Πόση έμπνευση από Ελλάδα και Επανάσταση χώρεσαν στις δημιουργίες του Dior θα το μάθουμε απόψε στην επίδειξη μόδας στο Καλλιμάρμαρο όπου θα γνωρίσουμε και τους Ελληνες δημιουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε ο γαλλικός οίκος, όπως έχει ανακοινωθεί από τους εκπροσώπους του και το υπουργείο Πολιτισμού. Σήμερα ξεκινούν στην Ακρόπολη και οι προετοιμασίες για τη φωτογράφιση και τα γυρίσματα. Την ίδια στιγμή μαθαίνουμε ότι η χάρη του οίκου Dior έφτασε σε πλείστους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανά την επικράτεια. Τόση λατρεία για την αρχαιότητα μοιάζει αξιοθαύμαστη.
Για λογαριασμό του οίκου Dior, οι εταιρείες παραγωγής που συνεργάζονται μαζί του κατέθεσαν στο υπουργείο Πολιτισμού τις προηγούμενες ημέρες (10 με 14 Ιουνίου) τρία νέα αιτήματα για άμεση κινηματογράφηση και βιντεοσκόπηση με ένα πρόσωπο. Τώρα θα πείτε, ε, και τι ζήτησαν οι άνθρωποι; Απλά να κάνουν κινηματογραφικές λήψεις στο ανάκτορο της Κνωσού, στο Ακρωτήρι στη Σαντορίνη, στους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών, της Ελευσίνας και στα αρχαιολογικά μουσεία τους, συν το Αρχαιολογικό Ηρακλείου και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μαζί με τον Ναό του Διός στη Νεμέα (όπου επέστρεψαν), το Μοναστηράκι και την Ανοιχτή Αγορά, συνολικά έντεκα νέοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία παραχωρήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ισχύει ότι με εντολή άνωθεν τα αιτήματα προωθήθηκαν στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων; Οι Εφορείες μπορούν να εγκρίνουν άδεια για κινηματογράφηση χωρίς παρεμβολή προσώπων, όταν το γύρισμα αφορά μόνο πλάνα χωρίς σενάριο. Σε αντίθετη περίπτωση το αίτημα, πρέπει να κατατεθεί για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Τι ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση; Το αίτημα για χορήγηση άδειας κινηματογράφησης - βιντεοσκόπησης που κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού (10 Ιουνίου) για λογαριασμό του Christian Dior αφορούσε γυρίσματα ταινίας «πολιτιστικού ενδιαφέροντος με παρεμβολή προσώπου» με θέμα την «Εισαγωγή και τη γνωριμία με τις Γυναικείες Θεότητες της Αρχαίας Ελλάδας». Το αίτημα γράφει ότι «το editorial φιλμ θα διαρκέσει περίπου 3 λεπτά και θα δημοσιευτεί στους ιστότοπους Dior Social Netwosk, Dior.com και Digital Press την εβδομάδα μετά την παράσταση Cruise στην Αθήνα. Δεν έχουν προγραμματιστεί φωτογραφίες, πρόκειται μόνο για βίντεο».
Για γυρίσματα ζητήθηκαν (και δόθηκαν) το ανάκτορο της Κνωσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αρμοδιότητας ΕΦΑ Ηρακλείου για τις 13 Ιουνίου, ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη και το Μουσείο Θήρας (13/6). Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών και το Μουσείο Δελφών αρμοδιότητας ΕΦΑ Φωκίδας (14/6), ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας αρμοδιότητας ΕΦΑ Δυτικής Αττικής και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (15/6). Υπάρχει κάποιος ειδικός που μιλάει εκ μέρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για κάθε τόπο; Εχει κατατεθεί σενάριο ή οποιαδήποτε λεπτομέρεια γύρω από το κείμενο; Για την ίδια 3λεπτη ταινία ζητήθηκε άδεια για γύρισμα στην πλατεία Μοναστηρακίου και στην Ανοιχτή Αγορά (16 Ιουνίου).
Αξιο απορίας είναι γιατί οι εταιρείες που συνεργάζονται με τον οίκο Dior δεν κατέθεσαν συνολικά τα αιτήματά τους προς το ΚΑΣ. Μήπως οι απαιτήσεις φάνηκαν υπερβολικές ακόμα και στους ίδιους;
Τέλος, στην ΕΦΑ Κορινθίας κατατέθηκε αίτηση παραχώρησης για τον αρχαιολογικό χώρο Νεμέας για τρεις επιπλέον ημέρες (20, 21 &22/6) για φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση της καμπάνιας του οίκου, ενώ εκεί θα πραγματοποιηθεί και χορογραφία. Το οπτικό υλικό πριν από τη χρήση του θα κατατεθεί στον ΟΔΑΠ για να υπολογίσει τα τέλη που αντιστοιχούν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας