• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.7°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.8°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.8°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  4 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  3 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.5°C / 33.3°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 32.8°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  40%

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεργία και κινητοποιήσεις στον Πολιτισμό

 • A-
 • A+
Με 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο (13/4) απαντά η ΠΕΥΦΑ στα κυβερνητικά σχέδια για τη μετατροπή πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ ενώ και η ΠΟΘΑ καλεί σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο (13/4) απαντά η Πανελλήνια Ενωση Φύλαξης Αρχαιοτήτων στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων μας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Η απόφαση είναι ομόφωνη και πάρθηκε απ’ όλες τις παρατάξεις, ύστερα μάλιστα από δύο γενικές συνελεύσεις, καθώς και οι αρχαιοφύλακες αντιτίθενται στην αποκοπή των μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Χαρακτηρίζουν την απόφαση ως «το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού», εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους και, εκτός από τη μη μετατροπή των πέντε Μουσείων, ζητούν η Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Ακρόπολης να μετατραπούν «σε Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ώστε να ενσωματωθούν στον κορμό του υπουργείου Πολιτισμού». Επίσης ζητούν να αναγνωριστεί η 6η ημέρα εργασίας τους ως συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και την «άμεση πρόσληψη 450 αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη επειγουσών αναγκών στη φύλαξη Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων».

Για το τελευταίο αίτημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο δεν έχει πράξει τα δέοντα, αλλά δεν έχει προχωρήσει καν στις προσλήψεις των εποχικών υπαλλήλων φύλαξης αρχαιοτήτων με αποτέλεσμα οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να μη λειτουργούν με θερινό ωράριο (08.00-20.00). Ακόμα και ο αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Σαντορίνης κλείνει στις 15.30 κι ας έχει «βουλιάξει» το νησί από τους τουρίστες, όπως είπαν στην «Εφ.Συν.». Σκοπίμως ή κωλυσιεργώντας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αφήνει να χαθεί η περίοδος του Καθολικού Πάσχα (17/4/22) και του Ορθόδοξου που έπεται;

Για το σχέδιο νόμου, που έγινε γνωστό από διαρροές, με το οποίο αποκόπτονται τα πέντε Μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, έχει εκφράσει την αντίθεσή του και το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Μετά από έκτακτη συνεδρίαση (29/3/22) το απέρριψε ομόφωνα, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην κατατεθεί και να ανοίξει ένας πραγματικός διάλογος «για το παρόν και το μέλλον των Μουσείων και συνολικά τη μουσειακή πολιτική της χώρας».

Την ίδια στιγμή σε ρυθμό διεκδικήσεων βρίσκονται και οι άνθρωποι του σύγχρονου Πολιτισμού. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καλεί τους χιλιάδες επαγγελματίες του χώρου σε κινητοποίηση αύριο το μεσημέρι (12.00) έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΘΑ θυμίζει μεταξύ άλλων ότι στην πρόσφατη Εκθεση της UNESCO «αποτυπώνεται η προειδοποίηση για τη μεγάλη κρίση στον πολιτισμό και η τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας λόγο των επιπτώσεων της πανδημίας».

Αναφέρουν ότι όλο αυτό το διάστημα από την πλευρά τους έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αναδείξουν «την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης αλλά αντί γι’ αυτό «εισπράττουμε καθημερινά την αδιαφορία και τα ψέματα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ακόμα και ανακοινωμένες παροχές τίθενται σε αμφισβήτηση και τελικά ανακαλούνται».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Κόντρα ΥΠΠΟ - υπαλλήλων για τη λίστα του υπερταμείου
Με τα κιάλια από μακριά θα δουν σήμερα τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία όλης της επικράτειας όσοι επισκέπτες δεν έχουν ενημερωθεί ότι θα παραμείνουν κλειστά λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που...
Κόντρα ΥΠΠΟ - υπαλλήλων για τη λίστα του υπερταμείου
ART - ΝΕΑ
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων
Οι αρχαιοφύλακες και οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα μουσεία της χώρας ανθίστανται στη μετατροπή των πέντε δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Επισημαίνουν ότι η ολιγωρία της...
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων
ART - ΝΕΑ
Τι ζήτησαν οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό από το υπουργείο Εργασίας 
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Εργασίας πραγματοποίησαν χθες καλλιτεχνικά σωματεία. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου, που υποσχέθηκε νέα συνάντηση παρουσία της γ.γ.
Τι ζήτησαν οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό από το υπουργείο Εργασίας 
ART - ΝΕΑ
«Νομικά αδύνατο να μεταβιβαστούν στο υπερταμείο»
​Η απεργία που πραγματοποίησε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού ήταν καθολική και πετυχημένη. Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά την «έσπασε», με τον τρόπο της βέβαια, αφού...
«Νομικά αδύνατο να μεταβιβαστούν στο υπερταμείο»
ART - ΝΕΑ
«Ατοπη» η αυριανή απεργία που κλείνει τα μουσεία
«Το ζήτημα της προστασίας της αρχαιολογικής και γενικότερα της πολιτισμικής κληρονομιάς έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα, μολονότι τη θεωρούμε δεδομένη και το θεσμικό πλαίσιο ισχυρό» είπε η Μυρσίνη...
«Ατοπη» η αυριανή απεργία που κλείνει τα μουσεία
ART - ΝΕΑ
Μέτωπο κατά του υφυπουργού Κώστα Στρατή
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠ.ΠΟ.) στρέφεται κατά του υφυπουργού Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, και με τέσσερις δακτυλόγραφες σελίδες επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για τα...
Μέτωπο κατά του υφυπουργού Κώστα Στρατή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας