• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  4 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.6°C
  3 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 6.1°C
  0 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 6.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.4°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.4°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 19.3°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.5°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 8.8°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  88%

Κυκλοφόρησε στα ελληνικά «Η Σύγχρονη Κίνα: Μια πολύ σύντομη εισαγωγή»

 • A-
 • A+

Η Κίνα σήμερα προσελκύει την προσοχή και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τα επίμαχα θέματα των χρηματοοικονομικών, του πληθυσμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εκδόσεις Πεδίο παρουσιάζουν το σημαντικό βιβλίο του ιστορικού Rana Mitter «Η Σύγχρονη Κίνα: Μια πολύ σύντομη εισαγωγή». Πρόκειται για μια περιεκτική επισκόπηση της πολυδαίδαλης ιστορίας της σύγχρονης Κίνας, του πολυπληθέστερου κράτους του κόσμου.

«Το παρόν βιβλίο, αν και περιεκτικό, αποτελεί μια ιδιαίτερα πλούσια εισαγωγή στη σύγχρονη κινεζική ιστορία, αποκαλύπτοντας πολλές από τις κρίσιμες διαστάσεις της», δηλώνει ο επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης, Δρ Κωνσταντίνος Τσιμώνης. Δεν πρόκειται όμως για μια συμβατική ιστορική αφήγηση με χρονική αρχή και τέλος. «Ο συγγραφέας», συμπληρώνει ο επιμελητής, «επέλεξε να μην ακολουθήσει την πεπατημένη, γράφοντας δηλαδή μια ιστορικά δομημένη αφήγηση. Οργανώνει το βιβλίο του γύρω από θεματικές και ερωτήματα τα οποία επιτρέπουν στον αναγνώστη να ιχνηλατήσει την πολυεπίπεδη επίδραση της νεωτερικότητας σε έναν πολιτισμό και σε μια κοινωνική και κρατική οντότητα με μακραίωνη και ιδιαίτερη ιστορία».

 Αυτή η επιλογή εξοικειώνει τον αναγνώστη με τα σύνθετα γεγονότα και τις περίπλοκες δυναμικές που σημάδεψαν τη σύγχρονη Κίνα από τα μέσα του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα, καθώς τα προσεγγίζει από διαφορετικές αφετηρίες.

Σε αυτή την ανανεωµένη έκδοση ο Rana Mitter παρέχει µια σύγχρονη οπτική γύρω από το πολυπληθέστερο έθνος του πλανήτη, λαµβάνοντας υπόψη τη µεταβαλλόµενη εξωτερική πολιτική της Κίνας και τη µοναδική αλληλεπίδρασή της µε το διαδίκτυο. Σκιαγραφώντας µε επιτυχία και πληρότητα την εικόνα της σύγχρονης κινεζικής κοινωνίας, αναδεικνύει την τρέχουσα διεθνή θέση της χώρας και αναλύει εµπεριστατωµένα την αναβάθµιση της διεθνούς σηµασίας της κατά την τελευταία δεκαετία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο από το «Πεδίο»

Ο συγγραφέας δεν εξιστορεί απλώς την πορεία ενός αρχαίου πολιτισμού προς τη νεωτερικότητα, αλλά αναλύει τις βασικές μεταβλητές, τις προσωπικότητες και τις σχέσεις που καθόρισαν την ανάπτυξη της πολιτικής, των διεθνών σχέσεων, της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτισμού της χώρας από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας: «Η αφήγηση έχει σχεδόν κινηματογραφική χροιά. 

Ο συγγραφέας, ωσάν έμπειρος σκηνοθέτης, προσεγγίζει την ίδια πλοκή από διαφορετικές σκοπιές, γεγονός που του επιτρέπει να εμβαθύνει σε κρίσιμες πτυχές της ίδιας ιστορικής περιόδου. Οι βασικοί πρωταγωνιστές αλλάζουν καθώς προστίθενται νέοι, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ εγχώριων και διεθνών παραγόντων και δυναμικών πληθαίνουν, προσφέροντας έτσι μια πυκνή αφήγηση, η οποία είναι άμεση, προσιτή αλλά και με βάθος».

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου, η αναζήτηση μιας κινεζικής εκδοχής της νεωτερικότητας, ξεκινά αρχικά με πλοία, κανόνια και ιδέες που αναπτύχθηκαν στη Δύση και τελικά αλλάζουν για πάντα την πολιτισμικά, πολιτικά και οικονομικά αυτάρκη κινεζική αυτοκρατορία: «Πορτογάλοι ναυτικοί, Βρετανοί διπλωμάτες, Μανδαρίνοι, Ιάπωνες μιλιταριστές, ριζοσπάστες φοιτητές στο Πεκίνο, μοντερνιστές συγγραφείς στη Σανγκάη, έμποροι από την Τζετζιάνγκ, χωρικοί από τις ορεινές περιοχές της Σανσί, επαναστάτες και δικτάτορες κάθε απόχρωσης» – όλοι μεταλαμπαδεύουν τη φλόγα της νεωτερικότητας από τη μία γενιά στην επόμενη. Με κάθε πέρασμα, όμως, φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι η κινεζική νεωτερικότητα ανήκει τελικά στους Κινέζους, παρά τη δυτική της προέλευση. 

Με γλαφυρότητα, αυθεντική γνώση και πληρότητα ο συγγραφέας περιγράφει τις πολλές μεταμορφώσεις της Κίνας κατά τους τελευταίους δύο σχεδόν αιώνες, αναδεικνύει εμπεριστατωμένα την τρέχουσα διεθνή θέση της χώρας και αναλύει την αναβάθμιση της διεθνούς σημασίας της κατά την τελευταία δεκαετία. Το βιβλίο εμπλουτίζεται με φωτογραφικό υλικό, χρονολόγιο των κομβικών ιστορικών γεγονότων, πλούσια βιβλιογραφία, πηγές για περαιτέρω μελέτη και ευρετήριο όρων και ονομάτων.

Ένα ευσύνοπτο και καλογραμμένο εγχειρίδιο για όσους ασχολούνται με την επικαιρότητα, τις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια ιστορία και πολιτική. Η μετάφρασή του έγινε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου προκειμένου να εμπλουτιστεί η αξιόλογη αλλά περιορισμένη ελληνόγλωσση βιβλιογραφία για μια χώρα η οποία παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Μπομπ Ντίλαν - Η φιλοσοφία της μοντέρνας μουσικής
Ποιος δε θέλει να δει πώς βλέπει μια σειρά από σπουδαία τραγούδια της μουσικής ο μέγας Dylan, που έχει κερδίσει Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2016 και είναι ο πρώτος τραγουδοποιός που κερδίζει το βραβείο.
Μπομπ Ντίλαν - Η φιλοσοφία της μοντέρνας μουσικής
ART - ΝΕΑ
Οξυδερκής λογοτέχνης, οξύς ακτιβιστής
Ο σπουδαίος Ισραηλινός συγγραφέας και δραματουργός ήταν εξίσου παρατηρητικός και παρών στη μικρή κλίμακα μιας θεματολογίας που έδινε έμφαση στην οικογένεια και στη μεγάλη εικόνα, πολιτική και κοινωνική, της...
Οξυδερκής λογοτέχνης, οξύς ακτιβιστής
ART - ΝΕΑ
«Έγραψα για να αλλάξει το στερεότυπο της κοινωνίας για τους πρόσφυγες»
Ο Ρεζά Γκολαμί μιλά στην «Εφ.Συν.» για την οδύσσεια που πέρασε από το Αφγανιστάν μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα και τον τρόπο που την αποτυπώνει στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Χαμένες Ταυτότητες».
«Έγραψα για να αλλάξει το στερεότυπο της κοινωνίας για τους πρόσφυγες»
ART - ΝΕΑ
Μαγειρεύοντας διαδικτυακά ένα βιβλίο για παιδιά με τα παιδιά
«Ένα τραγούδι για τη Λένα» θα λέγεται το βιβλίο που θα γράψουν η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μουσικός Μάρω Θεοδωράκη μαζί με τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και το οποίο θα μιλά για τη φιλία...
Μαγειρεύοντας διαδικτυακά ένα βιβλίο για παιδιά με τα παιδιά
ART - ΝΕΑ
«Πολιτική αναταραχή είχαμε, προσωπικές μάχες δεν δώσαμε»
Το «Εκεί που ζούμε», πρώτο μυθιστόρημα του βραβευμένου για τα διηγήματά του νέου συγγραφέα, αφηγείται ένα και μοναδικό εικοσιτετράωρο 35χρονου δικηγόρου. Χωρίς όνειρα και αποφάσεις, αφήνεται στο ρεύμα, στο...
«Πολιτική αναταραχή είχαμε, προσωπικές μάχες δεν δώσαμε»
ART - ΝΕΑ
Η άγνωστη σχέση του Γρηγόρη Λαμπράκη με την Κύπρο
Μέσα από τις 150 σελίδες του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη με τίτλο «Λαμπράκης - Κύπρος: Κοινή Πορεία Ειρήνης» αναδύεται η άγνωστη στο ευρύ κοινό συμπόρευση του Γρηγόρη Λαμπράκη με το Κυπριακό, πραγματική και...
Η άγνωστη σχέση του Γρηγόρη Λαμπράκη με την Κύπρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας