• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.9°C / 14.5°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.8°C
  1 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.9°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 12.2°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 11.6°C / 18.1°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.9°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  6 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 10.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.8°C
  5 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  94%

Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), Θουκυδίδου 13, Πλάκα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η λέξη “Μορφωτικό” σβήνεται από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης»

 • A-
 • A+
Περαιτέρω υποβάθμιση και αποψίλωση του φορέα με την πλούσια και μακρόχρονη πολιτιστική δραστηριότητα καταγγέλλουν δεκάδες απόφοιτοι των περίφημων Εργαστηρίων Επιμέλειας Εκδόσεων, τα οποία φέτος, μετά από 18 χρόνια, καταργήθηκαν.

Η περιπέτεια στην οποία έχει μπει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο δεν έχει τέλος. Οπως φαίνεται, οι αλλαγές στη διεύθυνση και στο Δ.Σ. και τα σχέδια για την «εξυγίανση» και τον «εκσυγχρονισμό» του προκαλούν ανησυχία. «Η κατά πολλούς προσχηματική οικονομική εξυγίανση του ΜΙΕΤ στοχεύει ακριβώς στη συνολική υποβάθμιση του έργου του» επισημαίνουν δεκάδες απόφοιτοι των Εργαστηρίων Επιμέλειας Εκδόσεων του ΜΙΕΤ σε κείμενο που υπογράφουν με χαρακτηριστικούς τίτλους: «Τέλος και στο Εργαστήρι Επιμέλειας Εκδόσεων του ΜΙΕΤ. Το “Μορφωτικό” σβήνεται από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης».

Πρόκειται για επιστολή διαμαρτυρίας «για την παύση και την απαξίωση» των Εργαστηρίων Επιμέλειας Εκδόσεων του ΜΙΕΤ. Φέτος είναι η πρώτη φορά, έπειτα από 18 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, που το Εργαστήρι δεν θα γίνει, μας ενημερώνουν οι απόφοιτοί του. «Το ΜΙΕΤ τελεί υπό μεταβατική διεύθυνση και, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, “η Μεταβατική Διευθύντρια κ. Λούβη δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις που θα δεσμεύουν το Ιδρυμα για τα επόμενα δύο χρόνια”!».

Οπως αναφέρουν, το εν λόγω εργαστήρι είναι μοναδικό στο είδος του, γίνεται με σκληρές εξετάσεις και χωρίς δίδακτρα, «δηλαδή αξιοκρατικά και δωρεάν», ενώ απαιτεί τη δέσμευση της παρακολούθησής του δύο φορές την εβδομάδα επί δύο χρόνια. Ως τώρα δίδασκαν η Αντιγόνη Φιλιπποπούλου και η Κωστούλα Σκλαβενίτη, υπεύθυνες εκδόσεων του ΜΙΕΤ. «Η μαθητεία σε αυτό ήταν μια μαθητεία αριστείας. Από τις τάξεις μας εφοδιάστηκαν πολλαπλώς διάφοροι εκδοτικοί οίκοι και η αποφοίτησή μας από αυτό αποτελούσε εγγύηση για την ποιότητά μας ως επαγγελματιών. Σταματώντας, αφήνει χωρίς αντιπρόταση τον χώρο της εκπαίδευσής μας, προς όφελος μιας σεμιναριακής, επί πληρωμή και χωρίς άλλα κριτήρια, κατάρτισης διορθωτών», αναφέρουν οι υπογράφοντες.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η παύση του εργαστηρίου «είναι μέρος της συρρίκνωσης του Εκδοτικού Τμήματος του Ιδρύματος», με την πλούσια και μακρόχρονη δραστηριότητά του που αποδεικνύεται από την αδιαμφισβήτητη ποιότητα των περισσότερων από 500 εκδόσεών του.

«Η κατά πολλούς προσχηματική οικονομική εξυγίανση του ΜΙΕΤ στοχεύει ακριβώς στη συνολική υποβάθμιση του έργου του» τονίζουν. «Πλήττεται αφενός ο μορφωτικός χαρακτήρας ενός Ιδρύματος που καλλιεργεί ελεύθερους ανθρώπους και ολοκληρωμένους επαγγελματίες, προς όφελος όσων προωθούν την πειθήνια, ανειδίκευτη και ελαστική εργασία, και αφετέρου η εκδοτική πολιτική του, που προάγει το βιβλίο ως κοινωνικό αγαθό, σε αντίθεση με τις εμπορευματικές επιταγές του κεφαλαίου».

Το ΜΙΕΤ «πρέπει να παραμείνει ενεργός εκδοτικός χώρος και τα μορφωτικά του προγράμματα να συνεχιστούν στο ακέραιο, σύμφωνα με το πνεύμα των ιστορικών οραματιστών, των δημιουργών του, των εργαζομένων και των συνεργατών του που υπηρέτησαν πιστά τους σκοπούς του από την ίδρυσή του το 1966 μέχρι την κήρυξη της δικτατορίας και από την αποκατάσταση της δημοκρατίας έως σήμερα.

»Οι εκδόσεις και οι εκδηλώσεις που συνεχίζονται τώρα είναι μόνο λίγες σε σύγκριση με όσες προβλέπονταν από την προηγούμενη διεύθυνσή του, και σε λίγο θα σταματήσουν και αυτές. Δεν πρέπει να αφήσουμε να σιγήσει το ΜΙΕΤ με το να καταργούνται μία μία οι δράσεις του, ώσπου να μη μείνει καμία», λένε και καταλήγουν:

«Ως απόφοιτοι και απόφοιτες του Εργαστηρίου Επιμέλειας Εκδόσεων του ΜΙΕΤ, διαμαρτυρόμαστε για την παύση του και για την απαξίωση του Εκδοτικού Τμήματος και του ΜΙΕΤ εν γένει. Είναι χρέος μας να τα υπερασπιστούμε, για την προσφορά τους προς εμάς και προς το σύνολο.

Να σταματήσει η διάλυση του ΜΙΕΤ τώρα!»

Δεν είναι η πρώτη επιστολή που μιλάει για απαξίωση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, το οποίο διακρίνεται για τις υποδειγματικές του εκδόσεις, τα βιβλιοπωλεία του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη σημαντική συλλογή έργων τέχνης, τη διοργάνωση εκθέσεων στο Μέγαρο Εϋνάρδου, το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο, το Εργαστήριο Συντήρησης Χάρτινου Υλικού, τα εκατοντάδες αρχεία, την προώθηση της έρευνας, κ.λπ.

Τον Οκτώβριο του 2020, αφού είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του επί 21 χρόνια διευθυντή του ΜΙΕΤ, Διονύση Καψάλη, και είχε παραιτηθεί το Δ.Σ., δεκάδες πανεπιστημιακοί, ερευνητές, δάσκαλοι, καλλιτέχνες, λογοτέχνες, εκδότες υπέγραψαν επιστολή και οργάνωσαν petition με θέμα «Σήμα κινδύνου για το ΜΙΕΤ», στην οποία ανέφεραν: «Διαβάζουμε στον Τύπο ότι, ύστερα από την ομαδική παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλη του οποίου ήταν οι κκ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, Τάσος Γιαννίτσης, Δημήτρης Κυρτάτας, Αλέξης Πολίτης και Βασίλης Κάλφας, “νέα εποχή” ξεκινά για το Ιδρυμα, “νέα φάση της σπουδαίας πορείας του”· μια φάση που μεταφράζεται, σύμφωνα με “κύκλους της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας”, σε “εκσυγχρονισμό” (“Καθημερινή”, 29/9/2020) και σε “αναδιάρθρωση”, ανασυγκρότηση, αναγέννηση και προσαρμογή “υποτυπωδώς στις τρέχουσες συνθήκες” (“Το Βήμα”, 4/10/2020). Και όμως· πίσω από αυτές τις βαρύγδουπες λέξεις καταλαβαίνουμε πως, γι’ άλλη μια φορά, απαξιώνεται ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της νεοελληνικής πνευματικής ζωής και λογιοσύνης».

Τον ίδιο μήνα ορίστηκε νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο αρχικά τον Κώστα Μιχαηλίδη και στη συνέχεια τον Γκίκα Χαρδούβελη (είναι ο εκάστοτε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας), αντιπρόεδρο τη Χρύσα Μαλτέζου, γενικό γραμματέα τον Πασχάλη Κιτρομηλίδη, ταμία την Ασπασία Λούβη και μέλη τους Παναγιώτη Δασμάνογλου, Χριστίνα Θεοφιλίδη, Δημήτριο Πόρτολο, Μιχάλη Τιβέριο, Γεώργιο Τριανταφυλλάκη.

Αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2021, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη θέση του διευθυντή του ΜΙΕΤ και κατατέθηκαν σπουδαία βιογραφικά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες συνέβησαν δύο τινά: είτε πάγωσαν οι διαδικασίες, είτε ο υποψήφιος που επιλέχτηκε δεν αποδέχτηκε τη θέση. Επίσημη ανακοίνωση, καμία... Ετσι, διορίστηκε μεταβατική διευθύντρια η Ασπασία Λούβη, σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας για θέματα πολιτισμού.

Πάντως, η τράπεζα επαναλαμβάνει ότι στέκεται αρωγός του ΜΙΕΤ, ενώ στόχος είναι «όχι μόνο να διατηρηθεί η επιτυχημένη πορεία του παρελθόντος, αλλά και να επεκταθεί το έργο του Ιδρύματος με δράσεις που θα απευθύνονται σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Η σπίθα των δράσεων άναψε
Για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης η Εθνική Τράπεζα και 13 κοινωφελή πολιτιστικά και επιστημονικά ιδρύματα συνεργάζονται και οργανώνουν 130 δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνοντας έναυσμα για...
Η σπίθα των δράσεων άναψε
ART - ΝΕΑ
«...μια μέρα ενα πέταγμα αετού»
Το τελευταίο φωτογραφικό έργο του Ανδρέα Ζαχαράτου με τίτλο «…μια μέρα ένα πέταγμα αετού» παρουσιάζεται εως τις 8 Δεκεμβρίου στη γκαλερί  «iFocus», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Τόπος».
«...μια μέρα ενα πέταγμα αετού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας