• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 22.4°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.9°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.0°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 20.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.2°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.6°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 23.2°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.4°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.8°C / 20.0°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 23.6°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.3°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.1°C / 20.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απλήρωτοι συμβασιούχοι σε όλη την επικράτεια

 • A-
 • A+
Περίπου 1.500 είναι οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες, νυχτοφύλακες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα που έχουν προσληφθεί για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες σε περίπου πενήντα Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας. Οι μισοί από αυτούς, ίσως και περισσότεροι, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ και ας εργάζονται τρεις, ακόμα και τέσσερις μήνες κάτω από δύσκολες συνθήκες. Το υπουργείο Πολιτισμού απουσιάζει για διακοπές ή δεν βγάζει άχνα για το νέο φιάσκο;

Η πανσέληνος του Αυγούστου φώτισε χθες τους ουρανούς, που γέμισαν στάχτη για πολλές μέρες και νύχτες, και μαζί τις πληγωμένες καρδιές μας. Η έλευσή της γιορτάστηκε και στα 120 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που παρέμειναν ανοιχτά με ελεύθερη είσοδο μέχρι αργά το βράδυ (πολλοί φιλοξένησαν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις) στο πλαίσιο του δημοφιλούς θεσμού που διοργανώνει δεκαετίες το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι χώροι έμειναν ανοιχτοί για τους χιλιάδες επισκέπτες αυτόν τον δύσκολο Αύγουστο, επειδή τους φύλαξαν και τους φρόντισαν οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες, νυχτοφύλακες και υπάλληλοι καθαριότητας οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται απλήρωτοι.

Το θέμα που ανέδειξε πρώτη η «Εφημερίδα των Συντακτών» («Απλήρωτοι έκτακτοι αρχαιοφύλακες... γιατί κάποιοι παραθερίζουν!» 18.8.21) αφορά πολλούς περισσότερους συμβασιούχους από εκείνους που εργάζονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στην οποία εστίασε το ρεπορτάζ μας.

Τις επόμενες ημέρες της δημοσίευσης ακολούθησε μπαράζ ηλεκτρονικών μηνυμάτων τα οποία μας ενημέρωσαν (ευχαριστούμε όλους τους αποστολείς) για τη δυσχερή κατάσταση που έχει εξαπλωθεί για τους 7μηνίτες συμβασιούχους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού ανά την επικράτεια, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται ήδη τέσσερις μήνες αλλά δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.

Επιπλέον δεν τους έχουν καταβληθεί τα εξαιρέσιμα από τον ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠΑ), δηλαδή οι υπερωρίες τους για Κυριακές και αργίες. Σχεδόν 1.500 υπάλληλοι έχουν προσληφθεί σε όλη τη χώρα για να καλύψουν πάγιες ανάγκες στις πενήντα Εφορείες Αρχαιοτήτων, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί παραμένουν απλήρωτοι για όλο το διάστημα.

«Διαχρονικά είμαστε μια προβληματική κατάσταση αφού υπάρχει ένα δαιδαλώδες, γραφειοκρατικό σύστημα, αλλά φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο» είπε στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος των συμβασιούχων, που έχουν πλέον αγανακτήσει με την τακτική του υπουργείου Πολιτισμού.

Σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους κι ας έχουν προσφέρει τις εργασίες τους επί μήνες σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες με φωτιές, καπνούς και υψηλές θερμοκρασίες λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Επιπλέον καταπατείται το αναφαίρετο δικαίωμά κάθε εργαζόμενου στην καταβολή της αμοιβής του.

Φέτος άλλαξε το σύστημα πληρωμών και από περιφερειακό έγινε κεντρικό. Επί του πρακτέου φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον έλεγχο των ενταλμάτων πληρωμών που συγκεντρώνονται απ' όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων στην κεντρική υπηρεσία ελέγχου του υπουργείου Πολιτισμού που θεωρείται υποστελεχωμένη, ενώ σε επίσημη ενημέρωση αναφέρθηκε ότι πολλοί λείπουν με καλοκαιρινή άδεια!

Ετσι έχουν καταβληθεί οι αμοιβές στους συμβασιούχους της Ρόδου, για παράδειγμα, αλλά όχι και στους εργαζόμενους στην Αργολίδα ή στο Ηράκλειο της Κρήτης που υπάρχουν συμβασιούχοι οι οποίοι εργάζονται απλήρωτοι από τον Μάιο.

Οι συμβασιούχοι που βρίσκονται στα μνημεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής ή της Εφορείας Πόλης Αθηνών δεν έχουν πληρωθεί, ανάμεσά τους κι εκείνοι που φυλάνε την Ακρόπολη, σε αντίθεση με τους συμβασιούχους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που έχουν λάβει τις αμοιβές τους όπως ενημερωθήκαμε από τους ίδιους. Ενα αλαλούμ δηλαδή στις πλάτες ανθρώπων που περιμένουν αυτούς τους μήνες για να καλύψουν έναν ολόκληρο χρόνο.

Η υπομονή τους εξαντλήθηκε όταν στις 13 Αυγούστου διαπίστωσαν (την 13η κάθε μήνα καταβάλλονται οι αποδοχές) ότι δεν είχαν καταβληθεί τα ποσά του Ιουνίου (πάγια καθυστέρηση δύο μηνών), οπότε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σπουδαστών και Απόφοιτων ΙΕΚ με ειδικότητα «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» στάλθηκε επιστολή στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχε υπάρξει καμία ενημέρωση ή επικοινωνία μαζί τους από πλευράς υπουργείου.

Οι κινητοποιήσεις

Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να λάβει απαντήσεις από τον κ. Διδασκάλου, γενικό γραμματέα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Οι εργαζόμενοι ζητούν να καταβληθούν άμεσα οι αμοιβές τους και τα εξαιρέσιμα (να μην περιμένουν έως τις 13 Σεπτεμβρίου), αλλιώς επιφυλάσσονται να προχωρήσουν σε γενικευμένες κινητοποιήσεις εκτός από τις κατά τόπους.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Ανατολικής Αττικής, το οποίο βρίσκεται στο πλευρό των συμβασιούχων που εργάζονται εκεί, προκήρυξε χθες απεργία. Παράλληλα το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3.30 μ.μ. Σήμερα εκπρόσωποι των συμβασιούχων θα ενημερώσουν τους υπεύθυνους του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ θα συνεδριάσουν οι συμβασιούχοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών για τη στάση που θα τηρήσουν.

Να σημειώσουμε ότι τα χρήματα της μισθοδοσίας είναι εγκεκριμένα, οπότε θα ζητηθεί η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. «Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι και πόσοι έχουν πληρωθεί. Επιπλέον υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για το σύστημα του υπουργείου Πολιτισμού. Το υπουργείο δρομολόγησε μια διαδικασία η οποία απέτυχε. Κάτι δεν έγινε σωστά» μας είπε εκπρόσωπος των συμβασιούχων.

Ποιος, κυρία υπουργέ Πολιτισμού, θα αναλάβει την ευθύνη για την ταλαιπωρία εκατοντάδων εργαζομένων που μαζί με τις οικογένειές τους μετατρέπονται σε ορισμένες χιλιάδες; Το γνωστοποίησαν, το κατήγγειλαν, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, αλλά το αυτί του υπουργείου Πολιτισμού δεν ιδρώνει.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας, κατέθεσε (18/8/21) σχετική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την οποία υπογράφει και η τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος, Σία Αναγνωστοπούλου. Καλούν την υπουργό ν' απαντήσει για ποιους λόγους οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες παραμένουν απλήρωτοι και πότε θα λυθεί το πρόβλημα. Ερώτηση κατέθεσε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, και βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ενωση Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), η οποία κάνει λόγο για «σοβαρές καθυστερήσεις και κωλυσιεργία». Χαρακτηρίζει «απαράδεκτο να παραμένουν εκατοντάδες υπάλληλοι απλήρωτοι επί μήνες και χωρίς να γνωρίζουν το πότε θα εισπράξουν τα δεδουλευμένα» και καλεί το ΥΠΠΟΑ να δράσει άμεσα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Στόχος να πληρωθούν στις 13 Σεπτεμβρίου...
Παρά τη μεγάλη αργοπορία, το υπουργείο Πολιτισμού δεν καταφέρνει να καταβάλει και τη μισθοδοσία του Αυγούστου. Για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις προειδοποιεί ο Σύλλογος Σπουδαστών...
Στόχος να πληρωθούν στις 13 Σεπτεμβρίου...
ART - ΝΕΑ
Απλήρωτοι έκτακτοι αρχαιοφύλακες... γιατί κάποιοι παραθερίζουν!
Απλήρωτοι παραμένουν οι 7μηνίτες συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες, νυχτοφύλακες και υπάλληλοι στην καθαριότητα, οι οποίοι εργάζονται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αττικής.
Απλήρωτοι έκτακτοι αρχαιοφύλακες... γιατί κάποιοι παραθερίζουν!
ART - ΝΕΑ
Μεθοδεύεται η διάλυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης;
Ο σύλλογος καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ότι απαξιώνει την ΥΣΜΑ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την υλοποίηση των έργων στην Ακρόπολη από ιδιώτες. Στελέχη της υπηρεσίας ζήτησαν ραντεβού με την υπουργό.
Μεθοδεύεται η διάλυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης;
ART - ΝΕΑ
Επίσημοι εορτασμοί και μια σιωπηλή διαμαρτυρία...
Πολίτες και φορείς της Σαλαμίνας διαμαρτυρήθηκαν στα πλαίσια των εκδηλώσεων των «Σαλαμινίων 21» για τη σκανδαλώδη νέα άδεια που παραχωρήθηκε για διαλυτήριο πλοίων μια ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο.
Επίσημοι εορτασμοί και μια σιωπηλή διαμαρτυρία...
ART - ΝΕΑ
Ενα χρόνο μετά την πυρκαγιά...
Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την καταστροφική πυρκαγιά στις Μυκήνες με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων να αναφέρεται σε ρευματοκλοπή ως αιτία.
Ενα χρόνο μετά την πυρκαγιά...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας