• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 33.5°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 30.7°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 33.7°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.6°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.0°C / 29.2°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 33.8°C
  1 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  0 BF
  44%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αιτήματα «δανεισμών» εγκαινιάζει το θραύσμα από το Παλέρμο;

 • A-
 • A+
Η ίδια «ψηφίδα» του γλυπτού διάκοσμου, η οποία είχε ξανάρθει στο Μουσείο Ακρόπολης το 2008-09, ήρθε αυτή τη φορά ως δάνειο με ανταλλάγματα και παρουσιάστηκε ως αιχμή του δόρατος της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών. Με ποιους ακριβώς όρους όμως;

Το θραύσμα «Fagan», απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα που απεικονίζει το πόδι της θεάς Αρτέμιδας και ένα τμήμα από τον χιτώνα της, είχε έρθει ως δάνειο με διετή διάρκεια την περίοδο 2008-2009 για τα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης. Στη συνέχεια επιστράφηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο «Antonino Salinas» στο Παλέρμο στο οποίο ανήκει. Παρόντες στην εκδήλωση, τότε, ήταν οι Πρόεδροι Δημοκρατίας της Ελλάδας και της Ιταλίας, Κάρολος Παπούλιας και Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας Ελλάδας και Ιταλίας, Κάρολος Παπούλιας και Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, όταν είχε επανενωθεί το θραύσμα «Fagan» στο Μουσείο Ακρόπολης για πρώτη φορά

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το ίδιο θραύσμα επιστρέφει στο Μουσείο Ακρόπολης ως δάνειο, με διάρκεια 4+4 χρόνια, όπως ορίζει η ιταλική νομοθεσία. Αποδόθηκε χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, της διεύθυνσης του Μουσείου Ακρόπολης και εκπροσώπων της σικελικής πλευράς. Το πρόβλημα δεν είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού «θάβουν» πως έρχεται για δεύτερη φορά, έχοντας εξαφανίσει το γεγονός από όλα τα δελτία Τύπου της επίσημης ενημέρωσης.

Το πρόβλημα είναι ότι για μικροπολιτικά οφέλη, για προβολή και δημοσιότητα, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, παραποιούν την αλήθεια, δημιουργώντας ένα αφήγημα που μπορείς να αναγνωρίσεις ότι επιχειρεί να αλλάξει την εθνική γραμμή που ακολουθείται 40 χρόνια για την επανένωση του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα.

Και αφορά πρωτίστως τα αριστουργήματα που κατακρεούργησαν τα συνεργεία του Ελγιν από το 1801 έως το 1803 και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Δηλαδή από εδώ και εμπρός θα κάνουμε αιτήματα για δανεισμό -με ανταλλαγή μάλιστα- και θα χαιρόμαστε όταν γίνονται δεκτά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Εκείνο που επιζητούμε είναι ή όχι η μόνιμη επανένωση των Γλυπτών; Εχουμε αλλαγή της εθνικής θέσης στο ζήτημα;

Τι θα δώσουμε εμείς στο Παλέρμο

Ευχή όλων μας είναι να επιστρέψει μόνιμα το θραύσμα Fagan στο Μουσείο Ακρόπολης. Αυτή τη στιγμή ωστόσο έχει έρθει ως δάνειο κι εμείς ως αντιδάνειο στέλνουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμο, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ένα ακέφαλο αγαλματίδιο της θεάς Αθηνάς (ύψους 0,60 μ.) που χρονολογείται μεταξύ 425-400 π.Χ., το οποίο στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από ένα πρωτογεωμετρικό αγγείο (1050-900 π.Χ.), και τα δύο προερχόμενα από το Μουσείο Ακρόπολης.

Ο πρωθυπουργός άφησε να υπονοηθεί ότι η «επιστροφή» είναι μόνιμη και παίζει μάλιστα ρόλο για την επανένωση των Γλυπτών και το αίτημά μας στο Βρετανικό Μουσείο. Μια ευχή όμως δεν συνιστά πραγματικότητα, αφού μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει καταθέσει νέο φάκελο διεκδίκησης προς το Βρετανικό Μουσείο, όπως είχε δεσμευτεί τον πρώτο καιρό που ανέλαβε καθήκοντα.

«[...] επιστρέφει στο σπίτι του, επιστρέφει στην Ελλάδα, επιστρέφει στο Μουσείο της Ακρόπολης. Eλειπε από την Ελλάδα για περισσότερα από 200 χρόνια[...]». Γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι αυτό που λέει δεν ισχύει, αλλά δεν ανησυχεί. Εδώ δεν φοβήθηκε να πει τη δική του, αντιεπιστημονική εκδοχή από το βήμα της Βουλής για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σ’ αυτό θα κολλήσει;

Ο «δανεισμός» που αναγνωρίζει κυριότητα

Ο πρωθυπουργός που ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη για το ολίσθημα που έκανε τον Αύγουστο του 2019 όταν μιλούσε περί «δανεισμού» των Γλυπτών του Παρθενώνα, επιτρέποντας στους Βρετανούς να γευτούν τη χαρά της αναγνώρισης «κυριότητας» από τα λόγια Ελληνα πρωθυπουργού, τώρα θριαμβολογεί για τον δανεισμό ενός θραύσματος που η πιο γνωστή ιστορική εκδοχή θέλει ο Ελγιν να το έχει χαρίσει στον προσωπικό του φίλο Robert Fagan, πρόξενο της Βρετανίας στη Σικελία και στη Μάλτα, όταν επέστρεφε από την Ελλάδα στην Αγγλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ/STR

Την εκδοχή πάντως δεν υιοθέτησε η Κατερίνα Γκρέκο, διευθύντρια του Μουσείου του Παλέρμο, που κατά την εγκάρδια ομιλία της αναφέρθηκε στις σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα με τη Σικελία και χαρακτήρισε τον Fagan «τυχοδιώκτη που καταγινόταν με αρχαιολογικά ευρήματα και που από το 1808 είχε πραγματοποιήσει διάφορες ανασκαφές στη Σικελία, το Τίνταρι, την Πιάτσα Αμερίνα, τον Σελινούντα...».

Ανέφερε επίσης ότι παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες που το θραύσμα «...κατέληξε στα χέρια του, καθώς και το πότε ακριβώς: πρόκειται για ζήτημα που εξάπτει το ενδιαφέρον και έχει καθοριστική σημασία μέσα σε αυτή τη σύνθετη υπόθεση, και προς αυτό κατευθύνω κι εγώ η ίδια τις έρευνές μου».

Ο Alberto Samona, σύμβουλος επί των Πολιτισμικών Αγαθών και της Σικελικής Ταυτότητας, δήλωσε: «Πρόθεση της περιφερειακής κυβέρνησης της Σικελίας, όπως ξέρετε, είναι να παραμείνει επ’ αόριστον το θραύσμα στην Αθήνα και ακριβώς γι’ αυτό, κατόπιν αιτήματος της Σικελικής Περιφέρειας στο ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, έχει ανοίξει εδώ και πάνω από έναν χρόνο ο φάκελος με τον οποίο ζητούμε να υλοποιηθεί αυτή μας η πρόθεση. Τα λόγια εκτίμησης και υποστήριξης που εξέφρασαν τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini και η υφυπουργός Πολιτισμού Lucia Borgonzoni κάνουν να ευελπιστούμε για την οριστική θετική έκβαση του σχεδίου αυτού». Μέχρι εκεί.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

«...Διαφημίζοντας με τόση επιμονή τον δανεισμό για 4+4 χρόνια του θραύσματος από το Μουσείο του Παλέρμο, η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά αποδέχεται τη νόμιμη “κυριότητα” της “συλλογής Ελγιν”, αδυνατίζοντας την επιχειρηματολογία για “κλοπή” τους από το κορυφαίο μνημείο και υπονομεύοντας τα βασικά επιχειρήματα της χώρας μας στον πολυετή αγώνα για την επιστροφή των παρθενώνιων γλυπτών στο μνημείο όπου ανήκουν» γράφει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και θυμίζει ότι «[...] αν κάτι πρέπει να εξαίρεται είναι η απόφαση του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης το 2006 να παραχωρήσει -και όχι να δανείσει- θραύσμα του λίθου VIII της Βόρειας Ζωφόρου του Παρθενώνα, που βρισκόταν στην πανεπιστημιακή συλλογή του, απόφαση που δυστυχώς αποσιωπάται στην σημερινή ρητορική του ΥΠΠΟΑ και του Μουσείου Ακρόπολης».

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το αίτημα της επιστροφής των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα «[...] βασίζεται στα οριζόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, αφορά την ελληνική και τη διεθνή κοινότητα που αγωνίζεται για το αίτημα αυτό για δεκαετίες και απαιτεί μεθοδικότητα και συνέπεια. Το αίτημα αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τυχόν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, πόσο μάλλον να υπονομεύεται από άφρονες επιλογές επικοινωνιακού χαρακτήρα (θυμίζουμε την άδοξη κατάληξη της αντίστοιχης επικοινωνιακής προσπάθειας εμπλοκής του νομικού γραφείου της Αμάλ Αλαμουντίν στην υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα το 2014)[...]».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε από το εσωτερικό
Ο πρωθυπουργός με την επιστροφή δέκα θραυσμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο επιχείρησε να μας πείσει ότι ανοίγει ο δρόμος για την επανένωση του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα.
Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε από το εσωτερικό
ART - ΝΕΑ
Το θραύσμα από το Παλέρμο, η τυχαία πολιτική της κυβέρνησης και το Βρετανικό Μουσείο
Το ΚΑΣ έδωσε ομόφωνη θετική γνωμοδότηση για την εισαγωγή και τον δανεισμό του θραύσματος από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα που θα διαρκέσει 4 συν 4 χρόνια, όπως ορίζει η ιταλική νομοθεσία.
Το θραύσμα από το Παλέρμο, η τυχαία πολιτική της κυβέρνησης και το Βρετανικό Μουσείο
ART - ΝΕΑ
Το 1821, το Brexit και τα Μάρμαρα
Να μας δανείσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα το 2021 ζητά ο Ελληνας πρωθυπουργός από τον Βρετανό ομόλογό του, που κάποτε, φοιτητής στην Οξφόρδη, τα είχε ακούσει από τη Μελίνα για το ίδιο θέμα. Η αποχώρηση της...
Το 1821, το Brexit και τα Μάρμαρα
ART - ΝΕΑ
«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα»
Το ελληνικό αίτημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είχε δυστυχώς καλύτερη υποδοχή ή άλλη χρησιμότητα πέραν της επικοινωνιακής.
«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα»
ART - ΝΕΑ
Ο Διαματάρης επανέρχεται δριμύτερος
Τους δικούς της ανθρώπους τοποθετεί σε σημαντικές θέσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακόμα κι εκείνους που αναγκάστηκε να αποβάλει, όπως τον πρώην υπ. Εξωτερικών με το ανύπαρκτο μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο...
Ο Διαματάρης επανέρχεται δριμύτερος
ART - ΝΕΑ
Μπορεί ο δανεισμός να γίνει επιστροφή ;
Η πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού να δανείσει στη χώρα μας το Μουσείο του Λούβρου τη δέκατη μετόπη από τη νότια πλευρά του Παρθενώνα επισκιάστηκε από την άλλη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αφορούσε τον...
Μπορεί ο δανεισμός να γίνει επιστροφή ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας