• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.2°C / 34.1°C
  1 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 31.0°C
  0 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 26.8°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 23.6°C / 30.4°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 26.8°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 21.6°C / 32.0°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.9°C / 26.9°C
  0 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 21.9°C / 33.4°C
  1 BF
  25%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  0 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  2 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 24.5°C / 33.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 30.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.4°C / 34.3°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 29.3°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.2°C / 31.1°C
  2 BF
  31%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  37%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο

 • A-
 • A+
Υπόψη της UNESCO και των διεθνών φορέων για τη διάσωση και την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς IUCN, ICOMOS και ICCROM τέθηκε η σχετική Αναφορά.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Διεθνοποιείται και μάλιστα με ηχηρό τρόπο το θέμα των παρεμβάσεων στην Ακρόπολη. Και βλέπουν όλοι, μάλλον, εκείνο που αρνείται να δει και να παραδεχτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για τα έργα που ξεκίνησαν ως διαδρομές για Ανθρώπους με Αναπηρία και κατέληξαν τσιμεντένιοι δρόμοι που πληγώνουν το παλίμψηστο του Βράχου στην κορυφή του μνημείου.

Η Αναφορά 2021 του Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Παγκόσμιας Κληρονομιάς -World Heritage Watch με έδρα το Βερολίνο- περιλαμβάνει την Ακρόπολη ανάμεσα στα 49 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, ποσοστό αυξημένο κατά 20% από πέρυσι.

Η Αναφορά τέθηκε υπόψη της UNESCO και των διεθνών φορέων για τη διάσωση και την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς IUCN, ICOMOS και ICCROM, με αίτημα να εξετάσουν τις πληροφορίες κατά την προετοιμασία αποφάσεων για περαιτέρω προστασία των σημαντικών μνημείων της ανθρωπότητας. Στην Αναφορά φιλοξενείται το άρθρο του δρος Τάσου Τανούλα, αρχιτέκτονα με αδιάλειπτη προσφορά 40 χρόνων από διαφορετικές θέσεις στη συντήρηση και προστασία των μνημείων της Ακρόπολης. Ο κ. Τανούλας έχει εκφράσει τις επιστημονικές αντιρρήσεις του για τα έργα που συντελέστηκαν εν μέσω πανδημίας αλλά και για όσα σχεδιάζονται (χωρίς μελέτη και χωρίς έγκριση από την UNESCO), όπως η διαπλάτυνση της εισόδου και οι νέες πλατφόρμες που θα κατασκευαστούν σε διαφορετικά επίπεδα και θα αντιγράφουν εκείνες του 5ου αιώνα π.Χ., ώστε το μνημείο να «επανέλθει στην προηγούμενη μορφή».

Τον στόχο αυτόν χαρακτηρίζει ο κ. Τανούλας «ισοπεδωτικό που θα θάψει τα υπολείμματα των αρχαίων κτιρίων ανάμεσα στα μεγάλα μνημεία [...] οι παρεμβάσεις θα διαγράψουν κάθε αίσθηση ιστορικής ενότητας και συνέχειας, επιβάλλοντας σύγχρονες μορφές για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία...» σημειώνει. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τον επόμενο μήνα θα συνεδριάσει η UNESCO ενώ την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση της ευρωπαϊκής ομάδας του ICOMOS που ενημερώθηκε από μέλη του Ελληνικού Τμήματος και έδειξε θερμή υποστήριξη για τις επιστημονικές αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τα έργα που έπονται.

Την ίδια στιγμή και η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian (προηγήθηκε η Liberation) στο ρεπορτάζ της εστιάζει στις αντιδράσεις που προκαλούν τα έργα διάστρωσης με τσιμέντο. Μετά από πρόσκληση που απηύθυνε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στα μέλη της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ξενάγηση στην Ακρόπολη από τον αρχιτέκτονα Μανόλη Κορρέ.

Μάλλον όμως το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από το προσδοκώμενο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Αντιπαρερχόμαστε ότι για λόγους δεοντολογίας η υπουργός όφειλε να έχει απευθύνει αντίστοιχη πρόσκληση στους Ελληνες δημοσιογράφους. Το ρεπορτάζ της Ελεν Σμιθ φιλοξενεί όλες τις απόψεις, υπογραμμίζει τις επιστημονικές αντιρρήσεις και θυμίζει τις πλημμύρες του περασμένου Δεκεμβρίου. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες ενώ οι αντιδράσεις για τα έργα απασχόλησαν και τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία ζητά «να διερευνηθεί εάν τηρήθηκαν οι διεθνείς συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην UNESCO» και επισημαίνει ότι η υπουργός Πολιτισμού «είναι για ακόμη μια φορά έκθετη, καθώς δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης τηρούν τις απαρέγκλιτες δεσμεύσεις της UNESCO για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς».

ART - ΝΕΑ
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
Είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν ταυτόχρονα πέντε μνημεία στην ίδια παραγωγή και ουδείς γνωρίζει τους όρους για διήμερες, τετραήμερες χρήσεις με τη συμμετοχή από 120 έως 150 επαγγελματιών.
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
ART - ΝΕΑ
Και το Καλλιμάρμαρο στον Dior για επίδειξη μόδας
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έδωσε θετική γνωμοδότηση για την επίδειξη μόδας στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει τις ανησυχίες της.
Και το Καλλιμάρμαρο στον Dior για επίδειξη μόδας
ART - ΝΕΑ
Παρουσιάζονται οι διαδικτυακές πύλες... κεκλεισμένων των θυρών
Σήμερα αναμένεται η παρουσίαση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και των Κινητών Μνημείων από την Διεύθυνση Διαχείρισης στο υπουργείο Πολιτισμού.
Παρουσιάζονται οι διαδικτυακές πύλες... κεκλεισμένων των θυρών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας