• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.2°C / 14.9°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.0°C
  5 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 12.9°C
  3 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 14.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  3 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.2°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.9°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.6°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 13.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 16.5°C
  0 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  82%

Δελφικές Γιορτές, «Προμηθέας Δεσμώτης», 1930

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «Αναβίωσις» των Δελφικών Εορτών του Σικελιανού

 • A-
 • A+
Το Διεθνές Φεστιβάλ «Αγγελος Σικελιανός» έχει ως γενικό μότο τη λέξη «Αναβίωσις» και επιχειρεί την επανεξέταση της προσφοράς του Σικελιανού στους Δελφούς,

Ενας νέος θεσμός, «Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αρχίζει από φέτος και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα διεθνές πνευματικό φόρουμ, όπου κάθε χρόνο θα συγκεντρώνονται άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών από όλο τον κόσμο για να συνομιλήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες, να επιδείξουν τα επιτεύγματά τους στον τομέα της σκέψης, των τεχνών και του πολιτισμού.

Ανατρέχοντας στο έργο και την προσφορά του Αγγελου Σικελιανού στην περιοχή των Δελφών («Δελφική Ιδέα», «Δελφικές Εορτές») και θεωρώντας ότι του οφείλεται όχι απλώς ένα αφιέρωμα μνήμης, αλλά κυρίως η διαιώνιση της μεγάλης πνευματικής παρακαταθήκης του και -γιατί όχι;- η επαναπροσέγγιση των ιδεών του στον 21ο αιώνα, επιχειρείται η δημιουργία ενός πλέγματος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα των Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 εκτυλίσσεται από τις 11 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου 2021 σε έξι περιοχές, Δελφούς, Συκιά, Λευκάδα, Σαλαμίνα, Αίγινα, Αθήνα, και περιλαμβάνει δράσεις αφιερωμένες στην ποίηση-λόγο, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες, εικαστικές δράσεις αλλά και σεμινάρια και συζητήσεις επιστημονικού περιεχομένου.

Η αξιοποίηση του διαδικτύου, των νέων ψηφιακών μέσων αλλά και των υπαρχουσών υποδομών της περιοχής καταδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την αξία εκείνων των προσπαθειών που κατέβαλαν η Εύα Πάλμερ και ο Αγγελος Σικελιανός πριν από περίπου εκατό χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης «Αγγελος Σικελιανός» στους Δελφούς καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για το 2021. Η ιδρυτική αυτή προσπάθεια θα είναι αφιερωμένη στις ιδέες και το έργο του, φιλοδοξώντας να καταστεί το όλο εγχείρημα ένας μόνιμος θεσμός που θα προάγει τη σύγχρονη «Δελφική Ιδέα» υπό τη μορφή «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων του πνεύματος από όλα τα μέρη της Γης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ «Αγγελος Σικελιανός» έχει ως γενικό μότο τη λέξη «Αναβίωσις» και επιχειρεί την επανεξέταση της προσφοράς του Σικελιανού στους Δελφούς, εκεί όπου αναμετρήθηκαν και κρίθηκαν από τον χρόνο ο εαυτός του και οι ιδέες του.

Ο Αγγελος Σικελιανός με τη σύζυγό του Εύα Πάλμερ

Εχει σημασία να θυμηθούμε πως το όραμα του Σικελιανού, η «Δελφική Ιδέα», αν και είχε διεθνή απήχηση χάρη στις προσπάθειες τις οποίες είχε αναλάβει η Εύα Πάλμερ, ναυάγησε εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών.

Θα πρέπει να τονίσουμε όμως πως εκείνος ο θεσμός συνέβαλε καθοριστικά στην αντίληψη της διδασκαλίας της αρχαίας τραγωδίας με μια πρωτοποριακή για την εποχή ματιά, που ενδεχομένως άνοιξε δρόμους για μια σύγχρονη καλλιτεχνική προσέγγιση. Ωστόσο τη συνέχεια αυτής της ιδέας ανέλαβε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, που λειτουργεί σήμερα ως χώρος διεθνών συνελεύσεων.

Είναι ευχή των ανθρώπων του πολιτισμού να ανθήσει και να ακμάσει ο νέος θεσμός των Δελφικών Γιορτών. Ποιος μπορεί άλλωστε να μείνει ασυγκίνητος στον «Δελφικό Λόγο» του Σικελιανού στους Δελφούς, όταν την 18η Οκτωβρίου του 1932 έγραφε: «Ολα γύρα μου και μέσα μου, συθέμελα δονούνται από τον ήχο, το διάστημα, το σπίτι όπου αγρυπνώ, η ψυχή μου. Αλλά να π’ αγάλι αγάλι, αυτή η βοή αρθρώνεται σε λόγο. Τον ακούω στα έγκατα του νου. Θαρρώ πως λέει: “Είμαι το πνεύμα, το πανάρχαιο απολλώνειο πνεύμα, που κατέβη πρώτο από τις χιονοσκέπαστες κορφές της ιστορίας, ο Αρρην Λόγος, ο όρθιος Δωρικός σκοπός, ο Πυθικός προαιώνιος Νόμος. Είμαι η αρχή της Ακτινοβολίας, της Ευρυθμίας, της Πειθαρχίας, της Απλότητας, της βασικής κάθε ψυχής και λαού Αυτονομίας, είμαι η αρχή της τέλειας Μνήμης”».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Φθινόπωρο γεμάτο αστέρια στο Ηρώδειο
Ανακοινώθηκαν οι συναυλίες και οι παραστάσεις που πήραν έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβουλίο και θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στο Ηρώδειο.
Φθινόπωρο γεμάτο αστέρια στο Ηρώδειο
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Ο “Καπετάν Μιχάλης” είναι η ιστορία της ύπαρξης σε λίγες σελίδες»
Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης» μεταφέρεται σε μια σύγχρονη λαϊκή όπερα από τον Δημήτρη Μαραμή και ο Τάσος Αποστόλου που πρωταγωνιστεί μιλά για τον ρόλο-πρόκληση.
«Ο “Καπετάν Μιχάλης” είναι η ιστορία της ύπαρξης σε λίγες σελίδες»
ART - ΝΕΑ
Το 1821 και πολλές μικρές καλλιτεχνικές «επαναστάσεις»
Η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζει μια σειρά από σύγχρονες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις στην Ιστορία.
Το 1821 και πολλές μικρές καλλιτεχνικές «επαναστάσεις»
ART - ΝΕΑ
Πιθανότατα θα κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και τους καλλιτέχνες προαιρετικούς
Λίγο πριν από την εμφάνισή του στο «Αλσος» με την παράσταση «Ζήτω το Πένθος» κάνουμε μια πολιτικο-σατιρική συζήτηση με τον Τσολιά της «Ελληνοφρένειας».
Πιθανότατα θα κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και τους καλλιτέχνες προαιρετικούς
ART - ΝΕΑ
Μετρώντας τις μέρες για το επόμενο MIR Festival
Τόσο οι διεθνείς όσο και οι ελληνικές συμμετοχές κατόρθωσαν να συνδυάσουν την πρωτοποριακή ματιά τους με την ευφυή εκμετάλλευση του εξωτερικού χώρου όπου υποχρεωτικά, λόγω κορονοϊού, έλαβαν χώρα.
Μετρώντας τις μέρες για το επόμενο MIR Festival

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας