• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.3°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.0°C / 19.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.0°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.3°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.3°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  85%
https://www.facebook.com/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%95%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%

Ανοιχτή επιστολή για τον αποκλεισμό του έργου της ψηφιακής βάσης για τη βλάχικη γλώσσα από επιχορήγηση

 • A-
 • A+

Ανοιχτή επιστολή, προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από τον Βασίλη Νιτσιάκο, πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. Ρωτά τους λόγους γιατί αποσύρθηκε ήδη εγκεκριμένη επιχορήγηση για τη δημιουργία Ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων.

Το θέμα ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου σημειώνεται ότι δημιουργούνται ερωτήματα γύρω από την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι αρχικά η επιχορήγηση αφορούσε ένα έργο που είχε εγκριθεί αρχικά μετ' επαίνων.

Ο Βασίλης Νιτσιάκος σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του:

«Κυρία Υπουργέ, οι σκέψεις που μας ζώνουν από τη στιγμή που λάβαμε το προσβλητικό για εμάς ηλεκτρονικό μήνυμα είναι εφιαλτικές για τη δημοκρατία. Απομένει σε εσάς να επανορθώσετε το διοικητικό αυτό ατόπημα, να αλλάξετε αυθαίρετα μια τεκμηριωμένη από ειδικούς ακαδημαϊκούς και στελέχη του Υπουργείου απόφασή σας».

Ανοιχτή επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων.

Κυρία Υπουργέ, με δική σας απόφαση υπ' αρ.: 332213/13-7-2021 εγκρίθηκε πρόταση της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων με τίτλο «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων». Αντιγράφω την υπογεγραμμένη από εσάς την ίδια το σχετικό απόσπασμα της Υπουργικής Απόφασης:

"102. Η Πρόταση με τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΩΝ» του φορέα Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμού Βλάχων (ΑΜ 31454) να ενισχυθεί οικονομικά με ποσό 19.400,00 € (ποσό που ζητήθηκε: 19.400,00 €) διότι: α) συμβάλλει με τρόπο συστηματικό στην ανάδειξη του πλουραλιστικού χαρακτήρα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα από την ανάδειξη των προφορικών παραδόσεων των Ελλήνων Βλάχων, β) αναδεικνύει μια συμμετοχική αντίληψη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, γ) υποστηρίζεται από ομάδα ειδικών επιστημόνων."

Κυρία Υπουργέ, με έκπληξη και θλίψη ταυτόχρονα, έλαβα προωθημένο ηλεκτρονικό μήνυμα από μέλος της επιστημονικής ομάδας, με το οποίο τον ενημερώνετε ότι η πρόταση αυτή δεν χρηματοδοτείται τελικά, επισυνάπτοντας νέα Υπουργική Απόφαση (ορθή επανάληψη)! Αντιγράφω:

«Σας διαβιβάζουμε την ορθή επανάληψη (ημ. 20-9-2021) της Υπουργικής Απόφασης υπ' αρ.: 332212/13-7-2021, σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνεται η επιχορήγηση της δράσης με τίτλο: "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΩΝ", την οποία είχε υποβάλει ο φορέας που εκπροσωπείτε στο πλαίσιο της "Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Επιχορήγηση ή/και Παροχή Αιγίδας σε Δράσεις για τη Μελέτη, Διαφύλαξη και Ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς"».

Κυρία Υπουργέ, βρίσκομαι στην πολύ δυσάρεστη θέση να σας πω με τον προσήκοντα σεβασμό στον θεσμικό σας ρόλο ότι η ενέργεια αυτή εγείρει πλείστα όσα ερωτήματα ηθικού, νομικού, διοικητικού, πολιτικού χαρακτήρα, αλλά πάνω από όλα, προσβάλλει την προσωπική τιμή και αξιοπρέπεια πλειάδας διακεκριμένων ειδικών επιστημόνων μελών του Φορέα που εκπροσωπούμε. Το τελικό ερώτημα είναι απλό και απαιτεί δημόσια απάντηση από εσάς την ίδια. Τι συνέβη και με αυτόν τον διοικητικά πρωτοφανή τρόπο αλλάξατε χωρίς καμία αιτιολόγηση την προηγούμενη τεκμηριωμένη απόφασή σας;

Κυρία Υπουργέ, οι σκέψεις που μας ζώνουν από τη στιγμή που λάβαμε το προσβλητικό για εμάς ηλεκτρονικό μήνυμα είναι εφιαλτικές για τη δημοκρατία. Απομένει σε εσάς να επανορθώσετε το διοικητικό αυτό ατόπημα, να αλλάξετε αυθαίρετα μια τεκμηριωμένη από ειδικούς ακαδημαϊκούς και στελέχη του Υπουργείου απόφασή σας.

Κυρία Υπουργέ, ως Φορέας επιφυλασσόμεθα για την ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας σε νομικό, διοικητικό και πολιτικό επίπεδο όχι μόνο στο εθνικό αλλά και στο διεθνές πλαίσιο. Στο μεταξύ ελπίζουμε να αντιληφθείτε τις διαστάσεις του γεγονότος και να αποσύρετε τη νέα ανεξήγητη, για εμάς τουλάχιστον, απόφασή σας.

Με τιμή,
Βασίλης Νιτσιάκος

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
ΣΕΗ: Αφερέγγυοι Μενδώνη - Γιατρομανωλάκη, προσβάλλουν τη νοημοσύνη του πολίτη
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: Η Λίνα Μενδώνη και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης νομιμοποίησαν την απόφαση για την απελευθέρωση ενός καταδικασμένου για βιασμούς ανηλίκων με την αποχώρησή τους από την παράσταση όπου...
ΣΕΗ: Αφερέγγυοι Μενδώνη - Γιατρομανωλάκη, προσβάλλουν τη νοημοσύνη του πολίτη
ART - ΝΕΑ
Η τέχνη, η μνήμη και η ιστορική εμπειρία της προσφυγιάς
Περισσότερες από 70 νέες παραγωγές και 2.200 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό συμπράττουν για φέτος στον θεσμό «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» με κεντρικό θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η τέχνη, η μνήμη και η ιστορική εμπειρία της προσφυγιάς
ART - ΝΕΑ
Ενα ανάποδο «φωτόσπαθο» στην Ακρόπολη!
Η ιδιαίτερα φωτεινή δέσμη στον βράχο της Ακρόπολης δεν ανήκει στις, γνωστές ώς εδώ, νέες φωτιστικές παρεμβάσεις της Ελευθερίας Ντεκώ και είναι σαφώς φωτεινότερη από το φως που εκπέμπει ακόμη και ο Παρθενώνας.
Ενα ανάποδο «φωτόσπαθο» στην Ακρόπολη!
ART - ΝΕΑ
«Οχι» στην παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Την άμεση απόσυρση της παραγράφου από την τροπολογία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων...
«Οχι» στην παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας