• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.1°C
  6 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.8°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  55%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «καλημέρα» του 2022 βρήκε τον χώρο του πολιτισμού σε απόγνωση

 • A-
 • A+
Εξοργισμένες διαμαρτυρίες από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τα σωματεία συνθετών-στιχουργών «Ασμα» και «Μέτρον», το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος και κατά μόνας τον Σταμάτη Κραουνάκη, που απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στους συναδέλφους του καταγγέλλοντας ως μεθοδευμένη την απαγόρευση της ζωντανής μουσικής.

Το «καλημέρα» του 2022 κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για τις τέχνες. Η σαρωτική επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον» ανάγκασε πολλούς θεατρικούς ή μουσικούς χώρους να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους λόγω κρουσμάτων, η απαγόρευση της μουσικής ήδη πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κατάφερε ακόμα ένα πλήγμα σε έναν οικονομικά εξαντλημένο κλάδο που οδηγείται ξανά σε αεργία με άγνωστη ημερομηνία λήξης, το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ είναι ελάχιστο για οικογένειες που έχουν σωρεύσει χρέη και άλλωστε αφορά εργαζόμενους με συγκεκριμένες προδιαγραφές και για τις επιδοτήσεις κενών θέσεων σε θέατρα, μουσικές σκηνές, χοροθέατρα, συναυλιακούς χώρους, χώρους παραστάσεων και σινεμά για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 και Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2021 εκδόθηκε ΚΥΑ στο «και πέντε» (28/12), όταν δηλαδή η πορεία της πανδημίας ήταν σαφές ότι θα οδηγήσει σε κλειστούς χώρους.

Η απόγνωση και η οργή των κλάδων είναι περισσότερο από εμφανής σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν:

● Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) καλώντας μάλιστα σε μαζική παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση στο Σύνταγμα στις 10 Ιανουαρίου.

● Τα σωματεία συνθετών-στιχουργών «Ασμα» και «Μέτρον» καθώς και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών (ΠΣΕΤ), προτείνοντας από κοινού «απαγόρευση της χρήσης των τραγουδιών μας από παντού και πραγματοποίηση μεγάλης διαδικτυακής συναυλίας με τη συμμετοχή όλων μας, όπου θα αναδειχτεί το απίστευτο γεγονός πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν φρόντισε τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης».

● Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) με επιστολή του προς τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Πολιτισμού, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος (ΣΜΒΕ) κ.ά.

● Ανοιχτή επιστολή προς τους συναδέλφους του απηύθυνε μέσω της ιστοσελίδας Ogdoo.gr και ο Σταμάτης Κραουνάκης καταγγέλλοντας ως μεθοδευμένη την απαγόρευση της ζωντανής μουσικής.

Αναλυτικότερα:

● Η κοινή ανακοίνωση «Ασμα», «Μέτρον» και ΠΣΕΤ περιγράφει μεταξύ άλλων βασικά προβλήματα στα οποία δεν ανταποκρίνονται τα μέτρα στήριξης:

«Α) Οι μουσικές σκηνές και τα κέντρα διασκέδασης ουσιαστικά δεν άνοιξαν κανονικά μετά το καλοκαίρι του 2021. Τα μεροκάματα έπεσαν δραματικά και τα εισιτήρια επίσης. Αδικαιολόγητα όμως τα επιδόματα σταμάτησαν τον Ιούνιο του 2021.

Β) Είναι απαράδεκτο ότι όσοι γράφτηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τον Γενάρη του 2021 ΔΕΝ παίρνουν καμία στήριξη! Και ρωτάμε: Δεν υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες; Δεν υπάρχουν καλλιτέχνες που από αμέλεια συνεργατών τους δεν γράφτηκαν εγκαίρως στο μητρώο; Για ποιο λόγο τιμωρούνται;

Γ) Η επιδότηση ενοικίου γιατί απουσιάζει από τα μέτρα στήριξης;

Δ) ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ μέτρο στήριξης δεν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας για τη στήριξη των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού! Κανένα! Από τον Μάρτιο του 2020 ώς τώρα οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης αντιμετωπίστηκαν σχεδόν με εχθρότητα από το κράτος (...)».

● Σε ανάλογο ύφος η διαμαρτυρία του ΣΜΒΕ επισημαίνει πως «εξακολουθούμε να διεκδικούμε το σύνολο των αιτημάτων μας για όλο τον κλάδο».

● Το ΣΕΗ περιγράφει ένα περισσότερο κι από ζοφερό τοπίο στον θεατρικό χώρο: «Το Εθνικό Θέατρο σχεδόν έχει κατεβάσει ρολά εξ ολοκλήρου, δεκάδες παραστάσεις και παραγωγές κατεβαίνουν λόγω κρουσμάτων, ενώ η απουσία πολιτειακής οργάνωσης είναι εκκωφαντική. Θεατρικές παραγωγές ζημιώνονται, ηθοποιοί χάνουν μεροκάματα, με την πολιτεία να παγιδεύει ουσιαστικά τους εργαζόμενους, καθώς αφήνει μεν τα θέατρα να λειτουργούν κανονικά, να κλείνουν δε σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, χωρίς όμως ουδεμία στήριξη.

Ηθοποιοί και εργαζόμενοι, τρομοκρατημένοι, προσπαθούν μόνοι τους να προφυλαχτούν και να μην κολλήσουν (…) με τον φόβο πως θα ζημιώσουν τη δουλειά τους και θα ζημιωθούν και οι ίδιοι.

Ενα ασαφές πλαίσιο από τον ΕΟΔΥ καθιστά δύσκολη ακόμα και την υπαγωγή των νοσούντων στο καθεστώς αναρρωτικής άδειας, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους τίθενται αναγκαστικά σε αργία (…)».

Και ζητά:

« - Δυνατότητα σε όλα τα θέατρα να μπαίνουν -για όσο διάστημα απαιτείται- σε καθεστώς αναστολής ως “πληττόμενες επιχειρήσεις”, σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων (ανάλογα με τις καλλιτεχνικές ανάγκες κάθε παράστασης), ώστε να καλύπτονται οι συνάδελφοι που δεν νοσούν, αλλά τίθενται αναγκαστικά σε αργία (…)

● Αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2020 και έπειτα.

● Σύνδεση επιχορηγήσεων θεατρικών επιχειρήσεων (“άδεια θέση”) με θέσεις εργασίας.

● Επιδότηση πολιτιστικών επιχειρήσεων για συχνή διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους και διάθεση όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης.

●Αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων εγγράφηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020.

● Διόρθωση όλων των λάθος ενσήμων από το Μητρώο Καλλιτεχνών και άμεση ένταξη στο σύστημα όλων των ενσήμων του 2021.

● Αποζημίωση όλων των καλλιτεχνών που θα απασχολούνταν σε παραγωγή που ματαιώθηκε λόγω κρατικής εντολής μετά τα τελευταία μέτρα.

● Επίλυση όλων των ζητημάτων για το εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ 2021».

● Στην επιστολή του προς τους υπουργούς και ο ΠΣΔΠΕ προειδοποιεί «τώρα που δεν εργαζόμαστε ουσιαστικά καθόλου, θα έπρεπε να επιδοτηθεί από το κράτος το σύνολο της επιστρεπτέας για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και όχι να προτείνετε επιστροφή της και μάλιστα τον Ιούνιο του 2022 (...)». Ζητά επίσης «να προχωρήσετε άμεσα σε μέτρα αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων στο θέαμα- ακρόαμα και στις επιχειρήσεις παραγωγής που μένουν χωρίς αντικείμενο, να επιδοτήσετε με νέα επιστρεπτέα προκαταβολή τις επιχειρήσεις πολιτισμού καθώς και τα ενοίκια».

● Στην ανοιχτή επιστολή προς τους συναδέλφους του ο Σταμάτης Κραουνάκης γράφει μεταξύ άλλων: «Αν η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της πανδημίας, δεν της επιτρέπει ο βασανισμένος κλάδος μας να στοχοποιήσει πάλι τη μουσική, αφήνοντας ένα ακροδεξιό, υπουργοποιημένο στην Υγεία, στέλεχός της να καταργήσει διά ροπάλου τη μουσική επικοινωνία.

Πάλι η μουσική; Μπορεί να ρυθμίσει τα ωράρια, ok, δεκτόν, μπορεί να ζητήσει συνθήκες υγιεινής των χώρων και του προσωπικού, ok, άλλωστε όλοι είμαστε υπάκουοι συνέχεια σ’ αυτό. Το να καταργεί τη μουσική επειδή της ξέφυγε ο έλεγχος, είναι η ελεεινότερη κίνηση».

Και καταλήγει:

«Η μουσική δεν μεταδίδει τον ιό. Τον ιό μεταδίδει η αναισθησία, ο διχασμός και ο κακός χειρισμός, μαζί με τον ανελέητο φόβο που μοιράζεται αφειδώς από τα Μέσα που ελέγχονται επί πληρωμή. Συνάδελφοι μην καταδεχτείτε κανένα λάιβ στρίμινγκ, κανένα επίδομα φτώχειας. Είμαστε καλλιτέχνες και καλώ και τους επιχειρηματίες των αιθουσών που παίζουμε μουσική, να μην υποταχτούν εύκολα σ’ αυτή την άγρια συνθήκη του απόλυτα βίαιου αποκεφαλισμού της μουσικής της χώρας μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ποια μέτρα στήριξης θα πάρετε για τους καλλιτέχνες;
Καθώς τα έκτακτα μέτρα έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους ανθρώπους του πολιτισμού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει καταθέσει ούτε σχέδιο στήριξης, ούτε πλάνο για την μέλλον.
Ποια μέτρα στήριξης θα πάρετε για τους καλλιτέχνες;
ART - ΝΕΑ
Θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτιστικές «κυρώσεις» της Λίνας Μενδώνη
«Είναι άλλο οι κυρώσεις που αποσκοπούν να πιέσουν την ηγεσία και την οικονομική ελίτ μιας χώρας και άλλο να ακυρώνουμε πολιτιστικά δρώμενα» αναφέρονται στις αντιδράσεις προς την υπουργό Πολιτισμού.
Θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτιστικές «κυρώσεις» της Λίνας Μενδώνη
ART - ΝΕΑ
Μαύρα τα μαντάτα για τον χώρο του πολιτισμού
Η UNESCO προειδοποιεί για την κρίση στον πολιτιστικό τομέα, με 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί το 2020 λόγω πανδημίας, όπως αναφέρει στην έκθεσή της με τίτλο «Reshaping Policies for Creativity».
Μαύρα τα μαντάτα για τον χώρο του πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Σύγχρονος πολιτισμός βοώντων εν τη ερήμω
Οσοι συγκεντρώθηκαν είχαν παλμό, αγωνιστικό πνεύμα και ιδέες για να καταστήσουν σαφέστερη τη φιλειρηνική μεν, απεγνωσμένη δε ως προς αιτήματα που δεν εισακούγονται, διαμαρτυρία τους.
Σύγχρονος πολιτισμός βοώντων εν τη ερήμω
ART - ΝΕΑ
Ενωμένος ο χώρος του πολιτισμού απευθύνει την απόγνωση και την οργή του στον πρωθυπουργό
Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται ο πολιτισμός και οι χώροι ψυχαγωγίας ως εστίες υπερμετάδοσης, τονίζουν σε επιστολή τους οι καλλιτέχνες.
Ενωμένος ο χώρος του πολιτισμού απευθύνει την απόγνωση και την οργή του στον πρωθυπουργό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας