«Να αποκατασταθεί η νομιμότητα, να τηρηθεί η δεοντολογία, να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον» ζητά, αναφερόμενη στην υπόθεση του εμβληματικού έργου της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και τον αποκλεισμό των Ελλήνων αρχιτεκτόνων από τον διαγωνισμό, η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μεταφέροντας το σκεπτικό του ψηφίσματος της ως προς την εκπόνηση της μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου με τίτλο «Αναβάθμιση, υπόγεια επέκταση και διασύνδεση με το "Ακροπόλ"» του ΕΑΜ με τη δωρεά της ΑΜΚΕ «Οικογένεια Νικολάου Λαιμού», η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία «απαξιωτική, αναξιοπρεπή και υποτελή». «Η όλη διαδικασία προσβάλλει και απαξιώνει τη δυνατότητα της χώρας να διαχειρισθεί ένα, ίσως από τα σοβαρότερα, θέματα πολιτισμού», αναφέρει ακόμα η Αντιπροσωπεία σχολιάζοντας ότι η «εκχώρηση της διαδικασίας του όλου εγχειρήματος από το ΥΠΠΟΑ σε μία μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) και κατ΄ επέκταση ο αποκλεισμός συμμετοχής ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων από τη διαδικασία επιλογής, προσβάλει βάναυσα την εθνική μας αξιοπρέπεια και δικαιώνει κατά επέκταση την έννοια του "ραγιαδισμού"». Κρίνει δε ότι «αυτή η αδιαφανής παράτυπη πρακτική με δωρεές που παρακάμπτουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης σοβαρών δημόσιων έργων (…) θυμίζει άλλες εποχές που τέτοιες αποφάσεις έχουν αφήσει το αρχιτεκτονικό τους αποτύπωμα σε παραδείγματα κακοδιαχείρισης σημαντικών έργων».
Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ συγκρίνει περαιτέρω τον τρόπο διαχείρισης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες του πολιτιστικού τους προϊόντος, με την πολιτική της χώρας μας που «εισάγει ξένα αρχιτεκτονικά γραφεία, αποκλείοντας την πληθώρα των ελληνικών, υποβιβάζοντάς τα σε "κλητήρες" των ξένων γραφείων». Και καταγγέλλει ότι οι ενέργειες του ΥΠΠΟΑ παραβιάζουν ευθέως το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθώς, μεταξύ άλλων, το έργο αναβάθμισης και υπόγειας επέκτασης του ΕΑΜ «αποτελεί σοβαρή παρέμβαση τόσο στο σημαντικότερο μουσείο της ελληνικής αρχαιότητας, όσο και συνολικά στο κέντρο της Αθήνας» και «η δωρεά μελετών δεν συνιστά ούτε θεμιτό ούτε νόμιμο έρεισμα για την παράκαμψη ή ακύρωση της νόμιμης διαδικασίας των ανοιχτών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών».
Τέλος και μετά απ΄ όλα αυτά, η Αντιπροσωπεία ζητάει:
- από την Υπουργό Πολιτισμού να ακυρώσει την Υπουργική Απόφαση που παραβιάζει ευθέως τη νομοθεσία,
- από τα κόμματα και τους φορείς να καταδικάσουν την παράκαμψη της διαδικασίας, καθώς και τον «εξευτελιστικό για τον τεχνικό κόσμο της χώρας» αποκλεισμό της ισότιμης συμμετοχής των Ελλήνων αρχιτεκτόνων,
- το εμβληματικό αυτό μουσείο να κατασκευασθεί με την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών με σεβασμό του θεσμού των ανοιχτών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και
- να καταργηθούν τα άρθρα στην Υπουργική Απόφαση για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που «οδηγούν σε εξαιρέσεις και στην πρακτική αχρηστία του νόμου».
Η «ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενός έργου δεν μπορεί», καταλήγει η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, «να είναι στοιχείο για την υποβάθμιση του, μέσω της εξαίρεσής του από τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας