• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 8.0°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 10.1°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 0.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.1°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  35%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.1°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  41%

Το πωλητήριο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκσυγχρονισμός με... γκρίζες ζώνες!

 • A-
 • A+
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η υπουργός Πολιτισμού για τον Οργανισμό, παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν και στις αλλεπάλληλες διαδοχές προσώπων στην ηγεσία του, παρουσίασε όμως ένα ανθηρό και... νόστιμο μέλλον που περιλαμβάνει από γαστρονομικά γεγονότα στα μνημεία μέχρι σχέδια για τα ανθοπωλεία της Βουλής.

Στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ, πρώην Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων) η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και μέλη του Οργανισμού άνοιξαν τα χαρτιά τους.

Αποκάλυψαν δηλαδή δράσεις που αφορούν το μέλλον του φορέα (ο απολογισμός των πεπραγμένων μέχρι σήμερα αγνοήθηκε πανηγυρικά) που διαχειρίζεται τα έσοδα από τα εισιτήρια και τα πωλητήρια όλων των μουσείων και μέχρι σήμερα δεν έχει ευτυχήσει να λειτουργεί εύρυθμα. Πριν από έναν χρόνο άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο με την εφαρμογή του νέου νόμου, προκειμένου να υπάρξει «αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός του», όπως ευαγγελίζεται η πολιτική ηγεσία.

Κατά τη διάρκεια των δυόμισι χρόνων που ασκεί την πολιτική εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχαμε την αλλαγή τριών προσώπων στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού. Αρχικά απομακρύνθηκε η Αθηνά Χατζηπέτρου, στη συνέχεια ο Παναγιώτης Νταής από πρόεδρος έγινε μέλος του Δ.Σ. (πρωτοφανής αλλαγή), ενώ τέλος Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε αιφνιδίως ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για συγκρούσεις με την υπουργό Πολιτισμού. Τελικά η κ. Μενδώνη, για να έχει το κεφάλι της ήσυχο, επέλεξε να τοποθετήσει στη θέση (η Χατζηπέτρου και ο Κωνσταντινίδης υπήρξαν επιλογές του Μαξίμου) την πολύ στενή συνεργάτιδά της Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

Η κ. Μενδώνη έκανε λόγο, χθες, για τον εκσυγχρονισμό και τις νέες δυνατότητες που αποκτά ο ΟΔΑΠ με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Ο καθένας βέβαια εννοεί τον εκσυγχρονισμό με τον τρόπο του. Στην προκειμένη περίπτωση αφορά την ανάδειξη και την προβολή της γαστρονομίας στους αρχαιολογικούς χώρους, σχέδιο που κατά το παρελθόν έχει υποστηρίξει ζωηρά το «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου. «...Η γαστρονομία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό και την τοπική οικονομία. Η πρωτογενής παραγωγή μάς ενδιαφέρει απολύτως και με απόλυτο σεβασμό, με βάση τα κριτήρια και τους όρους του ΚΑΣ, είναι δυνατή η φιλοξενία τέτοιων γαστρονομικών γεγονότων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους», είπε η υπουργός και αποκάλυψε ότι ο προγραμματισμός αφορά 19 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία (Αρχαία Μεσσήνη, αρχαιολογικός χώρος Αιγών κ.ά.).

Από την χθεσινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Λίνας Μενδώνη για την παρουσίαση του απολογισμού έργου και τον προγραμματισμό δράσεων του ΟΔΑΠ

EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ

Πάντως μια μεγάλη προίκα έρχεται για τον ΟΔΑΠ αφού έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό άνω των 30 εκατ. ευρώ για δράσεις που αφορούν την αναβάθμιση της εμπορικής πολιτικής του, δηλαδή νέα εργαστήρια παραγωγής αντιγράφων και νέα πωλητήρια που θα λειτουργούν στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Το ευχόμαστε γιατί είναι γνωστές οι παθογένειες στα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια, που διαιωνίζονται δεκαετίες ροκανίζοντας έσοδα που θα εισέρρεαν στο Δημόσιο. Χθες έγινε γνωστό ότι πρόκειται να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία πωλητηρίου εκτός ΟΔΑΠ.

Θα λειτουργήσει στον χώρο των ανθοπωλείων της Βουλής και θα ανατεθεί σε εξωτερικό ανάδοχο (ιδιώτη), με διαγωνισμό να υποθέσουμε και όχι με απευθείας ανάθεση που τόσο αρέσει στους υπουργούς της κυβέρνησης. Οσο για τη δημιουργία πωλητηρίου του ΟΔΑΠ στο ισόγειο του Ακροπόλ (ναι, εκείνου του κτιρίου που ακόμα δεν λειτουργεί αλλά ακούγαμε από τον Αύγουστο του 2019 για τα σχέδια που θα το συνδέει εν υπογείω με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) δεν ειπώθηκε κουβέντα.

Χαιρετίζουμε ωστόσο την πρόθεση δημιουργίας (σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας) σχολής για εκμαγείς, ενός δημόσιου ΙΕΚ που θα δίνει δίπλωμα στους αποφοίτους του. Οσο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο που έγινε πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (και τα δυόμισι χρόνια ξεχάστηκε) πρόκειται να επεκταθεί σε 9 αρχαιολογικούς χώρους: Ολυμπία, Δελφοί, Μυκήνες Επίδαυρος κ.α. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν μαζί με την υπουργό οι: Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, Παναγιώτης Νταής και Αλεξάνδρα Χαριτάτου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Πώς χάθηκε μια σπουδαία δωρεά
Το υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε την πρόταση για να ενταχθεί το Ελαιοτριβείο Βρανά στη Λέσβο στα μουσεία της χώρας.
Πώς χάθηκε μια σπουδαία δωρεά
ART - ΝΕΑ
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
Την αστερόσκονη που επιχειρεί να σκορπίσει το υπουργείο Πολιτισμού, διαλύει η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ που κάνει λόγο για «πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις», τις οποίες προωθεί το υπουργείο...
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
ART - ΝΕΑ
«Το υπουργείο βλέπει “παιδιά που ζωγραφίζουν” ενώ άλλοι θησαυρίζουν»
Η Coca-Cola εκμεταλλεύτηκε για τη διαφήμισή της τον Παρθενώνα, τον Λευκό Πύργο και άλλα μνημεία, χωρίς να μπει δεκάρα στα κρατικά ταμεία. Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ...
«Το υπουργείο βλέπει “παιδιά που ζωγραφίζουν” ενώ άλλοι θησαυρίζουν»
ART - ΝΕΑ
Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε από το εσωτερικό
Ο πρωθυπουργός με την επιστροφή δέκα θραυσμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο επιχείρησε να μας πείσει ότι ανοίγει ο δρόμος για την επανένωση του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα.
Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε από το εσωτερικό
ART - ΝΕΑ
Αμηχανία, αφωνία, αποσιώπηση
Ο απολογισμός των πολιτι­στικών γεγονότων του 2021 ξεκινάει από το στερητικό «α» της πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού.
Αμηχανία, αφωνία, αποσιώπηση
ART - ΝΕΑ
Εμπρός στον (ιδιωτικής χορηγίας) δρόμο που... έστρωσε η Ακρόπολη
Σύμβαση δωρεάς, ύψους 650.000 ευρώ, υπεγράφη από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την ΑΜΚΕ «Οικογένεια ΝΣΛ», της οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού.
Εμπρός στον (ιδιωτικής χορηγίας) δρόμο που... έστρωσε η Ακρόπολη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας