Τέσσερα ιστορικά κτίρια του Αργους, οικίες επιφανών προσώπων που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της εποχής του τέλους της Επανάστασης και της καποδιστριακής διοίκησης (ανάμεσά τους και το σπίτι του Μακρυγιάννη) εγκαταλείφθηκαν, ερήμωσαν και κινδυνεύουν από ολοκληρωτικό αφανισμό.
Ετσι οι «Πολίτες του Αργους», μια δραστήρια ομάδα προσωπικοτήτων από διαφορετικούς χώρους αλλά όλοι αργειακής καταγωγής και οι περισσότεροι πολίτες του Αργους, απευθύνουν επιστολή-έκκληση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Χωροταξίας Νικόλαο Ταγαρά. Θυμίζουν ότι τα κτίρια είναι διατηρητέα και προστατεύονται από τις κηρύξεις και τους χαρακτηρισμούς των δύο υπουργείων. Και τι ζητούν; Το αυτονόητο.
Με την ευκαιρία της διακοσιοστής επετείου «από την Ελληνική Επανάσταση και την περίοδο Καποδίστρια σας παρακαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε να διασωθούν, να αναστηλωθούν και να αξιοποιηθούν κατάλληλα» γράφουν στην επιστολή τους και τονίζουν πως «σας απευθύνουμε το παρόν έγγραφο με την παράκληση να εφαρμοστεί εκ μέρους σας η ισχύουσα νομοθεσία, διεθνής και ελληνική, για τη διάσωση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς».
Τα τέσσερα κτίρια είναι: Η οικία Στρατηγού Δημ. Τσώκρη, επί της οδού Καρατζά 6, που οικοδομήθηκε το 1828 με αρχιτέκτονα τον Θ. Βαλλιάνο, στενό συνεργάτη του Καποδίστρια. Επίσης υπήρχαν ορισμένα κινητά αρχαία ενώ εξακολουθούν να είναι εντοιχισμένα σημαντικά αρχαία, όπως μια μεγάλη λίθινη επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη παράσταση γυναικείας μορφής και μικρού αγοριού, γνωστή ως «Τελέσιλλα». Στην οικία αυτή σωζόταν το γραφείο του Καποδίστρια ο οποίος φιλοξενείτο εκεί κάθε φορά που μετέβαινε στο Αργος. Σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Αργους, ο οποίος την αγόρασε το 2013 με χορηγία από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η οικία του Σπυρίδωνος Τρικούπη (πατέρα του Χαρίλαου Τρικούπη), επί της οδού Δαναού 33. Χτίστηκε το 1830, «μεταπωλήθηκε τρεις φορές και κατέληξε ως ιδιοκτησία της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία το αγόρασε το 1985 έναντι τιμήματος 49,5 εκατομμυρίων δραχμών. Σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς».
Η οικία οικογένειας Βλάσση, επί της ομώνυμης πλατείας του Αργους. Στοιχεία για την προεπαναστατική οικογένεια Βλάσση έχει δημοσιεύσει ο Δ. Βαρδουνιώτης στο παράρτημα του έργου του «Η καταστροφή του Δράμαλη».
Και, τέλος, το σπίτι του Μακρυγιάννη που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, επί της οδού Γούναρη 15. «Επειδή υπήρξε διαμάχη γύρω από το σπίτι αυτό, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ο ιδιοκτήτης προσέβαλε το Π.Δ. του 1982 στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με την απόφασή του 298/1984 απεφάνθη ότι καλώς έγινε η κήρυξη και ότι πλάνη περί τα πράγματα δεν υπάρχει».
Το έγγραφο υπογράφουν μεταξύ άλλων:
- Βασίλης Βλασταράς, αντιπρύτανης και αναπληρωτής καθηγητής στην ΑΣΚΤ
- Δημήτρης Γεωργόπουλος, ιστορικός, αρχειονόμος, πρώην προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους νομού Αργολίδας
- Γιώργος Γιαννούσης, πρόεδρος Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας και Πολιτισμού
- Βασίλης Δωροβίνης, δικηγόρος, πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός, μελετητής της κτιριοδομίας και πολεοδομίας της καποδιστριακής εποχής
- Δημήτρης Κεραμίδας, ομότιμος καθηγητής Παιδοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Πατρών
- Λίλα Κονομάρα, λογοτέχνης
- Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, ιστορικός, ομότιμος διευθυντής του Τμήματος Ιστορίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Véronique Chankowski , αρχαιολόγος, διευθύντρια Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών
- Κώστας Ζάχος, επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων
- Πέτρος Θέμελης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
- Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
- Μανώλης Κορρές, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ-ακαδημαϊκός
- Χαράλαμπος Κριτζάς, επίτιμος διευθυντής Επιγραφικού Μουσείου Αθηνών
- Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
- Χρήστος Ντούμας, ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
- Ιωάννα Παπαντωνίου, ιδρύτρια και πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου», σκηνογράφος
- Λιάνα Σακελλίου, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας