• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.9°C / 33.8°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 37.6°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.2°C / 37.3°C
  3 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 29.9°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.4°C / 33.9°C
  4 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.8°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.8°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 35.5°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα και τώρα πρέπει να επιστρέψουν»

 • A-
 • A+

Η μεταστροφή στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα μιας εφημερίδας εμβληματικής για την ιστορία και το παρόν του βρετανικού Τύπου και η ανοιχτή τοποθέτησή της υπέρ του ελληνικού αιτήματος, και μάλιστα με κεντρικό άρθρο της, είναι ασφαλώς μια πολύ σημαντική είδηση.

Κι όταν οι Times του Λονδίνου κυκλοφορούν με άρθρο που τιτλοφορείται «Η άποψη των Times για τα “Ελγίνεια Μάρμαρα”: ενώνοντας την ελληνική κληρονομιά», περιεχόμενο που παραθέτει επιχειρήματα για την επιστροφή των Γλυπτών και κατακλείδα που καλεί τους καθ' ύλην αρμοδίους -Βρετανικό Μουσείο και κυβέρνηση- διακριτικά μεν, σαφώς δε, να κάνουν «μια μεγαλόψυχη χειρονομία», τότε μπορούμε να μιλάμε για μια φωνή που λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ' όψιν από τη βρετανική καταρχάς, αλλά και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, λίγο μετά την ιστορική απόφαση της UNESCO τον περασμένο Σεπτέμβριο, προστίθεται στις κομβικές στιγμές στην ιστορία της διεκδίκησης επανένωσης των Γλυπτών και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Με μία μόνο υποσημείωση: φτάνει η «μνεία» της εφημερίδας στο «θραύσμα Fagan» να μην επαναφέρει το σενάριο του μακροχρόνιου «δανεισμού».

Οι Times κάνουν εξαρχής την «αυτοκριτική» τους, όταν σημειώνουν: «Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στις πιέσεις. Ομως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν».

Συνεχίζουν εξηγώντας ποια υπήρξε η πιο πρόσφατη αφορμή για να καταστήσουν σαφή τη μεταστροφή τους: «Η συμφωνία της Ιταλίας να δανείσει στην Ελλάδα ένα μαρμάρινο θραύσμα της θεάς Αρτεμης το οποίο ελήφθη, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, από την ελεγχόμενη από τους Οθωμανούς Αθήνα, στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα πουλήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Σε αντάλλαγμα, η Ιταλία θα λάβει ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς και έναν αμφορέα». Θυμίζουν ότι «αυτή η συμφωνία είναι παρόμοια με ό,τι είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν από αρκετά χρόνια. Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο κυλιόμενες εκθέσεις με σημαντικές κλασικές αρχαιότητες που δεν εκτίθενται μόνιμα». Κατά την εφημερίδα, «η πρόταση είχε φτάσει κοντά σε συμφωνία. Απέτυχε λόγω διαμάχης για την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Βρετανία επέμενε ότι είχαν αγοραστεί, όχι λεηλατηθεί, και ότι πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Η Ελλάδα υποστήριζε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε το δικαίωμα να διαθέσει έργα τέχνης δημιουργημένα στην Ελλάδα σχεδόν δύο χιλιετίες πριν από την οθωμανική κατοχή.

Ενας τέτοιος γραφειοκρατικός παραλογισμός μπορεί να επιλυθεί γρήγορα. Αφήστε τα Γλυπτά να πουληθούν στην Ελλάδα σε τιμή κόστους. Μια πράξη του Κοινοβουλίου κατοχύρωσε τις αγορές του λόρδου Ελγιν στο Βρετανικό Μουσείο. Ας εγκρίνει λοιπόν τώρα το Κοινοβούλιο την επιστροφή τους». Σ' αυτή την παράγραφο είναι σαφές ότι οι Times απαντούν στο επιχείρημα της Ντάουνινγκ Στριτ ότι το θέμα δεν άπτεται της κυβέρνησης αλλά του Βρετανικού Μουσείου και επισημαίνουν α) ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε αν ήθελε να συμμετάσχει καθοριστικά στην επίλυσή του και β) προτείνουν έναν διπλωματικό χειρισμό, την αγορά δηλαδή από το ελληνικό κράτος έναντι συμβολικού ποσού.

Το άρθρο αναφέρεται και αλλού στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε διαχρονικά η Βρετανία όταν αρνούνταν να επιστρέψει τα Γλυπτά, επιχειρήματα όπως «η ατμοσφαιρική ρύπανση της Αθήνας που είχε προκαλέσει φθορές στον Παρθενώνα, την ίδια ώρα που τα Γλυπτά βρίσκονταν προστατευμένα σε καθαρό, ασφαλές περιβάλλον. Αυτό το επιχείρημα δεν στέκει πλέον. Τα Γλυπτά έχουν υποστεί ζημιές από τον ακατάλληλο καθαρισμό τους (σ.σ. με συρμάτινες βούρτσες, κάτι που όταν αποκαλύφθηκε είχε προκαλέσει τεράστιο σκάνδαλο) και η Ελλάδα έχει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, προσβάσιμο και ασφαλές, όπου φυλάσσονται τώρα τα αυθεντικά Γλυπτά και όπου τα Μάρμαρα εάν επέστρεφαν θα συμπλήρωναν τη ζωφόρο».

Το άρθρο απαντά και σε ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου έτσι όπως είχε διατυπωθεί από τον προηγούμενο διευθυντή του, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, συσχετίζοντας τον αντίκτυπο της επιστροφής των Γλυπτών με το μέλλον όλων των μουσείων: «Μπορεί οποιοσδήποτε να συνεχίσει να κατέχει περιουσιακά στοιχεία που έχουν αγοραστεί, κλαπεί ή ληφθεί από άλλες χώρες στο παρελθόν;»

Ομως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μία κατηγορία από μόνα τους ή όπως ακριβώς γράφει «είναι sui generis. Στέκονται εμπόδιο σε ό,τι θα μπορούσε να είναι μια θερμή σχέση με την Ελλάδα: Ο λόρδος Βύρων αντιμετωπίζεται ως ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης. Ο ελληνισμός έφτασε στο απόγειό του στη βικτωριανή Βρετανία. Και ο διαχωρισμός τμημάτων ενός καλλιτεχνικού συνόλου είναι σαν να αποσπούμε τον Αμλετ από το Πρώτο Βιβλίο του Σέξπιρ και να λέμε ότι τα δύο μέρη μπορούν να υπάρξουν χωριστά. Η επιστροφή των Γλυπτών θα είναι μια μεγαλόψυχη χειρονομία όταν η Βρετανία χρειαστεί να αναθερμάνει τις ευρωπαϊκές φιλίες της».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
«Χάπενινγκ» υπέρ της επανένωσης μέσα στο Βρετανικό Μουσείο
Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα διαδήλωσαν προχθές μέσα στο Βρετανικό Μουσείο δεκάδες Βρετανοί και Ελληνες με το αίτημα της επανένωσης.
«Χάπενινγκ» υπέρ της επανένωσης μέσα στο Βρετανικό Μουσείο
ART - ΝΕΑ
Το χρονικό της μεταστροφής του Μπόρις Τζόνσον απέναντι στο ελληνικό αίτημα
Με αφορμή προχθεσινό εκτενές δημοσίευμα στον «Γκάρντιαν» ανατρέχουμε σε δηλώσεις που έχει κάνει ο τωρινός Βρετανός πρωθυπουργός από το 1986 μέχρι σήμερα για τ θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Το χρονικό της μεταστροφής του Μπόρις Τζόνσον απέναντι στο ελληνικό αίτημα
ART - ΝΕΑ
«Οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προσβλητικές και επικίνδυνες»
Σε αμήχανη θέση βρέθηκε η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου όταν κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με ρεπορτάζ για την κακή κατάσταση των αιθουσών όπου εκτίθενται ελληνικά έργα τέχνης.
«Οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προσβλητικές και επικίνδυνες»
ART - ΝΕΑ
Γενέθλια με το βλέμμα στο Λονδίνο
Σε μια σεμνή τελετή που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Παρθενώνα, με την παρουσία περιορισμένου κοινού, γιορτάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας τα 13α γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης.
Γενέθλια με το βλέμμα στο Λονδίνο
ART - ΝΕΑ
Βρετανικές προθέσεις «μοιράσματος», ασάφειες και στο βάθος μία από τα ίδια
Οι δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, στο LBC φανέρωσαν επιθυμία διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά, όχι όμως και μετατόπισης από την πάγια θέση της βρετανικής πλευράς.
Βρετανικές προθέσεις «μοιράσματος», ασάφειες και στο βάθος μία από τα ίδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας