• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 22.6°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 21.4°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  3 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 20.0°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 16.4°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  3 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.5°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.0°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 22.8°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.5°C / 21.0°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.7°C / 22.8°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 16.3°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 19.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων

 • A-
 • A+

Η πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) είχε μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Και οι αρχαιοφύλακες ανθίστανται στη μετατροπή των πέντε δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα μουσεία της χώρας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας, κλειστά έμειναν τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου, Δελφών, Ολυμπίας, Πέλλας, Μεσσήνης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ο Λευκός Πύργος μαζί με άλλα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Οι εργαζόμενοι έχουν προβάλει αντιρρήσεις ήδη από το 2019 όταν πρωτοανακοινώθηκαν οι προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού και ακολούθως το 2021. Μετά την πρόσφατη διαρροή του νομοσχεδίου έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην πανελλαδική απεργία της περασμένης εβδομάδας (6/4/22) καθώς το σχέδιο νόμου που αποκόπτει από το σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τα πέντε μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) πυροδοτεί ανησυχίες για τη διαχείριση τους και το δημόσιο χαρακτήρα τους σε βάθος χρόνου. 

Τα δημόσια μουσεία και το προσωπικό τους έχουν να επιδείξουν σοβαρό επιστημονικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο καθιστώντας άκυρες τις αιτιάσεις που προβάλει η κυβέρνηση περί εξωστρέφειας και οικονομικής αυτονομίας με τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. Η ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας στη στελέχωση μόνιμου προσωπικού έχει αποτέλεσμα να μένουν κλειστές αίθουσες σε μουσεία του κέντρου και της περιφέρειας και μια σειρά άλλων δυσλειτουργιών. 

Ενδεικτική τακτική της κατάστασης είναι ότι το ΥΠΠΟΑ και ο Οργανισμός Διαχείρισης Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στη στελέχωση με συμβασιούχους (αρχαιοφύλακες, πωλητές, υπαλλήλους καθαριότητας, κ.ά.) με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται το θερινό ωράριο (08.00-20.00) που ξεκινάει τον Απρίλιο, να υπάρχει αδυναμία λειτουργίας σε χώρους εστίασης και πωλητήρια, οπότε χάνονται σοβαρά έσοδα για το δημόσιο ταμείο.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και αρνείται τον δημόσιο διάλογο. Αντιρρήσεις στο σχέδιο, έχει εκφράσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η ΠΕΥΦΑ και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών, η οποία σε πρόσφατη ανακοίνωση αναφέρει: 

«...Σύμφωνα με την προβαλλόμενη λογική τους, στόχος είναι τα Μουσεία να αποκτήσουν εκείνη την αυτοτέλεια που θα τους επιτρέπει την αυτοχρηματοδότηση των δράσεών τους και την καλύτερη προβολή των συλλογών τους. Θυμίζουμε όμως πως τα έσοδα των μουσείων (μικρών και μεγάλων) και των αρχαιολογικών χώρων, μέχρι και σήμερα, πήγαιναν στο ΤΑΠ (τώρα ΟΔΑΠ) που ως αναδιανεμητικός μηχανισμός καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες του συνόλου των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, των μνημείων της χώρας και τις αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών για αρχαιολογικούς σκοπούς, ενώ συνδράμουν στο αναπτυξιακό έργο του ΥΠΠΟΑ. Με τη μετατροπή των μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ αυτόματα οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία οι μικρές Μονάδες και οι Υπηρεσίες, καθώς θα υποχρηματοδοτούνται. Συνεπώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, ως απόρροια της απώλειας εσόδων, δεκάδες επισκέψιμοι Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία να απειληθούν ακόμα και με κλείσιμο ή να παραδοθεί η εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα....».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Απεργία-αποχή υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ
Με στόχο να εμποδίσουν την εφαρμογή της αλλαγής λειτουργίας των πέντε μεγάλων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, σωματεία και ενώσεις λαμβάνουν μια σειρά μέτρων.
Απεργία-αποχή υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ
ART - ΝΕΑ
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
Το υπουργείο Πολιτισμού κάλεσε τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου να υπογράψουν τις συμβάσεις την Παρασκευή 15 Απριλίου, χωρίς να αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες και παρακάμπτοντας το υποχρεωτικό δεκαήμερο...
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
ART - ΝΕΑ
«Ατοπη» η αυριανή απεργία που κλείνει τα μουσεία
«Το ζήτημα της προστασίας της αρχαιολογικής και γενικότερα της πολιτισμικής κληρονομιάς έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα, μολονότι τη θεωρούμε δεδομένη και το θεσμικό πλαίσιο ισχυρό» είπε η Μυρσίνη...
«Ατοπη» η αυριανή απεργία που κλείνει τα μουσεία
ART - ΝΕΑ
Στο δρόμο της απεργιακής κλιμάκωσης οι εργαζόμενοι του Υπ. Πολιτισμού
Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής προκηρύσσει στάση εργασίας την Παρασκευή και συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Μπουμπουλίνας και 24ωρη απεργία τη Δευτέρα για το νομοσχέδιο για τα μουσεία.
Στο δρόμο της απεργιακής κλιμάκωσης οι εργαζόμενοι του Υπ. Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Με σύμμαχο και τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο
Κινητοποιήσεις εργαζομένων για την υπεράσπιση των μουσείων ● Συγκεντρώσεις έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Με σύμμαχο και τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο
ART - ΝΕΑ
Ομιχλώδης και μυστικοπαθής «ανάδειξη» αρχαιολογικού χώρου
Το υπουργείο έχει δώσει ένα γενικό περίγραμμα για τον αρχαιολογικό χώρο της «Περιβόλας» στη Ρόδο, χωρίς απαντήσεις σε ερωτήματα που προκαλούνται και επισύρουν έντονες συζητήσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων...
Ομιχλώδης και μυστικοπαθής «ανάδειξη» αρχαιολογικού χώρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας