• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.2°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 22.1°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 22.7°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 21.9°C
  0 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 16.4°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.3°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 20.5°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.5°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γκρίζες» ζώνες στα σχέδια για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

 • A-
 • A+
Το Ιδρυμα Λασκαρίδη ανέλαβε τη χρηματοδότηση, μέσα σ’ ένα μήνα εκπονήθηκε η προμελέτη και εγκρίθηκε ήδη από το Συμβούλιο Μουσείων, ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν το κτίριο Σιλό παραχωρήθηκε από την COSCO στο ελληνικό Δημόσιο ● Αγνωστη παραμένει και η τύχη του πρώτου βραβείου διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το μουσείο.

Το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε ομόφωνα θετική γνωμοδότηση για τις στατικές και ηλεκτρολογικές προμελέτες και τη μουσειογραφική, που αφορούν τη μετατροπή του παλαιού κτιρίου του Σιλό (SILO) σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, στον Πειραιά. Τη χρηματοδότηση για τις προμελέτες ανέλαβε το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, δηλαδή ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης. Οι καλές σχέσεις που έχει (και) με το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχουν αλλάξει κι ας διερευνάται από δυο εισαγγελείς η υπόθεση της παράνομης ανέλκυσης των δυο αρχαίων αντικειμένων από τον βυθό των Αντικυθήρων. Θέμα που είχε αναδείξει πρώτη η «Εφ.Συν.», τον Αύγουστο 2020, αλλά από τότε έως σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή ενημέρωση, «αλληθωρίζοντας» ή επιχειρώντας να το ξεχάσει.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαιρέτησε τη γνωμοδότηση (συνοδεύτηκε από πολλές παρατηρήσεις των μελών) και ευχαρίστησε τον δωρητή στο σχετικό δελτίο Τύπου (18/1/22). Το ύψος της δωρεάς ωστόσο δεν το μάθαμε. Το έργο της μετατροπής του Σιλό σε Μουσείο Εναλίων έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα χρηματοδοτηθεί με 75 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα που διαθέτει ο δωρητής είναι μυστικό που δεν αποκαλύπτει το ΥΠΠΟΑ στους Ελληνες πολίτες.

Το Μουσείο Εναλίων είναι σημαντικό έργο που επιχειρείται εδώ και πολλά χρόνια και είναι ζητούμενο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί. Ωστόσο προκύπτουν τρία ερωτήματα.

α) Τι γίνεται, κατ’ αρχάς, με το κτίριο Σιλό; Παρ’ ότι υπάρχουν τρεις διαδοχικές Υπουργικές Αποφάσεις, με τελευταία της Μυρσίνης Ζορμπά το 2019, οι οποίες προβλέπουν ρητά την παραχώρηση του κτιρίου στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς ανήκει στην CΟSCO, το υπουργείο Πολιτισμού δεν την έχει εξασφαλίσει. Κι επειδή είναι αδιανόητο να λειτουργήσει μουσείο με αρχαιολογικά ευρήματα σε κτίριο που ανήκει στους Κινέζους, η υπουργός Πολιτισμού οφείλει να εξηγήσει αν θα υπάρξει αναγκαία παραχώρηση, ποια λύση έχει βρεθεί ή αν όλα βρίσκονται ακόμα στον «αέρα». Πάντως στο master plan της Cosco δεν περιλαμβάνεται το Μουσείο Εναλίων.

β) Η έγκριση της δωρεάς για την εκπόνηση της Προμελέτης, που ανέλαβε το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, υπογράφηκε από την υπουργό Πολιτισμού στις 14 Δεκεμβρίου 2021. Ενα μήνα μετά, δηλαδή, στις 17 Ιανουαρίου 2022 το θέμα μπήκε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Μουσείων. Και όπως ρωτούσε στην ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο υπουργείο Πολιτισμού», είναι δυνατόν σ’ ένα μήνα να έχει εκπονηθεί «[...]αρχιτεκτονική, στατική, Η/Μ, μουσειογραφική προμελέτη και τροποποίηση του κτιριολογικού προγράμματος του Σιλό; Οχι βέβαια! Τι έχει συμβεί; Πολύ απλά είχαν αναθέσει στον Λασκαρίδη να πληρώσει για τη μελέτη και να τη δουλέψει πολύ καιρό πριν, χωρίς καμία απόφαση, έτσι... παράνομα!».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα χρόνο συνεργάζονταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού με αρχιτεκτονικό γραφείο, το οποίο πλήρωνε ο δωρητής κι ας μην είχε γίνει αποδεκτή, επίσημα, η δωρεά. Είναι νόμιμη και ορθή πρακτική; Παραβιάζεται το νομοθετικό και τα διοικητικό πλαίσιο με τέτοια διαχείριση εκθέτοντας, τελικά, την υπουργό Πολιτισμού;

γ) Τον Μάρτιο του 2012 προκηρύχθηκε διεθνής ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με θέμα τον ανασχεδιασμό του Σιλό και του περιβάλλοντος χώρου σε Μουσείο Ενάλιων. Συμμετείχαν 89 προτάσεις και το πρώτο βραβείο κέρδισε η πρόταση έξι Ελλήνων αρχιτεκτόνων. Τι γίνεται στην παρούσα φάση με το βραβείο του διαγωνισμού είναι άγνωστο. Η αρχιτεκτονική μελέτη παραμένει ή όχι σε ισχύ;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ανοιξαν δρόμο για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
Τo κτίριο του ΣΙΛΟ και οι όμοροι χώροι παραχωρήθηκαν στο ΥΠΠΟ από την COSCO διά της ΟΛΠ Α.Ε. για διάστημα 30 χρόνων. Οι εγκαταστάσεις του μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ.
Ανοιξαν δρόμο για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
ART - ΝΕΑ
Ολοι μαζί κι ο Λοβέρδος χώρια
Εξήντα εφτά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο το ΥΠΠΟΑ αντιμετωπίζει την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ολοι μαζί κι ο Λοβέρδος χώρια
ART - ΝΕΑ
Οι δωρεές Ν. Λαιμού και Λασκαρίδη «παραβιάζουν τη νομοθεσία»
Με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις της κ. Μενδώνη η εκπόνηση των μελετών για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων ανατίθεται σε ιδιώτες, παραβιάζοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Οι δωρεές Ν. Λαιμού και Λασκαρίδη «παραβιάζουν τη νομοθεσία»
ART - ΝΕΑ
Ενδιαφέρουσες δράσεις και... αντιδράσεις
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Με σειρά εκδηλώσεων στα πέντε μεγάλα κρατικά μουσεία της χώρας, που η κυβέρνηση σκοπεύει να μετατρέψει σε ΝΠΔΔ, υποδέχεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων το νόημα του διεθνούς εορτασμού.
Ενδιαφέρουσες δράσεις και... αντιδράσεις
ART - ΝΕΑ
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ήταν αίτημα δεκαετιών, πρωτίστως των αρχαιολόγων και της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να αναδείξουν με σύγχρονο τρόπο την αδιάλειπτη παρουσία των ανθρώπων και την πλούσια...
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»
ART - ΝΕΑ
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
Το υπουργείο Πολιτισμού κάλεσε τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου να υπογράψουν τις συμβάσεις την Παρασκευή 15 Απριλίου, χωρίς να αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες και παρακάμπτοντας το υποχρεωτικό δεκαήμερο...
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας