• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 31.8°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.6°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.8°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 29.8°C
  0 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 27.6°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  1 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  1 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.0°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 31.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.4°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  49%
Φωτ.: Ioanna Chatziandreou - Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι συμβαίνει αλήθεια; (μέρος 2ο)

 • A-
 • A+
Κοντά στο πρόβλημα της μη ανανέωσης των συμβάσεων απολύτως απαραίτητων υπαλλήλων, τέσσερις συνεργάτες της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κατερίνας Ευαγγελάτου έχουν παραιτηθεί λόγω ενός κοινού μυστικού που αφορά την «αυταρχική», αντισυνεργατική συμπεριφορά της.

Είχαμε αναδείξει το θέμα, τέλη Σεπτεμβρίου, με σχετικό δημοσίευμα του συναδέλφου Δ. Κανελλόπουλου («Τι συμβαίνει αλήθεια στο Ελληνικό Φεστιβάλ;», 21.9.2021). Πράγματι, σχεδόν από την ανάληψη των καθηκόντων της Κατερίνας Ευαγγελάτου ως καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το ρεπορτάζ καταδείκνυε πως συγκεκριμένες συμπεριφορές δημιουργούσαν προβλήματα.

Το θέμα δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε άγνωστο, τόσο στους καλλιτεχνικούς όσο και τους δημοσιογραφικούς κύκλους, αλλά και μέσα στο ίδιο το Φεστιβάλ. Τώρα, ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι μίλησαν, δίνοντάς μας μια πληρέστερη εικόνα. Προφανώς και με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τα στοιχεία τους θα μείνουν εν γνώσει της εφημερίδας μας, ωστόσο τα στοιχεία του ρεπορτάζ είναι διασταυρωμένα, όσο κι αν ο φόβος για το αν θα ξαναβρεί κάποιος που μίλησε εργασία είναι παρών και απολύτως κατανοητός.

«Η κ. Ευαγγελάτου φέρεται απαίσια ακόμα και σε ανθρώπους που έφερε η ίδια να εργαστούν στο Φεστιβάλ. Πολλοί ήξεραν τον χαρακτήρα της, ωστόσο πιστεύαμε πως αναλαμβάνοντας η ίδια μια τέτοια θέση, ίσως κάτι να άλλαζε. Εχουν ήδη παραιτηθεί πολλά άτομα, κάποια από τα οποία δεν πληρώθηκαν για μήνες, όλα εν γνώσει της κ. Ευαγγελάτου. Ο τρόπος της προς εργαζομένους που συνεργάζονται μαζί της είναι το πρόβλημα: φέρεται ισοπεδωτικά, με αυταρχισμό, λες και ο καθένας μας δεν έχει άλλη υπόσταση εκτός από αυτήν που του δίνει η συνεργασία μαζί της», μας είπαν.

Μετά το δημοσίευμα στην «Εφ.Συν.», σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, η Κ. Ευαγγελάτου θορυβήθηκε αρκετά. Μάθαμε μάλιστα πως της μίλησαν συμβουλευτικά και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Δημήτρης Πρασσάς, και ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Καπλάνης, αλλά και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Κατερίνα Μωραΐτη. Φαίνεται πως όλα αυτά είχαν ένα κάποιο αποτέλεσμα αλλά «όπως όλα έδειξαν, η ίδια είναι μάλλον ένας άνθρωπος που δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και εν τέλει δεν άλλαξε τους τρόπους και τη συμπεριφορά της, και αυτό είναι πολύ λυπηρό και άσχημο για όλους».

«Ενδεικτικό είναι ότι δεν παραιτήθηκαν άνθρωποι από το λογιστήριο ή τη διοίκηση. Παραιτούνται μόνο όσοι συνεργάζονται μαζί της και απλά δεν αντέχουν άλλο. Ακόμη κι αν κάποιος προσπαθήσει να κάνει μια κουβέντα μαζί της μήπως αλλάξουν κάπως τα πράγματα, δεν βγάζει πουθενά. Είναι απλά χάσιμο χρόνου μια τέτοια προσπάθεια. Η ίδια θέλει να δίνει μόνο οδηγίες και οι εργαζόμενοι να τις εκτελούν. Ακόμη και οι λίγοι που έχουν μείνει, παραμένουν από πείσμα, καθώς έχουν ρίξει πολλή δουλειά εκεί μέσα. Πάντως δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα και μάλλον δεν θ' αλλάξουν κιόλας. Αυτό έχει επίπτωση και στη δουλειά, καθώς αν πηγαίνεις με τόσο "βάρος" μέσα σου στο γραφείο, δεν μπορείς να είσαι εξίσου αποδοτικός. Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι πάνω στον φόρτο της δουλειάς θα ειπωθεί και μια κουβέντα παραπάνω και θα υπάρξει και άγχος και ένταση κ.λπ., αλλά η συνεργασία με την κ. Ευαγγελάτου ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο. Δεν ξέρω αν έχει η ίδια τόσο μεγάλη στήριξη από το υπουργείο που να μην την ενδιαφέρει το τι θα κάνει και πώς θα φερθεί ή είναι κάτι δικό της. Αυτό που ισχύει είναι πως δείχνει να μην την αφορά τίποτε από όσα γίνονται. Απλά δεν υπάρχει συνεννόηση. Είναι πολύ δύσκολη η συνεργασία μαζί της, και αυτό ισχύει για τα άτομα που έμμεσα ή άμεσα συνεργάζονται μαζί της, που πρέπει να λογοδοτήσουν στην ίδια», μας λένε. Κάποιοι από τους παλαιότερους εργαζομένους κάνουν αναπόφευκτα συγκρίσεις και με την «πολύ πιο συνεργατική και ανθρώπινη συμπεριφορά» που είχαν πρώην καλλιτεχνικοί διευθυντές του φορέα.

Αυτό που μάθαμε είναι πως εξαιτίας του τόσο κακού κλίματος που επικρατεί στο Φεστιβάλ, έχουν παραιτηθεί ήδη τέσσερα άτομα από το γραφείο της κ. Ευαγγελάτου, το πρώτο μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και το τελευταίο πριν από λίγο καιρό. Αποτέλεσμα, να είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άτομα που θα μείνουν για να στελεχώσουν το γραφείο της καλλιτεχνικής διευθύντριας.

Βέβαια, όλα δείχνουν πως ό,τι κι αν συμβαίνει εξαιτίας της Κ. Ευαγγελάτου δεν είναι ίσως το απολύτως άμεσο πρόβλημα τώρα: «Ελάχιστες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα η διοίκηση του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου επιφύλασσε μια έκπληξη σε δεκατρείς από τους συμβασιούχους εργαζομένους στον φορέα. Μια έκπληξη που είναι κάθε άλλο παρά "εορταστική", αφού τους ανακοινώθηκε ότι οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται.

Μέχρι σήμερα απασχολούνταν 43 υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Ελληνικό Φεστιβάλ. Απ’ αυτούς ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επέμενε, μάθαμε, να ανανεωθούν οι συμβάσεις μόλις 16 υπαλλήλων», έγραψε σχετικά η Ν. Χατζηαντωνίου («"Μαύρη"... χριστουγεννιάτικη "έκπληξη"», «Εφ.Συν.», 17.12.2021).

Χθες σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «αντί να πετάει στον δρόμο εργαζομένους, που από το 2002 βρίσκονται στον αέρα κυριολεκτικά, κάθε χρόνο μετά τη λήξη της φεστιβαλικής περιόδου, καλό θα ήταν το ΥΠΠΟ να σταματήσει να επιδεικνύει τέτοια άγρια κοινωνική αναλγησία και να λαμβάνει πρόνοιες τόσο για τη διασφάλιση της εργασιακής κατάστασης του προσωπικού του Φεστιβάλ όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού».

«Ανθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά και ουδείς φαίνεται να μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό», μας λένε. «Είναι πολύ κακή συγκυρία και επικρατεί πολύ κακό κλίμα και όχι μόνον εξαιτίας της κ. Ευαγγελάτου. Πάντως όλα τα παραπάνω είναι εν γνώσει και της διοίκησης και του Σωματείου Εργαζομένων».

Θα υπάρξει κάποια επίσημη απάντηση για όλα αυτά; Το ελπίζουμε...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Κατατέθηκε τροπολογία για τα εκτός έδρας των εργαζομένων στις κρατικές σκηνές
Το υπουργείο Πολιτισμού έκανε τη σχετική ανακοίνωση, μετά τα όσα είχαν προηγηθεί, με τους αγώνες και τις προσπάθειες των εργαζομένων να γίνονται μέχρι εξαντλήσεως κάθε δυνατότητας αποφυγής ακραίων δράσεων όλο...
Κατατέθηκε τροπολογία για τα εκτός έδρας των εργαζομένων στις κρατικές σκηνές
ART - ΝΕΑ
Η Σίκινος φέρνει τη σύγχρονη «κοινότητα» στο προσκήνιο
Το Little Islands Festival διοργανώνει εκδηλώσεις σε πολλά σημεία του νησιού, μετατρέποντας τον χώρο σε πεδίο καλλιτεχνικής δράσης και παιχνιδιού, γνωριμίας όπου το κοινό μετατρέπεται από θεατής σε συμμέτοχο.
Η Σίκινος φέρνει τη σύγχρονη «κοινότητα» στο προσκήνιο
ART - ΝΕΑ
«Bring your Chair»
Ξεκίνησε ως ιδιωτική πρωτοβουλία από δύο φίλες στη Σίφνο, αλλά φέτος η διοργάνωση με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Μάνο Καρατζογιάννη ανοίγει τα φτερά της.
«Bring your Chair»
ART - ΝΕΑ
Σοβαρό ατύχημα στο Ηρώδειο, έσπασε βάση προβολέα και τραυματίστηκε τεχνικός
Βάση στην οποία αναρτώνται οι προβολείς στο Ηρώδειο Θέατρο έσπασε και τα ρομποτικά φωτιστικά σώματα έφυγαν από τη θέση τους χωρίς να τραυματιστεί κάποιος σοβαρά.
Σοβαρό ατύχημα στο Ηρώδειο, έσπασε βάση προβολέα και τραυματίστηκε τεχνικός
ART - ΝΕΑ
Στάσεις εργασίας στο Φεστιβάλ Επιδαύρου
Το Σωματείο Εθνικού Θεάτρου και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Κ.Θ.Β.Ε Πάσης Φύσεως Προσωπικού ζητούν την αναλογική αύξηση αποζημίωσης για την εκτός έδρας εργασία.
Στάσεις εργασίας στο Φεστιβάλ Επιδαύρου
ART - ΝΕΑ
Οι μεταμορφώσεις της αγάπης στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Σε συνέχεια των επιτυχημένων διοργανώσεων της Νύχτας της Φιλοσοφίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας παρουσιάζει φέτος το 1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας, σήμερα και αύριο στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.
Οι μεταμορφώσεις της αγάπης στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας