• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 20.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.6°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  0 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 17.0°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.7°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.2°C / 19.8°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 20.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.3°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  54%

Αντιπλημμυρικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο Δίου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή

 • A-
 • A+
Πρωτοβουλίες του ΥΠΠΟΑ - Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6)

Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή παρουσίασε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εν όψει της Ημέρας Περιβάλλοντος. Μαζί της ο καθηγητής Κώστας Καρτάλης, ο γ.γ. Γιώργος Διδασκάλου και η διευθύντρια Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ Έλενα Κουντούρη.

Η υπουργός και τα στελέχη παρουσίασαν αναλυτικά τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισής τους και τα πιλοτικά έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Δεν επιλέξαμε τυχαία τη σημερινή μέρα. Το Σάββατο 5 Ιουνίου είναι Ημέρα Περιβάλλοντος. Επιπλέον αυτές τις μέρες που μιλάμε, εξελίσσεται η προετοιμασία της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα, η οποία θα γίνει τον Νοέμβριο του 2021 στη Γλασκόβη και αφορά τη Σύμβαση για το Κλίμα και τη Συμφωνία των Παρισίων.

Τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων και των σχέσεων που υπάρχουν με την πολιτιστική κληρονομιά είναι γνωστά (...). Αυτό το οποίο έχει σημασία στην περίπτωσή μας είναι η πρόληψη. (...) Σήμερα που μιλάμε, πρόβλημα δεν υπάρχει στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία μας. Οφείλουμε, όμως, να προβλέψουμε και να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα», είπε η υπουργός Πολιτισμού και έδωσε τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που είναι η διάγνωση, η εποπτεία, η πρόληψη, η θεραπεία.

Ο κ. Καρτάλης αναφέρθηκε στους πέντε κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή: τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την απερήμωση (οδηγεί σε αποσάθρωση του εδάφους, διάβρωση, κατολισθήσεις), τις δασικές πυρκαγιές, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τέλος, τα καυσωνικά επεισόδια, «τα οποία έχουν ως επί το πλείστον επίδραση στους εργαζομένους και τους επισκέπτες».

Οι βασικές αρχές του εθνικού σχεδίου έχουν ορίζοντα το 2050 και ενδιάμεσους στόχους ανά πενταετία. Στην α’ φάση, μέχρι το 2025, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας κατάλογος κλιματικής τρωτότητας σε επίπεδο χώρας, με μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους. Αφορά αρχικά 12 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και 13 μουσεία για την αξιολόγηση των αναγκών της ενεργειακής αναβάθμισής τους. Οι 12 χώροι είναι: Ακρόπολη Αθηνών, Μυκήνες, Ναός του Επικούριου Διός, Δίον, Δελφοί, Ολυμπία, Φίλιπποι, μινωικά ανάκτορα, Δήλος, Σάμος (το Ηραίο), Ρόδος και Μυστράς. Τα μουσεία είναι: Δελφών, Ολυμπίας, Πάτρας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Θήβας, Βασιλικοί Τάφοι Βεργίνας, Πέλλας, Καβάλας, Χίου, Παλαιό της Σπάρτης, Τατοΐου και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Κλιματική Αλλαγή και Πολιτιστική Κληρονομιά
Αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμός είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ενημέρωση της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΠΟΑ για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική Κληρονομιά στη χώρα.
Κλιματική Αλλαγή και Πολιτιστική Κληρονομιά
ART - ΝΕΑ
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
Πώς πραγματοποιείται μια συνάντηση με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα, τα οποία συζητούν ωστόσο για ένα θέμα που δεν είναι των αρμοδιοτήτων τους;
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
ART - ΝΕΑ
Παρουσιάζονται οι διαδικτυακές πύλες... κεκλεισμένων των θυρών
Σήμερα αναμένεται η παρουσίαση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και των Κινητών Μνημείων από την Διεύθυνση Διαχείρισης στο υπουργείο Πολιτισμού.
Παρουσιάζονται οι διαδικτυακές πύλες... κεκλεισμένων των θυρών
ART - ΝΕΑ
Νομιμοποιούν χωρίς έλεγχο την ιδιωτική συλλογή Στερν
Οι 161 αρχαιότητες κυκλαδικού πολιτισμού στη Βουλή ⫸ Στιγμές αμηχανίας για τη Λίνα Μενδώνη κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Νομιμοποιούν χωρίς έλεγχο την ιδιωτική συλλογή Στερν
ART - ΝΕΑ
Η τέχνη, η μνήμη και η ιστορική εμπειρία της προσφυγιάς
Περισσότερες από 70 νέες παραγωγές και 2.200 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό συμπράττουν για φέτος στον θεσμό «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» με κεντρικό θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η τέχνη, η μνήμη και η ιστορική εμπειρία της προσφυγιάς
ART - ΝΕΑ
Ενα ανάποδο «φωτόσπαθο» στην Ακρόπολη!
Η ιδιαίτερα φωτεινή δέσμη στον βράχο της Ακρόπολης δεν ανήκει στις, γνωστές ώς εδώ, νέες φωτιστικές παρεμβάσεις της Ελευθερίας Ντεκώ και είναι σαφώς φωτεινότερη από το φως που εκπέμπει ακόμη και ο Παρθενώνας.
Ενα ανάποδο «φωτόσπαθο» στην Ακρόπολη!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας