• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.0°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 16.6°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.2°C / 20.0°C
  5 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 17.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 15.9°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 19.6°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 22.1°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.7°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.7°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  0 BF
  45%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 23.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.2°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.4°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  53%

Από παλαιότερη κινητοποίηση διαμαρτυρίας στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σιωπηρή διαμαρτυρία για τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων

 • A-
 • A+
Η Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων Σαλαμίνας καλεί το ερχόμενο Σάββατο (25/9/21 στις 17.00) σε σιωπηρή στάση διαμαρτυρίας στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.

Τον δικό τους φόρο τιμής στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων αποτίουν οι κάτοικοι και οι φορείς που συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη διάσωση του πολιτιστικού περιβάλλοντος και εναντιώνονται στην ανεξέλεγκτη δράση των ναυπηγείων και των ρυπογόνων μονάδων, μετά και τη σκανδαλώδη νέα άδεια που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για διαλυτήριο πλοίων μια ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Η Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων Σαλαμίνας καλεί το ερχόμενο Σάββατο (25/9/21 στις 17.00) σε σιωπηρή στάση διαμαρτυρίας στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, καθώς την ίδια μέρα ο Δήμος Σαλαμίνας (στις 18.00) διοργανώνει τελετή κατάθεσης στεφάνων. «Εμείς δεν γιορτάζουμε, διαμαρτυρόμαστε» γράφουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν. «ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι εγκρίθηκε διαλυτήριο πλοίων δίπλα ακριβώς στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι ο Δήμαρχος συναίνεσε στην παραμονή των ναυπηγείων μέχρι το 2052, στην κατασκευή νέων ναυπηγείων στην Ψυττάλεια και νέων πλωτών εγκαταστάσεων του ΟΛΠ στη νότια Κυνόσουρα. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι ο ΟΛΠ κατέχει και εκμεταλλεύεται εκτάσεις της Σαλαμίνας που δεν του ανήκουν, εγκρίνει λιμενικά έργα και εισπράττει μισθώματα από ναυπηγεία που δεν δικαιούται.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ την απαξίωση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη συσσώρευση επικίνδυνων σαπιοκάραβων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, τη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε στεριά, αέρα και θάλασσα. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τη σιωπηρή συμφωνία της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδωνη για το διαλυτήριο πλοίων, την αναφορά της στο “λεγόμενο” Τύμβο των Σαλαμινομάχων και την παντελή αδιαφορία των Δημοτικών Αρχόντων για την παρανομία που ζει και βασιλεύει στους αρχαιολογικούς χώρους» αναφέρει η ανακοίνωση, που καλεί σε συμπαράσταση πολίτες και φορείς.

Για το ζήτημα έχουν υπάρξει πλείστες κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα, ενώ στα μέσα Ιουλίου κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της λειτουργίας ναυπηγείου-διαλυτηρίου πλοίων στην Κυνόσουρα, μια ανάσα από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.

Η απόφαση μάλιστα εκδόθηκε κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και του αρχαιολογικού νόμου που προβλέπει ρητή έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού μετά από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οπως έγραφαν οι προσφεύγοντας στο ΣτΕ, «παραβιάστηκε ουσιώδης τύπος της προβλεπόμενης διοικητικής διαδικασίας, καθώς το ΥΠΕΝ ενήργησε αυθαίρετα, χωρίς προηγούμενη εγκριτική απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και χωρίς την απαιτούμενη διατύπωση γνώμης του ΚΑΣ, αλλά ούτε καν του δικού του συμβουλίου, του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ)».

Την ακύρωση της απόφασης ζήτησαν η «Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας» (που εκπροσωπείται από κατοίκους του νησιού) μαζί με τη Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, τη Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγο και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. της Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννη Ραγκούση και Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Επίσημοι εορτασμοί και μια σιωπηλή διαμαρτυρία...
Πολίτες και φορείς της Σαλαμίνας διαμαρτυρήθηκαν στα πλαίσια των εκδηλώσεων των «Σαλαμινίων 21» για τη σκανδαλώδη νέα άδεια που παραχωρήθηκε για διαλυτήριο πλοίων μια ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο.
Επίσημοι εορτασμοί και μια σιωπηλή διαμαρτυρία...
ART - ΝΕΑ
Ναυπηγείο-διαλυτήριο πλοίων στον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας
Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την άδεια του ναυπηγείου-διαλυτηρίου πλοίων στον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας, μια ανάσα από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, με την οποία εγκρίνει το...
Ναυπηγείο-διαλυτήριο πλοίων στον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας
ART - ΝΕΑ
Ενα χρόνο μετά την πυρκαγιά...
Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την καταστροφική πυρκαγιά στις Μυκήνες με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων να αναφέρεται σε ρευματοκλοπή ως αιτία.
Ενα χρόνο μετά την πυρκαγιά...
ART - ΝΕΑ
Απλήρωτοι συμβασιούχοι σε όλη την επικράτεια
Οι αρχαιολογικοί χώροι έμειναν ανοιχτοί για την πανσέληνο του Αυγούστου επειδή τους φύλαξαν και τους φρόντισαν οι συμβασιούχοι οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται απλήρωτοι.
Απλήρωτοι συμβασιούχοι σε όλη την επικράτεια
ART - ΝΕΑ
Μετά τον «μυστικό» δείπνο, το εμφανές, εντυπωσιακό, αρχαιολογικό έργο
Με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η ανασκαφική έρευνα αυτής της περιόδου (2/6-2/7/2021) μαζί με τις αναστηλωτικές εργασίες στον ναό και το εστιατόριο του Ιερού του Απόλλωνα.
Μετά τον «μυστικό» δείπνο, το εμφανές, εντυπωσιακό, αρχαιολογικό έργο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας