• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 25.1°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 24.6°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.8°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.9°C / 20.5°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.4°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.6°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  0 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  0 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.9°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  62%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναστέλλονται οι ανταλλαγές έργων της Συλλογής Κωστάκη με φορείς της Μόσχας

 • A-
 • A+
Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χθες τον σημαντικό προγραμματισμό του για το 2022, αλλά και τη διακοπή της συνεργασίας του, μέχρι νεωτέρας, με το Εβραϊκό Μουσείο και το Heritage Art Foundation της ρωσικής πρωτεύουσας.

Διαμάντι του ΜΟΜus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης), η περίφημη Συλλογή Κωστάκη, με μοναδικά έργα τέχνης της ρωσικής πρωτοπορίας, περιζήτητη από τα μεγάλα μουσεία σε Ευρώπη και Αμερική και αντικείμενο ανταλλαγών και συνεργασίας με αντίστοιχα της Ρωσίας. Να όμως που το εμπάργκο στον πολιτισμό λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δημιουργεί προβλήματα.

«Δυστυχώς, η ανταλλαγή έργων σε συνεργασία μας με το Εβραϊκό Μουσείο και το Heritage Art Foundation στη Μόσχα αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε βάσει των εξελίξεων αυτής της τραγικής κατάστασης», επισήμανε η αν. γενική διευθύντρια του MOMus, Μαρία Τσαντσάνογλου, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα τον απολογισμό του 2021 και τον προγραμματισμό του 2022. «Οι καλοί φίλοι και συνεργάτες μας στη Ρωσία δεν έχουν καμία ευθύνη για τα γεγονότα», συνέχισε. «Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική πρωτοπορία στη Συλλογή Κωστάκη αποτελείται από έργα που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες που οραματίστηκαν μια καλύτερη εποχή. Η τέχνη τους είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία, τα έργα τους απαγορεύτηκαν, κάποιοι εξορίστηκαν και ορισμένοι εκτελέστηκαν».

Πάντως στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη του MOMus, μετά τη μονογραφία (έως 29/4) για τον πρωτοποριακό Ρώσο Ιβάν Κλιουν (ο οποίος, σημειωτέον, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ουκρανία), σειρά παίρνει η έκθεση «Οργανική Παιδεία» (4.6.2022-26.2.2023), στην οποία κυριαρχεί ο διάλογος ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες με τον λόγο (ποίηση), την κίνηση (χορός) και τον ήχο (μουσική). Εχει ως σημείο αναφοράς τη Σχολή Οργανικής Παιδείας και το αντίστοιχο μάθημα που δίδαξε τη δεκαετία του 1920 ο ζωγράφος και μουσικός Μιχαήλ Ματιούσιν.

Η πρώτη τριετία της ένωσης των πέντε φορέων του MOMus ήταν «γεμάτη παλμό, συγκινήσεις και αίσθηση δημιουργικότητας», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του MOMus, Ανδρέας Τάκης. Υπήρξαν ασφαλώς δυσκολίες γιατί υπήρχαν «τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία», ωστόσο «η εμπειρία που αποκτήσαμε σε αυτό το κομμάτι ήταν πολύτιμη. Δεν διακόψαμε στιγμή τη λειτουργία μας, αλλά βρήκαμε και νέους τρόπους επαφής».

Μεταξύ άλλων έγιναν 85 μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, 20 διεθνή συνέδρια και 50 δράσεις, 50 εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόθηκαν 28 επιστημονικοί κατάλογοι, έγιναν ειδικά προγράμματα για ΑμΕΑ, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αναβαθμίστηκαν τεχνικές, κτιριακές και ψηφιακές υποδομές. «Νιώθουμε ότι βάλαμε σταθερές βάσεις και έχουμε μια κατεύθυνση στο πού και πώς λειτουργεί ο οργανισμός αυτός», πρόσθεσε. Ο ίδιος στάθηκε και στην επιλογή των πέντε καλλιτεχνικών διευθυντών με διεθνείς διαγωνισμούς. Ετσι, πριν από λίγες ημέρες αναδείχτηκε η Ηρώ Κατσαρίδου νέα διευθύντρια του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ενώ στην τελική φάση βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τους υπόλοιπους.

Για το 2022, αναμένεται με ενδιαφέρον στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης η σπονδυλωτή έκθεση «Κοινό Κτήμα» (11.3.-25.9.), με έργα τέχνης που αποκτήθηκαν με αγορές και δωρεές στα τρία χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού. Αυτή είναι επίσης η χρονιά της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (11.2022-3.2023), που έχει θεματικό προσανατολισμό τη «Γεωκουλτούρα».

 Στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν φωτογραφικές προσεγγίσεις του ελληνικού τοπίου, στην έκθεση «Landscape stories» (8.3.-28.8.), και η «Φωτογραφική οδύσσεια» του σπουδαίου Φρεντ Μπουασονά.

 Η διεθνής έκθεση «Η κλωστή ως συμβάν» (5.3.-5.6.), η σειρά διακαλλιτεχνικών προσεγγίσεων με τον γενικό τίτλο «Πολύτροπα» (2.-11.2022) και το Inspire Project (9.2022-2.2023) με άξονα την έννοια του μέλλοντος, είναι κάποιες μόνο από τις παραγωγές του Πειραματικού Κέντρου Τεχνών.

 Στην Αθήνα πάλι, το πρόγραμμα του Μουσείου Αλεξ Μυλωνά περιλαμβάνει την ιστορική έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη» (31.3.-11.9.), ένα αφιέρωμα στη διεθνή Ελληνίδα γλύπτρια Χρύσα (22.9.-11.12.), μέσα από τη συλλογή που δώρισαν πρόσφατα στο MOMus οι συλλέκτες Αλέξανδρος Τζώνης και Liane Lefaivre, και την ομαδική έκθεση «Contemporary Womanhood 1.0: σύγχρονες θηλυκότητες» (από 22.12.) με έργα σύγχρονων γυναικών εικαστικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Αγωνία για τις μουσειακές συλλογές και τα μνημεία
Στην Ουκρανία βρίσκονται επτά μνημεία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO και, για τον λόγο αυτόν, ο διεθνής οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τη Ρωσία να σεβαστεί τη «Σύμβαση της Χάγης του...
Αγωνία για τις μουσειακές συλλογές και τα μνημεία
ART - ΝΕΑ
Pussy Riot: η Μαρία Αλιόχινα συγκεντρώνει χρήματα για την Ουκρανία
Η Μαρία Αλιόχινα, από τα ιδρυτικά μέλη του φεμινιστικού, ακτιβιστικού συγκροτήματος Pussy Riot, συγκεντρώνει χρηματικά ποσά για φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ουκρανία και για τους Ρώσους πολιτικούς...
Pussy Riot: η Μαρία Αλιόχινα συγκεντρώνει χρήματα για την Ουκρανία
ART - ΝΕΑ
Κατά της εισβολής, υπέρ της Τέχνης
Γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλους τους χώρους σχολιάζουν την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να ανασταλεί τις εκδηλώσεις με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.
Κατά της εισβολής, υπέρ της Τέχνης
ART - ΝΕΑ
Ευρωπαϊκό «μπαράζ» ακυρώσεων παραστάσεων ή συναυλιών Ρώσων καλλιτεχνών
Ο σπουδαίος αρχιμουσικός Βαλέρι Γκεργκίεφ, τα Μπαλέτα Μπολσόι και η, μέχρι πρότινος, περιζήτητη σοπράνο Αννα Νετρέμπκο βλέπουν την ατζέντα των μετακλήσεών τους να μένει κενή.
Ευρωπαϊκό «μπαράζ» ακυρώσεων παραστάσεων ή συναυλιών Ρώσων καλλιτεχνών
ART - ΝΕΑ
Οι Ρώσοι έκλεψαν τον χρυσό των Σκυθών
Πριν από την έκρηξη του πολέμου τα μεγάλα μουσεία της Ουκρανίας προσπάθησαν να φυγαδεύσουν ή να κρύψουν τους θησαυρούς τους σε ασφαλή μέρη, ωστόσο έχουν γίνει καταστροφές σε περισσότερα από 250 πολιτιστικά...
Οι Ρώσοι έκλεψαν τον χρυσό των Σκυθών
ART - ΝΕΑ
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η ΠΟΘΑ για την Ουκρανία και τις πολιτιστικές κυρώσεις
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καταδικάζουν απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζουν όμως και την κάθετη διαφωνία τους με τις πολιτιστικές...
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η ΠΟΘΑ για την Ουκρανία και τις πολιτιστικές κυρώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας