• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.2°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  93%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  94%

Κίεβο

Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωνία για τις μουσειακές συλλογές και τα μνημεία

 • A-
 • A+
Το προσωπικό των μουσείων κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψει τις πολύτιμες συλλογές, ενώ η UNESCO, εκφράζοντας ανησυχία για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί τη Σύμβαση της Χάγης.

Η Ουκρανία αμύνεται ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, με τα θύματα πολέμου να πολλαπλασιάζονται, ενώ πολλοί Ουκρανοί αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες. Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της και για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Στην Ουκρανία βρίσκονται επτά μνημεία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO και, για τον λόγο αυτόν, ο διεθνής οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τη Ρωσία να σεβαστεί τη «Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την Προστασία τoυ Πολιτιστικής Περιουσίας σε περίπτωση Ενοπλης Σύγκρουσης και τα δύο Πρωτόκολλά της (1954 και 1999), ώστε να διασφαλιστεί η πρόληψη της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε θεσμούς που προβάλλουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ουκρανίας, η οποία έχει χιλιάδες μουσεία, από μικρά, ιδιωτικά ιδρύματα έως μεγάλα δημόσια, στο Κίεβο και την Οδησσό. Οι κρατικές συλλογές περιλαμβάνουν σημαντικά έργα ουκρανικής και ρωσικής τέχνης, κλασικά και βυζαντινά αντικείμενα, καθώς και πίνακες των Μπελίνι, Γκόγια, Ρούμπενς και Νταβίντ.

Τα μουσεία βρίσκονται σε δεινή θέση αυτή την κρίσιμη περίοδο -γράφει το Αrtnet-, επιφορτισμένα με την προστασία των συλλογών τους, κάτι πολύ δύσκολο και γραφειοκρατικό, καθώς χρειάζεται κυβερνητική άδεια για να μεταφέρουν αντικείμενα από τα κτίριά τους.

Πλέον, οι διευθυντές και οι υπάλληλοι των μουσείων κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατέψουν τις συλλογές -είτε αυτό σημαίνει μεταφορά αντικειμένων στο εξωτερικό είτε με το να τα κρύβουν σε υπόγεια και άλλες ασφαλείς τοποθεσίες ή ενισχύοντας την ασφάλεια. Ας μην ξεχνάμε πως κάτι ανάλογο έγινε στην Αθήνα, στη σκιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι θησαυροί του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου καταχώθηκαν κάτω από τα δάπεδα, σε υπόγεια και κρύπτες.

■ Για την ασφάλεια των έργων τέχνης

Ενδεικτικό είναι ότι στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Οδησσού (με περισσότερα από 10.000 αντικείμενα, από ρωσικές και ουκρανικές θρησκευτικές εικόνες, μέχρι έργα σύγχρονων Ουκρανών καλλιτεχνών), το προσωπικό έβαλε συρματοπλέγματα γύρω από το κτίριο και πέρασε όλο το Σαββατοκύριακο κρύβοντας τα έργα στο υπόγειο, όπως δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου, Αλεξάντρα Κοβάλτσουκ, στους New York Times, μέσω WhatsApp. «Ισως κάποιος πιστεύει τώρα ότι τα μουσεία ή η τέχνη πρέπει να είναι εκτός πολιτικής», αναφέρει η Κοβάλτσουκ. «Με όλη την τεχνογνωσία που έχω, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό δεν ισχύει. Σε όλη την ιστορία, η τέχνη ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα μέρος της πολιτικής, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δημόσια ζωή».

Το ίδιο έγινε και στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ουκρανίας, στο Κίεβο, την περασμένη Πέμπτη, όπου οι υπάλληλοι, επί 12 ώρες, μετέφεραν τα πιο σημαντικά από τα 4.000 αντικείμενα της συλλογής σε αποθήκες, εντός της πόλης. Το εν λόγω μουσείο ιδρύθηκε το 2014, για να μνημονεύσει το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας του έθνους, «είναι απόδειξη του αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία», είπε ο διευθυντής Ihor Poshyvailo στους New York Times.

■ Η ουκρανική συμμετοχή στην Μπιενάλε

Καθώς η ασφάλεια των ανθρώπων προέχει, λογικό ήταν να σταματήσει να εργάζεται και η ουκρανική αποστολή για τη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας, με τον εικαστικό Παβλο Μάκοφ να αρνείται να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο Μάκοφ είναι Ρώσος. Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ουκρανία και σπούδασε Καλές Τέχνες στην Κριμαία. «Είμαι πολίτης της Ουκρανίας και για μένα η υπηκοότητα είναι πολύ πιο σημαντική από την εθνική μου ταυτότητα», δηλώνει ο ίδιος στο Artnet, ενώ αποκαλύπτει ότι, τα τελευταία χρόνια, πωλούνται έργα του και άλλων καλλιτεχνών για την ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού της Ουκρανίας.

■ Οι Ουκρανοί σκηνοθέτες

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εκκλήσεις των Ουκρανών καλλιτεχνών προς τη διεθνή κοινότητα. Μια ανοιχτή επιστολή κυκλοφόρησε την Παρασκευή από γνωστούς Ουκρανούς σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων οι Ολεγκ Σεντσόφ (σκηνοθέτης του «Rhino»), Βαλεντίν Βασιάνοβιτς ( «Reflection» και «Atlantis»), Μαρίνα Ιαρ Γκόρμπαχ ( «Klondike»), Αννα Ματσουκ (εκτελεστική διευθύντρια της Ουκρανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του OIFF), Νατάλια Βοροζμπίτ ( «Bad Roads»), Ιρίνα Τσίλι («The Earth is Blue as an Orange») και Ναριμάν Αλίεφ («Homeward»).

«Εχουμε μιλήσει για τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία στις ταινίες μας, εδώ και 8 χρόνια. Τις είδατε σε διάφορα φεστιβάλ. Αλλά αυτό δεν είναι ταινία, αλλά η δική μας πραγματικότητα. Και σήμερα αυτή η πραγματικότητα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα μας, ανεξαιρέτως. Οι Ουκρανοί κινηματογραφιστές σάς καλούν να μην σιωπήσετε, να μην παραμερίσετε και να [κάνετε] ορισμένες ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανακτήσει την ειρήνη», δηλώνουν στην επιστολή. Και προτείνουν στη διεθνή κοινότητα να ακούσει τις ανάγκες των πολιτικών της Ουκρανίας, να εφαρμόσει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και, κυρίως, να πολεμήσει έναν πόλεμο ψευδών πληροφοριών.

■ «Σώστε τον εαυτό σας, κύριε Πούτιν. Σώστε τους Ουκρανούς»

Αλλά και εκτός ουκρανικών συνόρων πληθαίνουν οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Ντέιβιντ Λιντς, με βίντεό του στο Youtube στρέφεται κατά του Ρώσου προέδρου: «Αυτή τη στιγμή, κύριε Πούτιν, σπέρνετε θάνατο και καταστροφή», λέει και τον συμβουλεύει: «Σώστε τον εαυτό σας. Σώστε τους Ουκρανούς. Σώστε αυτόν τον κόσμο. Αρχίστε να τα πηγαίνετε καλά με τους γείτονές σας. Ξεκινήστε να χτίζετε φιλίες. Είμαστε μια παγκόσμια οικογένεια. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για τέτοιου είδους παραλογισμούς. Συμφιλιωθείτε μαζί τους. Σταματήστε αυτή την επίθεση. Ας εργαστούμε μαζί, ώστε όλες οι χώρες αυτού του κόσμου να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά. Συνεννοηθείτε ο ένας με τον άλλον και λύστε τα προβλήματα που έχουμε. Ολοι μαζί, να σοβαρευτούμε».

Οι Pet Shop Boys, με σειρά αναρτήσεών τους, τις τελευταίες μέρες στέλνουν ηχηρά αντιπολεμικά μηνύματα. Ο Βρετανός μουσικός, Νιλ Τέναντ, σημειώνει στην ανάρτησή του: «Σεβασμός σε όλους τους γενναίους Ρώσους που διαμαρτύρονται για τη φασιστική εισβολή του Πούτιν στους γείτονές τους στην Ουκρανία. Και ακόμη περισσότερος σεβασμός στους αμυνόμενους στην Ουκρανία». Με μια ραγισμένη καρδιά οι Garbage εξέφρασαν την οδύνη τους για όσα συμβαίνουν: «Ουκρανία. Σας σκεφτόμαστε και ελπίζουμε ότι όλα θα λυθούν ειρηνικά και ότι το παιδί κανενός (και από τις δύο πλευρές) δεν θα χάσει τη ζωή του».

Και μια συμβολική χειρονομία από το Τεάτρο Ρεάλ στη Μαδρίτη: στην τελευταία παράσταση της όπερας το «Λυκόφως των Θεών» του Βάγκνερ, το σώμα του Ζίγκφριντ είναι τυλιγμένο με την ουκρανική σημαία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Αναστέλλονται οι ανταλλαγές έργων της Συλλογής Κωστάκη με φορείς της Μόσχας
Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας του, μέχρι νεωτέρας, με το Εβραϊκό Μουσείο και το Heritage Art Foundation της ρωσικής πρωτεύουσας.
Αναστέλλονται οι ανταλλαγές έργων της Συλλογής Κωστάκη με φορείς της Μόσχας
ART - ΝΕΑ
Pussy Riot: η Μαρία Αλιόχινα συγκεντρώνει χρήματα για την Ουκρανία
Η Μαρία Αλιόχινα, από τα ιδρυτικά μέλη του φεμινιστικού, ακτιβιστικού συγκροτήματος Pussy Riot, συγκεντρώνει χρηματικά ποσά για φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ουκρανία και για τους Ρώσους πολιτικούς...
Pussy Riot: η Μαρία Αλιόχινα συγκεντρώνει χρήματα για την Ουκρανία
ART - ΝΕΑ
Οι Ρώσοι έκλεψαν τον χρυσό των Σκυθών
Πριν από την έκρηξη του πολέμου τα μεγάλα μουσεία της Ουκρανίας προσπάθησαν να φυγαδεύσουν ή να κρύψουν τους θησαυρούς τους σε ασφαλή μέρη, ωστόσο έχουν γίνει καταστροφές σε περισσότερα από 250 πολιτιστικά...
Οι Ρώσοι έκλεψαν τον χρυσό των Σκυθών
ART - ΝΕΑ
Κατά της εισβολής, υπέρ της Τέχνης
Γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλους τους χώρους σχολιάζουν την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να ανασταλεί τις εκδηλώσεις με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.
Κατά της εισβολής, υπέρ της Τέχνης
ART - ΝΕΑ
Ευρωπαϊκό «μπαράζ» ακυρώσεων παραστάσεων ή συναυλιών Ρώσων καλλιτεχνών
Ο σπουδαίος αρχιμουσικός Βαλέρι Γκεργκίεφ, τα Μπαλέτα Μπολσόι και η, μέχρι πρότινος, περιζήτητη σοπράνο Αννα Νετρέμπκο βλέπουν την ατζέντα των μετακλήσεών τους να μένει κενή.
Ευρωπαϊκό «μπαράζ» ακυρώσεων παραστάσεων ή συναυλιών Ρώσων καλλιτεχνών
ART - ΝΕΑ
Θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτιστικές «κυρώσεις» της Λίνας Μενδώνη
«Είναι άλλο οι κυρώσεις που αποσκοπούν να πιέσουν την ηγεσία και την οικονομική ελίτ μιας χώρας και άλλο να ακυρώνουμε πολιτιστικά δρώμενα» αναφέρονται στις αντιδράσεις προς την υπουργό Πολιτισμού.
Θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτιστικές «κυρώσεις» της Λίνας Μενδώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας