• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.9°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.7°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  85%
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Στάση εργασίας στο Ελληνικό Φεστιβάλ, οι εργαζόμενοι διεκδικούν τις δουλειές τους

 • A-
 • A+

Ανακοίνωση με την οποία ζητούν την ανανέωση των συμβάσεων 43 εργαζομένων και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπάλληλοι του Ελληνικού Φεστιβάλ, που αύριο Τρίτη 21 Δεκεμβρίου προχωρούν σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας, μαζί με τους εργαζόμενους στην Καμεράτα.

Οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Φεστιβάλ, όπως και της ορχήστρας «Καμεράτα» ενημερώθηκαν ότι οι συμβάσεις τους δεν θα ανανεωθούν, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην υπηρεσία τους, καθώς στην πλειονότητά τους εργάζονται εκεί ακόμη και από το 2002.

Η κινητοποίηση για την νομοθετική ρύθμιση του θέματος του Φεστιβάλ Αθηνών θα γίνει στις 12.00 στο ΥΠΠΟΑ και στις 13.00 στον ίδιο χώρο για την Καμεράτα.

Όπως έχουν τονίσει οι εργαζόμενοι του Φεστιβάλ «η ανανέωση αυτών των συμβάσεων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, με αποτέλεσμα υπάλληλοι που απασχολούνται επί χρόνια στην εταιρεία (ακόμη και από το 2002!) να βρίσκονται στον αέρα κάθε χρόνο μετά τη λήξη της φεστιβαλικής περιόδου». 

Επίσης, επισημαίνουν, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου «πραγματοποιεί εδώ και δύο χρόνια, και εν μέσω πανδημίας, διαδικτυακές και άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα (υπό τον τίτλο open plan), ενώ φέτος οι καλοκαιρινές του δράσεις διήρκησαν 6 ολόκληρους μήνες (Μάιο - Οκτώβριο, σε 6 χώρους εκδηλώσεων με 82 παραγωγές). Η επέκταση των δραστηριοτήτων, που προβλέπεται και για το προσεχές έτος, έγινε με την εργασιακή επιβάρυνση του υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο αγόγγυστα ανταποκρίθηκε στον υπερδιπλασιασμό της εργασίας του».

Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν στο πλευρό τους και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) που τονίζει ότι «είναι προκλητικό η υπουργός Πολιτισμού να παρακολουθεί χειροκροτώντας την τελευταία συναυλία της “Καμεράτα” και σήμερα να επιβλέπει την κατάργησή της».

Και προσθέτει ότι «οι εξαγγελίες του ΥΠΠΟΑ για μετάταξη σε άλλους οργανισμούς των μουσικών που συνεχίζουν να εργάζονται στην ορχήστρα και επαναπρόσληψη των απολυμένων μουσικών και διοικητικών υπαλλήλων, που έχουν δικαιωθεί δικαστικά σε τελεσίδικο βαθμό, έχουν μείνει στο κενό».

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών «την ανανέωση και των 43 συμβάσεων μέχρι 31/12/2022, με απώτερο στόχο τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ως μέσο οριστικής επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του οργανισμού». «Το καθεστώς αέναης ομηρίας των υπαλλήλων, αρκετοί εκ των οποίων εργάζονται στο Φεστιβάλ ακόμα και επί μία εικοσαετία με διαρκείς ανανεώσεις συμβάσεων, πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος» τονίζει.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ

«Ή όλοι ή κανένας.

Εμείς, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, στην οποία διακυβεύονται οι συμβάσεις εργασίας μας. Θεωρούμε απαράδεκτη την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στη Βουλή, βάσει της οποίας θα ανανεωθούν μόνον οι 30 από τις 43 υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Ο λόγος είναι τριπλός:

Πρώτον, επειδή μία τέτοια απόφαση κοινοποιείται στους εργαζομένους του φορέα λίγες μόλις ημέρες πριν από τη λήξη των συμβάσεων, εν μέσω εορταστικής περιόδου, αλλά και πανδημίας, και στον επίλογο μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς, της μεγαλύτερης, τόσο από άποψης όγκου εργασιών, όσο και χρονικής διάρκειας, στην ιστορία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Δεύτερον, επειδή η εν λόγω τροπολογία ουσιαστικά προβλέπει μια εξ ορισμού άδικη διάκριση των υπαλλήλων σε "ανανεώσιμους" και "μη ανανεώσιμους" - μια διαδικασία αξιολόγησης που μόνο αξιοκρατική δεν μπορεί να είναι όταν διεξάγεται υπό τις παρούσες ανεκδιήγητες συνθήκες.

Τρίτον, επειδή το προσωπικό που θα κριθεί "άξιο ανανέωσης" θα κληθεί να επωμιστεί τα πρόσθετα βάρη που θα προκύψουν λόγω της υποστελέχωσης του οργανισμού - παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι ήδη επιβαρυμένοι με υπερδιπλάσιο όγκο εργασιών τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της επέκτασης της θερινής φεστιβαλικής περιόδου, αλλά και των διαφόρων χειμερινών και διαδικτυακών δραστηριοτήτων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στεκόμαστε ενωμένοι/ες και προβαίνουμε σε στάση εργασίας την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00-15:00, και σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στις 12:00 την ίδια μέρα.

Ζητούμε από το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Εσωτερικών την ανανέωση και των 43 συμβάσεων μέχρι 31/12/2022, με απώτερο στόχο τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ως μέσο οριστικής επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του οργανισμού.

Το καθεστώς αέναης ομηρίας των υπαλλήλων, αρκετοί εκ των οποίων εργάζονται στο Φεστιβάλ ακόμα και επί μία εικοσαετία με διαρκείς ανανεώσεις συμβάσεων, πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος.

Μόνο ενωμένοι/ες θα προχωρήσουμε».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
Το υπουργείο Πολιτισμού κάλεσε τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου να υπογράψουν τις συμβάσεις την Παρασκευή 15 Απριλίου, χωρίς να αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες και παρακάμπτοντας το υποχρεωτικό δεκαήμερο...
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
ART - ΝΕΑ
Ανανεώθηκε η θητεία της στο Φεστιβάλ για άλλα τρία χρόνια
Επειτα από ακατανόητες καθυστερήσεις στις 28/9 βγήκε το ΦΕΚ με το οποίο η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ενημερώνει ότι η θητεία της Κατερίνας Ευαγγελάτου ανανεώνεται για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ανανεώθηκε η θητεία της στο Φεστιβάλ για άλλα τρία χρόνια
ART - ΝΕΑ
Οι απαντήσεις, οι ερωτήσεις και τα... μαξιλαράκια
Λάβαμε απαντήσεις στα ρεπορτάζ μας από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Φεστιβάλ, Δ. Πασσά, καθώς και από τον παραγωγό Γ. Λυκιαρδόπουλο, αλλά παρ’ όλα αυτά αναπάντητα μένουν τα βασικά ερωτήματά μας
Οι απαντήσεις, οι ερωτήσεις και τα... μαξιλαράκια
ART - ΝΕΑ
Αυτό το Φεστιβάλ... ποιος θα το πάρει;
Πριν από έναν μήνα, στις 28/7, το υπουργείο Πολιτισμού είχε αποστείλει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «παρατείνονται οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού ορισμένου χρόνου, το οποίο απασχολείται στην «Ελληνικό...
Αυτό το Φεστιβάλ... ποιος θα το πάρει;
ART - ΝΕΑ
Κατατέθηκε τροπολογία για τα εκτός έδρας των εργαζομένων στις κρατικές σκηνές
Το υπουργείο Πολιτισμού έκανε τη σχετική ανακοίνωση, μετά τα όσα είχαν προηγηθεί, με τους αγώνες και τις προσπάθειες των εργαζομένων να γίνονται μέχρι εξαντλήσεως κάθε δυνατότητας αποφυγής ακραίων δράσεων όλο...
Κατατέθηκε τροπολογία για τα εκτός έδρας των εργαζομένων στις κρατικές σκηνές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας