Απαράδεκτο έως και ρατσιστικό χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό των Ελλήνων αρχιτεκτόνων από τη διαδικασία επιλογής για τη μελέτη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), Δημήτρης Ξυνομηλάκης.
Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.», έχει ήδη γίνει μια πρώτη συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου γύρω από τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου που θα μελετήσει την υπόγεια επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Οπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, δεν θα γίνει διαγωνισμός, αλλά θα επιλεγούν τουλάχιστον «δέκα αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού» που θα πρέπει να συνεργαστούν με ελληνικά γραφεία ή ομάδες, ουσιαστικά ως υπεργολάβους.
«Ο αποκλεισμός των Ελλήνων αρχιτεκτόνων είναι απαράδεκτος και ακατανόητος», επισημαίνει ο κ. Ξυνομηλάκης. «Αγγίζει τα όρια του “μπούλινγκ” για τους Ελληνες αρχιτέκτονες που έρχονται αντιμέτωποι με μια συμπεριφορά η οποία διόλου δεν ταιριάζει με όσα λέγονται περί Ενωμένης Ευρώπης. Εάν αφορούσε ένα ιδιωτικό έργο, θα ήταν μια άλλη συζήτηση, αλλά εδώ μιλούμε για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας μας. Οταν Ελληνες αρχιτέκτονες συμμετέχουν ισότιμα σε διαγωνισμούς έργων που γίνονται εκτός χώρας, είναι δυνατόν να αποκλείονται εντός Ελλάδας;» αναρωτιέται ο Πρόεδρος των Ελλήνων αρχιτεκτόνων.
«Τα μάτια μας έχουν δει πολλά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μέσω ιδιωτικών δωρεών, δυστυχώς», συνεχίζει: «Δεκτές μεν οι δωρεές, αλλά το σωστό είναι τα χρήματα να καταλήγουν σε εκείνον που θα κερδίσει το βραβείο ενός διαγωνισμού, με τις διαδικασίες που είναι θεσμοθετημένες και παρά τα όποια προβλήματα. Είχαμε πρόσφατα σε πολλές περιπτώσεις εξαίρεση από την υποχρέωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από ειδικά ταμεία με δικαιολογία την πίεση του χρόνου. Εάν όμως ο Ελληνας αρχιτέκτονας εξαιρείται από τα μεγάλα έργα και αποκλείεται από τα εμβληματικά, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τι απομένει για να ασχοληθεί και να δημιουργήσει;»
«Υπάρχουν και κάποια όρια!» καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, διερωτώμενος: «Μήπως θα πρέπει να ζητήσουμε ξένη υπηκοότητα για να μπορούμε στο μέλλον να πάρουμε κάποιο έργο;»
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας