• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 18.0°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  12°C 10.2°C / 12.7°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.8°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.5°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.8°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  2 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.4°C
  2 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  93%
© Bernard Bialorucki | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ντόρος για τις 274 χιλιάδες ευρώ του Dior

 • A-
 • A+
Φώτα, κάμερες, μικροφωνικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, φορτηγά και 150 επαγγελματίες θα κατακλύσουν την Ακρόπολη και ακόμη τέσσερις εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους που θα κλείσουν διαδοχικά από 16 έως 22 Ιουνίου για το κοινό.

Διαδοχικά από τις 16 έως τις 22 Ιουνίου η Ακρόπολη και ακόμα τέσσερις εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι κλείνουν για τους επισκέπτες και ανοίγουν για τις εργασίες του οίκου Dior, δηλαδή για φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση μαζί με χορευτικά δρώμενα. Το συνολικό κόστος της παραγωγής μαζί με τα τέλη του οπτικοακουστικού υλικού (που θα διανεμηθεί στη συνέχεια για τη διαφήμιση) είναι 274.620 ευρώ, αφού ο οίκος μόδας καλείται να καταβάλει απλώς τα τέλη χρήσης, όπως ορίζονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ό,τι προβλέπεται για κάθε παραγωγή δηλαδή.

Προς τι, λοιπόν, όλη αυτή η προνομιακή μεταχείριση; Τι μας ωθεί να αισθανόμαστε (τα υπουργεία μας πρωτίστως, Πολιτισμού και Τουρισμού) τόσο μεγάλη υποχρέωση που ο γαλλικός οίκος μόδας ζητάει να διαφημιστεί πατώντας στα μνημεία μας; Βάζοντας ως φόντο την Ακρόπολη, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και του Διός στη Νεμέα μαζί με τη Ρωμαϊκή Αγορά και το Ηρώδειο; Τα επιτελεία των αρίστων της κυβέρνησης Μητσοτάκη θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο μεταφέρουμε πολιτισμό; Η τάση και η στάση πάντως θεωρείται passe, που λένε και οι Γάλλοι.

Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε χθες στη δημοσιότητα την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς που υπογράφει η διευθύντρια Πολυξένη Αδάμ-Βελένη και έπεται της θετικής ομόφωνης γνωμοδότησης του ΚΑΣ. Η απόφαση αφορά τους όρους έγκρισης των αιτημάτων των εταιρειών «QOS IKE» και «EIGHT E.E.», με την υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού, για τη χορήγηση άδειας φωτογράφησης και κινηματογράφησης της συλλογής «Cruise 2022» του οίκου Christian Dior σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητας των Εφορειών Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Κορινθίας.

Το αφήγημα που έχει στηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (μην ξεχνάμε ότι το πρωτοδιαβάσαμε σε ανακοίνωση του Μαξίμου τον Δεκέμβριο του ’20) λέει ότι η χώρα μας θα διαφημιστεί σε όλο τον κόσμο μέσω της νέας συλλογής που εμπνέεται από την ελληνική παράδοση και σύμφωνα με το αίτημα ο οίκος «επιθυμεί να τιμήσει τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ενώ ο επετειακός χαρακτήρας της συλλογής συνδέεται με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη φωτογράφηση του οίκου το 1951 στην Ακρόπολη». Πόση Ελλάδα και Επανάσταση «χώρεσαν» στις δημιουργίες του αγαπημένου μας Dior θα το διαπιστώσουμε οσονούπω.

Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι θα στηθούν φώτα, κάμερες, ηχεία, τέντες, μικροφωνικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, θα ντυθούν και θα βαφτούν σούπερ μόντελ, θα εκτελεστούν χορογραφίες, θα καταλυθούν περισχοινίσεις, θα καλυφθούν οι φωτισμοί ναών, θα εκτελεστεί ό,τι άλλο απαιτεί μια υπερπαραγωγή με τη συμμετοχή 150 επαγγελματιών σαν αυτή που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στα μνημεία μας.

Οι λήψεις

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης επιτρέπονται η φωτογράφηση με και χωρίς πρόσωπα, η αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση χωρίς πρόσωπα, η κινηματογράφηση της προετοιμασίας εντός του παλαιού μουσείου και η κινηματογράφηση της διαδικασίας με πρόσωπα μόνο για το τμήμα από την πύλη Βeule έως την περίφραξη πάνω από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Η προετοιμασία θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουνίου, οι λήψεις στις 18 ή 19 Ιουνίου εναλλακτικά, σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών. Θα χρησιμοποιηθούν οχήματα μήκους πέντε μέτρων για τη μεταφορά του εξοπλισμού που θα μετακινηθούν με το εργοταξιακό αναβατόριο-γερανό στην ανατολική κλιτύ της Ακρόπολης. Μάλιστα για τη χρήση του έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της ΥΣΜΑ. Δεν καταλαβαίνουμε, λοιπόν, γιατί το υπουργείο Πολιτισμού βγάζει ανακοινώσεις και διαψεύδει την εφημερίδα «Αυγή» που έγραψε για τα 8μετρα οχήματα; Τα τρία μέτρα στο μήκος είναι το πρόβλημα;

 • Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού θα γίνει φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση με και χωρίς την παρεμβολή προσώπων στις 18 Ιουνίου.
 • Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς επιτρέπεται η φωτογράφηση και αεροκινηματογράφηση, με και χωρίς πρόσωπα. Η προετοιμασία θα πραγματοποιηθεί 18-19 και οι λήψεις στις 20 Ιουνίου.
 • Στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας (Ναός Διός και Στάδιο) επιτρέπεται η φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση στον περιβάλλοντα χώρο του ναού και στο Στάδιο. Η προετοιμασία θα πραγματοποιηθεί στις 20 και οι λήψεις στις 21 Ιουνίου.
 • Στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου επιτρέπεται η φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση. Η προετοιμασία θα πραγματοποιηθεί στις 21 και οι λήψεις στις 22 Ιουνίου. Στους δύο τελευταίους αρχαιολογικούς χώρους θα εκτελεστούν και χορογραφίες κι έτσι έχει τεθεί ο όρος στα ηχητικά συστήματα που θα τοποθετηθούν «η ένταση των ηχείων να μην ξεπερνά τα 100 ντεσιμπέλ και οι συχνότητες να μην είναι πάνω από 40 Hz».

Κόστος

Τα ποσά που προσδιορίζονται ανά χώρο είναι: Ακρόπολη 21.100 ευρώ, Ωδείο Ηρώδου Αττικού 6.900 ευρώ, Aρχαία Αγορά 13.500 ευρώ, Σούνιο 13.000, Ναός Διός και Στάδιο Νεμέας 17.600 (συν ΦΠΑ). Το συνολικό ποσό για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση των λήψεων ανέρχεται στα 72.100 ευρώ! Για τη χρήση των απεικονίσεων θα καταβληθεί τέλος το οποίο προσδιορίζεται για τις έντυπες εκδόσεις στα 195.000 ευρώ (προσαυξημένο με τον ΦΠΑ) και για τη διαδικτυακή χρήση στα 4.120 ευρώ και 3.400 ευρώ για 11 βίντεο συνολικής διάρκειας 170 δευτερολέπτων.

Σύμφωνα με τους όρους, δεν επιτρέπονται οι λήψεις στο εσωτερικό των Ναών του Ηφαίστου και Αθηνάς Εργάνης στην Αρχαία Αγορά, του Ποσειδώνα στο Σούνιο και του Διός στη Νεμέα.

Επίσης: «Το παραγόμενο υλικό από την Ακρόπολη των Αθηνών να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως συνοδευτικό σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για θέματα που αφορούν την παρουσίαση της συλλογής και την έμπνευση αυτής από την Ελλάδα και σε καμία περίπτωση στη διαφημιστική καμπάνια της σειράς».

Οι αιτούντες την άδεια, υπεύθυνοι για την καθαριότητα των χώρων, τη χρήση των μηχανημάτων, οφείλουν να τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας κοκ. Οι ίδιοι θα αναλάβουν την κάλυψη της δαπάνης για την υπερωριακή απασχόληση του συνόλου του προσωπικού και οφείλουν να ενημερώσουν (σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και το υπουργείο Τουρισμού) εγκαίρως το κοινό για τις ώρες που δεν θα είναι δυνατή η επίσκεψή του στους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς θα κλείνουν από τις 5 το απόγευμα τις ημέρες των λήψεων αλλά και από τις 6 έως τις 10 το πρωί η Αρχαία Αγορά και ο αρχαιολογικός χώρος Νεμέας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
Είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν ταυτόχρονα πέντε μνημεία στην ίδια παραγωγή και ουδείς γνωρίζει τους όρους για διήμερες, τετραήμερες χρήσεις με τη συμμετοχή από 120 έως 150 επαγγελματιών.
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
ART - ΝΕΑ
Φωτογράφιση στην Ακρόπολη και σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε και έδωσε ομόφωνη θετική γνωμοδότηση στο αίτημα του οίκου Dior για τη φωτογράφιση της συλλογής «Cruise 2022».
Φωτογράφιση στην Ακρόπολη και σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους
ART - ΝΕΑ
Ετοιμότης μηδέν στην Ακρόπολη για τις ορδές των τουριστών
Κατά την επίσκεψή τους στην Ακρόπολη την 1η Αυγούστου οι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη και Βασίλης Κικίλιας, αλληλοεπαινέθηκαν για...
Ετοιμότης μηδέν στην Ακρόπολη για τις ορδές των τουριστών
ART - ΝΕΑ
Ακόμα και τα αυτονόητα εξασφαλίζονται με χορηγίες
Με αυτόματο απινιδωτή εξοπλίζεται η Ακρόπολη για την εξασφάλιση του οποίου το ΥΠΠΟΑ απευθύνθηκε σε ιδιωτικό όμιλο! Λες και δεν υπάρχει κράτος να καλύψει τις ανάγκες στους αρχαιολογικούς χώρους.
Ακόμα και τα αυτονόητα εξασφαλίζονται με χορηγίες
ART - ΝΕΑ
Κλιματική Αλλαγή και Πολιτιστική Κληρονομιά
Αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμός είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ενημέρωση της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΠΟΑ για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική Κληρονομιά στη χώρα.
Κλιματική Αλλαγή και Πολιτιστική Κληρονομιά
ART - ΝΕΑ
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες
Μέχρι την Κνωσό, τους Δελφούς, το Ακρωτήρι Σαντορίνης και το Μοναστηράκι έφτασε η χάρη του γαλλικού οίκου. Το αίτημα ήταν άμεση κινηματο­γράφηση και βιντεοσκόπηση με ένα πρόσωπο για τρίλεπτο editorial φιλμ.
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας