• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.0°C
  4 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.8°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 8.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 8.7°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 5.1°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.8°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.8°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.1°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 8.8°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.2°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  48%

Πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ/STR
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με έναν (συμβασιούχο) υπάλληλο λειτουργεί το πωλητήριο!

 • A-
 • A+
Παρότι η διεύθυνση του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, καθώς και το ΥΠΠΟ ενημερώθηκαν εγκαίρως για την έλλειψη προσωπικού, η λύση βρέθηκε εκ των ενόντων και λόγω κινητοποίησης των εργαζομένων. Στον «αέρα» και η στελέχωση άλλων πωλητηρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, λόγω μη ανανέωσης των συμβάσεων των υπαλλήλων από το ΥΠΠΟ και χαρακτηριστικής ολιγωρίας.

Το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κινδύνευσε να κλείσει, τις προηγούμενες ημέρες. Αποφεύχθηκε το προσωρινό «λουκέτο», χάρη στην άμεση παρέμβαση των εργαζομένων που κάνουν καλά τη δουλειά τους και έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία του πρώτου μουσείου της χώρας. Κοινοποίησαν το θέμα, «πίεσαν» για την εξεύρεση λύσης, παρότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα.

Ποια λύση έδωσε, με τη σειρά του, το υπουργείο Πολιτισμού και η διοίκηση του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), για να μην μπει «λουκέτο»; Την εσωτερική μετακίνηση μιας συμβασιούχου υπαλλήλου με ειδικότητα πωλήτριας, η σύμβαση της οποίας λήγει άμεσα (σε 10-15 ημέρες). Μπορεί να λειτουργεί το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου όχι απλά υποστελεχωμένο αλλά με έναν και μόνον συμβασιούχο εργαζόμενο; Η απάντηση για την κυβέρνηση των αρίστων είναι «ναι».

Το θέμα λύθηκε προσωρινά και με προχειρότητα. Ελα, όμως, που πολλά πωλητήρια είναι κλειστά και άλλα κλείνουν, το ένα πίσω από το άλλο, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, γιατί έχουν καθυστερήσει οι προκηρύξεις των νέων συμβάσεων. Στους Δελφούς, η πληροφορία που δόθηκε στους επισκέπτες ήταν πως «το πωλητήριο είναι κλειστό εδώ και καιρό, δεν ξέρουμε πότε θα λειτουργήσει»!

Στο εκτενές άρθρο μας για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο («Ολοι μαζί και ο Λοβέρδος χώρια» 1/4/22), υπήρχε υποθέμα, με αναφορά στο πωλητήριο του ΕΑΜ. «...Βρισκόμαστε μπροστά στην έναρξη της θερινής περιόδου, με συνεχές ωράριο 08.00-20.00 και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα κλείσει από τις 2 Απριλίου, λόγω έλλειψης προσωπικού! Αυτό δεν το λες και επιτυχία», γράψαμε. Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού μάς έστειλε την ακόλουθη απάντηση. «[...] Πρόκειται για ανυπόστατη φήμη (εκτός εάν είναι κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο), καθώς το πωλητήριο του ΕΑΜ παραμένει ανοιχτό κανονικά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου».

Το γραφείο Τύπου γνωρίζει ότι κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε ρεπορτάζ για τα θέματα που αναδεικνύουμε στην «Εφ.Συν.». Ενημερώνουμε, λοιπόν, πρωτίστως τους αναγνώστες μας και στη συνέχεια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου, σε ηλεκτρονική αλληλογραφία με θέμα «Λειτουργία Πωλητηρίου ΕΑΜ», ενημερώνεται η διεύθυνση του ΟΔΑΠ ότι «την Παρασκευή 18/3/2022 αποχωρούν από το πωλητήριο του ΟΔΑΠ στο ΕΑΜ οι 4 από τους 5 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου... καθώς λήγει η σύμβασή τους. Από το Σάββατο 19/3/22, το πωλητήριο θα λειτουργεί με τη διαχειρίστρια (σ.σ. μόνιμη υπάλληλος που με βάση τον νόμο έχει τον έλεγχο των πωλητέων και δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει καθήκοντα πωλητή) και έναν συμβασιούχο του οποίου η σύμβαση λήγει στις 2/4/22. Κατά το διάστημα των δύο εβδομάδων, το πωλητήριο θα κλείνει μία φορά την εβδομάδα για να παίρνουμε το ρεπό μας».

Αυτά, μέσα Μαρτίου. Τι κάνει, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και η διοίκηση του ΟΔΑΠ; Ενα πελώριο τίποτα.

Πρωί - πρωί Πέμπτης 31 Μαρτίου, ακολουθεί δεύτερο ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον ΟΔΑΠ. «Από την 2/4/22, το πωλητήριο θα παραμείνει κλειστό, καθότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει μόνο με τη διαχειρίστρια και θα ξανανοίξει με την προσέλευση των νέων συμβασιούχων».

Στο δημοσίευμά της η «Εφ.Συν.» (1/4/22) έδωσε την είδηση. Το υπουργείο έσπευσε να μας κουνήσει το δάχτυλο. Η αλήθεια, όμως, είναι (και τη γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ) ότι το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού δεν έκλεισε, αλλά ψυχορραγεί. Η εσπευσμένη λύση της μετακίνησης της συμβασιούχου ήρθε (1/4/22), μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων και, ίσως, την ανάδειξη του θέματος από την «Εφ.Συν.». Ισχύει ότι, το Σαββατοκύριακο (2&3/4), το πωλητήριο του ΕΑΜ λειτούργησε με τη συμβολή της Αλεξάνδρας Χαριτάτου (μέλος του Δ.Σ. του ΟΔΑΠ), που πήγε να «βοηθήσει»; Αυτό μας «σφύριξαν» καλά πληροφορημένες πηγές.

Πόσα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν χωρίς πωλητήρια, καθώς όλες οι συμβάσεις των πωλητών έχουν λήξει; Γιατί το αίτημα για ολιγόμηνη ανανέωσή τους δεν έγινε δεκτό από την υπουργό Πολιτισμού; Τώρα ο ΟΔΑΠ επεξεργάζεται τις νέες αιτήσεις. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, πρέπει να σταλούν στον ΑΣΕΠ, που με τη σειρά του οφείλει ν' απαντήσει ποιες είναι τελικά οι προσλήψεις. Η θερινή σεζόν υποτίθεται έχει ήδη ξεκινήσει.

«Την προηγούμενη περίοδο, έγινε προσπάθεια από τους υπαλλήλους του ΟΔΑΠ να δοθεί μικρή παράταση στις συμβάσεις, για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα, να μένουν δηλαδή πωλητήρια χωρίς προσωπικό», μας είπε ο Παναγιώτης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΔΑΠ. «Το θέμα ήρθε στη Βουλή. Βουλευτές απ' όλη την αντιπολίτευση ζήτησαν από την υπουργό Πολιτισμού να δοθεί παράταση, κάτι που τελικά δεν έγινε», εξήγησε στην «Εφ.Συν.».

Ο κ. Σταθουλόπουλος θέτει, όμως, ένα βασικό ερώτημα. «Γιατί ο νέος φορέας του ΟΔΑΠ, μετά (και καλώς) την αναμόρφωσή του από την κυρία Μενδώνη, δεν περιλαμβάνει θέσεις υπαλλήλων πωλητών; Γιατί δεν λύθηκε το θέμα με προσλήψεις μόνιμων, αλλά πάλι ο εκάστοτε υπουργός θα καταφεύγει στη λύση των συμβασιούχων; Αναρωτιόμαστε μήπως στο μέλλον τα πωλητήρια ετοιμάζονται να ταξιδέψουν σε άλλα χέρια.». Σήμερα, ο ΟΔΑΠ διαθέτει μόλις 11 θέσεις πωλητών για τα πωλητήρια όλης της χώρας, τις οποίες κατέχουν μόνιμοι υπάλληλοι.

Το ωράριο της θερινής περιόδου (08.00-20.00) ξεκίνησε την 1η Απριλίου. Καμία σύμβαση, όπως είπαμε, δεν έχει υπογραφεί, οπότε και κανείς χώρος δεν λειτουργεί με θερινό ωράριο. Και πάλι, όμως, ορισμένες αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παραμένουν κλειστές, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Κάθε πρωί, μας είπαν, οι αρχαιοφύλακες καταρτίζουν πλάνο ποιες αίθουσες θα κλείσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
Το υπουργείο Πολιτισμού κάλεσε τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου να υπογράψουν τις συμβάσεις την Παρασκευή 15 Απριλίου, χωρίς να αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες και παρακάμπτοντας το υποχρεωτικό δεκαήμερο...
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
ART - ΝΕΑ
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων
Οι αρχαιοφύλακες και οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα μουσεία της χώρας ανθίστανται στη μετατροπή των πέντε δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Επισημαίνουν ότι η ολιγωρία της...
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων
ART - ΝΕΑ
Στόχος να πληρωθούν στις 13 Σεπτεμβρίου...
Παρά τη μεγάλη αργοπορία, το υπουργείο Πολιτισμού δεν καταφέρνει να καταβάλει και τη μισθοδοσία του Αυγούστου. Για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις προειδοποιεί ο Σύλλογος Σπουδαστών...
Στόχος να πληρωθούν στις 13 Σεπτεμβρίου...
ART - ΝΕΑ
Απλήρωτοι συμβασιούχοι σε όλη την επικράτεια
Οι αρχαιολογικοί χώροι έμειναν ανοιχτοί για την πανσέληνο του Αυγούστου επειδή τους φύλαξαν και τους φρόντισαν οι συμβασιούχοι οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται απλήρωτοι.
Απλήρωτοι συμβασιούχοι σε όλη την επικράτεια
ART - ΝΕΑ
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
Την αστερόσκονη που επιχειρεί να σκορπίσει το υπουργείο Πολιτισμού, διαλύει η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ που κάνει λόγο για «πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις», τις οποίες προωθεί το υπουργείο...
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
ART - ΝΕΑ
«Ατοπη» η αυριανή απεργία που κλείνει τα μουσεία
«Το ζήτημα της προστασίας της αρχαιολογικής και γενικότερα της πολιτισμικής κληρονομιάς έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα, μολονότι τη θεωρούμε δεδομένη και το θεσμικό πλαίσιο ισχυρό» είπε η Μυρσίνη...
«Ατοπη» η αυριανή απεργία που κλείνει τα μουσεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας