• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 36.4°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 32.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 36.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 30.3°C
  3 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  4 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 33.6°C
  3 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.2°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.4°C / 32.8°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 29.5°C / 35.9°C
  4 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.5°C / 30.7°C
  4 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 31.4°C / 36.6°C
  4 BF
  11%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 33.7°C
  3 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  24%

Αποψη της έκθεσης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στο νησί τέχνης της Κίνας

 • A-
 • A+
Περισσότερα από 50 έργα ψηφιακής τέχνης, γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο 34 Ελλήνων καλλιτεχνών συμμετέχουν στην έκθεση «Θέσις-Αντίθεσις-Σύνθεσις. Στην τροχιά των αλλαγών». Για την ελληνική συμμετοχή μάς μιλάει η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Εκθεση Τέχνης The Tides of the Century – 2020, στο νησί Ocean Flower στη Hainan της Κίνας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου του 2021, επισφραγίζεται το Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας. Η έκθεση της χώρας μας τιτλοφορείται «Θέσις-Αντίθεσις-Σύνθεσις. Στην τροχιά των αλλαγών».

Κατερίνα Κοσκινά

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Με την έμπειρη υπογραφή της ιστορικού τέχνης Κατερίνας Κόσκινα, που επιμελήθηκε την ελληνική συμμετοχή, ταξίδεψαν στο πανέμορφο τεχνητό νησί περισσότερα από 50 διαφορετικά έργα (γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο, πολυμεσικά έργα και ψηφιακή τέχνη).

Εργα από 34 σύγχρονους Ελληνες ή ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνες, ορισμένοι πρωτοεμφανιζόμενοι, που χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες. Επιπλέον, συμμετέχει και το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας Athens Digital Arts Festival (ADAF).

Η έκθεση εκτείνεται σε 7 μουσεία με 176 έργα 95 καλλιτεχνών από 24 χώρες. Στο μουσείο με τον αριθμό 6 οι επισκέπτες βλέπουν την ελληνική συμμετοχή. Εχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια πολυπρισματική εμπειρία, η οποία επιτρέπει στους επισκέπτες να «διαβάσουν» ιστορικές διαδρομές και συνέχειες και υπογραμμίζει τις έννοιες της αλληλεπίδρασης, του διαλόγου και της συνέχειας στην εξέλιξη του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι.

Το νησί Ocean Flower στην Hainan της Κίνας με τα μουσεία του

Σύμφωνα με την επιμελήτρια, «η θεματική της έκθεσης του Ελληνικού Περιπτέρου “Θέσις-Αντίθεσις-Σύνθεσις. Στην τροχιά των αλλαγών” προέκυψε από την κοινή παραδοχή ότι ο αρχαίος ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός, έχοντας καθορίσει και διαμορφώσει πολιτισμούς πέραν των συνόρων τους, μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία στην αναζήτησή τους για την κατανόηση του κόσμου. Και για τους δύο πολιτισμούς, ο κόσμος δεν περιοριζόταν στη γη και στον φυσικό κόσμο αλλά περιέκλειε και τον πολύ ευρύτερο, περίπλοκο, απροσπέλαστο Κόσμο και το Σύμπαν. Η δομή της ελληνικής έκθεσης βασίζεται στη διαλεκτική μέθοδο, κατά την οποία η ροή του χρόνου και των αλλαγών εκδηλώνεται σε τρία εξελικτικά στάδια, “Θέση-Αντίθεση-Σύνθεση”, τα οποία εδράζονται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, και ειδικότερα στη σωκρατική μαιευτική μέθοδο.

Ο διάλογος υπήρξε πάντα η βάση της επικοινωνίας με τους άλλους αλλά και ο ακρογωνιαίος λίθος όλων των επιτευγμάτων του ελληνικού πολιτισμού, όπως της φιλοσοφίας, των επιστημών, της τέχνης, και βεβαίως η βάση της δημοκρατίας. Λίγες χώρες μπορούν να συγκριθούν με την Ελλάδα ως προς τη διεύρυνση και διασπορά του πολιτισμού μέσω του διαλόγου και της πολιτισμικής αλληλεπίδρασης.

Επιπλέον μεταφέρει στον επισκέπτη την αρχαία ελληνική ιδέα της αέναης κίνησης η οποία ωθεί την ανθρωπότητα να δεχτεί και να συμμετάσχει ενεργά στην ιδέα της αλλαγής. Αυτή η άποψη δεν διαφέρει από την αντίληψη περί Γιν και Γιανγκ της κινεζικής φιλοσοφίας και κοσμολογίας. Η τριαδική προσέγγιση της “Θέσης-Αντίθεσης-Σύνθεσης” αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την επιμελητική οπτική αναφορικά με τη δημιουργία αυτής της έκθεσης και εναρμονίζεται με την αρχιτεκτονική του κτιρίου που αποτελείται από τέσσερις ελλειψοειδείς αίθουσες».

Η διεθνής έκθεση πραγματοποιείται με την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας και κύριο διοργανωτή την Κινεζική Υπηρεσία Διεθνών Εκθέσεων (CIEA) της επιχειρησιακής του εταιρείας CAEG (China Arts and Entertainment Group Ltd) και συνδιοργανωτή τον Ομιλο Evergrande Fairyland. Είναι υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών – Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του υπουργείου Τουρισμού, του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων. Η ανάδειξη της Ελλάδας προέκυψε από διαγωνιστική διαδικασία στην Κίνα. Η ιδέα και η επιμέλεια της έκθεσης ανήκουν στην Κατερίνα Κοσκινά, με την υποστήριξη της ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΕΣ. Η πρωτοβουλία για συμμετοχή στον διαγωνισμό όπως και η παραγωγή και ο συντονισμός της ανήκουν στην εταιρεία PostScriptum και τον Κώστα Κωνσταντινίδη.

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα της τρέχουσας χρονιάς στην Κίνα. Και είναι πάντα ευχάριστο και αισιόδοξο σε τέτοιους καιρούς να ανοίγουν διαλόγους πολιτισμού οι χώρες μεταξύ τους, όσο μακριά κι αν βρίσκονται η μια από την άλλη.

ART - ΝΕΑ
Στο Ναύπλιο για τον Νίκο Καρούζο
Ο Νίκος Καρούζος επιστρέφει στ’ Ανάπλι. Τον τόπο όπου γεννήθηκε. Με διοργάνωση προς τιμήν του. Με διαλέξεις, απαγγελίες, συζητήσεις, προβολές που κάθε χρόνο θα έχουν έναν συγκεκριμένο θεματικό άξονα. Το 2021,...
Στο Ναύπλιο για τον Νίκο Καρούζο
ART - ΝΕΑ
Αίνιγμα πολλαπλών αφηγήσεων
Ενα πολυεπίπεδο αφήγημα αποτελεί η ατομική έκθεση της Ρίας Δάμα «I’m a riddle in nine syllables» - «Αίνιγμα σε εννέα συλλαβές».
Αίνιγμα πολλαπλών αφηγήσεων
ART - ΝΕΑ
Η «Αναβίωσις» των Δελφικών Εορτών του Σικελιανού
«Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» αποτελούν τον νέο πολιτιστικό θεσμό με στόχο τη συνομιλία ανθρώπων του πνεύματος και των τεχνών από όλο τον κόσμο σε ετήσια βάση.
Η «Αναβίωσις» των Δελφικών Εορτών του Σικελιανού
ART - ΝΕΑ
Η εξέγερση για τον Τζορτζ Φλόιντ
Εκθεση φωτογραφίας από τον χώρο τέχνης «1927 art space» με θέμα την φυλετική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα γεγονότα μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Η εξέγερση για τον Τζορτζ Φλόιντ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Η μυστηριώδης Ανατολή ενός Κινέζου σοφού
Ο πιο σημαντικός και παραγωγικός δάσκαλος στην κινεζική ζωγραφική του 20ού αιώνα, μια εμβληματική προσωπικότητα που διακρίθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης, αποκαλύπτεται μέσα από 126 έργα που υμνούν την...
Η μυστηριώδης Ανατολή ενός Κινέζου σοφού
ART - ΝΕΑ
Η έκθεση «Πορείες» στο Π. Φάληρο
 Στις «Πορείες» συνδυάζονται η μικρή αναδρομική του Σέρβου χαράκτη Milan Zunic, με ένα δείγμα από τη δουλειά του Έλληνα εικαστικού Αριστομένη Κατσούλα.
Η έκθεση «Πορείες» στο Π. Φάληρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας