• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 28.4°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 22.6°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 19.0°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.1°C / 26.4°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.4°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  0 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπεραμύνθηκε του εισιτηρίου των 50 ευρώ η υπουργός

 • A-
 • A+
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου, η κ. Μενδώνη έβαλε, εκτός των άλλων, για πρώτη φορά πάνω στο τραπέζι τόσο ξεκάθαρα το σκεπτικό του ανταποδοτικού τέλους των εισιτηρίων στον πολιτισμό.

Αμετακίνητη στο εισιτήριο των 50 ευρώ για τον επισκέψιμο Ενάλιο Αρχαιολογικό Χώρο της Περιστέρας στην Αλόννησο εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και αναπληρωτή τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πάνου Σκουρολιάκου, η κ. Μενδώνη υπερασπίστηκε την απόφαση. Μάλιστα, δεν φάνηκε να συμμερίζεται τις ανησυχίες όχι μόνο του βουλευτή, αλλά ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, της δημοτικής αρχής και αρχαιολόγων, όπως εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα, καθώς θεωρούν ότι ένα τόσο ακριβό εισιτήριο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τον καταδυτικό τουρισμό και όχι μόνο. «...σε μια διεθνή έκθεση στην Ευρώπη ή στο Λος Αντζελες, αν πούμε 50€, αυτόματα είμαστε εκτός της παγκόσμιας αγοράς», σχολίαζε σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για το θέμα (4.11.21) ο Αγγελος Μαγκλής, δύτης, ιδιοκτήτης σχολής και δραστήριο μέλος της κοινότητας της Αλοννήσου.

Η κ. Μενδώνη πάντως απέδωσε στο «υψηλό κόστος λειτουργίας» του Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου το εισιτήριο των 50 ευρώ και εστίασε στις δαπάνες του. «Το πραγματικό κόστος λειτουργίας της Περιστέρας, το οποίο προς το παρόν επωμίζεται μερικώς το ΥΠΠΟΑ καθώς είναι σε πρόγραμμα, όμως από το 2023 θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου, έχει ως εξής: για την πεντάμηνη λειτουργία, η δαπάνη -χωρίς να συνυπολογίζονται άλλα τρέχοντα έξοδα- ανήλθε έως και 65.000 ευρώ ετησίως» ανέφερε.

«Ακόμα και στην περίπτωση που εξαρχής είχε καθιερωθεί αντίτιμο κατάδυσης στο ναυάγιο, τα έσοδα υπέρ του ΟΔΑΠ θα αντιστοιχούσαν μόλις στο 46% των ετήσιων λειτουργικών εξόδων του αρχαιολογικού χώρου. Ως εκ τούτου, το χρηματικό αντίτιμο των 50 ευρώ κρίθηκε εύλογο από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε να καλύπτονται -έστω και μερικώς- τα έξοδα ενός υποδειγματικά οργανωμένου επισκέψιμου ενάλιου χώρου, με υψηλό κόστος λειτουργίας».

Με το σκεπτικό του ανταποδοτικού τέλους των εισιτηρίων στον πολιτισμό δεν ξέρουμε πόσα μουσεία, σε κωμοπόλεις και νησιά, στις παρυφές αλλά και στο ίδιο το κέντρο, έπρεπε να έχουν κλείσει... χτες, καθώς δεν βγάζουν τα έξοδά τους. Η πολιτική που βλέπουμε να ασκείται για πρώτη φορά από το υπουργείο λέει ότι αν ένας χώρος δεν βγάζει τα έξοδά του ακριβαίνει το εισιτήριο; Γιατί αυτό είπε, ούτε λίγο-ούτε πολύ, η κ. Μενδώνη. Κι ενώ ανέφερε ότι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων εισηγήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το εισιτήριο, παρέλειψε να πει ότι η εισήγηση έκανε λόγο για 35 ευρώ.

«Το Ναυάγιο της Περιστέρας είναι το πρώτο παγκοσμίως επισκέψιμο υποβρύχιο μουσείο και χαρίζει ένα εντυπωσιακό θέαμα καθώς είναι καλυμμένο με αμφορείς. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σχεδόν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκε στη Ν.Δ. έτοιμο, για να κόψουν κορδέλα. Αρνήθηκαν, ωστόσο, στα εγκαίνια ακόμη και τον χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θα εκπροσωπούσε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής» είπε ο κ. Σκουρολιάκος και υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Πολιτισμού και Οικονομικών που όρισαν το εισιτήριο με Κοινή Υπουργική Απόφαση «οφείλουν να δημοσιοποιήσουν την οικονομοτεχνική μελέτη με βάση την οποία διαμορφώθηκε το ύψος του αντιτίμου των 50 ευρώ, καθώς αυτή η τιμή δεν συμβαδίζει με τη διεθνή πρακτική.

Στους καταδυτικούς προορισμούς του εξωτερικού η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 5-10 ευρώ». Θύμισε τα λόγια του δημάρχου Αλοννήσου, Πέτρου Βαφίνη, ο οποίος είχε αντιπροτείνει αντίτιμο 8 ευρώ. «Με την επιβολή του εισιτηρίου των 50 ευρώ αντικρίζουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια απειλή που θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από την πανδημία για το μέλλον αυτού του έργου. Είναι η απειλή να αποδυναμωθεί και να τεθεί σε αχρηστία το νέο αυτό πρωτοποριακό τουριστικό “προϊόν” που σταδιακά κερδίζει έδαφος, μετά από πολλούς σκληρούς αγώνες απέναντι στις αμέτρητες δυσκολίες που επέφερε ο Covid-19».

Ευχόμαστε το υπουργείο Πολιτισμού να ξέρει τι ποιεί και να μην τινάξει στον αέρα το καινοτόμο έργο, που μπορεί να λειτουργήσει ως αναπτυξιακό εργαλείο προς όφελος της Αλοννήσου. Ούτε να δούμε σε βάθος χρόνου την εμπλοκή ιδιωτών λόγω έλλειψης εσόδων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Αμετακίνητο το υπουργείο στο εισιτήριο των 50 ευρώ
Χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, αποφασίστηκε από το ΥΠΠΟΑ το αντίτιμο των 50 ευρώ για τον Επισκέψιμο Ενάλιο Αρχαιολογικό Χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας.
Αμετακίνητο το υπουργείο στο εισιτήριο των 50 ευρώ
ART - ΝΕΑ
ΥΠΠΟΑ: Αποδόθηκε το αποκατεστημένο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
Ενώ οι αναστηλωτικές εργασίες θα συνεχιστούν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το κάτω μέρος του κοίλου του αποκαταστάθηκε και αποδόθηκε στο κοινό με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστόνης.
ΥΠΠΟΑ: Αποδόθηκε το αποκατεστημένο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
ART - ΝΕΑ
«Ταξικό» εισιτήριο-ταφόπλακα για τον καταδυτικό - αρχαιολογικό τουρισμό
Στα 50 ευρώ ορίστηκε το αντίτιμο για την επίσκεψη-κατάδυση στο ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο Αλόννησου, όταν η τιμή σε αντίστοιχους προορισμούς του εξωτερικού είναι 5 έως 10 ευρώ. Για «ανήκουστη απόφαση» μιλάει η...
«Ταξικό» εισιτήριο-ταφόπλακα για τον καταδυτικό - αρχαιολογικό τουρισμό
ART - ΝΕΑ
Η διευθύντρια έφυγε, τα προβλήματα παραμένουν
Αλλαγή φρουράς στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) είχαμε, και επισήμως, χθες, στην Μπουμπουλίνας, σε κλίμα τυπικότητας και αμηχανίας, ενίοτε.
Η διευθύντρια έφυγε, τα προβλήματα παραμένουν
ART - ΝΕΑ
Ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
Η Αθηνά Χατζηπέτρου επέστρεψε στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) δέκα μήνες μετά την απομάκρυνσή της. Η οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του ΤΑΠΑ κρίθηκε απευθείας από το Μαξίμου ως το...
Ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
ART - ΝΕΑ
Γενέθλια με το βλέμμα στο Λονδίνο
Σε μια σεμνή τελετή που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Παρθενώνα, με την παρουσία περιορισμένου κοινού, γιορτάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας τα 13α γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης.
Γενέθλια με το βλέμμα στο Λονδίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας