• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 15.2°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 12.1°C
  0 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 16.2°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 7.0°C
  0 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.1°C / 11.3°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 6.2°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.5°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.1°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 9.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.3°C
  1 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 15.4°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.8°C / 12.1°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 12.2°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  73%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ απαντά στην «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Επιστολή-απάντηση για το χθεσινό μας δημοσίευμα λάβαμε από το Ελληνικό Φεστιβάλ. «Τι συμβαίνει αλήθεια στο Ελληνικό Φεστιβάλ;» ρωτούσαμε στο ρεπορτάζ. Ιδού λοιπόν τι μας γράφει το Ελληνικό Φεστιβάλ και ακολουθεί η απάντησή μας. 


Αγαπητέ κύριε Κανελλόπουλε,

Με έκπληξη διαβάσαμε την χθεσινή ανάρτησή σας στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών. Επιτρέψτε μας να θεωρούμε ανακριβή τα όσα αναφέρονται και προς αποκατάσταση της αλήθειας θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα:

1. Δεν υφίσταται καμία απολύτως αποχώρηση εργαζομένου από το Φεστιβάλ σχετιζόμενη με θέματα συμπεριφοράς κανενός εκ των μελών της Διοίκησης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αποχωρήσεις εργαζομένων είναι συχνό φαινόμενο σε φορείς που λόγω των σκοπών και λειτουργιών τους απασχολούν ως επί το πλείστον εργαζόμενους για ορισμένο χρονικό διάστημα. Στο Φεστιβάλ οι περισσότεροι εκ των συνεργατών μας - είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε με πρόσληψη - εντάσσονται στο δυναμικό του Φεστιβάλ για το απαραίτητο για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος χρονικό διάστημα. Οι συνεργάτες αυτοί απασχολούνται σε διάφορα τμήματα του φορέα μας. Το καθεστώς αυτό είναι το ίδιο εδώ και δεκαετίες και γνωστό σε όλους. Επίσης είναι δυστυχώς συχνό - αλλά όχι νέο - το φαινόμενο ξαφνικής μεταπήδησης συνεργατών του Φεστιβάλ σε θέσεις του ιδιωτικού τομέα, μετά από μια δελεαστική οικονομική προσφορά. 

2. Η αναφορά σας σε περικοπή μισθών επτά (7) εργαζομένων είναι εσφαλμένη καθώς δεν πρόκειται για εργαζόμενους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας (πρόσληψη), οι οποίοι αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, αλλά για εποχικούς συνεργάτες – ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αμείβονται με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών. Σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται περιπτώσεις μείωσης μισθών, όπως ανακριβώς αναφέρεται στο δημοσίευμά σας, ούτε περικοπές σε αμοιβές. Αντιθέτως, η Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ δεν αποδέχθηκε το αίτημα για υπέρμετρη αύξηση της αμοιβής τους για την περίοδο του φθινοπώρου σε σύγκριση με τις αμοιβές που ελάμβαναν για την περίοδο του καλοκαιριού κατά την οποία οι εν λόγω συνεργάτες απασχολήθηκαν. Οι αυξήσεις που ζητήθηκαν για την περίοδο του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου (2 μήνες), έφθαναν το 25% - 50% σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση με τις απολαβές τους για τους αντίστοιχους μήνες του καλοκαιριού. Επισημαίνεται ότι οι αμοιβές τους ήταν ήδη υψηλές - πολύ ανώτερες από τον μισθό ενός υπαλλήλου του δημοσίου φορέα. Η πλειονότητα των τεχνικών του Φεστιβάλ εργάζεται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και λαμβάνουν πολύ χαμηλότερους μηνιαίους μισθούς, όπως ορίζει το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου (ν.4354/2015).

3. Επιπλέον είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να παρέχει καλές συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, αλλά ως φορέας Γενικής Κυβέρνησης που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και δεσμεύεται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, καθώς και τους πεπερασμένους οικονομικούς πόρους από τη δημόσια χρηματοδότηση, δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί απολαβές που ενδεχομένως λαμβάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες / τεχνικοί στον ιδιωτικό τομέα.

Σας ζητούμε να αποκαταστήσετε την αλήθεια και να διορθώσετε κάθε ανακρίβεια και δυσφημιστικό σχόλιο που υπάρχει στο άρθρο σας.

Απάντηση

Για τις περικοπές στους μισθούς δεν χρειάζεται να απαντά σε εμάς το Ελληνικό Φεστιβάλ, ας απαντήσει στο «Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα-Ακρόαμα» που έκανε τη σχετική καταγγελία εδώ και 7 ημέρες χωρίς την παραμικρή αντίδραση (από το Ελληνικό Φεστιβάλ). Το Σωματείο είναι άλλωστε που λέει ότι το Φεστιβάλ έδρασε «σαν τον κλέφτη», δεν το λέμε εμείς.

Όσο για την κ. Ευαγγελάτου, θα επανέλθουμε όταν ολοκληρώσουμε το μέτρημα των εργαζομένων που βρέθηκαν εκτός γραφείου της. Το Φεστιβάλ διαβεβαιώνει πως καμία αποχώρηση εργαζομένου δεν σχετίζεται με θέματα συμπεριφοράς κανενός εκ των μελών της Διοίκησης, οκ, αλλά εμείς, όπως είπαμε, ακόμα μετράμε αποχωρήσαντες. Είναι και πολλοί, βλέπετε. Μπερδεύτηκα τώρα, πρέπει να αρχίσω από την αρχή. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Το συλλεκτικό δώρο της «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»
Συλλεκτικής αξίας το δώρο της «Εφημερίδας των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» για τους αναγνώστες της. Πρόκειται για ανατυπωμένο τεύχος του περιοδικού «Μετρονόμος» που ήταν αφιερωμένο στον Μάνο Ελευθερίου και...
Το συλλεκτικό δώρο της «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»
ART - ΝΕΑ
Το μουσικό φεστιβάλ της ΕΡΤ
To ξεκίνησαν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση σαν μια γιορτή για την επανέναρξη της ΕΡΤ μετά το ασύλληπτο χουντο-«μαύρο» των Σαμαρά-Βενιζέλου. Καλοκαιρινές συναυλίες με τον τίτλο «SummERTime», καλοκαιρινές συναυλίες...
Το μουσικό φεστιβάλ της ΕΡΤ
ΣΙΝΕΜΑ
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε ταινία
Το κάπως πρωτότυπο και σύνθετο ντοκιμαντέρ «ΜΕΤΑ - στοιχεία για το 2017» θα παρουσιαστεί στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο, στην Αίθουσα Φρίντα Λιάππα, Αποθήκη Δ, Λιμάνι. Μέσα...
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε ταινία
ART - ΝΕΑ
Καταδίκη Λούκου στη... Γαλλία
Καθώς φαίνεται, ο Γιώργος Λούκος, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, δεν έχει μόνο στην Ελλάδα δικαστικές εκκρεμότητες αλλά και αλλού, στη Γαλλία. Δημοσίευε σχετικό ρεπορτάζ και η «Nouvel...
Καταδίκη Λούκου στη... Γαλλία
ART - ΝΕΑ
Ολα σε θυμίζουν...
Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου και 35 από τον θάνατό του. Τιμώντας στην «Εφ.Συν.» τη μνήμη του προσφέρουμε στους αναγνώστες μας το cd «Τίποτα δεν πάει χαμένο». Προδημοσιεύουμε...
Ολα σε θυμίζουν...
ART - ΝΕΑ
Ο μουσικός Αύγουστος... σαλπάρει
Τα φεστιβάλ στα νησιά αλλά και στην επαρχία γενικότερα, μέσα στο καλοκαίρι, αποτελούν μια εξαιρετική αφορμή για επιλογή προορισμού για διακοπές. Ειδικά για τον Αύγουστο - καλό μήνα επί τη ευκαιρία. Βρίσκεις...
Ο μουσικός Αύγουστος... σαλπάρει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας