• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 31.8°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 25.2°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 22.9°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 22.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 29.9°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 33.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 22.5°C / 29.9°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  5 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.0°C
  4 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 23.6°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  55%

Ανταρσία των αγγέλων: Οι «Κι όμΩς κινείται» διδάσκουν πρωτοπορία από τα κάτω

 • A-
 • A+

Πώς μπορούν να διαμορφωθούν οι ρίζες τού επαναστατικού προτάγματος; Μια απάντηση θα μπορούσε να ήταν η αλλαγή τής ζωής που μας περιβάλλει, δηλαδή της κοινωνίας που μας φιλοξενεί. Αρκεί να έχουμε την δυνατότητα, αλλά και την ικανότητα και τη διάθεση, για να το κάνουμε. Γιατί η ζωή που διαχειριζόμαστε χωρίς να την διαμορφώνουμε, είναι εντελώς κενή νοήματος. Και βραδύκαυστη. Όπως διατυπώνει εύστοχα στη Φαντασιακή Θέσμιση ο Καστοριάδης, δεν ζητάει κανείς την ευτυχία από την κοινωνία - Δεν υπάρχει δελτίο για να λάβουμε από το εργατικό ή το κοινωνικό συμβούλιο της περιοχής μας την ευτυχία. Θα υπάρξει μόνο όταν ο καθένας την αποκτήσει για τον εαυτό του. Άρα με μια έννοια είναι η καθημερινότητα που πρέπει να πολιτικοποιηθεί - Η καθημερινή πρακτική ως πολιτικό πράττειν.

Φυσικά υπάρχουν οι Ινδιάνοι που χορεύουν και, κάποιες φορές, όντως έπεται η βροχή. Είναι η ίδια λογική με τις λιτανείες των εικόνων, τα τάματα κ.λπ. Μπορεί να υπάρχει η παραμικρή αιτιώδης συνάφεια στο συμβάν; Προφανώς η απάντηση είναι διαφορετική για τον καθένα. Αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχουν όροι, όπως η Κοινωνία, η Εργατική Τάξη κ.λπ. που δεν έχουν ξεκάθαρο εμπειρικό περιεχόμενο. Δηλαδή είναι κάτι πέρα και πάνω από τις εμπειρικές ατομικότητες - Αυτό που ο Μαρξ χαρακτήριζε θεολογία και όχι επιστήμη. Αλλιώτικα είναι η λαμπάδα που πραγματοποιεί το θαύμα και ο χορός που φέρνει τη βροχή.

Και υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα και καταστάσεις που συνδέονται με την οργάνωση της κοινωνίας και βάζουν στο επίκεντρο το αυτεξούσιο και την ίδια στιγμή συλλογικό άτομο: Τόσο ως ανάγκη συγκρότησής του όσο και ως ανάγκη αυτός ο ανθρωπότυπος να θεμελιώσει την ουτοπία χωρίς διαμεσολάβηση. Χιμαιρα; Αυτή σίγουρα θα ήταν μια ισχυρή ρωγμή στο κυρίαρχο φαντασιακό της εξουσίας, κι εδώ αναμφίβολα πρόκειται για πολιτική πρακτική που συγκροτεί και αποκαθιστά το πολιτικό και όχι μόνο την κοινή ιδεολογική ταυτότητα. Είναι αλήθεια ότι η αποσωματοποιημένη πολιτικη (μέσω των social media για παράδειγμα) παράγει ρήγματα στο κυρίαρχο φαντασιακό (το είδαμε, κυρίως, στις περιόδους του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας), όπως φυσικά και η ενεργή δράση από τα κάτω στον δρόμο: Αυτό που σχηματικά θα μπορούσε να χωρέσει ο όρος «κινηματικές διεργασίες και διεκδικήσεις».

Υπάρχει όμως και ένας σπουδαίος και σημαντικός τρίτος δρόμος, η πολιτική που παράγεται εκεί που φωλιάζει ο πολιτισμός, η αφιέρωση στο καλλιτεχνικό δημιούργημα, η αληθινή και πρωτοποριακή καλλιτεχνική δημιουργία. Όπως συμβαίνει (και) στην τελευταία εργασία τής ομάδας χορού και ακροβασίας «Κι όμΩς κινείται»: Ένα «ανέβασμα» του κλασικού κειμένου του Ανατόλ Φρανς η «Ανταρσία των Αγγέλων», που όμοιο του είναι σίγουρο ότι δεν έχετε ξαναδεί ποτέ. Εξαιρετική σκηνογραφία, ζωντανή πρωτότυπη μουσική και μια άρτια προβαρισμένη ομάδα που με τη φαντασία της δημιουργεί ρωγμή στην αποπροσανατολιστική και ανυπόφορη καθημερινότητα που βιώνουμε. Μια απάντηση στον αντιδημιουργικό ζόφο των ημερών. Η ομάδα είναι σε εξαιρετική διάθεση (ξεχωρίζει για μια ακόμα φορά η Χριστίνα Σουγιουλτζή, που είναι στην καλύτερη φόρμα της καριέρας της), σε μια δυναμική και άκρως πρωτότυπη απόδοση στο θέατρο Ροές.

Θυμάμαι τον Κοροβέση να λέει «Όταν ακούς πως κάτι είναι πρωτοποριακό, θα είναι πραγματική πρωτοπορία ή σκέτη απογοήτευση». Η εργασία στις Ροές εντάσσεται ακριβώς στην σκέψη του Περικλή, ως πρωτοπορία από τα κάτω, χωρίς διαμεσολάβηση από διάφορους επαΐοντες, μια παράσταση που είναι δομημένη από την καλλιτεχνική δημιουργία ως κομμάτι τής κοινωνίας που την φιλοξενεί.  Η πρεμιέρα είναι για σήμερα, Παρασκευή 11 Μαρτίου, και θα βρίσκονται εκεί για όλες τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις Κυριακές του Μάρτη. Μια φιλική συμβουλή: Να μην χάσετε αυτή την παράσταση.

Χορογραφία - Δημιουργία: κι όμΩς κινείται
Πρωτότυπη μουσική: Κλέων Αντωνίου και η ομάδα
Σχεδιασμός & κατασκευή σκηνικών: Σταύρος Μάνεσης
Κοστούμια: Φανή Μουζάκη και η ομάδα
Φωτισμοί - Μαρία Αθανασοπούλου
Βίντεο: Μαρία Αθανασοπούλου
Γραφιστικά: Μυρτώ Αλτάνη

Ερμηνεύουν: Νώντας Δαμόπουλος, Αντιγόνη Λινάρδου, Αλέξανδρος Νούσκας -Βαρελάς, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Λία Χαμηλοθώρη,  Πάνος Σολδάτος.
Μουσικός επί σκηνής: Κλέων Αντωνίου
Συντονισμός - Εκτέλεση παραγωγής: Delta Pi

Info: Από 11 Μαρτίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο  στις 10μ.μ Κυριακή στις 9μ.μ για όλο το Μάρτη 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Πέθανε η ηθοποιός Anne Heche μια εβδομάδα μετά το σοκαριστικό τροχαίο
Η 53χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως Donnie Brasco, Catfight και το ριμέικ του Ψυχώ, δεν ανέκτησε τις αισθήσεις του μετά το αυτοκινητιστικό που είχε στις 5 Αυγούστου.
Πέθανε η ηθοποιός Anne Heche μια εβδομάδα μετά το σοκαριστικό τροχαίο
ART - ΝΕΑ
Εγκεφαλικά νεκρή η ηθοποιός Αν Χες - θα δοθούν όργανά της για μεταμόσχευση
Η Αμερικανίδα ηθοποιός, που είχε πολύ σοβαρό τροχαίο δυστύχημα στις 5 Αυγούστου, είναι εγκεφαλικά νεκρή και οι συγγενείς της αναμένεται να συναινέσουν να κλείσει η μηχανική υποστήριξη. 
Εγκεφαλικά νεκρή η ηθοποιός Αν Χες - θα δοθούν όργανά της για μεταμόσχευση
ART - ΝΕΑ
Πέθανε ο σκιτσογράφος του «Μικρού Νικόλα»
Ο Γάλλος σκιτσογράφος Ζαν-Ζακ Σεμπέ ήταν γνωστός για την εικονογράφηση της σειράς παιδικών βιβλίων Le petit Nicolas και τις γελοιογραφίες του στον Τύπο.
Πέθανε ο σκιτσογράφος του «Μικρού Νικόλα»
ART - ΝΕΑ
Το υπουργείο, «ορμητήριο» των δυνάμεων καταστολής
Για την αστυνομική επέμβαση στα Εξάρχεια και τη στάθμευση των δυνάμεων έξω από το υπουργείο Πολιτισμού έβγαλε ανακοίνωση η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠ.ΠΟ.
Το υπουργείο, «ορμητήριο» των δυνάμεων καταστολής
ART - ΝΕΑ
Το σπίτι του Αρη Κωνσταντινίδη στην Ανάβυσσο... είναι ακόμη εκεί!
Μετά από επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε ότι το σπίτι του Αρη Κωνσταντινίδη στην Ανάβυσσο στέκεται ακόμη εκεί και προσπαθεί μάταια να αναπνεύσει και να διηγηθεί την ιστορία του καιρού του.
Το σπίτι του Αρη Κωνσταντινίδη στην Ανάβυσσο... είναι ακόμη εκεί!
ART - ΝΕΑ
Η «Πανσέληνος Αυγούστου 2022» μάς περιμένει σε 105 σημεία
Συνολικά 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία θα υποδεχθούν το κοινό και περίπου τα μισά θα φιλοξενήσουν κάποια καλλιτεχνική εκδήλωση για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.
Η «Πανσέληνος Αυγούστου 2022» μάς περιμένει σε 105 σημεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας