• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 28.4°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 22.6°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 19.0°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.1°C / 26.4°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.4°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  0 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εφυγε» ένας αφοσιωμένος επιστήμονας, ένας φωτισμένος δάσκαλος

 • A-
 • A+
Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Πίκουλας πέθανε χθες σε ηλικία 66 ετών.

Αρχαιολόγος, καθηγητής -δάσκαλος για εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές-, συγγραφέας, εκδότης, ερευνητής, ο Γιάννης Πίκουλας διακρίθηκε για την επιστημονική γνώση του και κυρίως για το φως που εξέπεμπε, για την ανθρωπιά και τη γενναιοδωρία του.

Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πέθανε χθες σε ηλικία 66 ετών, αφήνοντας μεγάλο κενό σε όσους τον γνώρισαν και φυσικά στον χώρο της επιστημονικής μελέτης της ελληνικής αρχαιότητας.

Μαχητικός, ειλικρινής, ευθύβολος και επίμονος, εργάστηκε σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, υπηρέτησε από διαφορετικά μετερίζια την επιστήμη που αγάπησε, προσέφερε νέες θεωρητικές επιστημονικές προσεγγίσεις και καινούργιες οπτικές. Εκπαιδευτικός αρχικά σε φροντιστήρια και κατόπιν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έδωσε τα φώτα του στους μαθητές του για να περάσει στη συνέχεια στον πανεπιστημιακό χώρο, ενώ παράλληλα εργαζόταν στο πεδίο της έρευνας. Η συνεισφορά του Γιάννη Πίκουλα είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τον εκπαιδευτικό χώρο όσο και για την επιστημονική μελέτη.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας και εκδότης του πρωτοπόρου διεθνούς αρχαιογνωστικού περιοδικού «Hόρος». Η Ιστορική Τοπογραφία αποτέλεσε αντικείμενο μακράς έρευνας για εκείνον παρέχοντας τελικά σημαντικές πληροφορίες για το οδικό δίκτυο, τους οικισμούς και την τοπογραφία της αρχαιότητας. Για πολλά χρόνια πραγματοποίησε εκτεταμένες έρευνες πεδίου για τον εντοπισμό των ιχνών του οδικού δικτύου της αρχαιότητας.

Παράλληλα ασχολήθηκε με ζέση με την Επιγραφική -υπήρξε μαθητής του σπουδαίου και επίσης πρόωρα χαμένου Στέφανου Ν. Κουμανούδη, ιδρυτή της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας- αλλά και την Αρχαία Οικονομία της Διατροφής με ιδιαίτερη έμφαση την παραγωγή και τις διαδρομές του λαδιού και του κρασιού. H έρευνά του καλύπτει ιδίως την Πελοπόννησο (Αργολίδα, Κορινθία, Aρκαδία, Λακωνία), τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία αλλά και τη Μικρά Ασία.

Δραστήριος, εμπνευσμένος και πολυγραφότατος, άφησε σπουδαίο έργο σε όλα τα επίπεδα. Οσοι τον γνώρισαν κρατούν πρώτιστα το μάθημα που παρέδιδε καθημερινά, με στωικότητα και χαμόγελο, να είναι άνθρωπος.

Ο Γιάννης Πίκουλας είχε γεννηθεί στην Aθήνα (1956) και είχε ισχυρές πελοποννησιακές και προσφυγικές καταβολές. Αποφοίτησε από το A’ Πρότυπο Γυμνάσιο Aρρένων Aθηνών (1974). Ακολούθησε το πτυχίο του από το Iστορικό- Aρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών (1978). Διετέλεσε εκπαιδευτικός σε «Aκαδημαϊκά φροντιστήρια» (1976-1984) και φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1986-1996). Eρευνητής στο Kέντρο Eλληνικής και Pωμαϊκής Aρχαιότητας (KEPA) του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών (EIE 1996-2001). Το 2000 εξελέγη καθηγητής Aρχαίας Iστορίας στο Tμήμα Iστορίας, Aρχαιολογίας και Kοινωνικής Aνθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εχει εκδώσει δέκα μονογραφίες και υπήρξε επιμελητής εκδόσεως δεκαοχτώ τόμων. Oι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και τα Πρακτικά Συνεδρίων υπερβαίνουν τα 190. Πιο πρόσφατο έργο του ήταν η έκδοση «Αλέξανδρος Γ’ ο Μέγας: 12 ερωτήματα και κάποιες απορίες» (εκδ. Καλλιγράφος, 2019), στο οποίο μέσα από τις απαντήσεις στα δώδεκα ερωτήματα προσέγγισε μία από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες της αρχαιότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Νέα πολύτιμα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
Η αρχαιολογική έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων διεξάγεται, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2021-2025, από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα.
Νέα πολύτιμα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
ART - ΝΕΑ
Σεμινάρια για την αρχαία Αίγυπτο
Με θέμα «Αίγυπτος - Η αρχαία χώρα των φαραώ και της μεταφυσικής» το 5ο διαδικτυακό σεμινάριο σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας περιλαμβάνει μια εκτενή εισαγωγή στην αιγυπτιολογία και...
Σεμινάρια για την αρχαία Αίγυπτο
ART - ΝΕΑ
«Το Μουσείο στεγάζει δύο Ακροπόλεις, την αρχαϊκή και την κλασική»
Το Μουσείο Ακρόπολης γίνεται 11 χρόνων και περιμένει τους επισκέπτες για να «ζωντανέψει» ξανά, ενώ για τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται έκθεση που συνδέεται με την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Mάχη των Θερμοπυλών...
«Το Μουσείο στεγάζει δύο Ακροπόλεις, την αρχαϊκή και την κλασική»
ART - ΝΕΑ
Ανθρωποθυσία νεαρής γυναίκας στον μεγάλο σεισμό
Το αρχαιολογικό εύρημα της ανθρωποθυσίας νεαρής γυναίκας κάτω των είκοσι ετών που έχει έρθει στο φως, κατά τη διάρκεια της συστηματικής ανασκαφής, έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον. Αποκαλύφθηκε μαζί με τη...
Ανθρωποθυσία νεαρής γυναίκας στον μεγάλο σεισμό
ART - ΝΕΑ
Επισκέψιμοι ενάλιοι χώροι
Το Διεθνές Συνέδριο «Dive in Blue Growth», που ξεκινάει σήμερα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, θέτει στο επίκεντρο τη διαχείριση των υποβρύχιων περιοχών πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Τελεί υπό...
Επισκέψιμοι ενάλιοι χώροι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας