• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 31.1°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.7°C
  0 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 26.0°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 31.7°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.0°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.1°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 27.8°C
  1 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.3°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 26.0°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  46%
ΣΕΑ: Να μην αλλάξει η κυβέρνηση το νομικό καθεστώς των μεγάλων δημόσιων μουσείων
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΣΕΑ: Να μην αλλάξει η κυβέρνηση το νομικό καθεστώς των μεγάλων δημόσιων μουσείων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει για ακόμα μια φορά την κάθετη αντίθεσή του στο σχέδιο της κυβέρνησης για μετατροπή των μεγάλων δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ότι ποτέ δεν παρουσίασε τα απαραίτητα «στοιχεία γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν».

«Η απόσπασή τους από το σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η μετατροπή τους σε αυτοτελείς δομές διοικούμενες από διορισμένο διοικητικό συμβούλιο είναι πράξη ανακόλουθη και αντίθετη με την ίδρυση και λειτουργία τους ως ιστορικών υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το πλούσιο έργο που παράγεται από το εξειδικευμένο προσωπικό τους, τη διαρκή αλληλοτροφοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κυρίως τον δημόσιο, πολιτιστικό, επιστημονικό και παιδευτικό τους ρόλο, που επιτελούν προς όφελος όλων των πολιτών» εξηγεί ο ΣΕΑ.

Και καλεί «την κυβέρνηση να αναστοχαστεί η ίδια και να ακυρώσει τις προθέσεις της» και «να ενισχύσει τα δημόσια μουσεία με μέσα, χρηματοδότηση και προσωπικό για να συνεχίσουν να προσφέρουν όχι μόνο ως κιβωτοί της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ως κέντρα παραγωγής επιστημονικού λόγου, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας ανοιχτής και δωρεάν για όλους τους πολίτες».

► Η έκκληση 487 μελών της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας προς τον πρωθυπουργό:

► Η έκκληση 120 ιστορικών στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς τον πρωθυπουργό 

 

Τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, υπερασπιζόμαστε τα δημόσια μουσεία

Όλη η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:

Τα δημόσια μουσεία άνοιξαν, μετά από το μακρύ και τραυματικό διάστημα της καραντίνας, και σήμερα γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021, με εκδηλώσεις και δωρεάν είσοδο για το κοινό. Το θέμα του φετινού εορτασμού, που ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), είναι “Το Μέλλον των Μουσείων, Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση”.

Πράγματι, ο ρόλος και το μέλλον των μουσείων επαναπροσδιορίστηκε μέσα στην πανδημία. Η έλλειψη των μουσείων και των ποικίλων επικοινωνιακών - εκπαιδευτικών δράσεών τους, αλλά και η απουσία κάθε είδους καλλιτεχνικής εκδήλωσης, μας θύμισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη και δημόσιο αγαθό που πρέπει να προσφέρεται σε όλους με ίσους όρους.

Παράλληλα, η διεθνής συγκυρία της πανδημίας, με κλειστούς τους χώρους πολιτισμού, κατέδειξε ότι για να μπορέσουν τα μουσεία να ανταποκριθούν με πληρότητα στις λειτουργίες και στον κοινωνικό τους ρόλο χρειάζονται την στήριξη των κρατικών επιχορηγήσεων, ούτως ώστε να μην καταφεύγουν σε χορηγίες, πλειστηριασμούς και προβληματικές συνεργασίες.

Σε αυτή τη συγκυρία, η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς των μεγάλων δημόσιων Μουσείων της χώρας, μετατρέποντάς τα σε ΝΠΔΔ, αποδεικνύει την τεράστια απόσταση που χωρίζει την πολιτική ηγεσία από τη μουσειακή πραγματικότητα.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικοί γνώστες της μουσειακής πραγματικότητας, έγκριτοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, απευθύνουν έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, ενώνοντας τις φωνές τους με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τους εργαζόμενους στα δημόσια μουσεία και τους εργαζόμενους σε όλη την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει την απόλυτη αντίρρησή του σε κάθε σχέδιο μετατροπής των μεγάλων δημόσιων μουσείων (Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Δεν θα επιτρέψουμε την μετατροπή των δημόσιων μουσείων σε κυβερνητικά υποχείρια.

Η απόσπασή τους από το σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η μετατροπή τους σε αυτοτελείς δομές διοικούμενες από διορισμένο διοικητικό συμβούλιο είναι πράξη ανακόλουθη και αντίθετη με την ίδρυση και λειτουργία τους ως ιστορικών υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το πλούσιο έργο που παράγεται  από το εξειδικευμένο προσωπικό τους, τη διαρκή αλληλοτροφοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κυρίως τον δημόσιο, πολιτιστικό, επιστημονικό και παιδευτικό τους ρόλο, που επιτελούν με σύγχρονο τρόπο, προς όφελος όλων των πολιτών.

 • Ζητήθηκε πολλές φορές από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να γίνει δημόσιος διάλογος για αυτές τις προθέσεις.
 • Ζητήθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία που δείχνουν αν τα δημόσια μουσεία ανταποκρίνονται ή όχι στον ρόλο τους.
 • Ζητήθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία για δήθεν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των μεγάλων μουσείων.

Όμως, η πολιτική ηγεσία ποτέ δεν παρουσίασε τέτοια στοιχεία γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναστοχαστεί η ίδια και να ακυρώσει τις προθέσεις της. Να ενισχύσει τα δημόσια μουσεία με μέσα, χρηματοδότηση και προσωπικό για να συνεχίσουν να προσφέρουν όχι μόνο ως κιβωτοί της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ως κέντρα παραγωγής επιστημονικού λόγου, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας ανοιχτής και δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Καλούμε το κοινό των μουσείων και όλους τους πολίτες να παλέψουν μαζί μας για την προστασία τους.

 

ART - ΝΕΑ
Πρωτοφανείς οι επιθέσεις κατά του Κ. Φέρρη
Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών για τις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Κώστας Φέρρης αναφορικά με τα όσα κατήγγειλε σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.».
Πρωτοφανείς οι επιθέσεις κατά του Κ. Φέρρη
ART - ΝΕΑ
«Ο δικός μας Αγγελος»
Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις-αφιέρωμα στον Αγγελο Σικελιανό πραγματοποιήθηκαν στο Ξυλόκαστρο στο πλαίσιο των «Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021».
«Ο δικός μας Αγγελος»
ART - ΝΕΑ
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες
Μέχρι την Κνωσό, τους Δελφούς, το Ακρωτήρι Σαντορίνης και το Μοναστηράκι έφτασε η χάρη του γαλλικού οίκου. Το αίτημα ήταν άμεση κινηματο­γράφηση και βιντεοσκόπηση με ένα πρόσωπο για τρίλεπτο editorial φιλμ.
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες
ART - ΝΕΑ
Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέχρι τις 11 Ιουλίου
Θέατρο, μουσική, χορός, ομιλίες και όχι μόνο στο πλούσιο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, μέχρι τις 11 Ιουλίου, σε έξι περιοχές όπου έζησε και έδρασε ο...
Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέχρι τις 11 Ιουλίου
ART - ΝΕΑ
Πώς ένας τόπος γίνεται άτομο...
Η Μ. Μαστραντώνη επιχειρεί να εξετάσει τον «τόπο» όπου οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους διασταυρώνονται μέσα από τη νέα της περφὀμανς με τίτλο «How a place becomes a person».
Πώς ένας τόπος γίνεται άτομο...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας