• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.2°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.9°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σπίτι του Ρεμπέτικου» ο ιστορικός σταθμός του ΟΣΕ του Αγίου Διονυσίου

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με τον Δήμο Πειραιά, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό Κέντρο Πολιτισμού και Εκθέσεων, εργαστήρι αναβίωσης της ρεμπέτικης ιστορίας και της ταυτότητάς της. Παράλληλα, ο περιβάλλων χώρος του σταθμού προβλέπεται να αξιοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Ξεκίνησαν και οι συζητήσεις για την αξιοποίηση της ανενεργού σιδηροδρομικής γραμμής, προκειμένου να γίνει γραμμή περιπάτου και ποδηλατοδρόμου.

Μια σπουδαία ιδέα σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Δήμος Πειραιά και, αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και το σχέδιο της δημοτικής αρχής γίνει πραγματικότητα, ο Πειραιάς θα αποκτήσει ένα πολιτιστικό στολίδι. Ο λόγος για το «Σπίτι του Ρεμπέτικου», που η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία του έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως μέχρι σήμερα οι συζητήσεις και οι σκέψεις να οδηγήσουν και σε αποτέλεσμα.

Το «Σπίτι του Ρεμπέτικου» πρόκειται να δημιουργηθεί στον ιστορικό σταθμό του ΟΣΕ του Αγίου Διονυσίου, που είναι γνωστός ως ο «Σταθμός της Ξενιτιάς», αφού από αυτόν ξεκινούσαν μεταπολεμικά αμαξοστοιχίες που μετέφεραν μετανάστες στη Βόρεια Ευρώπη. Δημιουργήθηκε το 1904 και λειτούργησε έως το 2004. Παρά το γεγονός ότι ανακαινίστηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και βανδαλίστηκε, με αποτέλεσμα, τόσο στο εσωτερικό του όσο και στις αποβάθρες, να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

Το 2012, η ΓΑΙΟΣΕ μίσθωσε το κτίριο του Σταθμού και τις σιδηροδρομικές γραμμές στον Δήμο Πειραιά, ενώ το 2014 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το κεντρικό κτίριο του σταθμού είναι ένα επιβλητικό πέτρινο διώροφο κτίσμα, ενώ δεξιά και αριστερά από αυτό υπάρχουν δυο μονώροφα τμήματα, υπόστεγο, αποβάθρες και οι σιδηροδρομικές γραμμές, σε μια έκταση 17 στρεμμάτων. Χαρακτηρίζεται ως έργο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, ιστορικής και κοινωνικής σημασίας για την πόλη του Πειραιά.

Ο ιστορικός σταθμός του ΟΣΕ του Αγίου Διονυσίου ή αλλιώς ο «Σταθμός της Ξενιτιάς»

Την ίδρυση του «Σπιτιού του Ρεμπέτικου» ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, μετά την επιβεβαίωση που έλαβε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ότι συνεχίζεται η μίσθωση του σταθμού προς τον δήμο. Μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη, καθώς, πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, υπήρξε μια εμπλοκή με το ζήτημα της μίσθωσης, οπότε πλέον ανοίγει ο δρόμος το επόμενο χρονικό διάστημα η δημοτική αρχή να προχωρήσει στην κατάρτιση των αναγκαίων μελετών, έτσι ώστε να ξεκινήσει το σημαντικό αυτό έργο.

Οπως διευκρινίζει ο δήμος, το «Σπίτι του Ρεμπέτικου» θα είναι ένα Κέντρο Πολιτισμού και Εκθέσεων, ενώ παράλληλα προβλέπεται να αξιοποιηθεί ο περιβάλλων χώρος του σταθμού για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε για πολλοστή φορά βέβαια, η συζήτηση για πιθανή αξιοποίηση και ανάπλαση της ανενεργού σιδηροδρομικής γραμμής (περίπου τρία χιλιόμετρα) που οδηγεί στον σταθμό του Αγίου Διονυσίου, ως γραμμή περιπάτου και ποδηλατοδρόμου. Εάν αυτό επιτευχθεί, ο «Σταθμός της Ξενιτιάς» που βρίσκεται απέναντι από την Πύλη Ε3 του λιμανιού και λίγα μέτρα από τη «Γέφυρα του Ρεμπέτη», θα ξαναζωντανέψει και θα γίνει ένα πολιτιστικό εργαστήρι αναβίωσης της ρεμπέτικης ιστορίας και της ταυτότητάς της.

Σημειώνεται ότι η «Γέφυρα του Ρεμπέτη» βρίσκεται απέναντι από τον Αγιο Διονύσιο, πάνω από τις γραμμές του τρένου, και ένωνε τον Πειραιά με τη Δραπετσώνα. Λέγεται ότι την ονομασία της την πήρε από τη φράση «Για να γίνει κάποιος ρεμπέτης πρέπει πρώτα να περάσει από τη γέφυρα» και αποδίδεται στον λαϊκό συνθέτη, και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεμπέτικου τραγουδιού, Γιάννη Παπαϊωάννου. Κάποιοι άλλοι όμως την αποκαλούν «Γέφυρα του μάγκα», καθώς αυτό ήταν το αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους ρεμπέτες.

Δηλώσεις Γ. Μώραλη

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε στα σχέδια του δήμου, λέγοντας ότι ένας ακόμη ιστορικός χώρος στον Πειραιά επιχειρείται να αξιοποιηθεί και να πάρει «ζωή», ενώ τόνισε ότι όραμά τους είναι, στην περιοχή που γεννήθηκε και μεγαλούργησε το πειραιώτικο ρεμπέτικο, να δημιουργήσουν το «Σπίτι του Ρεμπέτικου», με στόχο να αναδειχθεί η ρεμπέτικη ιστορία της πόλης. Εαν αυτό γίνει πραγματικότητα, η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα θα αποκτήσει έναν ακόμη σημαντικό χώρο πολιτισμού και, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αστική ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου και με τη δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι, η ευρύτερη περιοχή θα αλλάξει όψη, σημείωσε ο Γ. Μώραλης.

Στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά «Κανάλι Ενα 90,4» μίλησε για το θέμα ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Δημήτρης Καρύδης, τονίζοντας πως ένα όνειρο πολλών χρόνων πρόκειται να γίνει πραγματικότητα. Αφού πρώτα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μελέτες με ευθύνη του δήμου, θα ανακαινιστεί και θα αναγεννηθεί ο εμβληματικός διατηρητέος ιστορικός σταθμός του ΟΣΕ και θα αποτελέσει ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού για την πόλη του Πειραιά. Το «Σπίτι του Ρεμπέτικου», τόνισε ο Δ. Καρύδης, θα είναι ένα πολιτιστικό εργαστήρι έρευνας και αναβίωσης της ρεμπέτικης ιστορίας και της ταυτότητάς της, που είναι συνυφασμένη με την ταυτότητα του Πειραιά και που βρίσκεται μέσα στις καρδιές όλων των Πειραιωτών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Καταστρέφεται ένα στολίδι του Πειραιά
Ο Ιστορικός κινηματογράφος «Χάι-Λάιφ» στην πλατεία Κοραή κατεδαφίζεται για να γίνει πολυκατάστημα ● Σοβαρές καταγγελίες από τη δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» ● Στη Βουλή το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Καταστρέφεται ένα στολίδι του Πειραιά
ART - ΝΕΑ
Στον αγώνα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021
Ορόσημο για την πόλη του Πειραιά μπορεί να αποτελέσει η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, να ενισχύσει την εικόνα της και να ενδυναμώσει τους δεσμούς και τις σχέσεις των πολιτών,...
Στον αγώνα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021
ART - ΝΕΑ
Μια θαλάσσια Ιερά Οδός
Συνάντηση εργασίας για τη «θαλάσσια Ιερά Οδό», την πολιτιστική-τουριστική διαδρομή με πλοιάρια ανοιχτού τύπου, η οποία θα συνδέει τον Πειραιά με την Ελευσίνα.
Μια θαλάσσια Ιερά Οδός
ΣΙΝΕΜΑ
Ενωμένος ο Πειραιάς για τη διάσωση του «Χάι Λάιφ»
Μια «ασπίδα προστασίας» έχει στηθεί γύρω από τον ιστορικό κινηματογράφο του Πειραιά «Χάι Λάιφ» με σκοπό τη διάσωσή του από τα επενδυτικά σχέδια και την εξαγορά του από τον δήμο της πόλης.
Ενωμένος ο Πειραιάς για τη διάσωση του «Χάι Λάιφ»
ART - ΝΕΑ
Δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά διοργανώνει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα στις μόνιμες εκθέσεις, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικών σχολείων.
Δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον Δήμο Πειραιά το αρχείο Ροντήρη
Ενα αρχείο με μοναδικά τεκμήρια, που φωτίζουν πλευρές της σπουδαίας προσωπικότητας του μεγάλου σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη, ο οποίος είχε συνδέσει την καλλιτεχνική του πορεία με την πόλη του Πειραιά και το...
Στον Δήμο Πειραιά το αρχείο Ροντήρη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας