• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.8°C
  7 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  8 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.8°C
  6 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  65%

Ο Νίκος Καρούζος από τον street artist KΕΖ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με οδηγό την ποίηση του Νίκου Καρούζου

 • A-
 • A+
Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ, την οποία αποτελούσαν επιμελήθηκε ένα υψηλών προδιαγραφών πρόγραμμα τριών ημερών, από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, στον αύλειο χώρο της Πινακοθήκης.

Με μία σημαντική διοργάνωση το Ναύπλιο μπήκε δυναμικά στο πολιτιστικό καλοκαίρι του 2021. Το 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης, αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Καρούζου, που διοργάνωσαν ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ στον αύλειο χώρο του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης, έθεσε τις βάσεις ενός ουσιαστικού διαλόγου για την Επανάσταση του 1821.

Ομως δεν έμεινε μόνο εκεί. Απλώθηκε σε όλη την πόλη με μια υπέροχη τοιχογραφία με προσωπογραφία του Νίκου Καρούζου του street artist ΚΕΖ. Μπορείτε να τη δείτε στη μία πλευρά του 1ου Λυκείου που σχεδιάστηκε από τον Κωνσταντινουπολίτη μοντερνιστή αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό. Μια παρέμβαση που θυμίζει πως τα ιστορικά κτίρια των πόλεων μπορούν να είναι εκτός από μνημεία και ενεργοί φορείς του σύγχρονου πολιτισμού.

Η τοιχογραφία άνοιξε την αυλαία για το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα street art-δημόσιων τοιχογραφιών στην πόλη του Ναυπλίου, το οποίο αποτελεί μια συνεργασία του Δήμου Ναυπλιέων και της UrbanAct.

Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ, την οποία αποτελούσαν οι Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης, Φαίη Τζανετουλάκου, Αντρέας Μαντάς, Βασιλική Σαγκιώτη, Μαρία Ράλλη, επιμελήθηκε ένα υψηλών προδιαγραφών πρόγραμμα τριών ημερών, από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, στον αύλειο χώρο της Πινακοθήκης. Το κτίριο είναι πραγματικό σημείο αναφοράς για την πόλη, που αξίζει να γίνει ταξιδιωτικός προορισμός, για την αρχιτεκτονική του και για τα σημαντικά εκθέματά του.

Α. Μαντάς, Φ.Τζανετουλάκου, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Για φέτος, όπως και στις εκδηλώσεις των δήμων σε όλη τη χώρα, ο θεματικός άξονας του φεστιβάλ ήταν γύρω από τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, όπου το Ναύπλιο διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στα γεγονότα, όπως και στη σύσταση του Νέου Ελληνικού Κράτους ως η πρώτη επίσημη πρωτεύουσά του.

Με τη συμμετοχή ντόπιων λογοτεχνών και σημαντικών για την προσφορά τους καλεσμένων είχαμε την ευκαιρία να δούμε περισσότερες διαστάσεις του μεγάλου ιστορικού γεγονότος.

Ξεχωρίζω με τυχαία σειρά τη διάλεξη του ζωγράφου Κώστα Τσώλη που κάλυψε τα ζωγραφικά έργα 200 χρόνων με θέμα την Επανάσταση, την ομιλία της Φαίης Τζανετουλάκου (παρουσίαση του βίντεο «Κρυφό Σχολειό» της εικαστικού Μαρίνας Γιώτη, όπως αυτό είχε πρόσφατα παρουσιαστεί στην Documenta 14), την ομιλία του Τάσου Γουδέλη για το 1821 στην πεζογραφία, τη διάλεξη της Λαμπρινής Καρακούρτη με τίτλο «Σύμβολα και συμβολισμοί στη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή: ένα εθνεγερτικό μέσο προετοιμασίας του Αγώνα της Ανεξαρτησίας», την ομιλία του Θεοδόση Σπαντιδέα για τις διεθνείς επιστημονικές ανακοινώσεις και εξελίξεις και σύγκριση με την κατάσταση στην Ελλάδα κατά τις αρχές του 19ου αιώνα και την ίδρυση των πρώτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως και την ομιλία του Γεώργιου Κόνδη «Ηχος, στίχος, σχέδιο: φιλελληνικές προσεγγίσεις της επαναστατημένης Ελλάδας».

Το φεστιβάλ έκλεισε με τον Νικήτα Σινιόσογλου που μίλησε για το βιβλίο του «Αλλόκοτος Ελληνισμός» και 1821, τον Παντελή Μπουκάλα που μίλησε για το 1821 στο δημοτικό τραγούδι και τον Θανάση Συλιβό που μίλησε για το 1821 στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Περφόρμανς και απαγγελίες ποιημάτων από τον Γιώργο-Ικαρο Μπαμπασάκη, τη Φαίη Τζανετουλάκου και τον Ανδρέα Μαντά κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Ευχόμαστε να ριζώσει ο θεσμός που φέτος δανείστηκε τον τίτλο της πρώτης διοργάνωσης από έναν στίχο του Ναυπλιώτη Νίκου Καρούζου «Μες στην ορμή της ερημιάς γινόμαστε διάφανοι».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
«Ενα φεστιβάλ χρειάζεται τον χρόνο του»
Ο διευθυντής του Cosmopolis Αλκης Ζοπόγλου μιλά στην «Εφ.Συν.» για το καλλιτεχνικό φεστιβάλ στην Καβάλα, τις επιλογές και τις δραστηριότητες που προσφέρει στο κοινό.
«Ενα φεστιβάλ χρειάζεται τον χρόνο του»
ART - ΝΕΑ
Στο Ναύπλιο για τον Νίκο Καρούζο
Ο Νίκος Καρούζος επιστρέφει στ’ Ανάπλι. Τον τόπο όπου γεννήθηκε. Με διοργάνωση προς τιμήν του. Με διαλέξεις, απαγγελίες, συζητήσεις, προβολές που κάθε χρόνο θα έχουν έναν συγκεκριμένο θεματικό άξονα. Το 2021,...
Στο Ναύπλιο για τον Νίκο Καρούζο
ART - ΝΕΑ
Του κόσμου τα φώτα στην Καβάλα
Ενα ξεχωριστό διεθνές γεγονός έλαβε χώρα 27-30 Αυγούστου στην Κεντρική Δημοτική Καπναποθήκη της Καβάλας με εντυπωσιακές προβολές του Cosmopolis Festival.
Του κόσμου τα φώτα στην Καβάλα
ART - ΝΕΑ
2ο Φεστιβάλ Αιθιοπικής Κουλτούρας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Αιθιοπικής Κουλτούρας, αυτό το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Δεκεμβρίου. Διοργανώνεται στην καρδιά της Αθήνας, στην τόσο αγαπητή στους Αθηναίους Δημοτική Αγορά Κυψέλης...
2ο Φεστιβάλ Αιθιοπικής Κουλτούρας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
ART - ΝΕΑ
«Εμφύλια έπη» στον Πύργο Μπαζαίου
Σ’ έναν υπέροχο χώρο, στον Πύργο Μπαζαίου, ένα κτίσμα του 17ου αιώνα στη Νάξο, ο Στέλιος Κρασανάκης και ο Μάριος Βαζαίος διοργανώνουν και φέτος το καλόγουστο φεστιβάλ τους. Η πρώτη εκδήλωση ήταν τα εγκαίνια...
«Εμφύλια έπη» στον Πύργο Μπαζαίου
ART - ΝΕΑ
Νύχτες αλληλεγγύης στο Φεστιβάλ Ρεματιάς
Μια μεγάλη γιορτή για τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και τη φύση, που ανταμώνουν αρμονικά στο Χαλάνδρι, ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο. Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 – Νύχτες Αλληλεγγύης είναι κάτι...
Νύχτες αλληλεγγύης στο Φεστιβάλ Ρεματιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας