• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 24.2°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 23.9°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.1°C / 27.1°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 21.5°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  0 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 17.5°C / 22.2°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 23.9°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι σημαίνει να «ανησυχεί βαθιά» το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών

 • A-
 • A+
Η υπουργός Πολιτισμού εξακολουθεί να αποδίδει τις διεθνείς αντιδράσεις για τα έργα στην Ακρόπολη σε «ψεύδη και κατασκευασμένες “ειδήσεις’’» της αντιπολίτευσης. Για πόσο όμως θα αντιμετωπίζει το θέμα με εσωτερικής κατανάλωσης επικοινωνιακές μεθόδους;

Η προχθεσινή κοινοποίηση της «βαθιάς ανησυχίας» του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (του διεθνούς ICOMΟS), βασικού τεχνικού συμβούλου της UNESCO για τα αγαθά της παγκόσμιας κληρονομιάς. Η εμπεριστατωμένη και λεπτομερέστατη ανακοίνωση τον περασμένο Νοέμβριο της Εθνικής Επιτροπής του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS με θέμα «Οι παρεμβάσεις πάνω στον Βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών, με τη διάστρωση νέων επιφανειών με “μπετόν αρμέ”».

Και το πρόσφατο δημοσίευμα των Αμερικανών δημοσιογράφων Μάλκολμ Μπράμπαντ και Τζούντι Γούντραφ στο δίκτυο PBS, σύμφωνα με το οποίο η UNESCO είναι «δυσαρεστημένη» με τις νέες διαστρώσεις της Ακρόπολης, διότι δεν ενημερώθηκε προτού οι ελληνικές αρχές προχωρήσουν στις σχετικές παρεμβάσεις. Ολα αυτά δεν είναι ασφαλώς συμπτωματικά, ούτε άσχετα μεταξύ τους. Συνθέτουν ένα δυσμενές «τοπίο», ένα διάχυτο κλίμα δυσαρέσκειας για το υπουργείο Πολιτισμού και τους χειρισμούς του από τους κορυφαίους διεθνείς φορείς, καθ’ ύλην αρμόδιους (και) για όσα εμβληματικά μνημεία του κόσμου υπάγονται στην «παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Η επικοινωνιακή διαχείριση εκ μέρους της υπουργού όταν απαντά στην αντιπολίτευση και μόνον, δεν αμβλύνει ό,τι μπορεί να περιγραφεί ως «διεθνής ανησυχία» για τις έως εδώ παρεμβάσεις στον Ιερό Βράχο, πολλώ δε μάλλον για την επανέναρξη των έργων τον Σεπτέμβριο και μια πιο εκτεταμένη διαμόρφωση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το όραμα του καθηγητή και προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, Μανόλη Κορρέ, χωρίς τουλάχιστον την παρουσίαση της μελέτης και την ενημέρωση της UNESCO. Η καθιερωμένη διαδικασία (όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση του 1972 για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς του ΟΗΕ των Παρισίων που έγινε το ΄81 νόμος -ν.1126/1981- του ελληνικού κράτους) προβλέπει ότι το ΥΠΠΟ θα όφειλε πριν από οποιαδήποτε ενέργεια να έχει συντάξει ένα κατάλληλο και εξειδικευμένο διαχειριστικό σχέδιο για την Ακρόπολη και να έχει αποστείλει στην UNESCO εμπεριστατωμένη μελέτη αξιολόγησης των επιπτώσεων στην κληρονομιά, συνοδευόμενη από το σύνολο των τευχών (κείμενα και σχέδια) της σχετικής μελέτης.

Ουδεμία τέτοια μελέτη έχει υποβληθεί από το ελληνικό ΥΠΠΟ και ουδεμία ενημέρωση έχει υπάρξει: Η γυμνή πραγματικότητα εκτίθεται δημοσίως στην ιστοσελίδα της UNESCO, όπου φαίνεται ότι από το 2004 η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει έκθεση για την υφιστάμενη κατάσταση του μνημείου. Κι ακόμα ότι ουδεμία μελέτη για το τσιμέντο έχει κατατεθεί, παρά τις -εσωτερικής κατανάλωσης- γενικόλογες διαβεβαιώσεις της υπουργού Πολιτισμού ότι το ΥΠΠΟ «σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικής ηγεσίας, είναι σε συνεχή συνεργασία με την UNESCO για όλα τα θέματα που αφορούν τα εγγεγραμμένα μνημεία της χώρας μας στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης και της Ακροπόλεως».

Με δυο λόγια οι τρεις φορείς, το ελληνικό ICOMOS, το διεθνές ICOMOS και η UNESCO, είναι μ’ έναν τρόπο συγκοινωνούντα δοχεία. Ως εκ τούτου η αντίδραση του ICOMOS ήταν μια σχεδόν προδιαγεγραμμένη, αλυσιδωτή αντίδραση μετά την πρότερη αντίδραση του ελληνικού του τμήματος. Ετσι λειτουργεί το διεθνές ICOMOS: το γραφείο και το Δ.Σ. του ενημερώνονται από τις εθνικές επιτροπές και από άλλους επιστημονικούς φορείς. Και, εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα η πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Συμβουλίου, συνεδριάζει το επιστημονικό του όργανο και λαμβάνει αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές φυσικά γνωστοποιούνται στην UNESCO, εφόσον το ICOMOS είναι ένας εκ των δύο τεχνικών της συμβούλων, υπεύθυνο για την πολιτιστική κληρονομιά, όπως η Διεθνής Ενωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των ειδών και την προστασία της φύσης.

Αν λοιπόν αναζητήσουμε εδώ την αλυσιδωτή αντίδραση, αυτή εντοπίζεται πρώτα στην ανακοίνωση (Νοέμβριο του ΄20) της Εθνικής Επιτροπής του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS, που, με τις υπογραφές του προέδρου της Θανάση Νακάση και του γ.γ. Ιωάννη Πανόπουλου, κατέληγε: «Το ελληνικό τμήμα του ICOMOS εκφράζει τη δυσφορία του τόσο για το αποτέλεσμα των υπό υλοποίηση έργων όσο και για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται τόσο σοβαρές παρεμβάσεις, δίχως την ανάλογη διαβούλευση και τον επιστημονικό διάλογο». Εννέα μήνες μετά ήρθε προχθές η ανακοίνωση του ICOMOS που «ανησυχεί βαθιά με τις πληροφορίες που έλαβε από Ελληνες ειδικούς και συζητήθηκαν διεθνώς στον Τύπο, ότι κατασκευάστηκαν διαστρώσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης». Η ανακοίνωση κατέληγε με την προειδοποίηση ότι το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών «συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

Υστερα από όλα αυτά η κ. Μενδώνη δεν μπορεί να πολιτικοποιεί το θέμα, αποδίδοντας τις διεθνείς αντιδράσεις σε «ψεύδη και κατασκευασμένες “ειδήσεις”» της αντιπολίτευσης. Ούτε να λέει ότι «χρησιμοποιούν το όνομα της UNESCO για να στηρίξουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους». Το θέμα άλλωστε είναι πρωτίστως επιστημονικό και μάλιστα διεθνούς εμβέλειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
Η Αναφορά 2021 του Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Παγκόσμιας Κληρονομιάς περιλαμβάνει την Ακρόπολη ανάμεσα στα 49 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, ποσοστό αυξημένο κατά 20% από πέρυσι.
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
ART - ΝΕΑ
Ενα ανάποδο «φωτόσπαθο» στην Ακρόπολη!
Η ιδιαίτερα φωτεινή δέσμη στον βράχο της Ακρόπολης δεν ανήκει στις, γνωστές ώς εδώ, νέες φωτιστικές παρεμβάσεις της Ελευθερίας Ντεκώ και είναι σαφώς φωτεινότερη από το φως που εκπέμπει ακόμη και ο Παρθενώνας.
Ενα ανάποδο «φωτόσπαθο» στην Ακρόπολη!
ART - ΝΕΑ
Αναλαμβάνει πρωτοβουλία και στέλνει κλιμάκιο για τα έργα στην Ακρόπολη
Η UNESCO αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την Ακρόπολη και στέλνει, τους επόμενους μήνες, κλιμάκιο, για να εξετάσει τα έργα που σχετίζονται με το μνημείο.
Αναλαμβάνει πρωτοβουλία και στέλνει κλιμάκιο για τα έργα στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
Το ΥΠΠΟ... χάθηκε στη μετάφραση!
Για το θέμα των «αμφιλεγόμενων παρεμβάσεων» και τη χρήση τσιμέντου στον χώρο της Ακρόπολης έκανε λόγο δημοσίευμα του Economist κάνοντας λόγο για «μνημειώδη λάθη».
Το ΥΠΠΟ... χάθηκε στη μετάφραση!
ART - ΝΕΑ
«Το ICOMOS ανησυχεί βαθιά» για τις διαστρώσεις στην Ακρόπολη
«Το ICOMOS εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη». Ανακοίνωση μ’ αυτόν τον τίτλο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών, μια πολύ...
«Το ICOMOS ανησυχεί βαθιά» για τις διαστρώσεις στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
«Δυσλειτουργίες και ταλαιπωρία για τους χιλιάδες επισκέπτες»
Σαράντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού βάσει των στοιχείων του πρόσφατου ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», το οποίο η κ. Μενδώνη μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει.
«Δυσλειτουργίες και ταλαιπωρία για τους χιλιάδες επισκέπτες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας