«Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Το υλικό που διασώθηκε από καταστροφή (η διαρροή χημικών ήταν υπαρκτή και επικίνδυνη) και απολύτως νόμιμα, βάσει του Ν.4674/2020, άρθρο 81, φυλάσσεται προσωρινά στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, σίγουρα σε πολύ καλύτερες συνθήκες από εκείνες της οδού Χίου. Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), ο οποίος είναι, βάσει του νόμου, ο αρμόδιος φορέας, θα σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις για την καταγραφή του υλικού, τυχόν ψηφιοποίηση και απόδοση στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αν δεν προηγηθεί η καταγραφή, όπως αναφέρει και το σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ».
Αυτή ήταν η απάντηση που λάβαμε χθες από το γραφείο του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στον οποίο απευθύναμε ερώτημα σχετικό με την επιχείρηση, «διάσωσης» κατά τον ίδιο και το ΕΚΚ, «φιάσκο» κατά πολλούς κινηματογραφιστές, στα παλιά εργαστήρια της Φίνος Φιλμ (τέως Cinemagic και μετά Σινεφίλμ) στο ιστορικό κτίριο της οδού Χίου 53, στο Μεταξουργείο. Κι από τα όσα μας απαντούν από το γραφείο του κ. Γιατρομανωλάκη καθίσταται σαφές ότι τελικός αποδέκτης του υλικού είναι το ΕΚΟΜΕ, όπως άλλωστε είχαν πιθανολογήσει εξαρχής, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», προσωπικότητες του κινηματογραφικού χώρου όπως ο Γιώργος Αρβανίτης και ο Νίκος Καβουκίδης.
Καθίσταται επίσης σαφές ότι ο υφυπουργός εμμένει στο θέμα της «διαρροής», την οποία, στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ο Γιώργος Μουζακίτης ως αυτόπτης μάρτυρας αλλά και καθ’ ύλην αρμόδιος εκ μέρους του εργαστηρίου της «Αξελερέ», στην οποία ανήκουν οι αποθήκες από όπου απομακρύνθηκε εσπευσμένα το υλικό.
Πάντως νέα αφορμή για να υποβάλουμε το ερώτημα στον υφυπουργό κ. Γιατρομανωλάκη μάς έδωσε χθεσινό δελτίο Τύπου του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων Παραγωγών Κινηματογραφικών Εργων «Ερμείας».
Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, επικαλούμενος την αγωνία μελών του, όπως οι κληρονόμοι του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Δημήτρης Μακρής κ.ά., για την τύχη των αρνητικών των ταινιών τους, έθετε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία δυστυχώς δεν ικανοποιεί η απάντηση του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού. Τα εξής:
⓵ Πώς η διοίκηση του ΕΚΚ αφαίρεσε από έναν χώρο ταινίες χωρίς να ενημερώσει τους συγκύριους παραγωγούς; Γνωρίζει το ΕΚΚ ποιων ταινιών τα αρνητικά έχει πάρει; Μήπως υπάρχουν και ταινίες στις οποίες δεν έχει καν δικαίωμα συγκυριότητας;
⓶ Με ποιο κριτήριο επέλεξαν να «διασώσουν» τα αρνητικά που βρίσκονταν σε αυτόν τον χώρο και όχι τα υπόλοιπα που δεν «διεσώθησαν» αφού βρίσκονται στην παρακείμενη αποθήκη της ίδιας εταιρείας (επί της Χίου και Σφακίων);
⓷ Τα κουτιά με τα αρνητικά που μετέφεραν σε χώρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου παρελήφθησαν με τα απαραίτητα από τον νόμο παραστατικά;
④ Για να διασωθούν πράγματι τα αρνητικά των ταινιών χρειάζεται να φυλαχθούν σε ειδικά ψυγεία με πολύ συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Το απελθόν στις 24/7/2019 διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΚ είχε εκπονήσει τη σχετική μελέτη για τη δημιουργία χώρου φύλαξης αρνητικών με την κατάλληλη τεχνική υποδομή (ειδικά ψυγεία κ.λπ.) και είχε εξασφαλίσει το αντίστοιχο κονδύλι για την υλοποίηση του εν λόγω έργου ιδιαίτερα χαμηλού κόστους. Εχει λάβει υπ’ όψιν του το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΚ τα παραπάνω;
⓹ Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει τίποτε από αυτά και δεν υπάρχουν σωστές συνθήκες φύλαξης των αρνητικών στον χώρο του ΕΚΚ;».
Ο Οργανισμός ζητά επιπλέον «έστω και εκ των υστέρων» να γίνει α) «απογραφή των ταινιών στον χώρο που φυλάσσονται» και β) «αναζήτηση των δικαιούχων παραγωγών-συμπαραγωγών και συνεννόηση μαζί τους ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τα ευαίσθητα αρνητικά». Ζητά, τέλος, «να διασφαλιστούν από το ΕΚΚ οι σωστές συνθήκες φύλαξης για τουλάχιστον όλες τις ταινίες των οποίων είναι συγκύριο, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές που αναλύονται και στην προαναφερθείσα μελέτη του ΕΚΚ από το 2019».
Τα ερωτήματα και τα αιτήματα του Οργανισμού απευθύνονται βέβαια πρωτίστως στη διοίκηση του ΕΚΚ. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί και να απαντήσει.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας