• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 34.5°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.1°C / 34.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 37.0°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 33.0°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 34.4°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  1 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.9°C / 34.0°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 32.2°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προαπαιτούμενα, «αγκάθια», «κεφαλαιοποίηση» και υπόγειο πάρκινγκ μεγαλύτερο από το μουσείο

 • A-
 • A+
Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει τη μελέτη στρατηγικής σκοπιμότητας και ανάπλασης του ΕΑΜ και της ευρύτερης περιοχής, που αποτέλεσε αντικείμενο σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ΥΠΠΟ και του Ιδρύματος Νιάρχος. Προβλέπει μεταξύ άλλων προϋπολογισμό 290 εκατ. ευρώ, τη μετατροπή του μουσείου σε ΝΠΔΔ ως προαπαιτούμενο, αύξηση των εκθεσιακών χώρων κατά 30% ώστε να φτάσουν συνολικά τα 11.452 τ.μ., αλλά εντύπωση προκαλεί ότι προβλέπει επίσης την -εξαιρετικά ασυνήθη έως επικίνδυνη για τέτοιους χώρους- κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ 12.000 τ.μ.

Σε περισσότερα από 290 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ο προϋπολογισμός της αναβάθμισης, ανάδειξης και υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με χρόνο διάρκειας εκτέλεσης του έργου τα 6 χρόνια.

Αυτό προβλέπει η η μελέτη στρατηγικής σκοπιμότητας και ανάπλασης του ΕΑΜ και της ευρύτερης περιοχής, που παραδόθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Απρίλιο του 2020 και η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα.

Για τη «μελέτη φάντασμα» (όπως της προσδόθηκε ο τίτλος, αφού για δύο χρόνια δεν γνώριζε κανείς οτιδήποτε γύρω από αυτήν, καθώς δεν παρουσιάστηκε δημόσια, ούτε εγκρίθηκε από αρμόδιο όργανο), υπεγράφη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Αύγουστος του 2019).

Για την υλοποίησή της, ακολούθησε σύμβαση (22.10.19) μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του ΙΣΝ και της «AEA Consulting LLC», εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας που παρέχει σχέδια στρατηγικού σχεδιασμού για πολιτιστικά έργα, έχει σαφή προσανατολισμό την ανάπτυξη και συνεργάζεται με το ΙΣΝ.

Προαπαιτούμενο η μετατροπή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

Αυτό που φαίνεται ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του έργου είναι η μετατροπή του Μουσείου σε ΝΠΔΔ, ενώ προκαλεί εντύπωση ότι η αύξηση των εκθεσιακών χώρων είναι της τάξης του 30%. Για τη στέγαση, η μελέτη χρησιμοποιεί ως συγκριτικά πρότυπα διεθνή μουσεία, την πρόταση επέκτασης του 2008 και τις ανάγκες που εκφράστηκαν από τη διοίκηση του Μουσείου.

Προτείνει για τους εκθεσιακούς χώρους των μόνιμων συλλογών αύξηση 2.700 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία θα προστεθούν στους υπάρχοντες χώρους των 8.752 τ.μ., δηλαδή συνολικά 11.452 τ.μ. Επέκταση των περιοδικών εκθέσεων κατά 1.600 τ.μ. από 400 τ.μ., επέκταση των κοινόχρηστων χώρων, του πωλητηρίου και δημιουργία νέων σημείων πώλησης σε ολόκληρο το μουσείο (όπως στο Λούβρο για παράδειγμα), ξεχωριστούς χώρους εστιατορίου και καφέ. Επίσης δημιουργία μεγάλου αμφιθεάτρου (η ενοικίαση των χώρων περιλαμβάνεται στα σημεία για την εξεύρεση πόρων), επέκταση του εργαστηρίου, του κέντρου συντήρησης και του χώρου αποθήκευσης.

Υπόγειο πάρκινγκ μεγαλύτερο από τους εκθεσιακούς χώρους

Η μερίδα του λέοντος ωστόσο δίνεται στο υπόγειο πάρκινγκ για τη στάθμευση των οχημάτων των επισκεπτών, έκτασης 12.000 τ.μ. Από ένα τέτοιο έργο ο μέγας ωφελούμενος είναι ο δημόσιος χώρος στάθμευσης;

Οσοι προσδοκούν την αναβάθμιση του ΕΑΜ από το 2008 ήλπιζαν ότι η επέκταση θα ευνοούσε τις αίθουσες εκθέσεων (και άρα τα εκθέματα) και θα ήταν μεγαλύτερης έκτασης απ’ ό,τι προβλεπόταν πριν από 14 χρόνια, με την ΥΑ του 2008. Πηγές που ασκούν κριτική για το θέμα επισημαίνουν ότι η διεθνής πρακτική λέει ότι τα πάρκινγκ δεν χωροθετούνται κάτω από τις αίθουσες μουσείων, προς αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος με τις αυτονόητες συνέπειες. Να θυμίσουμε ότι και στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το πάρκινγκ δεν στεγάζεται υπογείως αλλά παραπλεύρως.

Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι, με μικρές αποκλίσεις στα τετραγωνικά, το κτιριολογικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2022 από το Συμβούλιο Μουσείων (με εισήγηση μόνο της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ και άνευ εισήγησης της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, που είναι αρμόδια για όλα τα μουσεία στην Ελλάδα) ακολουθεί τις υποδείξεις της μελέτης.

Η Απόφαση του ‘22 κατέληξε σε συνολικό εμβαδό 36.550 τ.μ. (μη συμπεριλαμβανομένου του εμβαδού των χώρων όπου στεγάζεται σήμερα το Επιγραφικό Μουσείο), με τον υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων να καταλαμβάνει τελικά 9.000 τ.μ. Θα φτιάξουμε δηλαδή δύο υπόγεια για τα αυτοκίνητα που δεν μπορούν να σταθμεύσουν αλλού στην πρωτεύουσα;

Οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από το ΥΠΠΟΑ, με αργοπορίες στο χρονοδιάγραμμα, ακολουθούν επιλεκτικά τα στάδια υλοποίησης που προτείνει η μελέτη αλλά εναρμονίζονται με τα βασικά χαρακτηριστικά που τη διέπουν, δηλαδή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να ενισχύσει την ταυτότητά του και να αποκτήσει εμβληματικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, να συνδεθεί με το «Ακροπόλ» και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και να συμβάλει στην ανάπλαση της περιοχής. Να αποκτήσει αυτονομία και να αναζητήσει το ίδιο οικονομικούς πόρους αλλά διατηρώντας και την κρατική επιχορήγηση.

Εργο με προϋπολογισμό άνω των 290 εκατομμυρίων

Δημόσιο έργο μεγάλης εμβέλειας και ζητούμενο από το 2000 η αναμόρφωση του πρώτου μουσείου της χώρας, εξαγγέλθηκε απευθείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το 2019.

Η σύμβαση της δωρεάς με το ΙΣΝ ήταν από τις πρώτες που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σχεδόν έναν μήνα μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της, δείχνοντας σαφώς ότι δίνεται προτεραιότητα στην υλοποίησή του. Κι επειδή πρόκειται για έργο μείζονος σημασίας και μεγάλης δαπάνης, απαιτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού απόλυτη διαφάνεια, δημόσιος διάλογος, ανοιχτοί διαγωνισμοί και τήρηση στο ακέραιο του θεσμικού πλαισίου για τα μουσεία και τα πολιτιστικά κτίρια.

Οι δημόσιες παρεμβάσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο για παράκαμψη της διαδικασίας (Ανοιχτή Κοινή Επιστολή Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων & Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων), ενώ το θέμα φέρνει στη Βουλή η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, με κοινοβουλευτική ερώτηση από 37 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις «αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθεί το ΥΠΠΟΑ».

Η «Εφ.Συν.» με άρθρα έχει αναφερθεί στην πορεία του έργου, έχει διατυπώσει ενστάσεις και ερωτήματα (Ελισάβετ Παπαζώη) για τον τρόπο που διαχειρίζεται η υπουργός Πολιτισμού ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας για το μέλλον του πρώτου μουσείου της χώρας και της πόλης. Είναι έργο που ξεκινάει με προϋπολογισμό λίγο πάνω από 290 εκτατομμύρια, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για τριπλασιασμό του, όπως συνήθως συμβαίνει, με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο της Εθνικής Πινακοθήκης, που ξεκίνησε με 20 εκατομμύρια και έφτασε τα 60 εκατομμύρια.

Μάταια χρονοδιαγράμματα και 6 συστάσεις

Σε περισσότερες από 100 σελίδες, η μελέτη προβλέπει ως χρόνο εκτέλεσης του έργου τα 6 χρόνια, ξεκινώντας από το 2020 και ολοκληρώνοντας το 2026, στόχος που πλέον δεν είναι εφικτός αφού βρισκόμαστε στο 2022.

Στην εισαγωγή, προκειμένου «το ΕΑΜ να επανατοποθετηθεί ως ένα εμβληματικό Μουσείο του εικοστού πρώτου αιώνα και να εκπληρώσει την εκσυγχρονισμένη του αποστολή», η μελέτη προχωράει σε έξι συστάσεις:

1. «Αναδιαμόρφωση του κτηρίου του ΕΑΜ, των εγκαταστάσεων και των συνδέσεων με το ευρύτερο αστικό πλαίσιό του» όπου συστήνει να επενδύσει το Μουσείο στην παροχή μεγαλύτερων χώρων και στη σύνδεσή του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Προτείνει μάλιστα το ΕΜΠ να συμμετάσχει με τη δημιουργία του νέου Μουσείου Αρχιτεκτονικής και Αρχαίας Τεχνολογίας, δημιουργώντας έτσι «...μια θαυμάσια πολιτιστική / μουσειακή συνοικία η οποία θα περιλαμβάνει την Ακρόπολη και το Νέο ΕΑΜ στον πυρήνα της...». Οταν συστάθηκε η μελέτη, δεν είχαν διατυπωθεί οι απόψεις του ΕΜΠ σε σχέση με τους όρους του κληροδοτήματος, που τελικά απορρίπτει μια τέτοια εκδοχή.

2. «Αναδιαμόρφωση και επαναπροσδιορισμός των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων», όπου συστήνεται να «“κεφαλαιοποιήσει” το Μουσείο τις ανεκτίμητες συλλογές του και αντικείμενα επενδύοντας σε νέα αφηγήματα».

3. «Μελέτη και διεύρυνση της κατανόησης των ακροατηρίων» ώστε να προσελκύσει νέες ομάδες κοινού.

4. «Επαναπροσδιορισμός του ονόματος του νέου ΕΑΜ και πώς το Μουσείο θα επικοινωνήσει με το ακροατήριό του».

5. «Αναθεώρηση και επικαιροποίηση της διοίκησης, της οργανωτικής δομής και της φιλοσοφίας του ιδρύματος».

Η εταιρεία συστήνει το Μουσείο «να επανεξετάσει τη σημερινή του διοίκηση, την οργανωτική του δομή και φιλοσοφία και να επενδύσει στην αρχηγική του ικανότητα καθώς επίσης και στην ανάπτυξη του προσωπικού. Η διαφοροποίηση της βάσης ικανοτήτων θα είναι κρίσιμη για να εκπληρώσει το νέο ΕΑΜ τις φιλοδοξίες του να είναι ηγέτης σε πτυχές όπως στο να παρέχει αυξημένες υπηρεσίες στους επισκέπτες, εμπειρίες και προγράμματα».

6. «Εξερεύνηση και υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων για τη δημιουργία εσόδων».

Σχετικά με την «Ανάπτυξη του σχεδιασμού για τη μόνιμη έκθεση, την αρχιτεκτονική και το τοπίο», η ΑΕΑ Consulting εκφράζει την επιθυμία ότι η ίδια «θα ήθελε να εκτελέσει την ανάπτυξη των προτάσεων σχεδιασμού».

Η μελέτη θεωρεί ως προϋπόθεση (δεν απορρέει ως ανάγκη αλλά θεωρείται δεδομένο που τέθηκε από εκείνους που έκαναν την ανάθεση) την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και τη μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την προώθηση και ολοκλήρωση του έργου. Πρόκειται για εκφρασμένη πολιτική της υπουργού Πολιτισμού για πέντε δημόσια μουσεία με πρώτο το ΕΑΜ, η οποία «πάγωσε» προσωρινά.

Με βάση αναλύσεις δεδομένων, η μελέτη σημειώνει ότι υπάρχει δυνατότητα αύξησης της επισκεψιμότητας σε τουλάχιστον διπλάσια, πάνω από ένα εκατομμύριο, καθώς το 2018 το ΕΑΜ προσέλκυσε 594.219 επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 30% από το 2016. Αν και το Εθνικό Αρχαιολογικό βασίζεται στους διεθνείς επισκέπτες του, προτείνεται η καλλιέργεια της σχέσης του με το ελληνικό κοινό ώστε «να χτίσει μια βάση επισκεπτών για το μέλλον».

Ο σημερινός λειτουργικός προϋπολογισμός, το ποσό των 4,7 εκατομμυρίων, χαρακτηρίζεται «μεσαίο». Εντύπωση προκαλεί ότι το 90% αυτού, 4.241.400 ευρώ, δαπανάται σε έξοδα προσωπικού (μισθοί, επιδόματα) και μόλις 498.000 ευρώ διατίθεται στις λειτουργικές δαπάνες, στα συστήματα ασφαλείας και στις επισκευές του κτιρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, τα έσοδα από τα εισιτήρια ήταν 2,7 εκατ. Οπως αναφέρει η μελέτη, καθώς το Μουσείο εισέρχεται σε νέα φάση «θα χρειαστεί να αναπτύξει ένα αειφόρο επιχειρηματικό μοντέλο, με μικτές πηγές αποκερδούμενων... αλλά με συνεχιζόμενη τη βασική δημόσια χρηματοδότηση».

Κρίσιμη η κεφαλοποίηση επ’ αυτού...

Από άποψη μουσειολογίας, η μελέτη δεν φαίνεται να φέρνει κάτι καινούργιο, αλλά ακολουθεί πεπατημένες και εκφράζει γενικές απόψεις από τη δεκαετία του ‘90, χωρίς να παρουσιάζει κάτι ουσιαστικό για τα αντικείμενα που αναδεικνύει και προστατεύει το ΕΑΜ. Δίνει προτεραιότητα στις δεξιότητες του προσωπικού, στη χρηματοδότηση και στην εξεύρεση πόρων. Αντιμετωπίζει περισσότερο το Μουσείο ως επιχείρηση με έσοδα, δραστηριότητες και οικονομικό κέρδος και λιγότερο ως χώρο με εκπαιδευτική σημασία που στηρίζεται στην υπεραξία του περιεχομένου του.

Οσον αφορά τις νέες ευκαιρίες για την αύξηση των εσόδων, γίνεται λόγος για «κλιμακωτές χρεώσεις εισιτηρίου εισόδου, προσφορά εκτεταμένου δημόσιου προγραμματισμού (ειδικές εκδηλώσεις, εκπαίδευση), εκμίσθωση ιδιωτικού χώρου, λειτουργίες τροφίμων και ποτών, επιτόπια και ηλεκτρονικά μαγαζιά», κ.ά. Εστιάζει δε σε «στοχευμένη φιλανθρωπική υποστήριξη από ιδρύματα και άτομα, εταιρική υποστήριξη και χορηγίες...».

Σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η επέκταση, σημειώνει ότι «έχει δοθεί προτεραιότητα και λαμβάνει ισχυρή πολιτική υποστήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Πρωθυπουργό και διάφορα άλλα υπουργεία. Είναι κρίσιμο να κεφαλαιοποιήσει επ’ αυτού προωθώντας την ατζέντα της ανάπλασης και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ακολουθώντας το πρόγραμμα ανάπλασης. Η έγκριση του έργου από το Κοινοβούλιο μπορεί να βοηθήσει την υποστήριξη της σταθερότητάς του στο μέλλον».

Το Συμβούλιο Μουσείων είπε «ναι»

EUROKINISSI

Ομόφωνη θετική γνωμοδότηση έδωσε την Παρασκευή το Συμβούλιο Μουσείων επί των προδιαγραφών του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίου για την αναβάθμιση, υπόγεια επέκταση και λειτουργική διασύνδεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Ακροπόλ («Acropole Across» όπως ονομάζεται πλέον).

«Πρόκειται για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών με στόχο τη συνολική αναβάθμιση, αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του κτιριακού συγκροτήματος του ΕΑΜ για να ανταποκριθεί στα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές αντίστοιχης σπουδαιότητας και περιεχομένου Μουσείων. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού διερευνώνται η δυνατότητα επικοινωνίας με το συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του», γράφει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δυο στάδια. Στο πρώτο, ζητείται η ανάπτυξη προτάσεων με αντικείμενο την υπόγεια επέκταση, και στο δεύτερο, θα υποβληθούν οι οικονομοτεχνικές προτάσεις για τον προϋπολογισμό του έργου. Ισότιμη συνιστώσα στις προτάσεις είναι και ο ανασχεδιασμός του κήπου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
Το ΙΣΝ προχώρησε σε ανάκληση της δωρεάς ύψους 4 εκατ. ευρώ για το μουσείο που θα φιλοξενούσε τους «Δεσμώτες», προσάπτοντας άσκοπες καθυστερήσεις και ελλιπή ενημέρωση στο ΥΠΠΟΑ.
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ήταν αίτημα δεκαετιών, πρωτίστως των αρχαιολόγων και της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να αναδείξουν με σύγχρονο τρόπο την αδιάλειπτη παρουσία των ανθρώπων και την πλούσια...
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»
ART - ΝΕΑ
Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς για 4 χρόνια στη Σικελία
Σμιλεμένο σε πεντελικό μάρμαρο, το ακέφαλο άγαλμα ανήκει στις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, χρονολογείται ανάμεσα στα 420-400 π.Χ. και θα παραμείνει στο Παλέρμο για την επόμενη τετραετία.
Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς για 4 χρόνια στη Σικελία
ART - ΝΕΑ
Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό
Ούτε σύσκεψη έχει συγκληθεί, ούτε έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, μέχρι στιγμής, για τα μουσεία μας, τα οποία δέχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό
ART - ΝΕΑ
Ελευθέρας για ΑμεΑ στα μουσεία, αλλά χωρίς συνοδό
Μόνο όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80% δικαιούνται και την ελεύθερη είσοδο του συνοδού τους σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σύμφωνα με την τροποποιημένη ΚΥΑ. Ωστόσο ΑμεΑ, σύλλογοι και γονείς...
Ελευθέρας για ΑμεΑ στα μουσεία, αλλά χωρίς συνοδό
ART - ΝΕΑ
Ζητούν τη λίστα των ακινήτων του υπερταμείου, πριν από το 2016
Με τους αρχαιολόγους τους συναδέλφους της συνομίλησε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η υπουργός Πολιτισμού. Η συζήτηση περιλάμβανε όλα τα θέματα σε αρκετά από τα οποία υπάρχει σύμπνοια απόψεων και σε άλλα...
Ζητούν τη λίστα των ακινήτων του υπερταμείου, πριν από το 2016

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας