• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.2°C / 21.6°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.6°C
  0 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  1 BF
  52%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.5°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.1°C
  1 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  1 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 22.7°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 20.6°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  54%

Κερκίδα 17β (από τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε η ΕΦΑ Αργολίδας)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μία επιστολή διαμαρτυρίας για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

 • A-
 • A+
«Στο πάνω διάζωμα του θεάτρου μετά από εξήντα έξι χρόνια! λειτουργίας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υπάρχουν σοβαρότατα ανοιχτά προβλήματα που εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους ατυχημάτων για τους θεατές», αναφέρει σε επιστολή του αναγνώστης μας.

«Σοβαρά προβλήματα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου», ήταν ο τίτλος επιστολής που λάβαμε από αναγνώστη μας, ο οποίος, με αφορμή περιστατικό που συνέβη κατά την παράσταση των «Ιχνευτών» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, διαμαρτυρόταν για την κατάσταση στο άνω διάζωμα. Με αυτήν την αφορμή απευθυνθήκαμε στην αρχαιολόγο Αλκηστη Παπαδημητρίου, επί σειρά ετών προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, που μας έδωσε πρόσφατα τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην επιστολή που λάβαμε ο αναγνώστης μας Χ.Π. ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στο πάνω διάζωμα του θεάτρου μετά από εξήντα έξι χρόνια! λειτουργίας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υπάρχουν σοβαρότατα ανοιχτά προβλήματα που εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους ατυχημάτων για τους θεατές, όπως σαφώς προκύπτει από την ακόλουθη πρόσφατη σοβαρή και άκρως επικίνδυνη διαπίστωση θεατών στο αρχαίο θέατρο.

Κατά την πρόσφατη παράσταση του Σοφοκλή “Ιχνευτές” μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων με γονείς ηλικιωμένους παρακολούθησε την παράσταση από το άνω διάζωμα. Σύμφωνα με τις αυστηρώς καθορισμένες θέσεις που αναγράφονται στα εισιτήρια, λόγω Covid-19, κάθισαν στην αρ. 17 κερκίδα του άνω διαζώματος. Οταν έφθασαν στο πάνω διάζωμα και έπρεπε να ανεβούν τη λίθινη σκάλα, όπου τα τρία πρώτα σκαλοπάτια ήταν σπασμένα από την εποχή που αποκαλύφθηκε το θέατρο, χωρίς να έχει γίνει καμία συντήρηση ή επιδιόρθωση. Η απότομη υποχρεωτική ανάβαση ήταν άκρως επικίνδυνη διότι δεν υπήρχε σταθερός, επίπεδος χώρος να πατήσει κάποιος με ασφάλεια για τα ανοδικά βήματα. Η άνοδος στην κερκίδα αυτή για ηλικιωμένο τουλάχιστον άτομο είναι αδύνατη χωρίς χέρια βοήθειας και μεγάλη προσπάθεια. Ο κίνδυνος ατυχήματος με τα σπασμένα σκαλοπάτια είναι σοβαρότατος.

Δεν είχε ληφθεί κανένα αναγκαίο μέτρο προστασίας, ούτε κάποια πρόχειρη, ξύλινη βοηθητική κατασκευή για τη διευκόλυνση των θεατών. Ωστόσο η υποχρεωτική κατάβαση από την απότομη, σπασμένη πέτρινη κλίμακα είναι ακόμα άκρως επικίνδυνη και ψυχοφθόρα από τον φόβο ατυχήματος, π.χ. διαστρέμματος των ποδιών. Αλλά δεν είναι μόνο η επικίνδυνη αυτή περίπτωση στο άνω διάζωμα του θεάτρου. Τμήματα των λίθινων σκαλοπατιών μεταξύ των κερκίδων έχουν πλήρως καταστραφεί με εμφανές το ανώμαλο φυσικό, επικίνδυνο υπέδαφος για τους θεατές, είτε έχουν τοποθετηθεί ανώμαλες πέτρες πρόχειρα αντί των σκαλοπατιών. Από τα παραπάνω τίθεται το στοιχειώδες ερώτημα. Γιατί δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας των θεατών στο άνω διάζωμα του θεάτρου, εδώ και εξήντα χρόνια; Πότε επιτέλους θα αποκατασταθούν οι λίθινες κλίμακες στο άνω διάζωμα; (…) Μέχρι πότε θα παραμένει σε επικίνδυνη κατάσταση το άνω διάζωμα του θεάτρου; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση; Τέλος, προτείνουμε να εξετασθούν επειγόντως από αρμόδια ειδική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και να ληφθούν επειγόντως όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των επισκεπτών. Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία τα προβλήματα αυτά έπρεπε προ πολλού να είχαν αντιμετωπισθεί».

Ξύλινα μεταξύ των κερκίδων 15 και 16 (από τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε η ΕΦΑ Αργολίδας)

Υπεύθυνη για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι λοιπόν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος -και όχι, όπως σε άλλο σημείο ανέφερε η επιστολή, η Επιτροπή Συντήρησης των Μνημείων Επιδαύρου υπό τον καθηγητή κ. Β. Λαμπρινουδάκη, εφόσον αυτή δεν υφίσταται πλέον εδώ και χρόνια. Οπως όμως επαναλαμβάνει η κ. Παπαδημητρίου -και είναι γνωστό- στις παραστάσεις τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες ή με προβλήματα βάδισης, πολλώ δε μάλλον σε αμαξίδια, οδηγούνται -εξυπακούεται χωρίς περαιτέρω χρέωση, αλλά με την υποχρέωση να έχουν ενημερώσει εγκαίρως το Φεστιβάλ και τις ταξιθέτριες-μπροστά ή σε μπροστινά εδώλια, σε συγκεκριμένες θέσεις δηλαδή που έχει προβλέψει γι’ αυτές τις περιπτώσεις το Φεστιβάλ.

Ως προς την πληρότητα, αυτή λόγω της σημασίας και της κατάστασης του μνημείου, που πάντως «δεν χρήζει άμεσων επεμβάσεων», αφορά ένα 50% περίπου, το οποίο κάθε καλοκαίρι αποτελεί θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Φεστιβάλ με την Εφορεία (ειδικά μάλιστα όταν προκύπτουν και έκτακτα γεγονότα όπως η πανδημία). Στο άνω διάζωμα, ή όπως λέγεται στο «επιθέατρο», υπάρχουν πράγματι «θέματα κατεστραμμένων κλιμάκων και φυσικής ανωμαλίας στην κλίση των σκαλοπατιών», διευκρινίζει η κ. Παπαδημητρίου. Είναι συνεπώς ακατάλληλες για ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα στην κίνηση. Δεδομένου του ότι το Φεστιβάλ προέβλεψε φέτος την αύξηση του αριθμού των ταξιθετών, η τετραμελής οικογένεια που ταλαιπωρήθηκε στο άνω διάζωμα θα μπορούσε να ειδοποιήσει κάποιον από τους ταξιθέτες και να ζητήσει οι ηλικιωμένοι να καθίσουν κάτω, στις προβλεπόμενες θέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Στάσεις εργασίας στο Φεστιβάλ Επιδαύρου
Το Σωματείο Εθνικού Θεάτρου και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Κ.Θ.Β.Ε Πάσης Φύσεως Προσωπικού ζητούν την αναλογική αύξηση αποζημίωσης για την εκτός έδρας εργασία.
Στάσεις εργασίας στο Φεστιβάλ Επιδαύρου
ART - ΝΕΑ
Από Ιβο βαν Χόβε μέχρι Μαξ Ρίχτερ και Πάτι Σμιθ
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου είναι πλούσιο σε διεθνείς προσωπικότητες του χώρου της μουσικής αλλά και σε πρωτότυπες παραστάσεις χορού και αρχαίου δράματος.
Από Ιβο βαν Χόβε μέχρι Μαξ Ρίχτερ και Πάτι Σμιθ
ART - ΝΕΑ
«Μαύρη»... χριστουγεννιάτικη «έκπληξη»
Ο φορέας που λειτουργεί με 43 συμβασιούχους, οι οποίοι εκπροσωπούν το 95% του προσωπικού του, ανακοίνωσε σε 13 από αυτούς ότι απολύονται λίγο πριν από τις γιορτές και μέσα στην πανδημία.
«Μαύρη»... χριστουγεννιάτικη «έκπληξη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας