• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 29.7°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.4°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.0°C
  0 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  0 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 30.4°C
  2 BF
  41%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  1 BF
  64%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 27.3°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.5°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  73%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα φετινά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

 • A-
 • A+
Μεταξύ των βραβευθέντων συναντάμε τα ονόματα του Νίκου Αλιβιζάτου, του Βασίλη Σωτηρόπουλου, του Λάμπρου Λιάβα, της Σοφίας Ζαραμπούκα, αλλά και του αστυνομικού και του λιμενικού που έσωσαν από πνιγμό ένα μικρό παιδί στο Καστελόριζο.

Ο μελετητής και καθηγητής Εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας για την προσφορά του γενικώς, αλλά και ο καθηγητής και συνταγματολόγος Νίκος Κ. Αλιβιζάτος για το βιβλίο του «Δυο βήματα μπρος, ένα πίσω. 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες».

Και ο δικηγόρος και ακτιβιστής Βασίλης Σωτηρόπουλος και μάλιστα για μελέτη με θέμα «Η ελεύθερη συμβίωση (εκτός γάμου και συμφώνου συμβίωσης) σε συγκριτική εξέταση». Και άλλοι όπως η Σοφία Ζαραμπούκα για το βιβλίο της για παιδιά «1821, Επανάσταση» ή ο ντοκιμαντερίστας Γιάννης Βαμβακάς, η ποιήτρια Ανθή Μαρωνίτη, ο συγγραφέας Γιώργος Δενδρινός. Και πολλοί ακόμα άνθρωποι του πνεύματος, των επιστημών, αλλά και της ανθρωπιστικής προσφοράς βρίσκονται μεταξύ όσων βραβεύονται φέτος για το έργο τους από την Ακαδημία Αθηνών.

Τα ονόματά τους ανακοινώθηκαν χθες κατά την παραδοσιακή Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας από τον γενικό γραμματέα Χρήστο Ζερεφό που, πρώτα, διάβασε τον απολογισμό του 2021 και έκανε ορισμένες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, όπως π.χ. αυτήν για τη μεγάλη έκθεση με σπάνια χειρόγραφα και κειμήλια που ανήκουν στην Ακαδημία Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές, η οποία είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της Παλιγγενεσίας αλλά θα εγκαινιαστεί τον Ιανουάριο του 2022 - όταν όμως θα έχουμε περάσει στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Με αναφορά στην Παλιγγενεσία είναι και η σειρά δισκογραφικών εκδόσεων (σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας και τη «Μinos») έργων 15 μεγάλων συνθετών, τα οποία έχουν εκτελεστεί είτε στην Ακαδημία Αθηνών είτε από μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες και έχουν ως μουσικό αντικείμενο τον αγώνα υπέρ της ελευθερίας των Ελλήνων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκάς Γ. Χριστοφόρου, έκανε ομιλία με θέμα «Το χαμηλής κινητικής ενέργειας ηλεκτρόνιο και η σύγχρονη επιστημονική τεχνολογία».

Τα βραβεία αναλυτικά:

● Στην Τάξη των Θετικών Επιστημών απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:

1. Κ. Κτενά στον Σεραφείμ Πούλο για «Το θαλάσσιο σύστημα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας: επισκόπηση των φυσικογεωγραφικών και ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών».

2. Ν. Κ. Αρτεμιάδη στον αριστούχο πτυχιούχο του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Νικόλαο Τσικούρα.

3. Π. Αργυροπούλου στους Βασίλειο Μπέλλο, Ιωάννη Ναλμπάντη και Γεώργιο Τσακίρη για την «Εκτίμηση τριβών πυθμένα στο πλαίσιο της προσομοίωσης πλημμύρας».

4. Οικογενείας Λ. Μούσουλου στη Χρυσοθέμιδα Παρασκευοπούλου για την «Ανάλυση της χρονικά εξαρτώμενης συμπεριφοράς (της βραχόμαζας) γύρω από υπόγεια ανοίγματα (σήραγγες) χρησιμοποιώντας τη μέθοδο σύγκλισης-αποτόνωσης».

5. Λυκούργειο Βραβείο στον Κοσμά Τσακμακίδη για την «Κβαντικά καθοδηγούμενη αυτο-οργανωμένη κρισιμότητα και χωρο-εντοπισμός φωτός εκτός ισορροπίας».

6. Γ.Θ. Φωτεινού στους Βασίλειο Κυριάκου, Ιωάννη Γκαραγκούνη και Μιχαήλ Στουκίδη για την «Ηλεκτροχημική διεργασία Haber-Bosch».

7. Χίλδεγαρδ στον Πλάτωνα Μαγκριώτη για την «Πρόοδο στην ασύμμετρη σύνθεση υποκατεστημένων σε άνθρακα πιπεραζινικών φαρμακοφορικών ενώσεων και οξειδωτικά σχετιζόμενων ετεροκυκλικών ενώσεων».

8. Ευτ. Ευταξιοπούλου στον Αδάμ Γ. Στεφανάδη για το δίτομο έργο «Το ελληνικό κράτος της θάλασσας – Η ιστορία του σύγχρονου ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Τόμος Α’ 1897-1941, Τόμος Β’ 1941-2017».

9. Αντιναυάρχου Δ. Φωκά και Ε. Φωκά στον Δημήτριο Γκαλών για το βιβλίο «Διαβαίνοντας τις ατραπούς του θρύλου. Η δράση και η βύθιση του υποβρυχίου Β.Π. Κατσώνης (Υ1) ιδωμένη μέσα από τα ιστορικά αρχεία και τα ημερολόγια πολέμου όλων των επιχειρησιακά εμπλεκομένων μερών».

● Βραβεία της Ακαδημίας απονέμονται:

10. Στους Γεώργιο Ζάκκα (προϊστάμενο), Σπυρίδωνα Πετράκο, Κωνσταντίνο Σαμαρτζή, Νικόλαο Σουρλή και Κωνσταντίνο Τσαγκαρούλη, για την προσφορά τους στα ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ).

11. Στον δρα Ραφαήλ Μωυσή, σε αναγνώριση της προσφοράς του στη διαμόρφωση και εφαρμογή της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, στην εφαρμογή επιχειρηματικών καινοτομιών, σε εκπαιδευτικές, ερευνητικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και την εν γένει συμβολή του στην ενεργειακή και οικονομική αναβάθμιση της Ελλάδας.

12. Στον αρχιτέκτονα, ιστορικό βιβλιοθηκών και εκδότη Κωνσταντίνο Στάικο, για το σύνολο του διακεκριμένου εκδοτικού του έργου.

13. Στον ομότιμο καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστο (Κίτσο) Λούη, για το βιβλίο του «Ιστορίες Γενετικής (στην… καθομιλουμένη)».

14. Στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Νήσου Θήρας, σε επιβράβευση της 30ετούς και συνεχώς αυξανόμενης πολύτιμης συνεισφοράς τους.

15. Στη συγγραφέα - ερευνήτρια Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, για το βιβλίο της «Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

● Στην Β′ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών απονεμήθηκαν τα βραβεία:

1. Γ. Αθάνα, απονέμεται στην Αννα Γρίβα για τη συλλογή της «Δαιμόνιοι».

2. Λ. Πορφύρα, στη Χρύσα Αλεξοπούλου για τη συλλογή της «Πορείες κατάδυσης».

3. Αικ. Σταθοπούλου, στη Χρύσα Κοντογεωργοπούλου για τη συλλογή της «Λύπη ένα φτερό».

4. Ελ. Τ. Μυκονίου, στον αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα Νικόλαο Βέννερ.

5. Σ. Μοτσενίγου στον ερευνητή, μελετητή και καθηγητή Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ Λάμπρο Λιάβα.

6. Ελ.&Π. Ψημένου, στον Νικόλα Σφήκα για το βιβλίο «Αλεξάνδρεια, από τον Καβάφη στον Μ. Αλέξανδρο. Ιστορία και Αρχιτεκτονική – Δυο ελληνικά τετράγωνα».

7. Λυκούργειο Βραβείο, στην Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου-Γκενάκου για το βιβλίο της «Εκ θεμελίων».

8. Βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών, στον Δημήτριο Μακρίδη, για την ανέκδοτη συλλογή «Το γλωσσικό ιδίωμα της Μυστής Καππαδοκίας».

9. Γ.Π. Οικονόμου στη Δέσποινα Παπακωνσταντίνου-Διαμαντούρου (μετά θάνατον) και την Elena Martín González-Πεφάνη, συντελεστές της έκδοσης του 2ου τόμου του Συμπληρώματος των Επιγραφών της Θεσσαλονίκης.

10. Ν. και Μ. Γεωργίου, στον Κωνσταντίνο Γ. Σταλίδη για το «Λεξικό του γλωσσικού πολιτισμού των κατοίκων από τη Σωζόπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας».

11. Σ. Σίνα, στον Αναστάσιο Π. Λεβέντη με την ευκαιρία της έκδοσης του τρίτομου έργου του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη «Θρησκευτικές εικόνες της Κύπρου».

● Βραβεία της Ακαδημίας απονέμονται:

12. Στον Φραγκίσκο Μαρτίνο, για τη δίγλωσση έκδοση «Αγιον Ορος, πέτρινα τοξωτά γεφύρια και υδραγωγεία» (Αθήνα 2019).

13. Στην Ελευθερία Ζέη, για το βιβλίο της «Καλλίνικος Κυριάκος Κριτοβουλίδης, Απομνημονεύματα του περί αυτονομίας της Ελλάδος πολέμου των Κρητών».

14. Στον Ιωάννη Βαμβακά, παραγωγό – σκηνοθέτη – σεναριογράφο βραβευμένων ταινιών σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

15. Στον επιγραφολόγο Αγγελο Π. Ματθαίου, θεράποντα της επιγραφικής επιστήμης.

16. Στην Ετήσια Πολιτιστική Εκδοση «Επίλογος».

● Τα βραβεία Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη απονεμήθηκαν ως εξής:

1. Ποιήσεως, στην Ανθή Μαρωνίτη για την ποιητική της συλλογή «Αναπόδραστη μνήμη».

2. Αφηγηματικού πεζού λόγου στον Γιώργο Δενδρινό για το βιβλίο του «Είδες να μαδάνε την κότα. Ιστορία μιας οικογένειας κι ενός αιώνα».

3. Δοκιμίου, στον Νίκο Κ. Αλιβιζάτο για το βιβλίο του «Δυο βήματα μπρος, ένα πίσω. 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες».

4. Παιδικής λογοτεχνίας, στη Σοφία Ζαραμπούκα για το βιβλίο της «1821, Επανάσταση».

5. Εύφημος μνεία απονεμήθηκε στον ποιητή Σπύρο Κοκκινάκη για το σύνολο του έργου του.

● Στη Γ′ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών απονεμήθηκαν τα βραβεία:

1. Α. και Π. Αγγελετοπούλου, για επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη ή αδημοσίευτη, με θέμα «O θεσμός της “τριμοιρίας” στο Μεταβυζαντινό Δίκαιο», στον Βασίλειο - Αλέξανδρο Κόλλια.

2. Ν. Καρόλου, για σύγγραμμα αναφερόμενο σε πρωτότυπη έρευνα ή συνθετική εργασία με θέμα «Ο δανεισμός με ενέχυρο το σώμα στην αρχαιότητα - Αθήνα, Ρώμη, Γόρτυνα», στον Αθανάσιο Δέλιο.

3. Ν. Καρόλου, στον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος (1990).

4. Μ. Μιχαηλίδου-Νουάρου, για πρωτότυπη αδημοσίευτη επιστημονική-νομική μελέτη με θέμα «Η άσκηση συνεπιμέλειας του τέκνου από τους γονείς - Ισχύον δίκαιο και συγκριτική εξέταση», στον Ανδρέα-Νικόλαο Κουκούλη.

5. Αικ. Π. Οικονόμου, στον Φιλανθρωπικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδεισίου - Ρόδου «Αγία Μαρίνα» για την προσφορά του σε ακριτικές περιοχές της χώρας καθώς και σε στρατιωτικά νοσοκομεία, με την αρωγή της σουηδικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Human Bridge.

6. Π.Π. Οικονόμου, στον Παναγιώτη Ι. Ηλιόπουλο, για τη μονογραφία του «Η Ειμαρμένη στην Αρχαία Φιλοσοφία».

7. Ι. Τσατσαρώνη, για πρωτότυπη αδημοσίευτη επιστημονική μελέτη με θέμα «Η ελεύθερη συμβίωση (εκτός γάμου και συμφώνου συμβίωσης) σε συγκριτική εξέταση», στον Βασίλειο Α. Σωτηρόπουλο.

8. Ι. Τσατσαρώνη, στον Ηλία Κουβαρά για τη μελέτη του «Το παραδεκτό στη διοικητική δίκη - Η πρόσβαση στον δικαστή υπό το φως των άρθρων 20 παρ.1 του Συντάγματος και 6 παρ.1 της ΕΣΔΑ».

9. Κ. Φουρκιώτη, για επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη ή αδημοσίευτη, με θέμα «Η ικανοποίηση της ηθικής βλάβης σε συγκριτική εξέταση», στον Γεώργιο Τσουλούφα.

● Βραβείο της Ακαδημίας απονεμήθηκε:

10. Στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» (2005) και την πρόεδρό του, για το εξαιρετικό έργο που επιτελούν με σκοπό την ευαισθητοποίηση πολιτών και αρμόδιων φορέων σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

● Εύφημες μνείες απονεμήθηκαν:

11. Στους Εμμανουήλ Μαρκόπουλο και Εμμανουήλ Γάτη, που υπηρετούν αντίστοιχα στην Ελληνική Αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα της Μεγίστης Καστελορίζου, για πράξη υψηλής ανθρωπιστικής αξίας.

12. Στον Βασίλειο Ν. Πάππα, πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής, για την εν γένει προσφορά του στη μελέτη και προώθηση των αριστοτελικών ερευνών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Χρυσή διεθνής διάκριση για τον σχεδιασμό της Εθνικής Πινακοθήκης
Το A’ Design Award είναι ένα διεθνές βραβείο, το οποίο θεσμοθετήθηκε για την αναγνώριση και την προώθηση του καλού σχεδιασμού στους τομείς του βιομηχανικού σχεδιασμού, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής.
Χρυσή διεθνής διάκριση για τον σχεδιασμό της Εθνικής Πινακοθήκης
ART - ΝΕΑ
Μετά την κατακραυγή ο Σμιθ παραιτήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου
Ύστερα από το κύμα επικρίσεων για το «μάτσο» χαστούκι στον Κρις Ροκ, κατά την πρόσφατη τελετή απονομής των Όσκαρ, ο Γουίλ Σμιθ παραιτήθηκε από μέλος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.
Μετά την κατακραυγή ο Σμιθ παραιτήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου
ART - ΝΕΑ
Πέθανε ο Χρόνης Μπότσογλου, κορυφαίος ζωγράφος της μεταπολεμικής γενιάς
Ο επίσης χαράκτης και γλύπτης πέθανε σήμερα το πρωί. Ήταν 81 ετών και έπασχε τα τελευταία χρόνια από ανίατη ασθένεια.
Πέθανε ο Χρόνης Μπότσογλου, κορυφαίος ζωγράφος της μεταπολεμικής γενιάς
ART - ΝΕΑ
Βραβείο Τσάπλιν στην Κέιτ Μπλάνσετ
Με το 47ο Βραβείο Τσάπλιν θα τιμηθεί η ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ για το σύνολο της καριέρας της σε μια εκδήλωση με ομιλητές, προβολή αποσπασμάτων ταινιών και μία συνέντευξη της στην οποία θα μιλήσει για την...
Βραβείο Τσάπλιν στην Κέιτ Μπλάνσετ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας