• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.3°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.3°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.7°C / 8.7°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.1°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.9°C
  0 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.6°C
  3 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 10.1°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.7°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 9.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.8°C / 11.0°C
  1 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.5°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.3°C / 8.3°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.4°C / 9.4°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  82%
ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κινδυνεύει να ξαναγίνει «Γεφύρι της Αρτας»;

 • A-
 • A+
Οι εργαζόμενοι στο ΕΜΣΤ αποκαλύπτουν την απευθείας ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας για την ανάδειξη-μετατροπή-επανάχρηση χώρων του μουσείου και ρωτούν αν κινδυνεύει να μπει στον γύψο νέων εκτεταμένων κτιριακών αλλαγών.

Μία ακόμη «μελέτη σκοπιμότητας» για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε απευθείας ανάθεση, με αντικείμενο την ανάδειξη-μετατροπή-επανάχρηση χώρων του, προκαλεί προβληματισμό στους εργαζόμενους του μουσείου και νέα ερωτήματα, όπως αναφέρουν σε κείμενό τους.

Ποιο είναι το κόστος της μελέτης αυτής και η πηγή χρηματοδότησης; Πόσο αναγκαία είναι όταν μόλις πριν από δυο χρόνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την έκθεση της μόνιμης συλλογής; Τι γίνεται με τις αγορές νέων έργων, περιοδικών εκθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων για την προώθηση της σύγχρονης τέχνης και των καλλιτεχνών;

Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Γρέγου, «συνεπικουρούμενη από την πλειοψηφία του Δ.Σ., εστιάζει για μια ακόμη φορά στο “κτιριακό ζήτημα”, μετατρέποντας έτσι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε σύγχρονο “Γεφύρι της Αρτας”», επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ.

Οπως αναφέρει το σωματείο: «Νέα ερωτήματα πλανιούνται πάνω από το ΕΜΣΤ με αφορμή την απευθείας ανάθεση μελέτης “Γενικού Σχεδίου και Μελέτης Σκοπιμότητας για την ανάδειξη-μετατροπή-επανάχρηση χώρων του ΕΜΣΤ” από το Δ.Σ. του ΕΜΣΤ σε επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου του Εξωτερικού.

Η απόφαση της ανάθεσης πάρθηκε –μετά την εισήγηση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας– με σχετική πλειοψηφία (καθώς τρία μέλη του Δ.Σ. την καταψήφισαν) στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΜΣΤ, που πραγματοποιήθηκε στις 18/10/2021, χωρίς να αναφέρεται ούτε το κόστος της μελέτης ούτε η πηγή της χρηματοδότησης. Επιπλέον, δεν προηγήθηκε καμία διαδικασία διαγωνισμού ή, έστω, πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τη μεριά του Μουσείου».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υπενθυμίζει τις μελέτες των τελευταίων ετών. Τη μελέτη βιωσιμότητας -μάλιστα ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- προκειμένου να υλοποιηθούν τόσο η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη όσο και η έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.

Η επόμενη, με τίτλο «ΕΜΣΤ 2021: Ενας Οδικός Χάρτης για το Μέλλον» συντάχθηκε από τη νυν καλλιτεχνική διευθύντρια, προτού εκείνη αναλάβει τα καθήκοντά της, κατόπιν αμοιβής που της καταβλήθηκε από την ΑΜΚΕ ΟΔΕΜΣΤ.

«Ολες αυτές οι πρόσθετες μελέτες έχουν πληρωθεί με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που δαπανώνται καταλήγουν σε μελέτες αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας αντί να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και τους καλλιτέχνες που, όπως όλοι γνωρίζουμε, δοκιμάζονται μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Πραγματικά, πόσο σκόπιμη είναι σήμερα μια ακόμα μελέτη “για την ανάδειξη-μετατροπή-επανάχρηση χώρων του ΕΜΣΤ”, και μάλιστα προτού καν συμπληρωθούν δυο χρόνια από την ολοκλήρωση των εργασιών για την έκθεση της μόνιμης συλλογής και των συμπληρωματικών έργων που τη συνόδευαν; Μήπως το ΕΜΣΤ κινδυνεύει να ξαναμπεί στον γύψο νέων εκτεταμένων κτιριακών αλλαγών;

Μένει εκτός πλάνου η αυτονόητη επιλογή, δηλαδή το Μουσείο να επικεντρωθεί στον προγραμματισμό νέων περιοδικών εκθέσεων, στην ενίσχυση των εξωστρεφών δραστηριοτήτων του, στην προώθηση της σύγχρονης τέχνης και των καλλιτεχνών. Η νέα Διευθύντρια, συνεπικουρούμενη από την πλειοψηφία του Δ.Σ., εστιάζει για μια ακόμη φορά στο “κτιριακό ζήτημα”, μετατρέποντας έτσι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε σύγχρονο “Γεφύρι της Αρτας”».

Και το κείμενο καταλήγει: «Ως Σωματείο Εργαζομένων έχουμε τονίσει επανειλημμένα και θα το λέμε ξανά και ξανά: ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες που θα βοηθούσαν το Μουσείο να ξεδιπλώσει όλη την γκάμα της δράσης του και να υπηρετήσει εν τω συνόλω την υπόθεση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι η επαρκής στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, που θα έχει τη γνώση, την εμπειρία αλλά και τα περιθώρια από τη Διοίκηση, προκειμένου να κινηθεί με γνώμονα τους καταστατικούς στόχους του Φορέα και με στόχο την ενίσχυση του έργου του».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ανησυχία στο ΕΜΣΤ
Μήπως η Κατερίνα Κοσκινά θα έχει την τύχη της Αννας Καφέτση; Ενώ η νέα διευθύντρια του μουσείου εργάζεται εντατικά και αισιοδοξεί ότι τις επόμενες εβδομάδες οι διοικητικές υπηρεσίες τουλάχιστον θα μετακομίσουν...
Ανησυχία στο ΕΜΣΤ
ART - ΝΕΑ
Σοβαροί υπαινιγμοί του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ
Ερωτήματα σχετικά με την αξιοκρατία επιλογής του οικονομικού-διοικητικού διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θέτει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ.
Σοβαροί υπαινιγμοί του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ
ART - ΝΕΑ
Να μην αλλάξει ο χαρακτήρας των μουσείων
Ανοιχτή επιστολή έστειλε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος διαμαρτυρόμενος για την μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Να μην αλλάξει ο χαρακτήρας των μουσείων
ART - ΝΕΑ
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
Την αστερόσκονη που επιχειρεί να σκορπίσει το υπουργείο Πολιτισμού, διαλύει η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ που κάνει λόγο για «πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις», τις οποίες προωθεί το υπουργείο...
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
ART - ΝΕΑ
Συμμαχία εργαζομένων ΥΠΠΟ και συνδικαλιστών κατά της μετατροπής μουσείων σε ΝΠΔΔ
Την αντίθεσή τους στη μετατροπή σε ΝΠΔΔ των δημόσιων μουσείων που λειτουργούν ως Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ εκφράζουν τα σωματεία εργαζομένων ΥΠΠΟ και εκλεγμένων συνδικαλιστών.
Συμμαχία εργαζομένων ΥΠΠΟ και συνδικαλιστών κατά της μετατροπής μουσείων σε ΝΠΔΔ
ART - ΝΕΑ
Απολογισμός από την Κοσκινά, «άδειασμα» από τη Ζορμπά
Ξεχάστε το 2018, το πολύπαθο μουσείο μπορεί να λειτουργήσει πλήρως τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με την απερχόμενη διευθύντρια, που ζητά διπλάσια επιχορήγηση 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ η υπουργός Πολιτισμού...
Απολογισμός από την Κοσκινά, «άδειασμα» από τη Ζορμπά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας