• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 9.8°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 9.0°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.0°C / 10.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -4.1°C / 1.1°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 7.1°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  0 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 12.5°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.0°C / 9.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 5.7°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 9.3°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.3°C / 8.3°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 1.7°C / 6.4°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  2 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου η συζήτηση στο ΚΑΣ

 • A-
 • A+
Την απόσυρση του θέματος της έγκρισης ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο των πέντε αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια από τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ ζητούν, με νομικά επιχειρήματα, αρχαιολόγοι και εκπρόσωποι του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού.

Την απόσυρση του θέματος της έγκρισης ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο των πέντε αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια, που πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Με επιστολή που έστειλε χθες στον Γιώργο Διδασκάλου, γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρο του ΚΑΣ, ο ΣΕΑ ζητά την «αναβολή του θέματος λόγω παραβίασης του άρθρου 12 του Ν. 3028/02».

Θυμίζει ότι σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του αρχαιολογικού νόμου «οι αρχαιολογικοί χώροι εντός ή εκτός οικισμών κηρύσσονται και οροθετούνται πριν από την εξέταση νέων αιτημάτων χρήσεων στους χώρους αυτούς».

Οπως έγραφε χθες η «Εφ.Συν.» (25/10/21 «Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τους κατοίκους και τις αρχαιότητες»), ο πρόεδρος του ΚΑΣ φέρνει κατά παράβαση στη σημερινή συνεδρίαση την ΜΠΕ, παρότι γνωρίζει ότι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας έχει υποβάλει αίτημα από τις 3 Σεπτεμβρίου για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου και η συζήτηση αυτή πρέπει να προηγηθεί. Η καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου κατέκαυσε και τον λόφο του Νημποριού, επιτρέποντας ωστόσο να γίνουν ορατά, πλέον, σημαντικά αρχαία κατάλοιπα.

«...η κυβέρνηση διά του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στις εκτάσεις της Εύβοιας που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές. Η περιοχή για την οποία αιτείται την εγκατάσταση η εν λόγω εταιρεία, είναι περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε καταστροφική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2021 και, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα αναδασωθεί χωρίς καμία αλλαγή χρήσης», γράφει ο ΣΕΑ που θα πραγματοποιήσει σήμερα παράσταση στο ΚΑΣ. Η πρόεδρός του Δέσποινα Κουτσούμπα θα παρευρεθεί μαζί με τους εκπροσώπους του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού, Γιάννη Καπρή γεωλόγο-περιβαλλοντολόγο και αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Κώστα Νικολάου αρχαιολόγο, Εφη Μουγγαράκη δικηγόρο και τους βουλευτές του ΚΚΕ Ευβοίας Γιώργο Μαρίνο και του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη.

Στο ίδιο μήκος είναι και η κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) και του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού στο ΥΠ.ΠΟ. (ΠΣΕΠ ΥΠ.ΠΟ.), οι οποίοι καταγγέλλουν την εσπευσμένη από την υπουργό και τον γ.γ. Πολιτισμού εισαγωγή στο ΚΑΣ της ΜΠΕ και όπως γράφουν «η Κυβέρνηση, με το ΥΠΠΟΑ στον ρόλο του διεκπεραιωτή, φέρνει άρον άρον την έγκριση των αιολικών πάρκων της ΣΟΦΡΑΝΟ στο ΚΑΣ, την Τρίτη 26/10.

Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, για ακόμα μια φορά, ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετεί... Αποτελεί έγκλημα η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων καθώς θα υποβαθμίσουν και θα ισοπεδώσουν επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, θα καταστρέψουν περιοχή που έχει κριθεί αναδασωτέα, σημαίνοντας παράλληλα τον μαρασμό των οικισμών Στύρων και Νέων Στύρων».

Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στον λόφο του Νημποριού μετά την πυρκαγιά καταλαμβάνουν πολλά στρέμματα. «Πρόκειται για μικρά και μεγάλα μέτωπα αρχαίων λατομείων, τα οποία ενώνονται με οδούς λιθαγωγίας, οι οποίες μάλιστα διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, με μέσο πλάτος πέντε έως έξι μέτρα. Στις πλευρές τους, διατηρούνται ανά τακτά διαστήματα κυκλικές και τετράπλευρες οπές ανάσχεσης. Κάποιες από τις οδούς λιθαγωγίας ξεπερνούν σε μήκος τα έξι χιλιόμετρα», γράφει η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ευβοίας Αγγελική Γ. Σίμωση που επίσης ζητά την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.

Η επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η τήρηση των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου είναι αδιαπραγμάτευτη: όχι ανεμογεννήτριες στον αρχαιολογικό χώρο του Νημποριού

Αθήνα, 26/10/2021

Αρ. Πρωτ.: 224


Στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ αρ. 42 της 26/10/2021 (ορθή επανάληψη) το θέμα 6 της ημερήσιας διάταξης «Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΝΤΕ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΤΣΟΥΚΚΑ ΔΕΜΕΝΙΤΗ», ΙΣΧΥΟΣ 60 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΠΥΡΓΑΡΙ» ΙΣΧΥΟΣ 70 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΛΙΟΥΤΣΑ» ΙΣΧΥΟΣ 15 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΧΡΟΥΣΗ» ΙΣΧΥΟΣ 15 MW ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΕΛΙΑ», ΙΣΧΥΟΣ 15 MW ΣΤΗ Δ.Ε ΣΤΥΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε. ΣΤΥΡΕΩΝ ΤΟΥ Δ. ΚΑΡΥΣΤΟΥ, ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΔΙΣΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΑΜΥΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ» εισέρχεται να συζητηθεί κατά παράβαση του άρθρου 12 παρ. 1 και 2 του Ν. 3028/02.

Πρόκειται για την εγκατάσταση συγκροτήματος πέντε Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με συνολικά 35 τεράστιες ανεμογεννήτριες από την εταιρεία «ΣΟΦΡΑΝΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», συμφερόντων του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ». Στην περιοχή όπου τοποθετείται το εν λόγω έργο υπάρχει ήδη πρόταση αναοριοθέτησης της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου, ώστε να περιλάβει εκτεταμένα νέα ευρήματα από την αρμόδια ΕΦΑ Ευβοίας, η οποία δεν έχει ακόμη εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ τμήμα της έκτασης είναι περιοχή που επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021.

Ο φάκελος για την κήρυξη του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου έχει προωθηθεί σε χρόνο προγενέστερο της προώθησης της Μ.Π.Ε. του εν λόγω έργου. Σύμφωνα με το άρθρο 12 και 13 του Ν. 3028/02, οι αρχαιολογικοί χώροι εντός ή εκτός οικισμών κηρύσσονται και οριοθετούνται πριν από την εξέταση νέων αιτημάτων χρήσεων στους χώρους αυτούς. Πόσο μάλλον όταν το αίτημα αφορά ένα έργο αιολικών, που συνιστά μείζονα χωρική παρέμβαση (τσιμεντοστρώσεις, δρόμοι κλπ), τμήμα της οποίας χωροθετείται πάνω σε ορατές αρχαιότητες! Πρόκειται για τις ίδιες διατάξεις που ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε κληθεί να υπερασπιστεί και στην περίπτωση της κήρυξης-οριοθέτησης των αρχαιολογικών  χώρων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Αποδεχόμενη το παραπάνω η Υπουργός Πολιτισμού, άλλωστε, ανέφερε στη Βουλή για το θέμα: «Ως προς το αυτονόητο ερώτημα τι θα προηγηθεί, να πω ότι αυτονοήτως η διοικητική πρακτική θεωρεί ότι όταν δύο φάκελοι αφορούν ή συμπίπτουν στη θεματική τους και εν προκειμένω είναι η αδειοδότηση και η αναοριοθέτηση, είθισται τουλάχιστον να συνεξετάζονται». (ΔΤ ΥΠΠΟΑ 11/10/2021 Απάντηση ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή ΜΕΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη με θέμα «Νημποριό και Στύρα Ευβοίας: Αιολικά εντός αρχαιολογικών χώρων»).

Μόνο που και αυτή η δήλωση της κυρίας Υπουργού είναι παραπλανητική, καθώς η συνεξέταση φακέλων είναι νομικά και δεοντολογικά αποδεκτή, στις περιπτώσεις που το ζητούμενο εκάστου φακέλου αφορά στο δημόσιο συμφέρον. Κάτι που δεν βρίσκει εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το αυτονόητο λοιπόν, με βάση το νόμο, είναι να προηγηθεί η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, η οποία και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όποιου έργου προτείνεται στην εν λόγω περιοχή.

Επιπλέον, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου φέρει ημερομηνία εκπόνησης τον Ιούλιο 2021, δηλαδή εκπονήθηκε σε χρόνο προγενέστερο της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε στη νησί από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου. Ως εκ τούτου, δεν λαμβάνει καν υπόψη της περιβαλλοντικά δεδομένα που έχουν μεταβληθεί δραματικά. Πιθανή εξέτασή της από το Κ.Α.Σ.  εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς, πρόκειται για ενέργεια που αφίσταται της ιδιαίτερης φροντίδας για το φυσικό περιβάλλον της Εύβοιας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης,  οι οποίες αποδεικνύονται προσχηματικές.

Τόσο οι διαβεβαιώσεις της Υπουργού Πολιτισμού ότι θα τηρηθεί η αρχαιολογική νομοθεσία, όσο και οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος ότι δεν θα υπάρξουν εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στις εκτάσεις της Εύβοιας που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, καθίστανται κενό γράμμα!

Τι θα σημαίνει για τις αρχαιότητες;

Το συγκρότημα των ανεμογεννητριών προβλέπεται στο άμεσο περιβάλλον μνημείων της κεντρικής και νότιας Εύβοιας. Σε αυτή βρίσκονται η Ακρόπολη των αρχαίων Στύρων, πολλά Δρακόσπιτα, και λατομεία ρωμαϊκών χρόνων. Μέχρι σήμερα στην άμεση περιοχή της Ακρόπολης των αρχαίων Στύρων έχουν ήδη εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες που έχει αλλοιώσει το περιβάλλον των μνημείων και η πιθανή τοποθέτηση επιπλέον εννιά ανεμογεννητριών ύψους 180 μέτρων στη θέση, θα προκαλέσει καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων και επιπλέον υποβάθμιση του πολιτιστικού τοπίου.

Ειδικά η θέση «Πυργάρι», όπου σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρόκειται να εγκατασταθούν 14 ανεμογεννήτριες ύψους 180μ.,  ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα με τα γνωστά ρωμαϊκά λατομεία του Νημποριού, όπου έχουν εντοπιστεί υπαίθρια λατομικά μέτωπα, οδοί λιθαγωγίας. Η επικείμενη εγκατάσταση του αιολικού σταθμού θα προκαλέσει άμεση βλάβη στο αρχαίο λατομικό σύνολο, το οποίο εκτείνεται από το λόφο έως το παραλιακό μέτωπο. Μάλιστα για την εγκατάσταση του έργου προβλέπεται πλήρης ισοπέδωση του μεγαλύτερου εκ των λατομικών χώρων, ενώ η εγκατάσταση καλωδίων προβλέπεται επί οδών λιθαγωγίας. Οι αρχαιότητες είναι γνωστές στην επιστημονική κοινότητα ήδη από το 1965 με αναφορές στην βιβλιογραφία και προστατεύονται αυτοδικαίως από τον 3028/2002.

Το πολιτιστικό τοπίο της περιοχής, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση επιπλέον 35 ανεμογεννητριών με τα συνοδά έργα που απαιτούνται και το φυσικό περιβάλλον της αποτελούν δημόσιο κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να παραδοθούν σε οικονομικά συμφέροντα.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει αποστείλει ήδη επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με τις οποίες ζητά την απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ στις 26/10/2021 (επισυνάπτεται), και την ολοκλήρωση των διαδικασιών κήρυξης – οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου του Νημποριού σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο.

Ζητάμε:

 • να μην εγκατασταθούν οι πέντε αιολικοί σταθμοί που μαζί με τα συνοδά τους έργα θα καταστρέψουν αρχαιότητες και θα αλλάξουν τη χρήση σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021.
 • την εκπόνηση ειδικού σχεδίου για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Εύβοιας στο σύνολό της. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,

Η Πρόεδρος Δέσποινα Κουτσούμπα

Η Γενική Γραμματέας Εύα Γιατρουδάκη

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Νύχτα πάνε να «φυτέψουν» τις ανεμογεννήτριες στις αρχαιότητες της Εύβοιας
Στις 11.00 απόψε το βράδυ πρόκειται να συζητηθεί στο ΚΑΣ το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια.
Νύχτα πάνε να «φυτέψουν» τις ανεμογεννήτριες στις αρχαιότητες της Εύβοιας
ART - ΝΕΑ
Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τους κατοίκους και τις αρχαιότητες
Στο νότιο τμήμα της Εύβοιας επιχειρείται η εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων, χωρίς να έχει προηγηθεί η στοιχειώδης μέριμνα για το περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τις τοπικές κοινωνίες.
Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τους κατοίκους και τις αρχαιότητες
ART - ΝΕΑ
«Ο πρωθυπουργός εργάζεται και συνομιλεί...»
Η πρώτη επιβεβαίωση ότι τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης γύρω από το ζήτημα των Γλυπτών κινεί ο Κυρ. Μητσοτάκης ήρθε χθες διά του κυβερνητικού εκπροσώπου.
«Ο πρωθυπουργός εργάζεται και συνομιλεί...»
ART - ΝΕΑ
Το ΥΠΠΟ δεν προσκάλεσε τους καθ’ ύλην αρμόδιους
Την έναρξη των εργασιών του διεθνούς Συνεδρίου «Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times. Enhancing Resilience and Sustainability» κήρυξε χθες στους Δελφούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ΥΠΠΟ δεν προσκάλεσε τους καθ’ ύλην αρμόδιους
ART - ΝΕΑ
Ο «επαναπατρισμός» που έγινε... «γυρισμός» και τα εγκαίνια για λίγους κι εκλεκτούς
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αντιδράσεις ενάντια στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας με αφορμή τη μυστικοπαθή τελετή για την έκθεση των αρχαιοτήτων Στερν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Ο «επαναπατρισμός» που έγινε... «γυρισμός» και τα εγκαίνια για λίγους κι εκλεκτούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας