• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 6.2°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.4°C / 4.6°C
  0 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 8.4°C
  0 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / 0.3°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.7°C / 4.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 4.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.6°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / -0.1°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.0°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.4°C / 6.4°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 4.7°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταστρέφεται ένα στολίδι του Πειραιά

 • A-
 • A+
Σοβαρές καταγγελίες από τη δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα: «Στις 15.10.2020 ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου με τη συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου Πειραιά ακύρωσε την κήρυξη του κινηματογράφου-θεάτρου που είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1986». Ζητούν απαντήσεις από τον δήμαρχο Γ. Μώραλη. Στη Βουλή το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ασχημες είναι οι εξελίξεις για τον ιστορικό κινηματογράφο του Πειραιά «Χάι-Λάιφ» στην πλατεία Κοραή, στην αίθουσα του οποίου το 1925 προβλήθηκαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες, καθώς εδώ και λίγες ημέρες συνεργεία έχουν κατεδαφίσει μεγάλο μέρος του, προκειμένου στο κτίριο όπου στεγάζεται να δημιουργηθεί πολυκατάστημα ρούχων.

Το θέμα αποκάλυψε η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα, κάνοντας γνωστό ότι ήδη ξηλώθηκαν η σκηνή και η πλατεία του, ενώ τα συνεργεία είναι έτοιμα να κατεδαφίσουν τους διατηρητέους art-deco εξώστες-θεωρεία, ηλικίας ενός αιώνα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στις 15.10.2020 «ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου με τη συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου Πειραιά ακύρωσε την κήρυξη του κινηματογράφου-θεάτρου που είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1986 (ΦΕΚ 408Δ/1986) και επέτρεψε την καταστροφή του συνόλου, της αίθουσας, της σκηνής, των θεωρείων και των καλλιτεχνικών του στοιχείων και τη μετατροπή του σε πολυκατάστημα ρούχων».

Ο «Πειραιάς για Ολους» υποστηρίζει ότι η δημοτική αρχή ήταν ενήμερη για το θέμα μέσω της αλληλογραφίας των δημοτικών υπηρεσιών με το υπουργείο Περιβάλλοντος με δύο έγγραφα ήδη από τις 9.6.2020 και τις 22.7.2020, ενώ η διάσωση του κινηματογράφου είχε συζητηθεί το 2020 και στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά με αφορμή κείμενο εκατοντάδων Πειραιωτών. Ρωτά επίσης τι γνώριζε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης για τον αποχαρακτηρισμό ως διατηρητέου του εσωτερικού της κινηματογραφικής αίθουσας και αν γνώριζε, πώς αιτιολογεί όσα ανέφερε στις 9.11.2020 στο δημοτικό συμβούλιο; «Σας θυμίζουμε, κ. δήμαρχε, ότι είπατε: «Για το "Χάι-Λάιφ" επαναλαμβάνω ότι είμαστε θετικοί -και εγώ προσωπικά και η πλειοψηφία- στο να μπορέσει να διαφυλαχθεί αυτός ο χώρος του Πειραιά, που έχει ιδιαίτερη σημασία».

To ζήτημα έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και θέμα «Εγκλημα. Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση αποφασίζει και αδειοδοτεί το γκρέμισμα της σκηνής και του εσωτερικού της ιστορικής και διατηρητέας αίθουσας πολιτισμού, του εμβληματικού για την πόλη του Πειραιά θεάτρου-κινηματογράφου "Χάι-Λάιφ" για να πουλάει ρούχα μια εταιρεία;» ο βουλευτής Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

Επίσης ο βουλευτής Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης με παρέμβασή του σε κοινή συνεδρίαση επιτροπών της Βουλής για θέματα περιβάλλοντος γνωστοποίησε την αποκάλυψη της δημοτικής κίνησης «Πειραιάς για Ολους» και ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να σταματήσει το έγκλημα της κατεδάφισης του ιστορικού κινηματογράφου.

Σημειώνεται ότι το κτίριο στην πλατεία Κοραή χτίστηκε την περίοδο μεταξύ 1908 και 1912 και αποτελεί ένα από τα σημαντικά κτίρια εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής της πόλης. Το ισόγειό του κρύβει ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, χώρο σινεμά και συναυλιών του Μεσοπολέμου με art-deco διακόσμηση, θεωρεία και εξώστη. Μετά τη Μεταπολίτευση και για σχεδόν 40 χρόνια το ΚΚΕ, ως ιδιοκτήτης του κτιρίου, σεβάστηκε την κινηματογραφική αίθουσα, το ίδιο και οι ιδιοκτήτες των δύο πολυχώρων που εγκαταστάθηκαν εκεί αργότερα, του «Passport» και του «Κρεμλίνου». Τα τελευταία χρόνια πουλήθηκε σε μεγάλο εμπορικό όμιλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΙΝΕΜΑ
Ενωμένος ο Πειραιάς για τη διάσωση του «Χάι Λάιφ»
Μια «ασπίδα προστασίας» έχει στηθεί γύρω από τον ιστορικό κινηματογράφο του Πειραιά «Χάι Λάιφ» με σκοπό τη διάσωσή του από τα επενδυτικά σχέδια και την εξαγορά του από τον δήμο της πόλης.
Ενωμένος ο Πειραιάς για τη διάσωση του «Χάι Λάιφ»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στον Πειραιά
Ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στον Πειραιά, καθώς μετά την πρώτη γερή αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους Γιάννη Μώραλη και Νίκο Μπελαβίλα την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή το master plan του...
Ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στον Πειραιά
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Θα δώσει ευχές ή ανακοινώσεις;
Τρεις είναι μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι για τον Δήμο Πειραιά, καθώς το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι η Διαμάντω Μανωλάκου θα διεκδικήσει τη δημαρχία. Ωστόσο το εκλογικό σκηνικό στο μεγάλο λιμάνι της πόλης παραμένει θολό ●...
Θα δώσει ευχές ή ανακοινώσεις;
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Εχασε την μπάλα η Ν.Δ. στον Πειραιά
Ο Βασίλης Κορκίδης, που θα ήταν υποψήφιος της Ν.Δ. και αποσύρθηκε, τάχθηκε τώρα υπέρ του Μώραλη και δήλωσε τη στήριξή του στον Βαγγέλη Μαρινάκη ● Με ποια φράση σχολίασε τις δηλώσεις Κορκίδη ο υποψήφιος του...
Εχασε την μπάλα η Ν.Δ. στον Πειραιά
ART - ΝΕΑ
Δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά διοργανώνει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα στις μόνιμες εκθέσεις, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικών σχολείων.
Δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
ART - ΝΕΑ
Στον αγώνα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021
Ορόσημο για την πόλη του Πειραιά μπορεί να αποτελέσει η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, να ενισχύσει την εικόνα της και να ενδυναμώσει τους δεσμούς και τις σχέσεις των πολιτών,...
Στον αγώνα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας