• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.6°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.2°C / 21.9°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 17.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.6°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  4 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.3°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 21.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  5 BF
  43%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  66%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο

 • A-
 • A+
Υπόψη της UNESCO και των διεθνών φορέων για τη διάσωση και την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς IUCN, ICOMOS και ICCROM τέθηκε η σχετική Αναφορά.

Διεθνοποιείται και μάλιστα με ηχηρό τρόπο το θέμα των παρεμβάσεων στην Ακρόπολη. Και βλέπουν όλοι, μάλλον, εκείνο που αρνείται να δει και να παραδεχτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για τα έργα που ξεκίνησαν ως διαδρομές για Ανθρώπους με Αναπηρία και κατέληξαν τσιμεντένιοι δρόμοι που πληγώνουν το παλίμψηστο του Βράχου στην κορυφή του μνημείου.

Η Αναφορά 2021 του Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Παγκόσμιας Κληρονομιάς -World Heritage Watch με έδρα το Βερολίνο- περιλαμβάνει την Ακρόπολη ανάμεσα στα 49 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, ποσοστό αυξημένο κατά 20% από πέρυσι.

Η Αναφορά τέθηκε υπόψη της UNESCO και των διεθνών φορέων για τη διάσωση και την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς IUCN, ICOMOS και ICCROM, με αίτημα να εξετάσουν τις πληροφορίες κατά την προετοιμασία αποφάσεων για περαιτέρω προστασία των σημαντικών μνημείων της ανθρωπότητας. Στην Αναφορά φιλοξενείται το άρθρο του δρος Τάσου Τανούλα, αρχιτέκτονα με αδιάλειπτη προσφορά 40 χρόνων από διαφορετικές θέσεις στη συντήρηση και προστασία των μνημείων της Ακρόπολης. Ο κ. Τανούλας έχει εκφράσει τις επιστημονικές αντιρρήσεις του για τα έργα που συντελέστηκαν εν μέσω πανδημίας αλλά και για όσα σχεδιάζονται (χωρίς μελέτη και χωρίς έγκριση από την UNESCO), όπως η διαπλάτυνση της εισόδου και οι νέες πλατφόρμες που θα κατασκευαστούν σε διαφορετικά επίπεδα και θα αντιγράφουν εκείνες του 5ου αιώνα π.Χ., ώστε το μνημείο να «επανέλθει στην προηγούμενη μορφή».

Τον στόχο αυτόν χαρακτηρίζει ο κ. Τανούλας «ισοπεδωτικό που θα θάψει τα υπολείμματα των αρχαίων κτιρίων ανάμεσα στα μεγάλα μνημεία [...] οι παρεμβάσεις θα διαγράψουν κάθε αίσθηση ιστορικής ενότητας και συνέχειας, επιβάλλοντας σύγχρονες μορφές για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία...» σημειώνει. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τον επόμενο μήνα θα συνεδριάσει η UNESCO ενώ την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση της ευρωπαϊκής ομάδας του ICOMOS που ενημερώθηκε από μέλη του Ελληνικού Τμήματος και έδειξε θερμή υποστήριξη για τις επιστημονικές αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τα έργα που έπονται.

Την ίδια στιγμή και η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian (προηγήθηκε η Liberation) στο ρεπορτάζ της εστιάζει στις αντιδράσεις που προκαλούν τα έργα διάστρωσης με τσιμέντο. Μετά από πρόσκληση που απηύθυνε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στα μέλη της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ξενάγηση στην Ακρόπολη από τον αρχιτέκτονα Μανόλη Κορρέ.

Μάλλον όμως το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από το προσδοκώμενο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Αντιπαρερχόμαστε ότι για λόγους δεοντολογίας η υπουργός όφειλε να έχει απευθύνει αντίστοιχη πρόσκληση στους Ελληνες δημοσιογράφους. Το ρεπορτάζ της Ελεν Σμιθ φιλοξενεί όλες τις απόψεις, υπογραμμίζει τις επιστημονικές αντιρρήσεις και θυμίζει τις πλημμύρες του περασμένου Δεκεμβρίου. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες ενώ οι αντιδράσεις για τα έργα απασχόλησαν και τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία ζητά «να διερευνηθεί εάν τηρήθηκαν οι διεθνείς συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην UNESCO» και επισημαίνει ότι η υπουργός Πολιτισμού «είναι για ακόμη μια φορά έκθετη, καθώς δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης τηρούν τις απαρέγκλιτες δεσμεύσεις της UNESCO για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Αναλαμβάνει πρωτοβουλία και στέλνει κλιμάκιο για τα έργα στην Ακρόπολη
Η UNESCO αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την Ακρόπολη και στέλνει, τους επόμενους μήνες, κλιμάκιο, για να εξετάσει τα έργα που σχετίζονται με το μνημείο.
Αναλαμβάνει πρωτοβουλία και στέλνει κλιμάκιο για τα έργα στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
Τι σημαίνει να «ανησυχεί βαθιά» το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών
Η υπουργός Πολιτισμού εξακολουθεί να αποδίδει τις διεθνείς αντιδράσεις για τα έργα στην Ακρόπολη σε «ψεύδη και κατασκευασμένες “ειδήσεις’’» της αντιπολίτευσης. Για πόσο όμως θα αντιμετωπίζει το θέμα με...
Τι σημαίνει να «ανησυχεί βαθιά» το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών
ART - ΝΕΑ
«Δυσλειτουργίες και ταλαιπωρία για τους χιλιάδες επισκέπτες»
Σαράντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού βάσει των στοιχείων του πρόσφατου ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», το οποίο η κ. Μενδώνη μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει.
«Δυσλειτουργίες και ταλαιπωρία για τους χιλιάδες επισκέπτες»
ART - ΝΕΑ
Αλλαγή πλεύσης ή διπλωματικά παιχνίδια;
Η βρετανική πλευρά ενδέχεται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σύμφωνα με την ατζέντα των εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών.
Αλλαγή πλεύσης ή διπλωματικά παιχνίδια;
ART - ΝΕΑ
Ποιος προσκάλεσε το κλιμάκιο που διενήργησε αυτοψία στην Ακρόπολη;
Το ΥΠΠΟΑ επιμένει να διοχετεύει πως το ίδιο απηύθυνε σχετική πρόσκληση στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αν και σε ρεπορτάζ μας είχαμε αποδείξει ότι η UNESCO είχε ήδη ενημερώσει για την πραγματοποίηση της...
Ποιος προσκάλεσε το κλιμάκιο που διενήργησε αυτοψία στην Ακρόπολη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας