• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 8.8°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  4 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.8°C / 8.1°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.1°C
  3 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 13.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 12.5°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.3°C
  6 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 10.7°C
  3 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  4 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  36%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 11.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.5°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 8.8°C
  1 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΕΚΟΜΕ «αρμόδιος φορέας» για το κινηματογραφικό υλικό της οδού Χίου

 • A-
 • A+
Το γραφείο του κ. Γιατρομανωλάκη μάς απάντησε πως «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», σε ερώτημα που απευθύναμε για την τύχη αλλά και την πατρότητα όσων πραγμάτων απομακρύνθηκαν από το ιστορικό κτίριο της Φίνος Φιλμ, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί τους προβληματισμούς του χώρου που χθες εκφράστηκαν και σε δελτίο Τύπου του Οργανισμού «Ερμείας»

«Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Το υλικό που διασώθηκε από καταστροφή (η διαρροή χημικών ήταν υπαρκτή και επικίνδυνη) και απολύτως νόμιμα, βάσει του Ν.4674/2020, άρθρο 81, φυλάσσεται προσωρινά στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, σίγουρα σε πολύ καλύτερες συνθήκες από εκείνες της οδού Χίου. Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), ο οποίος είναι, βάσει του νόμου, ο αρμόδιος φορέας, θα σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις για την καταγραφή του υλικού, τυχόν ψηφιοποίηση και απόδοση στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αν δεν προηγηθεί η καταγραφή, όπως αναφέρει και το σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ».

Αυτή ήταν η απάντηση που λάβαμε χθες από το γραφείο του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στον οποίο απευθύναμε ερώτημα σχετικό με την επιχείρηση, «διάσωσης» κατά τον ίδιο και το ΕΚΚ, «φιάσκο» κατά πολλούς κινηματογραφιστές, στα παλιά εργαστήρια της Φίνος Φιλμ (τέως Cinemagic και μετά Σινεφίλμ) στο ιστορικό κτίριο της οδού Χίου 53, στο Μεταξουργείο. Κι από τα όσα μας απαντούν από το γραφείο του κ. Γιατρομανωλάκη καθίσταται σαφές ότι τελικός αποδέκτης του υλικού είναι το ΕΚΟΜΕ, όπως άλλωστε είχαν πιθανολογήσει εξαρχής, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», προσωπικότητες του κινηματογραφικού χώρου όπως ο Γιώργος Αρβανίτης και ο Νίκος Καβουκίδης.

Καθίσταται επίσης σαφές ότι ο υφυπουργός εμμένει στο θέμα της «διαρροής», την οποία, στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ο Γιώργος Μουζακίτης ως αυτόπτης μάρτυρας αλλά και καθ’ ύλην αρμόδιος εκ μέρους του εργαστηρίου της «Αξελερέ», στην οποία ανήκουν οι αποθήκες από όπου απομακρύνθηκε εσπευσμένα το υλικό.

Πάντως νέα αφορμή για να υποβάλουμε το ερώτημα στον υφυπουργό κ. Γιατρομανωλάκη μάς έδωσε χθεσινό δελτίο Τύπου του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων Παραγωγών Κινηματογραφικών Εργων «Ερμείας».

Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, επικαλούμενος την αγωνία μελών του, όπως οι κληρονόμοι του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Δημήτρης Μακρής κ.ά., για την τύχη των αρνητικών των ταινιών τους, έθετε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία δυστυχώς δεν ικανοποιεί η απάντηση του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού. Τα εξής:

Πώς η διοίκηση του ΕΚΚ αφαίρεσε από έναν χώρο ταινίες χωρίς να ενημερώσει τους συγκύριους παραγωγούς; Γνωρίζει το ΕΚΚ ποιων ταινιών τα αρνητικά έχει πάρει; Μήπως υπάρχουν και ταινίες στις οποίες δεν έχει καν δικαίωμα συγκυριότητας;

Με ποιο κριτήριο επέλεξαν να «διασώσουν» τα αρνητικά που βρίσκονταν σε αυτόν τον χώρο και όχι τα υπόλοιπα που δεν «διεσώθησαν» αφού βρίσκονται στην παρακείμενη αποθήκη της ίδιας εταιρείας (επί της Χίου και Σφακίων);

Τα κουτιά με τα αρνητικά που μετέφεραν σε χώρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου παρελήφθησαν με τα απαραίτητα από τον νόμο παραστατικά;

Για να διασωθούν πράγματι τα αρνητικά των ταινιών χρειάζεται να φυλαχθούν σε ειδικά ψυγεία με πολύ συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Το απελθόν στις 24/7/2019 διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΚ είχε εκπονήσει τη σχετική μελέτη για τη δημιουργία χώρου φύλαξης αρνητικών με την κατάλληλη τεχνική υποδομή (ειδικά ψυγεία κ.λπ.) και είχε εξασφαλίσει το αντίστοιχο κονδύλι για την υλοποίηση του εν λόγω έργου ιδιαίτερα χαμηλού κόστους. Εχει λάβει υπ’ όψιν του το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΚ τα παραπάνω;

Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει τίποτε από αυτά και δεν υπάρχουν σωστές συνθήκες φύλαξης των αρνητικών στον χώρο του ΕΚΚ;».

Ο Οργανισμός ζητά επιπλέον «έστω και εκ των υστέρων» να γίνει α) «απογραφή των ταινιών στον χώρο που φυλάσσονται» και β) «αναζήτηση των δικαιούχων παραγωγών-συμπαραγωγών και συνεννόηση μαζί τους ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τα ευαίσθητα αρνητικά». Ζητά, τέλος, «να διασφαλιστούν από το ΕΚΚ οι σωστές συνθήκες φύλαξης για τουλάχιστον όλες τις ταινίες των οποίων είναι συγκύριο, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές που αναλύονται και στην προαναφερθείσα μελέτη του ΕΚΚ από το 2019».

Τα ερωτήματα και τα αιτήματα του Οργανισμού απευθύνονται βέβαια πρωτίστως στη διοίκηση του ΕΚΚ. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί και να απαντήσει.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Υπό εκκρεμότητα, «αγνώστου πατρός» κι εκτεθειμένο παραμένει το υλικό που «διασώθηκε»
Δυο 24ωρα μετά τη δημοσίευση στην «Εφ. Συν.» του εκτεταμένου ρεπορτάζ με τίτλο «Φιάσκο η επιχείρηση “διάσωσης” ταινιών από τα υπόγεια της “Φίνος Φιλμ”», ουδεμία αντίδραση είχε καταγραφεί από τον κ....
Υπό εκκρεμότητα, «αγνώστου πατρός» κι εκτεθειμένο παραμένει το υλικό που «διασώθηκε»
ART - ΝΕΑ
Φιάσκο η επιχείρηση «διάσωσης» ταινιών από τα υπόγεια της Φίνος Φιλμ
Η πρόσφατη επιχείρηση του ΥΠΠΟ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο ιστορικό κτίριο της Φίνος Φιλμ φαίνεται πως ήταν ένα κακοστημένο σενάριο, που κατέληξε στην μεταφορά ακαταλογο­γράφητου υλικού στις...
Φιάσκο η επιχείρηση «διάσωσης» ταινιών από τα υπόγεια της Φίνος Φιλμ
ΣΙΝΕΜΑ
Δήλωση Σίας Αναγνωστοπούλου για το «φιάσκο» της επιχείρησης «διάσωσης» ταινιών
Σε συνέχεια των αποκαλύψεων της «Εφημερίδας των Συντακτών» η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλά για «κακό σενάριο κινηματογραφικής αστυνομικής περιπέτειας (..) με ‘’σούπερ ήρωα’’ τον...
Δήλωση Σίας Αναγνωστοπούλου για το «φιάσκο» της επιχείρησης «διάσωσης» ταινιών
ΣΙΝΕΜΑ
«Νόμιμη η εμπλοκή του ΕΚΚ στη διάσωση και μεταφορά των υλικών σε ασφαλέστερο χώρο»
Ανακοίνωση στήριξης από την Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου προς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μετά τη διαρροή των χημικών στους χώρους αποθήκευσης που έθεσαν σε κίνδυνο το υλικό...
«Νόμιμη η εμπλοκή του ΕΚΚ στη διάσωση και μεταφορά των υλικών σε ασφαλέστερο χώρο»
ART - ΝΕΑ
Υπέρ του Εθνικού Αποθετηρίου Οπτικοακουστικών Αρχείων
Σαφή θέση για τη μεταφορά πρωτογενών και άλλων υλικών ελληνικών ταινιών σε φιλμ στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου πήρε το Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με ανακοίνωσή του.
Υπέρ του Εθνικού Αποθετηρίου Οπτικοακουστικών Αρχείων
ΣΙΝΕΜΑ
Αρ. Θέος: Πρώτοι εσείς οι Υπ-Ουργοί δεν πρέπει να τηρείτε τους θεσμούς;
Ο γνωστός διευθυντής φωτογραφίας, πρόεδρος του Ο.Σ.Δ. «Ισοκράτης» και πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη.
Αρ. Θέος: Πρώτοι εσείς οι Υπ-Ουργοί δεν πρέπει να τηρείτε τους θεσμούς;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας