Η διοργάνωση ως ανοιχτή πρωτοβουλία καλλιτεχνών υπάρχει από το 2014, αλλά ειδικά φέτος εκπροσωπεί μια πρότυπη πρόταση για ό,τι οφείλει να είναι ένα σύγχρονο, παρεμβατικό και «σκεπτόμενο» φεστιβάλ τεχνών που αγκαλιάζει όλες τις προοδευτικές δημιουργικές δυνάμεις, συνομιλεί εγκαίρως με την κοινωνία και ό,τι την απασχολεί, δίνει χώρο και φωνή στους νέους δημιουργούς και φροντίζει να συμπεριλάβει στο κοινό του όλες τις ηλικίες και να βάλει επάνω στο τραπέζι όλα τα θέματα που μας απασχολούν.
Εχει βέβαια τέτοια «παράδοση» το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών. Αλλά στο φετινό πρόγραμμά του, που ξεκινάει απόψε και διαρκεί έως και την Κυριακή στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός» (Ρ. Παλαμήδη 2, Ψυρρή), λειτουργεί απολύτως «καλειδοσκοπικά».
Και ακόμα πιο ουσιαστικά, διότι δίπλα σε δεκάδες καλλιτεχνικές προτάσεις (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, περφόρμανς και πάρτι, αλλά κι ένα ολόκληρο, παράλληλο πρόγραμμα για παιδιά), «αγκαλιάζει» και ένα διήμερο ομιλιών και ανοιχτών συζητήσεων με κεντρικό θεματολογικό άξονα τις «Εκφάνσεις του Φασισμού στην Εποχή μας».
Οι συναντήσεις αυτές ξεκινούν από αύριο (17.30) με εξαιρετικά καίριους κύκλους ομιλιών: α) «Ρατσισμός και αστυνομική βία», με τη συμμετοχή του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη και της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη, β) «Γυναικοκτονία - Θηλυκοκτονία στην (ύστερη) νεωτερικότητα» με την τοποθέτηση της Δήμητρας Τζανάκη, ιστορικού - πολιτικής επιστημόνισσας και μεταδιδακτορικής ερευνήτριας (ΕΚΠΑ), γ) «Αυταρχικός Νεοφιλελευθερισμός και Πανδημία: επιπτώσεις στο κοινωνικό κράτος και τους αδύναμους» με τον Νίκο Κουραχάνη, επίκουρο καθηγητή στο Πάντειο, δ) «Ο Φασισμός τότε και τώρα: Πόλεμος - Πανδημία - Επιτήρηση - Ελεγχος: ένας πολιτισμός στη δίνη των αντιφάσεων και της κατάρρευσης των σημασιών του», με τον κριτικό κινηματογράφου και συγγραφέα Γιάννη Ραουζαίο, ε) «Οι όψεις του μισαναπηρισμού σε εποχές χαμηλής ορατότητας», με τον σκηνοθέτη και ανάπηρο ακτιβιστή Αντώνη Ρέλλα.
Ακολουθεί την Παρασκευή: α) «Ο ακροδεξιός λόγος σήμερα», με τον Γιώργο Σουβλή, διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεταδιδακτορικό ερευνητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και τη Νατάσα Μπραέσα, νοικοκυρά και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΕΚΠΑ, β) «Queer τέχνη και ασφαλείς χώροι», με τη Stand up comedian Χριστίνα Βούλγαρη, γ) «Ομοφοβία, ρητορική μίσους, κακοποιητικός λόγος στη δημόσια σφαίρα», με τη Δήμητρα Κυρίλλου, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια, δ) «Η σύγχρονη προσφυγική κρίση ως ευρωκεντρική, ρατσιστική κατασκευή», με τον κοινωνικό ανθρωπολόγο Γιώργο Τσιμουρή, ε) «Γιατί να θέλω να είμαι κάποιος άλλος», με τον Γιώργο Τσιάκαλο, ομότιμο καθηγητή Παιδαγωγικής ΑΠΘ.
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και την Κυριακή (20/3) η ανοιχτή συζήτηση/συνέλευση καλλιτεχνών με θέμα «Πανδημία και Πολιτισμός» και εισηγητές τους Βασίλη Κουκαλάνι, Κατερίνα Φώτη και Χάρη Τζωρτζάκη.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Θα υπάρχει όμως κουτί οικονομικής συνεισφοράς και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση αντιρατσιστικών κινηματικών δομών. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι το «Εμπρός» είναι φιλικό για ανάπηρα άτομα. Αναλυτικά το πρόγραμμα και πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://antifaperformingarts.wordpress.com/.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας