• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.2°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.6°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 13.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 15.4°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.4°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  3 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  3 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  3 BF
  54%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.1°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  82%
https://www.facebook.com/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%95%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%

Ανοιχτή επιστολή για τον αποκλεισμό του έργου της ψηφιακής βάσης για τη βλάχικη γλώσσα από επιχορήγηση

 • A-
 • A+

Ανοιχτή επιστολή, προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από τον Βασίλη Νιτσιάκο, πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. Ρωτά τους λόγους γιατί αποσύρθηκε ήδη εγκεκριμένη επιχορήγηση για τη δημιουργία Ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων.

Το θέμα ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου σημειώνεται ότι δημιουργούνται ερωτήματα γύρω από την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι αρχικά η επιχορήγηση αφορούσε ένα έργο που είχε εγκριθεί αρχικά μετ' επαίνων.

Ο Βασίλης Νιτσιάκος σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του:

«Κυρία Υπουργέ, οι σκέψεις που μας ζώνουν από τη στιγμή που λάβαμε το προσβλητικό για εμάς ηλεκτρονικό μήνυμα είναι εφιαλτικές για τη δημοκρατία. Απομένει σε εσάς να επανορθώσετε το διοικητικό αυτό ατόπημα, να αλλάξετε αυθαίρετα μια τεκμηριωμένη από ειδικούς ακαδημαϊκούς και στελέχη του Υπουργείου απόφασή σας».

Ανοιχτή επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων.

Κυρία Υπουργέ, με δική σας απόφαση υπ' αρ.: 332213/13-7-2021 εγκρίθηκε πρόταση της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων με τίτλο «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων». Αντιγράφω την υπογεγραμμένη από εσάς την ίδια το σχετικό απόσπασμα της Υπουργικής Απόφασης:

"102. Η Πρόταση με τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΩΝ» του φορέα Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμού Βλάχων (ΑΜ 31454) να ενισχυθεί οικονομικά με ποσό 19.400,00 € (ποσό που ζητήθηκε: 19.400,00 €) διότι: α) συμβάλλει με τρόπο συστηματικό στην ανάδειξη του πλουραλιστικού χαρακτήρα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα από την ανάδειξη των προφορικών παραδόσεων των Ελλήνων Βλάχων, β) αναδεικνύει μια συμμετοχική αντίληψη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, γ) υποστηρίζεται από ομάδα ειδικών επιστημόνων."

Κυρία Υπουργέ, με έκπληξη και θλίψη ταυτόχρονα, έλαβα προωθημένο ηλεκτρονικό μήνυμα από μέλος της επιστημονικής ομάδας, με το οποίο τον ενημερώνετε ότι η πρόταση αυτή δεν χρηματοδοτείται τελικά, επισυνάπτοντας νέα Υπουργική Απόφαση (ορθή επανάληψη)! Αντιγράφω:

«Σας διαβιβάζουμε την ορθή επανάληψη (ημ. 20-9-2021) της Υπουργικής Απόφασης υπ' αρ.: 332212/13-7-2021, σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνεται η επιχορήγηση της δράσης με τίτλο: "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΩΝ", την οποία είχε υποβάλει ο φορέας που εκπροσωπείτε στο πλαίσιο της "Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Επιχορήγηση ή/και Παροχή Αιγίδας σε Δράσεις για τη Μελέτη, Διαφύλαξη και Ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς"».

Κυρία Υπουργέ, βρίσκομαι στην πολύ δυσάρεστη θέση να σας πω με τον προσήκοντα σεβασμό στον θεσμικό σας ρόλο ότι η ενέργεια αυτή εγείρει πλείστα όσα ερωτήματα ηθικού, νομικού, διοικητικού, πολιτικού χαρακτήρα, αλλά πάνω από όλα, προσβάλλει την προσωπική τιμή και αξιοπρέπεια πλειάδας διακεκριμένων ειδικών επιστημόνων μελών του Φορέα που εκπροσωπούμε. Το τελικό ερώτημα είναι απλό και απαιτεί δημόσια απάντηση από εσάς την ίδια. Τι συνέβη και με αυτόν τον διοικητικά πρωτοφανή τρόπο αλλάξατε χωρίς καμία αιτιολόγηση την προηγούμενη τεκμηριωμένη απόφασή σας;

Κυρία Υπουργέ, οι σκέψεις που μας ζώνουν από τη στιγμή που λάβαμε το προσβλητικό για εμάς ηλεκτρονικό μήνυμα είναι εφιαλτικές για τη δημοκρατία. Απομένει σε εσάς να επανορθώσετε το διοικητικό αυτό ατόπημα, να αλλάξετε αυθαίρετα μια τεκμηριωμένη από ειδικούς ακαδημαϊκούς και στελέχη του Υπουργείου απόφασή σας.

Κυρία Υπουργέ, ως Φορέας επιφυλασσόμεθα για την ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας σε νομικό, διοικητικό και πολιτικό επίπεδο όχι μόνο στο εθνικό αλλά και στο διεθνές πλαίσιο. Στο μεταξύ ελπίζουμε να αντιληφθείτε τις διαστάσεις του γεγονότος και να αποσύρετε τη νέα ανεξήγητη, για εμάς τουλάχιστον, απόφασή σας.

Με τιμή,
Βασίλης Νιτσιάκος

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ο θεσμός που «ζωντάνεψε» τους αρχαιολογικούς χώρους
Ενημέρωση για την πορεία του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» από τους Λίνα Μενδώνη και Γιώργο Κουμεντάκη, καθώς και τα απολογιστικά στοιχεία για το 2021.
Ο θεσμός που «ζωντάνεψε» τους αρχαιολογικούς χώρους
ART - ΝΕΑ
Εσπευσε με υπουργική απόφαση για τα έργα στην Ακρόπολη
Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να εγκρίνει πρόταση της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης στο μνημείο, πριν τα μέλη του ΚΑΣ κληθούν να...
Εσπευσε με υπουργική απόφαση για τα έργα στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
Η «πάντα άξια» υπουργός Πολιτισμού
Η κ. Μενδώνη μαζί με την επικοινωνιακή σύμβουλό της Αννα Παναγιωταρέα παραβρέθηκαν στη βάφτιση του γιου του κατηγορουμένου για επτά κακουργήματα, πρώην προέδρου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ,...
Η «πάντα άξια» υπουργός Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Ο Διαματάρης επανέρχεται δριμύτερος
Τους δικούς της ανθρώπους τοποθετεί σε σημαντικές θέσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακόμα κι εκείνους που αναγκάστηκε να αποβάλει, όπως τον πρώην υπ. Εξωτερικών με το ανύπαρκτο μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο...
Ο Διαματάρης επανέρχεται δριμύτερος
ART - ΝΕΑ
Αμετακίνητη στο ΥΠΠΟ η Λίνα Μενδώνη
Δεν πρόκειται απλά για επιβράβευση της πολιτικής της, αλλά για πρόσωπο που εφαρμόζει πιστά μια πολιτική για τον πολιτισμό που δεν αποφασίζεται στο κτίριο του ΥΠΠΟ στην οδό Μπουμπουλίνας, αλλά στο Μαξίμου.
Αμετακίνητη στο ΥΠΠΟ η Λίνα Μενδώνη
ART - ΝΕΑ
Στόχος να πληρωθούν στις 13 Σεπτεμβρίου...
Παρά τη μεγάλη αργοπορία, το υπουργείο Πολιτισμού δεν καταφέρνει να καταβάλει και τη μισθοδοσία του Αυγούστου. Για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις προειδοποιεί ο Σύλλογος Σπουδαστών...
Στόχος να πληρωθούν στις 13 Σεπτεμβρίου...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας