• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.8°C
  1 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.5°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.6°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.1°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  3 BF
  10%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.6°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.8°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πράσινο φως» για το κτιριολογικό πρόγραμμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

 • A-
 • A+
Ο προγραμματισμός ενός τόσου εμβληματικού έργου δεν αξίζει όμως να προσκρούει στις γνωστές «γκρίζες» ζώνες, όπως στην απουσία μελέτης για τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα και βέβαια προϋπολογισμού την ώρα που φημολογείται ότι το κόστος θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ!

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το σημαντικότερο δημόσιο μουσείο της χώρας και από τα σπουδαιότερα στον τομέα του διεθνώς. Η αναβάθμισή του θεωρείται αναγκαία. Εδώ και είκοσι χρόνια γίνεται λόγος για εκσυγχρονισμό και επέκταση των εγκαταστάσεών του υπογείως, προκειμένου να αποκτήσει νέες αίθουσες για ν’ αναδειχθούν τα χιλιάδες σπουδαία ευρήματα, αλλά και τους απαραίτητους χώρους για τη συντήρηση και την έρευνα. Ο σχεδιασμός ξεκινάει από τις αρχές του 2000, ενώ το θέμα μπήκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, το καλοκαίρι του 2019.

Χθες, το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού συνεδρίασε με μοναδικό θέμα την «Εγκριση ή μη κτιριολογικού προγράμματος συνολικής αναβάθμισης (εκσυγχρονισμός και επέκταση) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου». Εισηγητής ήταν ο Κωνσταντίνος Φρισήρας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ και η γνωμοδότηση των μελών ήταν θετική.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε μόνο η εισήγηση της παραπάνω διεύθυνσης, όχι και η εισήγηση της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ που είναι καθ’ ύλην αρμόδια για τα μουσεία. Εξετάστηκαν τα αιτήματα επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού για τις αίθουσες, τις αποθήκες, τους χώρους υποδοχής, γραφείων, βιβλιοθήκης, εργαστηρίων, πωλητηρίου, αναψυκτηρίου κοκ. Μετά την ολοκλήρωση του έργου (μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τη χρονική διάρκεια, δηλαδή αν είναι 3 ή 10 χρόνια) το μουσείο θα έχει υπόγειο χώρο στάθμευσης 9.000 τετραγωνικών. Οι αίθουσες εκθέσεων για τις μόνιμες συλλογές θα αυξηθούν κατά 3.300 τετραγωνικά και θα φτάσουν στα 11.100 (αντί 7.800 που είναι σήμερα), ενώ ο χώρος των περιοδικών εκθέσεων θα αγγίξει τα 1.430 τετραγωνικά (σήμερα είναι μόλις 430 τ.μ.). Σε 1.900 τ.μ. θα επεκταθούν οι αποθήκες του, κατά 1.000 τ.μ. οι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, 500 τ.μ. το αμφιθέατρο, η βιβλιοθήκη και το αναψυκτήριο, ενώ θα υπερδιπλασιαστεί και ο κήπος των 12.000 τ.μ. που βρίσκεται μπροστά από το μουσείο.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, όπως όλων των γνωμοδοτικών συμβουλίων τα τελευταία δύο χρόνια. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου (ο οποίος προεδρεύει) βρίσκουν εξαιρετικά βολική την πανδημία ως πρόσχημα, για να αποκλείσουν τους διαπιστευμένους συντάκτες που επί δεκαετίες είχαν ελεύθερη πρόσβαση.

Πάντως κατά τη συνεδρίαση έκανε παράσταση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η πρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός τα εξής: «1. Η γεωλογική μελέτη να παρουσιαστεί δημόσια στην επιστημονική κοινότητα, καθώς πρόκειται για υπόγειο έργο και θα πρέπει να κριθεί η μελέτη για να μην επαναληφθεί το κακό προηγούμενο της Πινακοθήκης. 2 Να μην παραμείνει κλειστό το κεντρικό και σημαντικότερο μουσείο της χώρας για μεγάλο διάστημα. 3 Να προτιμηθούν λύσεις που προβλέπουν την υλοποίηση του έργου σε στάδια, ώστε να επιμεριστεί το κόστος και επιπλέον να μη μετατραπεί αυτή η περιοχή της Αθήνας σε εργοτάξιο για πολύ καιρό, καθώς αυτό ενέχει κινδύνους για την υποβάθμιση και τη λειτουργικότητα μιας ολόκληρης περιοχής του κέντρου». Οπως επισημάνθηκε «η επέκταση είναι αναγκαία και αίτημα όλων των αρχαιολόγων και ότι είναι απαράδεκτο ένα τέτοιο εμβληματικό έργο να γίνει με κλειστό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με 10 γραφεία του εξωτερικού, καθώς αυτό αποτελεί προσβολή για τον τεχνικό κόσμο της χώρας».

Το έργο που επιχειρείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί «εμβληματικό» και είναι, γι’ αυτό χρειάζεται διαφάνεια, δημοσιότητα, τήρηση των διαδικασιών του νόμου για τα δημόσια έργα. Και ενώ σχεδιάζεται η αναβάθμιση του κτιρίου, μέχρι στιγμής παραμένει «εξαφανισμένη» από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη για τη σκοπιμότητα, τη βιωσιμότητα, τον προϋπολογισμό, ακόμα και τον απαιτούμενο χρόνο εκτέλεσης του έργου, που το κόστος θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ (!) όπως έχει διαρρεύσει.

Τον Αύγουστο του 2019 (ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της) η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπέβαλε αίτημα δωρεάς (6/8/2019) στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με σκοπό τη χρηματοδότηση της εκπόνησης της μελέτης σκοπιμότητας. Το ΙΣΝ εντός 20 ημερών απάντησε με επιστολή του (26/8/2019) ότι κάνει αποδεκτό το αίτημα εγκρίνοντας τη δωρεά, αλλά με όρο να γίνουν αποδεκτοί «οι όροι του ΙΣΝ» που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι. Οπως έγραφε η «Εφ.Συν.» (22/12/21 «Εμπρός στον (ιδιωτικής χορηγίας) δρόμο που... έστρωσε η Ακρόπολη») παρ’ ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο ΥΠΠΟΑ στις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση, δεν έχει παρουσιαστεί πουθενά. Ούτε και οι συμπληρωματικές μελέτες (γεωτεχνική-αρχιτεκτονική) που εκπονήθηκαν με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ούτε καν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων.

Επίσης δεν δόθηκε στη δημοσιότητα η σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της ΑΜΚΕ «Οικογένεια ΝΣΛ» του Νικολάου και της Ειρήνης Λαιμού. Η σύμβαση, ύψους 650.000 ευρώ, αφορά την εκπόνηση μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου από τον δωρητή για την αναβάθμιση και υπόγεια επέκταση του κτιρίου του μουσείου. Οπως ρωτούσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην επιστολή του (22/12/21) προς το υπουργείο Πολιτισμού, άραγε θα «ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία των δωρεών, δηλαδή η έγκριση από την ελληνική Βουλή;»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ενδιαφέρουσες δράσεις και... αντιδράσεις
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Με σειρά εκδηλώσεων στα πέντε μεγάλα κρατικά μουσεία της χώρας, που η κυβέρνηση σκοπεύει να μετατρέψει σε ΝΠΔΔ, υποδέχεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων το νόημα του διεθνούς εορτασμού.
Ενδιαφέρουσες δράσεις και... αντιδράσεις
ART - ΝΕΑ
Οι δωρεές Ν. Λαιμού και Λασκαρίδη «παραβιάζουν τη νομοθεσία»
Με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις της κ. Μενδώνη η εκπόνηση των μελετών για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων ανατίθεται σε ιδιώτες, παραβιάζοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Οι δωρεές Ν. Λαιμού και Λασκαρίδη «παραβιάζουν τη νομοθεσία»
ART - ΝΕΑ
Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος
Υπουργείο Πολιτισμού, Ακαδημία Αθηνών και Δήμος Αθηναίων προχώρησαν προχθές στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και την κατασκευή του...
Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος
ART - ΝΕΑ
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
Το ΙΣΝ προχώρησε σε ανάκληση της δωρεάς ύψους 4 εκατ. ευρώ για το μουσείο που θα φιλοξενούσε τους «Δεσμώτες», προσάπτοντας άσκοπες καθυστερήσεις και ελλιπή ενημέρωση στο ΥΠΠΟΑ.
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Ανοιξαν δρόμο για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
Τo κτίριο του ΣΙΛΟ και οι όμοροι χώροι παραχωρήθηκαν στο ΥΠΠΟ από την COSCO διά της ΟΛΠ Α.Ε. για διάστημα 30 χρόνων. Οι εγκαταστάσεις του μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ.
Ανοιξαν δρόμο για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας