοκρατικές αξίες, στα δικαιώματα, στην αποδοχή της διαφορετικότητας του Αλλου, στη συνεργασία, τη συμμετοχή και τη δημιουργία, για ένα βιώσιμο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον (διαδικτυακό εικαστικό εργαστήριο «Με τη δύναμη της τέχνης ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε ένα καλύτερο μέλλον!» στις 18/5 στις 17.30).

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη

Στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση στους χώρους του, ιδιαίτερο κινηματογραφικό εργαστήρι για παιδιά και την προβολή της εξαιρετικής ταινίας «Τα μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος» του Χοσέ Λουίς Λόπεθ-Λινάρες. Στο εργαστήρι «Σινεδημιουργίες» (16.00-18.00) στον εξωτερικό χώρο του, τα παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών θα ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο για να ανακαλύψουν όλα εκείνα που έκαναν τα παλιά σινεμά. Θα δημιουργήσουν, θα ζωγραφίσουν, θα συναρμολογήσουν και θα μυηθούν στα μυστικά της 7ης τέχνης.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει σειρά από δράσεις και σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο κεντρικό αίθριό του (20.00-21.30), προσκαλεί το κοινό σε βραδιά τάνγκο με τραγούδια του Μεσοπολέμου, γαλλικές μελωδίες των Πιαφ, Πιατσόλα, κ.ά. Στο πιάνο ο Κανάρης Κεραμάρης. Ανοιχτός και με ελεύθερη είσοδο, φυσικά, και ο Λευκός Πύργος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
«Οψεις μιας πόλης» στο Βερολίνο
Πόλη με διαρκή Ιστορία στο πέρασμα των αιώνων, σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη είναι η τιμώμενη πόλη στις «Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτισμού» στο Βερολίνο. Tο Μουσείο Ευρωπαϊκού...
«Οψεις μιας πόλης» στο Βερολίνο
ART - ΝΕΑ
Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους
Στις 4 & 5 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται η εξαιρετική δράση «KinderDocs» εντός των Μουσείων Μπενάκη - Πειραιώς της Αθήνας και Μακεδονικού Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Οι προβολές συνεπικουρούνται από...
Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους
ART - ΝΕΑ
«Θα κάνουμε αρχαία Disneyland στη Θεσσαλονίκη;»
Ο σπουδαίος βυζαντινολόγος και καθηγητής, που έχει μακροχρόνιες και πολυεπίπεδες σχέσεις με τη χώρα μας -είναι άλλωστε παντρεμένος με Ελληνίδα-, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης, για...
«Θα κάνουμε αρχαία Disneyland στη Θεσσαλονίκη;»
ART - ΝΕΑ
Νέα εποχή για δύο ιστορικά κτίρια
Η υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που θα συμβάλει στην εξ ολοκλήρου αναμόρφωσή του, είναι παλιό αίτημα καθώς οι εξαιρετικές μόνιμες συλλογές του ασφυκτιούν στους περιορισμένους χώρους.
Νέα εποχή για δύο ιστορικά κτίρια
ART - ΝΕΑ
Γιορτάζουν με ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις
Στις 18 Μαΐου τα μουσεία όλου του κόσμου, τα μουσεία μας, γιορτάζουν και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό παρουσιάζουν ειδικές εκδηλώσεις με εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις.
Γιορτάζουν με ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις
ART - ΝΕΑ
Εκκρεμεί το θέμα της διαχείρισης των μνημείων
Η παρέμβαση του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περίφημης λίστας των 10.119 ακινήτων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και πλήθος ανακοινώσεων. Η υπουργική...
Εκκρεμεί το θέμα της διαχείρισης των μνημείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας