• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.3°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.3°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.7°C / 8.7°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.1°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.9°C
  0 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.6°C
  3 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 10.1°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.7°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 9.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.8°C / 11.0°C
  1 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.5°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.3°C / 8.3°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.4°C / 9.4°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  82%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΙΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια διαφορετική «ανασκαφή» στην Ελευσίνα

 • A-
 • A+
Ο διεθνής καλλιτέχνης δημιούργησε την εικαστική εγκατάσταση «Πίσω από το θέατρο» στο Παλαιό Ελαιουργείο με έργα από μάρμαρο, φυσικά ενταγμένα στο περιβάλλον. Κι όπως επισημαίνει, «προσπαθώ το ασήμαντο να γίνεται σημαντικό κι αυτό που βλέπεις να μην είναι αυτό που νομίζεις ότι βλέπεις».

H πόλη της Ελευσίνας και η ιστορία της, ο αρχαιολογικός χώρος και τα μυστήριά του, οι παλιές βιομηχανίες και oι εργάτες... Μια διετής έρευνα του εικαστικού Ανδρέα Λόλη στην Ελευσίνα ήρθε και έδεσε με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023 και το Φεστιβάλ των Αισχυλείων.

Ο χώρος πίσω από το θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου, «ένας χώρος αθώος», όπως τον χαρακτηρίζει, καθώς δεν έχει δουλευτεί πολύ και δεν έχει περιορισμούς», αποτέλεσε το σκηνικό «για μία από τις πιο σημαντικές επεμβάσεις που έχω κάνει σε ανοιχτούς χώρους».

Μέχρι τις 21 Οκτωβρίου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να εισέλθει «Πίσω από το θέατρο», σε μια γλυπτική εγκατάσταση, «ήπια και δυναμική», μια ιδιόμορφη «ανασκαφή», να ανακαλύψει τα έργα του από μάρμαρο, αλλά τόσο φυσικά και ενταγμένα στο περιβάλλον, να επεξεργαστεί, να σκεφτεί και να προβληματιστεί. Να εισπράξει την ενέργεια του τοπίου. Μια σύντομη, προσεκτικά σχεδιασμένη διαδρομή οδηγεί σε επτά επεισόδια ή «σκηνικά», το βασικό γνώρισμα των οποίων είναι η ανθρώπινη απουσία. «Δεν θα υπάρχουν ταμπέλες, απλώς ο επισκέπτης θα περιηγείται στους διαδρόμους που έχω ανοίξει. Αυτή η δουλειά σε εξέλιξη έχει τη λογική ενός αρχαιολογικού καννάβου, είναι μια προσωρινή ανασκαφή», όπως μας λέει, «γιατί θα δείτε τα γλυπτά γάντια στην είσοδο και στην έξοδο τα οποία αποτελούν τα ευρήματα του τότε και του τώρα, κοινωνικά κατάλοιπα. Υπάρχουν οι παλέτες που περικλείουν μια ανασκαφή, ένα σεντόνι που καλύπτει ένα μυστήριο, μια στέγη που υποδηλώνει προσωρινή διαμονή, μια καρέκλα με ένα μπλουζάκι, μέρος αυτής της διαμονής, ένα ελενίτ που έχει να κάνει με την καταγραφή του χρόνου...».

«Η δουλειά μου έχει σχέση με την επαφή, η όλη εμπειρία να γίνεται βιωματική. Προσπαθώ τα έργα μου να τα βρω στον χώρο και όχι να τα βάλω στον χώρο, το ασήμαντο να γίνεται σημαντικό κι αυτό που βλέπεις να μην είναι αυτό που νομίζεις ότι βλέπεις», επισημαίνει.

Η εγκατάσταση «Πίσω από το θέατρο» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ανδρέα Λόλη με τον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη και τον επιμελητή Χριστόφορο Μαρίνο, οι οποίοι διαχειρίστηκαν τη συγκεκριμένη in situ εγκατάσταση ως μια ανεπανάληπτη σκηνογραφική εμπειρία.

«Η ανασκαφή που προτείνει ο Λόλης μοιάζει παγωμένη στον χρόνο: δεν γνωρίζουμε πότε ξεκίνησε και πότε θα τελειώσει. Είναι ένας ύμνος στην υλικότητα, όπου το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον ενός τόπου γίνονται ένα», σημειώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΙΑΣ

«Λειτουργώντας σαν ανιχνευτής κατωφλιών, ο Λόλης επεμβαίνει διακριτικά στα υπάρχοντα χαλάσματα και στο φυσικό τοπίο. Δημιουργεί ένα γλυπτικό περιβάλλον που τονίζει την ανεπιτήδευτη θεατρική πλευρά της καθημερινότητας και αναδεικνύει τις σωματικές αισθήσεις. Οι σιωπηλές επεμβάσεις του αλληλεπιδρούν με τη μυρωδιά της θάλασσας και των φυτών, τους ήχους των πουλιών, των διερχόμενων αυτοκινήτων και του γειτονικού εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου», συνεχίζει ο επιμελητής και καταλήγει: «Θαυμάζοντας τη γλυπτική ανασκαφή του Λόλη από ψηλά, από το τελευταίο διάζωμα του θεάτρου, η θέα που ανοίγεται μπροστά σου είναι αποκαλυπτική: φανερώνει ένα δεύτερο θέατρο, όπου παίζεται ένα έργο χωρίς ηθοποιούς, με βασικό πρωταγωνιστή το μυστηριακό τοπίο της Ελευσίνας».

Γεννημένος στο Αργυρόκαστρο το 1970, ο Ανδρέας Λόλης σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με υποτροφία του ΙΚΥ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία, ενώ το 2010 ήταν προσκεκλημένος στην κεντρική έκθεση της Μπιενάλε Βενετίας. Με έδρα την Αθήνα, διαρκώς μετακινείται για τις εκθέσεις του σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ, Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ τώρα ετοιμάζεται να δείξει νέα έργα του στην γκαλερί The Breeder στην Αθήνα και στο Armory της Νέας Υόρκης.

Ενας δημιουργός που ανήκει στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα, ενδιαφέρεται για την άποψη των ειδικών αλλά και του κόσμου. Ωστόσο, «δεν μπορώ να σταθώ στο πρώτο “ουάου” που θα πουν στην πρώτη ανάγνωση, με ενδιαφέρει η δεύτερη ανάγνωση των έργων μου, να προβληματιστεί ο επισκέπτης και ίσως να βρει κάποια διδάγματα», τονίζει.

Για τον ίδιο η περίοδος της πανδημίας «ήταν μια δύσκολη υπόθεση, όπως για όλους, λειτούργησε όμως και θετικά γιατί με έκανε να αναθεωρήσω κάποια πράγματα, να λειτουργήσω διαφορετικά, εποικοδομητικά. Τα έργα που θα δείτε είναι απόρροια της καραντίνας».

Οσο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, φύσει αισιόδοξος πιστεύει ακράδαντα ότι θα τα καταφέρει, «βλέπω πως οργανώνονται όλοι και προχωρούν τα πράγματα», λέει. Αλλωστε και για την έκθεσή του θα έρθουν από το εξωτερικό άνθρωποι της τέχνης και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ελευσίνα, τους χώρους και τους ανθρώπους της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Και ψηφιακή και «παραδοσιακή»
Διπλή επιστροφή κάνει η Art Athina, η δημοφιλής φουάρ των γκαλερί, υβριδική φέτος και προσαρμοσμένη στην εποχή Covid καθώς συνδυάζει τον ψηφιακό κόσμο με την πραγματικότητα.
Και ψηφιακή και «παραδοσιακή»
ART - ΝΕΑ
Το «θαύμα» μέσα στο ανθρώπινο σώμα
Η συναρπαστική έκθεση «Body Worlds» που πρωτοεμφανίστηκε στο Τόκιο το 1995 έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 140 πόλεις σε Αμερική, Αφρική, Ασία, Ευρώπη.
Το «θαύμα» μέσα στο ανθρώπινο σώμα
ART - ΝΕΑ
Τα εγκαίνια μιας «Εκλειψης» που ονειρεύεται το φως
Με ουρές υπομονετικών φιλότεχνων και χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους της πόλης, της διοργάνωσης και των χορηγών, άνοιξαν τις πόρτες τους τα τρία εμβληματικά κτίρια που φιλοξενούν εκθέσεις.
Τα εγκαίνια μιας «Εκλειψης» που ονειρεύεται το φως
ART - ΝΕΑ
Μπήκαμε πρώτοι και να τι είδαμε...
«Εκλειψη» είναι ο τίτλος για την 7η Μπιενάλε της Αθήνας που ξεκινάει στις 24 Σεπτεμβρίου μετατρέποντας σε λειτουργικούς εκθεσιακούς χώρους κτίρια του κέντρου που θυμίζουν εργοτάξιο.
Μπήκαμε πρώτοι και να τι είδαμε...
ART - ΝΕΑ
Το πορτρέτο της Αθήνας που διαρκώς αλλάζει
Καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές και εθνικότητες που ζουν στην πρωτεύουσα αποτυπώνουν με διαφορετικά μέσα την ασίγαστη ενέργεια και τις μεταμορφώσεις της.
Το πορτρέτο της Αθήνας που διαρκώς αλλάζει
ART - ΝΕΑ
Με Μάρω Δούκα και αφιέρωμα στο προσφυγικό
Η χώρα μας δίνει δυναμικά το «παρών» στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, όπου θα παρουσιαστούν 1.000 τίτλοι βιβλίων από 40 και πλέον εκδότες. Θα υπάρχει αφιέρωμα στους «δρόμους επιβίωσης» των προσφύγων, ενώ...
Με Μάρω Δούκα και αφιέρωμα στο προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας