• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.1°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.0°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -0.6°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.8°C
  6 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 0.5°C
  4 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 3.8°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  61%
EUROKINISSI

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Πρακτική που δικαιώνει την έννοια του «ραγιαδισμού»

 • A-
 • A+

«Να αποκατασταθεί η νομιμότητα, να τηρηθεί η δεοντολογία, να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον» ζητά, αναφερόμενη στην υπόθεση του εμβληματικού έργου της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και τον αποκλεισμό των Ελλήνων αρχιτεκτόνων από τον διαγωνισμό, η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μεταφέροντας το σκεπτικό του ψηφίσματος της ως προς την εκπόνηση της μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου με τίτλο «Αναβάθμιση, υπόγεια επέκταση και διασύνδεση με το "Ακροπόλ"» του ΕΑΜ με τη δωρεά της ΑΜΚΕ «Οικογένεια Νικολάου Λαιμού», η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία «απαξιωτική, αναξιοπρεπή και υποτελή». «Η όλη διαδικασία προσβάλλει και απαξιώνει τη δυνατότητα της χώρας να διαχειρισθεί ένα, ίσως από τα σοβαρότερα, θέματα πολιτισμού», αναφέρει ακόμα η Αντιπροσωπεία σχολιάζοντας ότι η «εκχώρηση της διαδικασίας του όλου εγχειρήματος από το ΥΠΠΟΑ σε μία μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) και κατ΄ επέκταση ο αποκλεισμός συμμετοχής ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων από τη διαδικασία επιλογής, προσβάλει βάναυσα την εθνική μας αξιοπρέπεια και δικαιώνει κατά επέκταση την έννοια του "ραγιαδισμού"». Κρίνει δε ότι «αυτή η αδιαφανής παράτυπη πρακτική με δωρεές που παρακάμπτουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης σοβαρών δημόσιων έργων (…) θυμίζει άλλες εποχές που τέτοιες αποφάσεις έχουν αφήσει το αρχιτεκτονικό τους αποτύπωμα σε παραδείγματα κακοδιαχείρισης σημαντικών έργων».

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ συγκρίνει περαιτέρω τον τρόπο διαχείρισης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες του πολιτιστικού τους προϊόντος, με την πολιτική της χώρας μας που «εισάγει ξένα αρχιτεκτονικά γραφεία, αποκλείοντας την πληθώρα των ελληνικών, υποβιβάζοντάς τα σε "κλητήρες" των ξένων γραφείων». Και καταγγέλλει ότι οι ενέργειες του ΥΠΠΟΑ παραβιάζουν ευθέως το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθώς, μεταξύ άλλων, το έργο αναβάθμισης και υπόγειας επέκτασης του ΕΑΜ «αποτελεί σοβαρή παρέμβαση τόσο στο σημαντικότερο μουσείο της ελληνικής αρχαιότητας, όσο και συνολικά στο κέντρο της Αθήνας» και «η δωρεά μελετών δεν συνιστά ούτε θεμιτό ούτε νόμιμο έρεισμα για την παράκαμψη ή ακύρωση της νόμιμης διαδικασίας των ανοιχτών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών».

Τέλος και μετά απ΄ όλα αυτά, η Αντιπροσωπεία ζητάει:

 1. από την Υπουργό Πολιτισμού να ακυρώσει την Υπουργική Απόφαση που παραβιάζει ευθέως τη νομοθεσία,
 2. από τα κόμματα και τους φορείς να καταδικάσουν την παράκαμψη της διαδικασίας, καθώς και τον «εξευτελιστικό για τον τεχνικό κόσμο της χώρας» αποκλεισμό της ισότιμης συμμετοχής των Ελλήνων αρχιτεκτόνων,
 3. το εμβληματικό αυτό μουσείο να κατασκευασθεί με την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών με σεβασμό του θεσμού των ανοιχτών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και
 4. να καταργηθούν τα άρθρα στην Υπουργική Απόφαση για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που «οδηγούν σε εξαιρέσεις και στην πρακτική αχρηστία του νόμου».

Η «ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενός έργου δεν μπορεί», καταλήγει η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, «να είναι στοιχείο για την υποβάθμιση του, μέσω της εξαίρεσής του από τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού».
 
 
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Ολοι μαζί κι ο Λοβέρδος χώρια
Εξήντα εφτά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο το ΥΠΠΟΑ αντιμετωπίζει την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ολοι μαζί κι ο Λοβέρδος χώρια
ART - ΝΕΑ
Πρώτη σειρά... τα ερωτήματα
Το θέμα σχετικά με το νέο θερινό σινεμά είναι οι όροι δημιουργίας και λειτουργίας του στο άμεσο περιβάλλον κηρυγμένων μνημείων και μουσείων, εντός ιστορικού κέντρου και υπό τη σκέπη ενός μουσείου.
Πρώτη σειρά... τα ερωτήματα
ART - ΝΕΑ
Επιχείρηση απαξίωσης της Μαρίας Βλαζάκη από το ΥΠΠΟ
«Μνημείο» εμπάθειας είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, σχολιάζοντας τα όσα είχε δηλώσει η αρχαιολόγος, Μαρία Βλαζάκη, ως προς το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων.
Επιχείρηση απαξίωσης της Μαρίας Βλαζάκη από το ΥΠΠΟ
ART - ΝΕΑ
Οι δωρεές Ν. Λαιμού και Λασκαρίδη «παραβιάζουν τη νομοθεσία»
Με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις της κ. Μενδώνη η εκπόνηση των μελετών για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων ανατίθεται σε ιδιώτες, παραβιάζοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Οι δωρεές Ν. Λαιμού και Λασκαρίδη «παραβιάζουν τη νομοθεσία»
ART - ΝΕΑ
«“Μπούλινγκ” για τους Ελληνες αρχιτέκτονες»
«Ο αποκλεισμός των Ελλήνων αρχιτεκτόνων είναι απαράδεκτος και ακατανόητος» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, Δημήτρης Ξυνομηλάκης.
«“Μπούλινγκ” για τους Ελληνες αρχιτέκτονες»
ART - ΝΕΑ
«Γκρίζες» ζώνες στα σχέδια για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
Το Ιδρυμα Λασκαρίδη ανέλαβε τη χρηματοδότηση, μέσα σ’ ένα μήνα εκπονήθηκε η προμελέτη και εγκρίθηκε ήδη από το Συμβούλιο Μουσείων, ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν το κτίριο Σιλό παραχωρήθηκε από την COSCO...
«Γκρίζες» ζώνες στα σχέδια για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας