• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.6°C / 12.9°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.8°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 9.6°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  4 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.5°C
  0 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.2°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.6°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 9.0°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 11.6°C
  1 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 13.1°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 7.3°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 10.3°C
  0 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  82%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς θα γίνει η «απόβαση» του Dior στην Ακρόπολη

 • A-
 • A+

Ο τίτλος μπορεί να είναι «Η πολιορκία της Ακρόπολης από τον οίκο Dior», αφού δεν μιλάμε για ένα χαρωπό πολύβουο μελίσσι που θα ανέβει στον Βράχο για περίπατο, αλλά για μια απαιτητική υπερπαραγωγή που θα στηθεί με τη φροντίδα 150 επαγγελματιών διαφορετικών ειδικοτήτων. «Tα οχήματα μεταφοράς του υλικού δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 10 τόνους βάρος μικτό» και τα 5 μέτρα μήκος, γράφουν οι όροι της απόφασης χορήγησης άδειας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού. Δεν τα λες μικρά κι αν ισχύει ότι τουλάχιστον οκτώ τέτοια φορτηγά -η απόφαση δεν αναφέρει αριθμό- θα προσεγγίσουν την ανατολική κλιτύ της Ακρόπολης, η διαδικασία δεν αναμένεται εύκολη.

Θα μεταφέρουν εγκιβωτισμένο τον τεχνικό εξοπλισμό (από κάμερες για φωτογράφηση και κινηματογράφηση, φώτα, γεννήτριες μέχρι ντρόουν), μαζί φυσικά με τα σύνολα υψηλής ραπτικής, αξεσουάρ, καθρέπτες και το υλικό τροφοδοσίας για όλους τους εργαζομένους.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (που ακολούθησε της θετικής γνωμοδότησης του ΚΑΣ), τα φορτηγά θα προσεγγίσουν την ανατολική κλιτύ της Ακρόπολης ώστε τα κιβώτια να μεταφερθούν στην κορυφή του Βράχου με το εργοταξιακό αναβατόριο-γερανό της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η αρχιτέκτων, μηχανικός και διευθύντρια της ΥΣΜΑ, Βασιλική Ελευθερίου, «μιλάμε για ογκώδη πράγματα που αντιστοιχούν στις προμήθειες που κάνουμε κι εμείς για το έργο συντήρησης και αναστήλωσης. Μηχανήματα και υλικά που χρησιμοποιούμε προσεγγίζουν τον Βράχο από τη νοτιοανατολική γωνία, δηλαδή απέναντι από το Μουσείο Ακρόπολης. Από την αρχή των έργων της ΥΣΜΑ έχει εγκατασταθεί εκεί ο γερανός που ανεβάζει και κατεβάζει όλα τα υλικά. Με αυτόν τον τρόπο κατεβαίνουν ακόμα και τα απορρίμματα της Ακρόπολης.

Οταν βρίσκεται κανείς στο μουσείο και το εργοτάξιο δουλεύει, βλέπει τον γερανό που σύρεται πάνω στις ράγες, βγαίνει προς τα έξω και ανεβαίνει στην μπούμα για να κάνει τις μεταφορές. Οταν δεν χρησιμοποιείται διπλώνεται για να μη φαίνεται από την πόλη. Η προσέγγιση των οχημάτων αφορά αυτό το σημείο, που θέλει πάλι μια προσοχή για το πώς θα κάνεις τη μανούβρα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Συνεργάτες μου είναι σε επικοινωνία με τους ανθρώπους της παραγωγής, παρακολουθούν και συντονίζουν τη διαδικασία που αφορά τη στάθμευση των οχημάτων, πόσα κιβώτια θα μεταφερθούν, με ποια σειρά θα ανέβουν, πόσος χρόνος θα απαιτηθεί κοκ. Θεωρώ ότι έχουμε χρόνο και θα το οργανώσουμε σωστά».

Τα κιβώτια Dior θα τοποθετηθούν σε ειδικό βαγόνι που κινείται πάνω σε τροχιά και έχουν προορισμό το παλαιό Μουσείο Ακρόπολης. Θα λειτουργήσει ως χώρος προετοιμασίας και παρασκηνίων, κουζίνας (μόνο εκεί επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού και ποτού), αποθήκης μηχανημάτων, κοινόχρηστων χώρων υγιεινής κοκ. Δόθηκε μάλιστα έγκριση να γίνει η κινηματογράφηση της προετοιμασίας backstage reporting, ενώ «για οποιαδήποτε κατασκευή και εξοπλισμό εντός του παλαιού μουσείου προκρίνεται η απλή έδραση λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή φθορών στο κτίριο»!

Το σύνολο των τελών που θα καταβάλει η παραγωγή για φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση της κολεξιόν του οίκου Dior σε Ακρόπολη, Ηρώδειο, Αρχαία Αγορά, Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και Nαό του Δία στη Νεμέα μαζί με τα τέλη του οπτικοακουστικού υλικού (που θα διανεμηθεί στη συνέχεια για τη διαφήμιση) είναι 274.620 ευρώ.

Στην Ακρόπολη η προετοιμασία θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17, οι λήψεις στις 18 ή 19 Ιουνίου, σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για το μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα λειτουργήσει ως φόντο για τα φουστάνια του Dior, θα κλείσει για το κοινό από τις 5 το απόγευμα (18/6) και θα δεχτεί μια βαθιά λαβωματιά στο κύρος και τον συμβολισμό του, θα καταβληθούν τέλη ύψους 21.100 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ενα βήμα μπροστά για την επιστροφή τους
Η Επιτροπή της UNESCO κάνει αναφορά στις κακές συνθήκες των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο και ψήφισε ομόφωνα το επιπλέον κείμενο που είναι απόφαση αποκλειστικά στοχευμένη στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών...
Ενα βήμα μπροστά για την επιστροφή τους
ART - ΝΕΑ
Ντόρος για τις 274 χιλιάδες ευρώ του Dior
Το συνολικό κόστος της παραγωγής μαζί με τα τέλη του οπτικοακουστικού υλικού είναι 274.620 ευρώ, αφού ο οίκος μόδας καλείται να καταβάλει απλώς τα τέλη χρήσης.
Ντόρος για τις 274 χιλιάδες ευρώ του Dior
ART - ΝΕΑ
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
Είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν ταυτόχρονα πέντε μνημεία στην ίδια παραγωγή και ουδείς γνωρίζει τους όρους για διήμερες, τετραήμερες χρήσεις με τη συμμετοχή από 120 έως 150 επαγγελματιών.
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
ART - ΝΕΑ
Και το Καλλιμάρμαρο στον Dior για επίδειξη μόδας
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έδωσε θετική γνωμοδότηση για την επίδειξη μόδας στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει τις ανησυχίες της.
Και το Καλλιμάρμαρο στον Dior για επίδειξη μόδας
ART - ΝΕΑ
Φωτογράφιση στην Ακρόπολη και σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε και έδωσε ομόφωνη θετική γνωμοδότηση στο αίτημα του οίκου Dior για τη φωτογράφιση της συλλογής «Cruise 2022».
Φωτογράφιση στην Ακρόπολη και σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας