Σε ηλικία 80 ετών άφησε χθες την τελευταία του πνοή ο Ζακ Περέν, όπως επιβεβαίωσε στο Γαλλικό πρακτορείο η οικείοι του. «Η οικογένεια με απέραντη θλίψη σας ενημερώνει για τον θάνατο του σκηνοθέτη Ζακ Περέν, ο οποίος πέθανε ειρηνικά την Πέμπτη 21 Απριλίου στο Παρίσι» δήλωσε ο γιος του Ματιέ Σιμονέ.
Ο Γάλλος ηθοποιός συμμετείχε σε ταινίες τόσο του γαλλικού όσο και του ιταλικού κινηματογράφου. Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν δίπλα στην Κλαούντι Καρντινάλι, το 1961, στην ταινία «Το κορίτσι με τη βαλίτσα». Έπαιξε επίσης μαζί με την Κατρίν Ντενέβ, στα μιούζικαλ του Ζακ Ντεμί: «Τα κορίτσια του Ροσφόρ» και «Αυτός ο υπέροχος, παλιός, καλός κόσμος» και με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στο «Οικογένεια»
Θα τον θυμόμαστε όμως σίγουρα για την εμφάνισή του στο «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε και το «Ζ» του δικού μας Κώστα Γαβρά, του οποίου έκανε και την παραγωγή. Ήταν συμπαραγωγός ή παραγωγός σε συνολικά περίπου 15 φιλμ. Ένα από αυτά «Τα παιδιά της χορωδίας», σε σκηνοθεσία του ανιψιού του Κριστόφ Μπαρατιέρ.
Από το 1958 οπότε ξεκίνησε την καριέρα του έδωσε περισσότερες από 400 παραστάσεις στο L’Année du bac, του José-André Lacour, στη σκηνή του Παρισιού. Ο τελευταίος κινηματογραφικός ρόλος του Περέν ήταν στο περιβαλλοντικό θρίλερ «Γολιάθ», που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο και αντανακλά το βαθύ ενδιαφέρον του για τον φυσικό κόσμο.
Ήταν άλλωστε ένας αφοσιωμένος οικολόγος που βοήθησε να γίνουν πολλά ντοκιμαντέρ, όπως τα: "The Monkey Folk", "Microcosmos" και "Himalaya". Αργότερα συν-σκηνοθέτησε και άλλα, μεταξύ των οποίων τα υποψήφια για Όσκαρ "Winged Migration" (2001) και "Oceans", τα οποία κέρδισαν το Σεζάρ καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ το 2011.
«Ο Ζακ ήταν καθαρή γοητεία. Πέτυχε σε ό,τι άγγιξε», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών, Ζιλ Τζέικομπ. «Eιναι ένας από τους πιο διακριτικούς, πιο ενδιαφέροντες Γάλλους παραγωγούς» δήλωσε ο Κώστας Γαβράς.
Η Λεγεώνα των Ξένων τον χαιρέτισε ως «ένα σπουδαίο όνομα στον κινηματογράφο, μια προσωπικότητα μεγάλης ταπεινότητας».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας